Відпустка ветеранам бойових дій

  1. статус ветерана
  2. Відпустки ветеранам бойових дій
  3. Чи належить додаткова відпустка ветеранам бойових дій
  4. Умови та порядок надання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ветерани бойових дій (Скорочено ВБД) згідно ФЗ від 12.01.1995 №5 «Про ветеранів» мають ряд соціальних пільг. Вони діють не тільки під час проходження служби, а й після її закінчення. Зокрема, законом встановлено, що відпустка ветеранам бойових дій за місцем його роботи зобов'язані надати в будь-який час.

Чи не спілкуючись до тексту законів і даними до них роз'ясненнями, можна знайти суперечливу інформацію, що стосується тривалості щорічної відпустки та умов його надання. Нижче будуть детально розглянуті всі питання, що зачіпають порядок надання відпочинку ветеранам бойових дій.

статус ветерана

Законодавчий акт, що визначає статус ветерана, встановлює не тільки порядок визнання військовослужбовців ветеранами, а й дає цим особам окремі соціальні пільги.

Законом визначено перелік конфліктів, як на території Росії, так і іноземних держав, в яких брали участь російські військовослужбовці. Зокрема, серед них згадується Південна Осетія і Абхазія, Чечня, Афганістан, Таджикистан і інші держави Азії і Північної Африки, на яких відбувалися локальні військові дії в різний час, починаючи з громадянської війни 1918 року. Також в нього включена Сирійська Арабська Республіка: всі військовослужбовці, відряджені туди з 2015 року, отримали або мають право отримати посвідчення ветерана.

Додатково з 2016 року статус присвоюється не тільки військовослужбовцям, а й тим, хто:

  • обслуговував і забезпечував частини (в тому числі, кухарі і інтенданти);
  • доставляв вантажі;
  • літав, виконуючи польоти над територією;
  • брав участь в розмінуванні;
  • безпосередньо брав участь в бойових діях.

Всі конфлікти, в яких брали участь російські військовослужбовці, поділені на 3 розділу. Принцип поділу територіально-часової. Залежно від того, до якого розділу віднесена локальна війна, на яку був відряджений військовослужбовець або інший обслуговуючий персонал, визначається список пільг. Наприклад, розділу 3 (конфлікти з 60-х років в Азії і Африці, сучасні конфлікти) відповідають ст.3-4 ФЗ №5. Розділ 2 (кровопролитні оборони часів Великої Вітчизняної війни в Одесі, Ленінграді, Севастополі, Сталінграді) - ст.2 і 4 ФЗ №5.

Статус підтверджується спеціальним посвідченням, в якому вказується посилання на норму закону, яка визначає перелік пільг. У документ обов'язково вклеюється фотографія.

Посвідчення ветерана видається за заявою учасника бойових дій органом, який надіслав його у відрядження, і при наявності документів, що підтверджують виконання службових обов'язків.

Відпустки ветеранам бойових дій

Відпустка ветеранам бойових дій входить в число пільг, і розділяється на кілька видів:

Основна відпустка для осіб, які працюють за цивільною спеціальністю, становить 28 днів. Ця тривалість передбачена трудовим законодавством. Під час відпочинку співробітника за ним зберігається його місце, а весь період відсутності оплачується.

Тривалість відпочинку може бути збільшена за наявності таких обставин:

  • професіоналізм;
  • посаду;
  • викладання;
  • проживання в районах Крайньої Півночі та на територіях, прирівняних до нього.

Додаткові дні відпустки, що надаються з ініціативи роботодавця, закріплюються його внутрішніми документами.

Додаткова оплачувана ветеранський відпустку, тривалість якого становить 15 днів, надається лише в деяких випадках, про це сказано нижче.

Крім чергової відпустки, учасникам бойових дій в Чечні або іноземній державі, зазначеному в законі, повинен бути додатковий, але без вмісту. Це право обумовлено п.11 ч.1 ст.16 ФЗ №5. Береться така відпустка за сімейними або інших обставин, коли працівник використовував інші оплачувані види відпусток. Тривалість відсутності на роботі може становити 35 днів.

Не всі ветерани бойових дій мають однакові пільги. Наприклад, учасникам бойових дій в Афганістані, а саме тим, хто прямував туди на роботу, окремі пільги не надаються (додаткову неоплачувану відпустку).

Чи належить додаткова відпустка ветеранам бойових дій

Законом, що визначає статус військовослужбовців, встановлено, що особи, наділені таким званням, мають право на додаткову відпустку в розмірі 15-ти діб. Детальний аналіз норми свідчить про те, що зазначений період додаткового відпочинку може бути надано тільки в момент проходження військової служби.

Справа в тому, що Федеральний закон «Про статус військовослужбовця», що передбачає право на додаткові дні, на осіб, які не перебувають на військовій службі, не поширюється. Його дія не залежить від факту проходження служби, а лише від дійсного статусу особи. Іншими словами, він застосовується до громадян, які в даний відрізок часу уклали контракт з Міністерством оборони в особі командира частини.

У разі працевлаштування на цивільну спеціальність в комерційну організацію додаткова відпустка ветеранам бойових дій покладається тільки за однієї обставини: якщо локальними нормативними актами, прийнятими в компанії, зокрема, положенням про відпустку, або колективним або індивідуальним трудовим договором встановлена ​​така пільга.

Таким чином, працівник має право просити про оформлення додаткової відпустки, якщо таке право надано йому організацією, з якою він підписав трудовий договір, або він є військовослужбовцем.

Умови та порядок надання

Детальніше про рапорті на ветеранський відпустку ми описали за посиланням.

Порядок надання будь-якого відпустки завжди заявний. Це правило передбачає необхідність написання заяви або рапорту на відпустку. Документ складається заздалегідь, і передається до відділу кадрів. Громадяни, які проходять військову службу, подають рапорт своєму командиру. До документа додається копія посвідчення, що підтверджує право на пільгу.

додатковою пільгою ветеранам бойових дій , Наданої законами, є право йти у відпустку у зручний час. Безумовно, у всіх організаціях відпустки плануються і заносяться в графік, але така можливість надається окремим працівникам, і роботодавець не може відмовити в задоволенні цього прохання.

Однак співробітникам не можна зловживати покладеним правом. Справа в тому, що паралельно встановлено обов'язок узгодження часу відпочинку з роботодавцем. Якщо він мотивовано відмовляє, а співробітник залишає заяву і в зазначені терміни не виходить на роботу, його дії можуть розцінюватися, як прогул. На підставі відсутності працівника на місці керівник має право прийняти рішення про його звільнення. Судова практика у справах про оскарження звільнення ветеранів вже напрацьована, і вона складається не на користь працівника.

Право на вибір часу відпочинку не абсолютне, і період необхідно узгоджувати з керівництвом організації.

На підставі заяви відділ кадрів готує відповідний наказ. Працівник обов'язково вивчає його зміст, і ставить на документі підпис.

Якщо у вас є цікаві приклади, що стосуються надання додаткової відпустки ветеранам бойових дій, діліться ними в коментарях.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online