Поквартирний облік тепла? Я проти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мова піде не про нові будинки. І не про що реконструюються. І ті, і ті, відповідно до Федерального закону №261-ФЗ «Про енергозбереження ...» [1], повинні бути оснащені індивідуальними приладами обліку тепла, що б ми з вами з цього приводу не думали. А у нас мова піде про «старих» будинках, зі стояковий системами опалення, яких в Росії більшість. Саме в такому будинку і живе автор цієї статті.

Лічильники води і електричної енергії міцно прописалися в наших квартирах. І справа тут не в законі «Про енергозбереження ...». Ці пристрої наочно показують, скільки я заощадив (або розтринькав) в цьому місяці. Зняв свідчення, помножив на тариф, заплатив - все просто. Правда, серйозно псують справу так звані «загальнобудинкові потреби». Платити за них доводиться чимало. Впливати на цю суму безпосередньо неможливо - завжди сюрприз. Я прекрасно розумію, що плачу не стільки за лампочки в під'їздах, скільки за тих сусідів, які лічильник у себе не встановлюють і платять «по теорії». І за не усунуті вчасно протікання в підвалі. І за «недогріти» воду в трубопроводі ГВП. Тому підсвідомо вважаю ці платежі несправедливими.

Але влада поступово підвищують тариф для «теоретиків» (у чому я з ними повністю солідарний), і недалекий той день, коли облік води і електрики буде у всіх квартирах. Керуючу компанію (далі КК) змусимо відремонтувати мережі в підвалі - це в наших силах. Лампочки замінимо на світлодіодні. І стане з водою і електрикою все справедливо і просто.

А ось з теплом все непросто. Є закони, є інженерні складності, і все це ще й помножена на людську психологію.

Законодавство

Згідно з чинним законодавством, в кожному будинку повинен бути встановлений загальнобудинковий прилад обліку тепла. У моєму будинку він встановлений. Колись буде капітальний ремонт будинку, і тоді постане питання про оснащення квартир індивідуальними приладами обліку тепла. Але і тоді закон вимагає їх установки «при наявності технічної можливості» (№261-ФЗ, стаття 13, пункт 7). Ми-то з вами фахівці, і знаємо, як обгрунтувати відсутність технічної можливості. Плюс Мінрегіон Росії випустило наказ №627 [2], де вертикальну розводку віднесло до критерію, який однозначно говорить про відсутність технічної можливості. Тому вважаю, що обов'язки встановлювати квартирний теплолічильник у мене немає і не передбачається.

Зараз в моєму будинку індивідуальних теплолічильників ні у кого немає, тому розрахунки прості: показання загальнобудинкового лічильника діляться на всіх власників приміщень пропорційно площам останніх (ПП-324 [3], додаток №2, пункт 3). І це, я вважаю, справедливо.

Теплолічильниками потрібно оснастити всі квартири та нежитлові приміщення. Тоді за тепло ви будете платити «по лічильнику». А загальнобудинкові споживання, яке нарахував загальний теплолічильник понад індивідуальних показань, розподілять пропорційно площам приміщень

Припустимо, я хочу знизити свої платежі за тепло і вирішив встановити собі індивідуальне теплосчетчик. Ось тут починається законодавча чехарда. По-перше, на підставі Наказу №627 керуюча компанія може відмовитися реєструвати мій лічильник, посилаючись на існуючу вертикальну розводку. Але №261-ФЗ підтримує цю мою ініціативу, а дух закону, по ідеї, більш значуща букви наказу. І можна змусити КК зареєструвати мій лічильник через суд - подібна судова практика є. ПП-354 в редакції до 26 березня 2014 року теж на моєму боці: формула розрахунку платежу за теплову енергію аналогічна формулами для електроенергії і води - кількість ресурсу помножити на тариф. А ось в редакції від 26 березня свідчення мого лічильника теплової енергії будуть враховуватися, тільки якщо всі 100% приміщень обладнані індивідуальними теплолічильниками. Є більш пізня редакція ПП-354, яка поки що не прийнята. У ній ситуація аналогічна: немає хоч в одній квартирі лічильника теплової енергії - враховуються показання тільки загальнобудинкового лічильника теплової енергії. Справедливо? Багато хто вважає, що немає, що порушено право людини оплачувати тільки поставлений ресурс. Є звернення до уряду, до суду. І є судові рішення, в яких держава неухильно - є ПП-354, його і читайте. Хочете подробиць? Є чудовий блог «справжнього Дон Кіхота» an_pavlenko в ЖЖ (Livejournal), рекомендую.

