Урок 14: Транспортний податок з фізичних осіб: Регіональні особливості та пільги

  1. Що таке транспортний податок з фізичних осіб детально розглядалося в матеріалі « Транспортний податок...
  2. Особливості транспортного податку з фізичних осіб в Москві в 2018 році
  3. Пільги ветеранам бойових дій з транспортного податку
  4. Пільги на транспортний податок для пенсіонерів
  5. Особливості транспортного податку з фізичних осіб в Свердловській області в 2018 році
  6. Пільги з транспортного податку в Свердловській області
  7. Особливості транспортного податку з фізичних осіб в Ставропольському краї в 2018 році
  8. Пільги на транспортний податок в Ставропольському краї
  9. Особливості транспортного податку з фізичних осіб в Омській області в 2018 році
  10. Пільги на транспортний податок в Омській області
  11. висновки
  12. Якщо у Вас є будь-які питання щодо порушення Ваших прав, або Ви потрапили в скрутну життєву ситуацію,...

Що таке транспортний податок з фізичних осіб

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

детально розглядалося в матеріалі « Транспортний податок в 2018 році: Ставка, розрахунок і оплата податку на автомобіль ».

Із зазначеного матеріалу ви вже знаєте, що транспортний податок з фізичних осіб відноситься до категорії регіональних податків. Його основні базові положення регулюється главою 28 «Транспортний податок» Податкового кодексу РФ.

В даному матеріалі ви познайомитеся з особливостями сплати транспортного податку фізичними особами в декількох найбільших регіонах РФ:

  • у Москві,
  • в Свердловській області,
  • в Ставропольському краї,
  • в Омській області.

З даного матеріалу ви також дізнаєтеся, які категорії громадян мають пільги по даному виду податку.

Загальні регіональні особливості транспортного податку з фізичних осіб

Ставки, наведені в статті 361 «Податкові ставки Податкового кодексу РФ, можуть бути скориговані регіональною владою в бік збільшення або зниження в широких межах (до 10 разів).

Більш того, суб'єкти РФ вправі доповнити диференціацію податкових ставок транспортного податку з фізичних осіб з урахуванням року випуску, екологічності та терміну експлуатації транспортного засобу.

Транспортний податок по відношенню до фізичних осіб обчислюється щорічно співробітниками територіальних податкових інспекцій. В якості підстави для проведення розрахунків транспортного податку використовуються дані з органів ДАІ, а також інші відомості реєстраційних служб.

Розраховують податок дуже просто. Для цього потужність двигуна вашої автомашини (в кінських силах або кіловатах) множать на ставку податку.

Припиняється нарахування транспортного податку з фізичних осіб з моменту відчуження транспортного засобу. Уточнити дані або зажадати перерахунку нарахованих сум транспортного податку платник податків може в заявному порядку. Для цього він повинен докласти документальне підтвердження припинення прав власності на транспортний засіб.

Фізичні особи зобов'язані сплатити транспортний податок в термін, зазначений в одержуваної ними квитанції з податкової інспекції за місцем свого проживання.

Примітка 1. Транспортний податок платять ті особи, на яких зареєстровано транспортний засіб. На це однозначно вказано в статті 375 "Платники податків" Податкового кодексу РФ. Є вони власником транспортного засобу чи ні, не важливо.
Навіть якщо ви продали (подарували, втратили і т. Д.) Автомашину, але вона залишилася зареєстрованою на вас, то саме вам доведеться платити транспортний податок до моменту її зняття з обліку в ГИБДД.
Саме тому покупці автомобілів не поспішають їх перереєструвати. Їм це не потрібно. Їм вигідно, щоб транспортний податок справно платив колишній власник якомога довше.

Примітка 2. Транспортний податок платять за ставками того регіону, де проживає власник автомашини, тобто за місцем його постійної реєстрації (прописки). Це передбачено п. 1 ст. 363 і пп. 1 п. 5 ст. 83 Податкового кодексу.
Місце реєстрації і фактичної експлуатації самого автомобіля ніякого значення не мають. Раніше податок платили по тих ставках, які діяли в регіоні реєстрації автомашини.
Якщо місцевою владою ставки податку не визначені, то його платять по базових ставок . Про це сказано в п. 4 статті 361 Податкового кодексу РФ.

Представники територіальної податкової інспекції направляють власнику транспортного засобу стандартну форму повідомлення, в якій вказують:

  • податковий період;

  • суму транспортного податку;

  • транспортний засіб із зазначенням реєстраційного знака;

  • термін для здійснення платежу транспортного податку;

  • наявність недоїмок або переплат;

  • розрахункові реквізити для перерахування коштів транспортного податку.

Отримати квитанції для оплати транспортного податку можна:

  • на офіційному сайті податкової інспекції,

  • або звернувшись особисто до податкової інспекції,

  • або через особистий кабінет платника податків.

Особливості транспортного податку з фізичних осіб в Москві в 2018 році

Ставки транспортного податку для фізичних осіб в Москві встановлені Законом р Москви від 9 липня 2008 р № 33 "Про транспортний податок". Цей закон:

  • регулює ставки і порядок нарахування транспортного податку, а також

  • визначає пільги з транспортного податку в Москві, що дають право на звільнення або зниження податкового навантаження.

