Проектно-будівельна компанія Спецстройпроект-1

  1. 1) Через суд.
  2. 2) Через ДАБК.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи можна і як узаконити самовільну споруду? Цим питанням задаються багато людей, які не знають чинного законодавства України. Щоб правильно відповісти на це питання, спочатку необхідно розібратися з термінологією і значеннями понять. Отже, що ж взагалі таке самочинно збудований об'єкт нерухомості або самовільне будівництво, як його називають в розмовній мові?
Самовільно побудованим об'єктом нерухомості може бути житловий будинок, гараж на своїй ділянці, господарська житлова або нежитлова прибудова в загальному дворі і багато іншого. Як свідчить чинне законодавство України, самовільне будівництво - це зведення будівлі без дозволу, без проектної документації або на земельній ділянці іншого цільового призначення з порушенням планів забудови населеного пункту. Право власності на самовільну прибудову отримати можна, головне - спочатку визначити правильну стратегію і напрямок.
Чи можна і як узаконити самовільну споруду
Як показує практика, після покупки земельної ділянки власники часто просто забувають про всю необхідну документацію, яка свідчила б про те, що самовільне будівництво здійснюється законно, а також про те, що вже побудований об'єкт можна експлуатувати і розпоряджатися його долею. Тобто, маючи право власності на землю, необхідно отримати декларацію на початок робіт в ДАБК, а після закінчення будівельних робіт - декларацію про готовність об'єкта до експлуатації. Не маючи цих документів, Ви не зможете в майбутньому продати, подарувати або привласнити цьому будинку адресу, так як за законом ніякого будинку в цьому місці немає. Не дуже приємно буде дізнатися про це через 20-30 років, коли виникне необхідність зміни місця проживання. А як же стане прикро, коли згадатися, скільки коштів і зусиль було витрачено. Отже, щоб всього цього не сталося, необхідна легалізація самобуду.
Про те, як оформити самобуд, краще проконсультуватися з експертом у сфері нерухомості, а також не буде зайвим почитати поради юристів та практичні рекомендації в інтернеті на цю тему.


Узаконити самобуд в Харкові і інших містах України можна двома способами
Узаконити самобуд в Харкові і інших містах України можна двома способами.


1) Через суд.

Цей варіант узаконення визначається, якщо не оформлено право власності на землю. У таких випадках варіант рішення тільки один - це отримання в судовому порядку рішення суду про збереження самовільних будівель і визнання права власності за особою, яка вчинила дане будівництво. У зв'язку з тим, що рішення суду саме по собі не є правом власності, то це рішення потрібно зареєструвати в реєстраційній службі правління юстиції та отримати свідоцтво на право власності та виписку з реєстру нерухомого майна (витяг з реєстру нерухомого майна). З 2016 року з'явилася можливість реєстрації рішення суду в нотаріальних конторах та інших установах, що значно спрощує процедуру.
Узаконення самобуду через суд може бути застосовано до об'єктів:

  • самовільне будівництво в приватному секторі, на ділянці не має державного акта;
  • самовільне будівництво або реконструкція будь-яких житлових і нежитлових будівель на земельній ділянці, на який не оформлено право власності або договір оренди землі;
  • в разі наявності документів на землю, але відсутність можливості отримання в управлінні архітектури будівельного паспорта або містобудівних умов і обмежень;
  • визнання права власності на нерухоме майно в судовому порядку на підставі набувальною давністю;
  • визнання права власності в судовому порядку на недобудовані самовільні споруди у вигляді "будівельних матеріалів" або іншим способом (особливо в спадкових справах);
  • поділ житлового будинку в натурі, між співвласниками в судовому порядку;
  • припинення права на частку в спільному нерухомому майні за вимогою інших співвласників в судовому порядку;
  • привласнення окремого адреси в разі визнання частини будівлі самостійним будівлею.


Для цього знадобиться техпаспорт на будинок, копії паспорта та ідентифікаційного коду, а також копії та оригінали інших документів. Повний їх перелік, який буде потрібно в разі узаконення через суд, а також детальна поетапна процедура викладені тут .


2) Через ДАБК.

Шлях узаконення самовільної забудови через ДАБК (інспекцію Державного архітектурно-будівельного контролю) слід визначати, якщо у власника є в наявності державний акт або договір оренди на використовуваний земельну ділянку. Процедура буде називатися введення в експлуатацію самобуду.
Порядок дії і необхідний перелік документів буде різним у випадках здійснення нового будівництва та прибудови або надбудови до існуючого об'єкту нерухомості.
Перелік документів і порядок дій для здійснення нового будівництва тут (Шлях - введення в експлуатацію).
Перелік документів і порядок дій для здійснення прибудови або надбудови до існуючого об'єкту нерухомості тут (Шлях - реконструкція будівель і споруд).

Процедура по узаконення дуже складна і довга, тому самостійно не кожен захоче її проходити. До 2016 року діяла спрощена процедура, але на законодавчому рівні її не прийняли. Щоб визначити ціну на послуги з узаконення самовільної забудови в слід орієнтуватися на обраний шлях, на необхідні терміни, на географічне розташування, на рівень компанії, яка буде займатися цим питанням.
Якщо Ви хочете швидко, якісно і недорого узаконити самобуд в Харкові, то звертайтеся в компанію Спецстройпроект-1 по телефону +38 (096) 173 0008. Викладіть всю ситуації фахівця, який вас зорієнтує щодо подальших дій. Всі консультації безкоштовні, тому телефонуйте прямо зараз.

Всі консультації безкоштовні, тому телефонуйте прямо зараз

Чи можна і як узаконити самовільну споруду?
Отже, що ж взагалі таке самочинно збудований об'єкт нерухомості або самовільне будівництво, як його називають в розмовній мові?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online