У моєму будинку 137 квартир, більше половини з яких належить пенсіонерам. Умовити всіх власників встановити теплолічильники - подвиг, гідний барона Мюнхгаузена. Я на цей подвиг точно не здатний. Тут можна було б поставити крапку. Але ж є будинки поменше, і люди активніше. Ось хочуть індивідуальний облік тепла - і все тут. Кажуть: «зробимо, що треба, щоб було як хочеться!». Тоді держава йде їм назустріч і пропонує два варіанти: індивідуальні теплолічильники та індивідуальні розподільники тепла (про технічну реалізацію нижче).

Теплолічильниками потрібно оснастити всі квартири та нежитлові приміщення. Тоді за тепло ви будете платити «по лічильнику». А загальнобудинкові споживання, яке нарахував загальний теплолічильник понад суму показань індивідуальних, розподілять пропорційно площам приміщень. Знову справедливо.

Розподільники тепла повинні бути встановлені в приміщеннях, сумарна площа яких перевищує 50% від загальної площі будівлі. Тоді протягом року жителі платять за загальним теплосчетчику, а раз на рік проводиться перерахунок між власниками розподільників. Тобто, підсумовуються всі гроші, сплачені власниками розподільників протягом року, і діляться на суму показань розподільників. Виходить якась умовна ціна за одиницю споживання. Далі вона множиться на індивідуальні показання розподільників. Хто заплатив менше, ніж спожив - тому донараховуємо. Хто більше - фіксуємо переплату і відносимо її на аванс.

Ще законодавство обмежує нашу свободу у виборі клімату. Припустимо, з міркувань економії я готовий ходити вдома у валянках і жити при +5 ° C. Або просто їду у відпустку, і хочу термостати встановити на захист від замерзання. Не можна. Температура в приміщеннях не повинна бути нижче +12 ° С (ПП-354, пункт 35Д).

І останнє. Ми зобов'язані передавати в КК свідчення наших теплолічильників / розподільників. І забезпечити доступ до них фахівців КК для контрольних перевірок як самих пристроїв, так і свідчень (не частіше одного разу на три місяці).

І забезпечити доступ до них фахівців КК для контрольних перевірок як самих пристроїв, так і свідчень (не частіше одного разу на три місяці)

Технічна реалізація

Отже, з точки зору закону ми можемо використовувати або теплосчетчик, або розподільник. Теплолічильник - прилад, який визначає кількість спожитого тепла в одиницях теплової енергії. Він обов'язково повинен бути внесений до Держреєстру засобів вимірювань і поверен. Відповідно, якою б теплосчетчик ми не купили - показники будуть однаковими плюс-мінус похибка (регламентується законом). Для установки лічильника теплової енергії обов'язково втручання в систему опалення: ми повинні «врізати» витратомір і датчики температури.

Розподільник вимірюється не спожите тепло, а приблизну тепловіддачу приладу опалення наростаючим підсумком. У розподільників різних виробників можуть бути різні алгоритми розрахунку цієї величини, тому в межах одного будинку, я вважаю, треба ставити розподільники одного виробника. Тоді можна сказати, що частки споживання пораховані правильно. В іншому випадку чвар не уникнути. До речі, в законодавчій базі такої вимоги я не побачив (погано шукав?). А ось стандарт АВОК [4] таку вимогу містить. Розподільник встановлюється на поверхню опалювального приладу і втручання в систему опалення не вимагає.

Ще одне важливе міркування. До того як встановлювати прилади обліку (хоч лічильники, хоч розподільники), ми повинні зробити систему опалення керованої. Тобто, встановити на прилади опалення термостатичні вентилі плюс термоголовки. Інакше у нас немає ніяких важелів для економії. Багато вже на цьому етапі лякаються, оскільки системи опалення старі ( «тільки зачепи - розсиплеться»), і відмовляються від подальших кроків. Але ми ведемо мову про цілеспрямовані користувачів, які не відступлять. Рухаємося далі.

Теплолічильники для «поквартіркі»

Нагадаю - ми говоримо про «стоякових» або «вертикальних» системах опалення. Лічильник ми змушені ставити на кожен стояк, до якого підключений, як правило, один прилад опалення. Це відразу створює нам складності. Давайте прикинемо можливі режими роботи нашого лічильника теплової енергії. Для прикладу візьмемо відомий теплосчетчик «Карат-Компакт». На рис. 1 приведена рекомендована схема його підключення.