У порівнянні з 2017 роком в 2018 році ставки податку не змінилися і залишилися на колишньому рівні. Платити транспортний податок фізичним особам за цими ставками потрібно буде в 2018 році.

Увага! З 1 січня 2014 по дорогим автомобілям транспортний податок платитися в підвищеному розмірі. Детально про порядок застосування підвищених податкових ставок, розрахунку і сплати транспортного податку для таких транспортних засобів дивіться в матеріалі « Податок на розкіш в 2018 році: податок на нерухомість і автомобілі ».

Ставки транспортного податку для легкових автомобілів в Москві (діють з 1 січня 2018 роки)

Потужність двигунаПодаткова ставка (в рублях з кожної к.с.)

до 100 л. с. 12 понад 100 к.с. до 125 к.с 25 понад 125 к.с. до 150 к.с. 35 понад 150 к.с. до 175 к.с. 45 понад 175 к.с. до 200 к.с. 50 понад 200 к.с. до 225 к.с. 65 понад 225 к.с. до 250 к.с. 75 понад 250 к.с. 150


Розрахунок транспортного податку в Москві в 2018 році

Для того щоб розрахувати транспортний податок в Москві в 2018 році, необхідно знати формули розрахунку. З ними ви можете познайомитися в матеріалі « Транспортний податок в 2018 році: Ставка, розрахунок і оплата податку на автомобіль ».

Пільги з транспортного податку в Москві в 2018 році

Щоб дізнатися повну інформацію про пільги, в тому числі про пільги з транспортного податку у відповідному регіоні, не обов'язково самостійно вивчати регіональне законодавство, яке не завжди легко знайти і проаналізувати.

Досить звернутися до податкової інспекції за місцем Вашого проживання, де роз'яснять, які є у вашому регіоні податкові пільги на автомобіль і яка з них вам більше підійде. Розмір податкових пільг варіюється, як правило, в залежності від характеристик транспортного засобу та кількості транспортних засобів.

Закон м Москви «Про транспортний податок» № 33 від 9 липня 2008 року визначає пільгові категорії громадян по сплаті транспортного податку:

  • Герої Радянського Союзу, Герої Росії, кавалери Ордена Слави трьох ступенів - повне обнулення ставки податку;

  • ветерани ВВВ, інваліди ВВВ, колишні в'язні концтаборів - повне обнулення ставки податку;

  • учасники бойових дій, інваліди, які стали такими внаслідок участі в бойових діях - повне обнулення ставки;

  • інваліди 1 і 2 груп. У тому числі інваліди з дитинства та опікуни дітей-інвалідів - повне обнулення ставки;

  • власники автомобілів з двигуном потужністю менше 70 к.с. - повне обнулення ставки;

  • один з батьків у багатодітній родині - повне обнулення ставки;

  • учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС.

Пільги з транспортного податку фізичним особам надаються за заявою на підставі документа, який підтверджує право на пільгу. У разі якщо у платника податків є право отримати пільги за кількома підставами, він може вибрати тільки одну підставу.

Пільги не поширюються на повітряні і водні транспортні засоби, а також - на снігоходи і мотосани.

При виникненні або втрати права на пільгу протягом податкового періоду, обчислення суми транспортного податку здійснюється з урахуванням коефіцієнта, який визначається як відношення числа повних місяців, що передують місяцю виникнення або втрати права на пільгу, до числа календарних місяців у податковому періоді.

Пільги ветеранам бойових дій з транспортного податку

Податковий кодекс не встановлює будь-яких пільг ветеранам бойових дій щодо транспортного податку.

У Москві ветерани бойових дій звільняються від податку по одному транспортному засобу, який на них зареєстровано (пункт 1 підпункт 5 статті 4 Закону м Москви від 09.07.2008 № 33).

Причому з 1 січня 2013 року цю пільга поширюється тільки на автомобілі з потужністю двигуна не більше 200 к.с.

Пільги на транспортний податок для пенсіонерів

У Москві пенсіонери не включені до переліку осіб, які мають право на пільги з транспортного податку.

У Санкт Петербурзі пенсіонери звільнені від сплати транспортного податку. За один транспортний засіб, зареєстрований на пенсіонера, за умови, що зазначеним транспортним засобом є:

  • автомобіль легковий вітчизняного виробництва (Російської Федерації, СРСР до 1991 року) з потужністю двигуна до 150 кінських сил включно;

  • катер, моторний човен або інше водний транспортний засіб (за винятком яхт та інших парусно-моторних суден, гідроциклів) з потужністю двигуна до 30 кінських сил включно.

У Новосибірську пенсіонери по старості:

  • звільняються від сплати податку з транспортних засобів категорії "Мотоцикли та моторолери" з потужністю двигуна до 40 л.с .;

  • 20% від податкових ставок, встановлених для легкових автомобілів потужністю до 150 л.с .;

  • транспортний податок в розмірі 5% по відношенню до об'єктів з категорії "Інші самохідні транспортні засоби, машини і механізми на пневматичному і гусеничному ходу".

