Colliers International розповідає, чим приваблює орендаторів головний діловий центр столиці. «Москва-Сіті» підвищує статус.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Віра Зіменкова, регіональний директор департаментів послуг для орендарів і офісної нерухомості Colliers International.

«Москва-Сіті» підвищує статус

За останній рік склад резидентів ділового центру «Москва-Сіті» істотно змінився. Наразі найбільша кількість площ, 33% від загального обсягу, займають компанії з банківського та фінансового сектора, тоді як раніше безперечне лідерство належало сегменту видобутку та розподілу природних ресурсів. Крім того, частка російських резидентів збільшилася, з'явилися нові формати і простору. Так чим же приваблює орендаторів головний діловий центр столиці?

розвиток ММДЦ

Будівництво і розвиток московського міжнародного ділового центру (ММДЦ) "Москва-Сіті» були задумані ще в 1991 році, проте перші хмарочоси з'явилися тільки в 2004. Спочатку розміщенням свого офісу в «Москва-Сіті» були зацікавлені переважно іноземні компанії - в 2006 році їх частка в проекті становила 80%. Для російського ринку в той час це був незрозумілий і незвичний формат, проте зараз вітчизняні компанії перехопили лідерство в структурі резидентів в діловому комплексі.

В результаті, в 2017 році на російські компанії припадає близько 71% резидентів ММДЦ, а на іноземні - 29%. При цьому перше місце за обсягом зайнятих площ серед іноземних компаній припадає на компанії з США (їх частка становить 8% від загального обсягу пропозиції), на другому знаходиться Великобританія (5%), на третьому - Нідерланди.

На сьогоднішній день діловий центр продовжує набирати обертів: зараз будується 682 тис. Кв. м нерухомості. Це об'єкти як на фінальній стадії будівництва ( «Вежа Федерація Схід», Neva Towers, II фаза «ОКО»), так і комплекси, будівництво яких тільки почалося (Імперія II і Grand City Moscow). Площа споруджуваних апартаментів становить близько 242 тис. Кв. м.

м

Офісний сектор: від госструктурних організацій до вейпшопов

Що стосується профілю резидентів ММДЦ, то компанії, що займаються видобутком і розподілом природних ресурсів, за підсумками першого півріччя 2017 року зайняли 17% всіх офісних площ (в минулому році - 22%), організації, які надають професійні послуги і працюють в обробній промисловості, - 14 % і 9% відповідно. Решта площі припадають на державні та некомерційні організації, будівельні, фармацевтичні та інші компанії.

Цікаво відзначити, що зараз в «Москва-Сіті» представлені не тільки класичні для ділового центру орендарі, а й нестандартні «неформальні» - хостели, коворкінг, барбершопи, фотостудії, вейпшопи, кальянні і інші. У 2018 року на території Сіті з'явиться також новий громадський простір у складі кіноконцертного залу «Сіті».

Крім того, крім західних і російських комерційних організацій, серед нових великих резидентів з'являються держструктури і урядові організації. Так, в кінці серпня стало відомо про переїзд в діловий центр близько 6 тис. Чиновників Мінекономіки, Мінкомзв'язку і Мінпромторгу, які займуть майже 75 тис. Кв. м в споруджуваному комплексі «IQ-квартал».

причини популярності

У ММДЦ, на нащ погляд, повною мірою вдалося реалізувати концепцію «місто в місті», де поєднані бізнес, соціальна і житлова інфраструктури, що робить цей район унікальним. Зона ММДЦ «Москва-Сіті» стає цікавою для бізнесу не тільки завдяки статусності субринка, але і за рахунок привабливих комерційних умов. В першу чергу, це пов'язано зі зниженням орендних ставок на офіси в цьому районі протягом в 2014-2016 рр. (За рік зниження ставки оренди в доларах в середньому по району склала 25%). При цьому з початку 2017 року середня ставка в рублевому вираженні зросла на 10% і склала 32 450 руб. / Кв. м / рік.

Транспортна ситуація, яка довгий час була основним мінусом проекту, зараз істотно покращилася, що також підвищило привабливість цього ділового кластера. Зараз тут відкриті три станції метро, ​​в безпосередній близькості знаходиться станція МЦК. Однак поки, незважаючи на зростання попиту, рівень вакантності в діловому районі як і раніше вище середньоринкового: за підсумками III кварталу 2017 р вакантність в ММДЦ склала 12,3%, або 112 тис. Кв. м, тоді як середній показник по місту - 11,2%.

Найближче майбутнє

«Москва-Сіті» зараз є центром тяжіння не тільки для представників бізнесу, а й для жителів міста. На наш погляд, існуючий діловий район «Москви-Сіті», швидше за все, продовжить розвиватися за рахунок забудови прилеглих до нього територій. Крім того, близько 215 тис. Кв. м ще заплановано до зведення на території «Москва-Сіті», проте поки до кінця невідомо, в які терміни проекти будуть реалізовані і скільки з них доведеться на частку офісної нерухомості.

www.colliers.ru

[email protected]

+7 (495) 258 51 51

Так чим же приваблює орендаторів головний діловий центр столиці?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online