Розподільник вимірюється не спожите тепло, а приблизну тепловіддачу приладу опалення наростаючим підсумком. У розподільників різних виробників можуть бути різні алгоритми розрахунку цієї величини

Метрологічні характеристики лічильник забезпечує при витраті теплоносія від 24 л / год при перепаді температур понад 3 ° C. Перехідний витрата - 60 л / год. Нагадаю, що від мінімального до перехідного витрати похибка лічильника максимальна і становить ± 5%, від перехідного до максимального ± 2%. Нескладний розрахунок показує, що вимір теплової енергії починається від 85 Вт⋅ч. Я живу в місті Єкатеринбурзі, і протягом опалювального періоду середня добова температура зовнішнього повітря змінюється від + 8 ° С (початок опалювального періоду) до -35 ° C. Якщо тепловий потік при -35 ° С прийняти за 100%, то при +8 ° С він складе 24-25%. Якщо ми хочемо протягом опалювального сезону залишатися в рамках метрологічних характеристик - розрахункова тепловіддача самого маленького приладу опалення повинна становити більше 340 Вт.

Ви повинні запитати: «Це якась кімната повинна бути?». Відповім: в старому радянському невтепленому будинку - більше 4 м2. Поки ніби все добре, навіть для кухні підходить.

Але «диявол» криється в деталях. Зверніть увагу на стояки - дві відмінні сталеві труби висотою від 2,5 м. З огляду на те, що система опалення у нас, як правило, працює за графіком зі зрізанням знизу на рівні +70 ° C, стояк при режимі 70/67/22 віддасть близько 200 Вт. Тобто, значну частину часу приміщення буде опалюватися від стояка, приладзареєструє нульове споживання, а загальдомовий лічильник буде вважати гігакалорії. Мало того, є ж ще тепловиділення. Однозначно будуть періоди часу, коли тепловіддача приладів опалення навіть у великих кімнатах буде нижче реєструється індивідуальним лічильником, але в цілому по будинку достатньою, щоб бути зареєстрованою загальнобудинкових лічильником.

Давайте ще згадаємо про похибку. Загальдомовий лічильник у нас буде працювати з похибкою близько 2%. Індивідуальні лічильники тривалий час будуть «скочуватися» до 5%. Це теж суттєва різниця.

Все це призводить до наступного: істотна розбіжність між сумою показань індивідуальних лічильників і загальнобудинкового → зростає сума в графі «загальнобудинкові споживання» → люди починають відчувати себе «нагрітими», перестають довіряти свідченням загальнобудинкового і відмовляються платити. Отримуємо скандал рівня будинку. Реальний сценарій? Мені здається так. Я є головою ради будинки і знаю, про що говорю.

А якщо у нас не «двухтрубкі», а «однотрубки»? Краще або гірше буде ситуація? Я вважаю, що гірше, оскільки додається дисбаланс між опалювальними приладами, «сидять» на одному стояку. У першого по ходу руху теплоносія приладу: вище температура теплоносіявище тепловіддача стояківменше перепад температур на приладілічильник частіше реєструє нульове споживання.

У останнього лічильника в плані адекватності обліку тепла все набагато більш благополучно, і прилад вважає більш точно. Отримуємо дві однакові квартири на одному стояку з різним теплоспоживанням. Знову зайвий привід жителям для стресу.

Що можна зробити? Можна підібрати лічильник «точніше». наприклад Danfoss M-Cal Compact. Зовні виглядає схоже. Мінімальна різниця температур та ж: 3 ° C. А ось робочий діапазон по витраті починається з 12 л / год, що добре. Також вартий уваги лічильник Zenner Multidata S1. Тут діапазон різниці температур починається від 0,5 ° C. А ось витрата - від 30 л / год.

Можна знайти ще безліч подібних лічильників. Але позбутися проблем, названих вище, не вийде. І не треба забувати, що експлуатація теплолічильників поблизу метрологічних кордонів виробниками не рекомендується. Ще мене здорово бентежить естетична проблема: система «лічильник + датчик + провід», що висить перед радіатором, виглядають, м'яко кажучи, «не дуже».

Спеціальне рішення для «однотрубки»

Обговорюється на просторах Інтернет і спеціальне рішення для однотрубки, пропоноване українською компанією «Вимірювальні технології». Аналогічне рішення можна побудувати і на інших багатоканальних лічильниках тепла. Суть в наступному: встановлюємо один витратомір на стояк, один датчик температури на початку стояка (по ходу руху теплоносія) і по одному датчику температури на виході стояка з квартири, а далі все підключається до одного багатоканальним обчислювачеві (рис. 2).

Нехай вас не бентежить відсутність на цьому малюнку замикаючих ділянок - з ними все відбувається точно так само. Теоретично все красиво: тепловіддача стояка враховується, витрата через стояк достатній для витратоміра, істотна економія на витратомірах і обчислювачах. Проблема в термодатчика.