Особливості транспортного податку з фізичних осіб в Свердловській області в 2018 році

Ставки транспортного податку на легкові автомашини і мотоцикли в Свердловській області

Потужність двигунаПодаткова ставка (в рублях з кожної к.с.)Автомобілі легкові

до 100 л. с. включно 0 понад 100 л. с. до 150 л. с. 9.4 понад 150 л. с. до 200 л. с. 32.7 понад 200 л. с. до 250 л. с. 49.6 понад 250 л. с. 99.2 Мотоцикли та моторолери до 20 л. с. 4.5 понад 20 л. с. до 36 л. с. 9.4 понад 36 л. с. 32.9

Пільги з транспортного податку в Свердловській області

Пільги з транспортного податку в Свердловській області мають:

  • пенсіонери - обнулення ставки на 1 легкове транспортний засіб з двигуном понад 100, але не більше 150 к.с., або 1 мотоцикл або моторолер, з двигуном до 36 л.с .;

  • інваліди - обнулення ставки на 1 легкове транспортний засіб з двигуном понад 100, але не більше 150 к.с., або 1 мотоцикл або моторолер, з двигуном до 36 л.с .;

  • один з батьків, які виховують дитину-інваліда (за тим же принципом, що і вищевказані категорії);

  • один з батьків в багатодітній родині (3 дитини, старшому з яких немає 18 років). До того ж до обнуління податку на легковий автомобіль з двигуном до 100 к.с. і мотоцикл, пільга поширюється на вантажний авто з двигуном, потужністю менше 150 л.с .;

  • один з усиновителів дитини, вік якого не перевищує 18 років.

Особливості транспортного податку з фізичних осіб в Ставропольському краї в 2018 році

Ставки транспортного податку на легкові автомашини і мотоцикли в Ставропольському краї

Потужність двигунаПодаткова ставка (в рублях з кожної к.с.)Автомобілі легкові

до 100 л. с. включно 7 понад 100 л. с. до 150 л. с. 15 понад 150 л. с. до 200 л. с. 36 понад 200 л. с. до 250 л. с. 75 понад 250 л. с. 120 Мотоцикли та моторолери до 20 л. с. 5 понад 20 л. с. до 36 л. с. 9 понад 36 л. с. 23

Пільги на транспортний податок в Ставропольському краї

Пільги на транспортний податок в Ставропольському краї мають:

  • "Чорнобильці" (ліквідатори наслідків Чорнобильської катастрофи) - покривається частина - 100% податку;

  • Герої Радянського Союзу та Росії - 100% податку;

  • учасники ВВВ - 100% податку;

  • ветерани бойових дій - 100% податку;

  • інваліди всіх категорій * - 100% податку.

* - знадобиться надати довідку МСЕ. В інших випадках також доведеться надавати посвідчення ветеранів, "чорнобильців" і т. Д.

Особливості транспортного податку з фізичних осіб в Омській області в 2018 році

Ставки транспортного податку на легкові автомашини і мотоцикли в Омській області

Потужність двигунаПодаткова ставка (в рублях з кожної к.с.)Автомобілі легкові

до 100 л. с. включно 7 понад 100 л. с. до 150 л. с. 15 понад 150 л. с. до 200 л. с. 30 понад 200 л. с. до 250 л. с. 45 понад 250 л. с. 90 Мотоцикли та моторолери до 20 л. с. 5 понад 20 л. с. до 36 л. с. 8 понад 36 л. с. 30

Пільги на транспортний податок в Омській області

Пільги з транспортного податку в Омській області мають пенсіонери:

  • проживають в Омській області тільки в тому випадку, якщо

  • пенсіонер є Героєм Радянського Союзу, РФ або Соціалістичної Праці.

Також пільга з транспортного податку передбачена повним кавалерам ордена Слави і повним кавалерам ордена Трудової Слави. У цьому випадку транспортний податок списується.

висновки

У висновку відзначимо важливі моменти:

  • перелік категорій громадян, яким надаються пільги при сплаті транспортного податку, закріплений в регіональному законодавстві, інформацію можна отримати в податковій інспекції;

  • для отримання пільги пенсіонерам з транспортного податку, в тому числі пільги військовим пенсіонерам з транспортного податку необхідно підготувати комплект документів і заповнити заяву за встановленою формою у податковій інспекції за місцем проживання;

  • якщо автотранспортний засіб, що знаходяться у власності пенсіонера входять до переліку п.2 ст. 358 НК РФ, то обов'язок по сплаті транспортного податку не настає.

Якщо у Вас є будь-які питання щодо порушення Ваших прав, або Ви потрапили в скрутну життєву ситуацію, то черговий юрист онлайн готовий безкоштовно проконсультувати Вас по даному питанню.

ПОДАТКИ І податкове вирахування

Колесов Г.Б.,
незалежний пенсійний консультант,
експерт з пенсійного та фінансового планування життя

kolesovgb.ru

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online