Навіть в розрахунковому, максимальному режимі перепад температури на стояку між входом в квартиру і виходом з неї становить кілька градусів, зазвичай не більше 5 ° C. Чим тепліше на вулиці, тим менше цей перепад. Ситуація ускладнюється вже згаданої зрізанням на опалювальному графіку, і надлишковим перепадом тиску на стояку, що при дисбалансі систем опалення зустрічається часто-густо.

В результаті частина опалювального періоду теплосчетчик повинен «ловити» перепад температур в частки градуса, при цьому забезпечуючи метрологічні характеристики. Доступні нам теплолічильники для «поквартіркі» на це не здатні. Знову ж кабелі від термо датчиків, що тягнуться до обчислювача, також «щось ще» прикраса для вашої квартири.

Ідея розподільників проста: якщо в будинку є загальний лічильник тепла, то обчислювати спожиту квартирою теплову енергію відповідно до правил обліку теплової енергії не потрібно. Досить справедливо розподілити між мешканцями витрати, для чого потрібно пристрій, який оцінить тепловіддачу кожного приладу опалення в будинку

розподільники

Ідея розподільників красива своєю простотою: якщо в будинку є загальний лічильник тепла, то обчислювати спожиту квартирою теплову енергію відповідно до правил обліку теплової енергії не потрібно. Досить справедливо розподілити між мешканцями витрати.

А щоб було справедливо - потрібно пристрій, який оцінить тепловіддачу кожного приладу опалення в будинку, нехай навіть в умовних одиницях. Аби всім мешканцям вважало однаково. Тепловіддача приладу опалення залежить від температурного напору (різниця між температурою повітря в приміщенні і середньою температурою поверхні опалювального приладу) і його конструкції. Виходить, що досить виміряти температуру в умовному центрі приладу опалення та температуру повітря в приміщенні. І знати, як залежить тепловіддача приладу від цих величин, щоб її знайти. Це і буде розподільник (рис. 3).

У кожного виробника є база даних приладів опалення з їх характеристиками (так званий «радіаторний коефіцієнт»). При установці цей коефіцієнт вноситься в пам'ять розподільника. Ні в базі даних необхідного нам приладу - розподільник вважає «ліві» цифри. Встановили «не в ту» точку - розподільник знову вважає «не те». Тому, хоч і установка розподільників відносно проста, але виробляти її повинна спеціалізована організація. Або перевірити, чи всі ви правильно зробили, якщо встановлювали самі.

Є розподільники, які вимірюють обидві температури. Інші - тільки одну (температуру поверхні приладу). А друга задається як константа. Теоретично - це неправильно. Але, з огляду на високу похибка розподільника, це несуттєво. Зате у мешканця немає можливості «зіпсувати» роботу розподільника, повісивши на нього рушник, або встановивши на прилад опалення декоративний екран.

На російському ринку різних розподільників тепла вистачає: це і WHE від Siemens , І Indiv від Danfoss, і FHKV від Techem. Є й вітчизняні моделі: «Декаст», «Пульс», «Індивід» ... Є моделі з дистанційним передаванням інформації, дротової і бездротової. Одне сенсорні, двухсенсорние, на будь-який смак і колір. До речі, як елемент інтер'єру має сенс вибирати розподільник за зовнішнім виглядом. Порівнювати між собою розподільники по точності вимірювань сенсу ніякого не бачу. Аби були у всіх сусідів однакові і надійні.

Такоже є цікава тема, что стосується розподільніків. Компанія Techem віпускає розподільнікі, відградуйованіх кіловат-годинах. І на цій підставі, користуючись недосконалістю нашого законодавства, домагається в суді визнання розподільників теплолічильниками. Хочете спробуваті? Текст методики від Techem розміщений на сайті компанії: «Чому можна і потрібно ставити в багатоквартирних будинках розподільники витрат на опалення».

Якщо людина живе в будинку з вертикальною системою опалення без індивідуальних вводів тепла в квартиру - йому не варто витрачати гроші на індивідуальний облік тепла

Наприклад, з готовим судовим рішенням, навіть пройшли апеляцію, можна ознайомитися на сайті Санкт-Петербурзького міського суду (справа №33-14294 / 2013) або просто знайти його пошуком в інтернеті за запитом «справу №33-14294 / 2013».

Якщо вам цікава моя думка - грамотний технічний фахівець з керуючої компанії подібну справу розвалить. Бо теплосчетчик повинен відповідати вимогам «Правил обліку теплової енергії і теплоносія». За своїми технічними характеристиками жоден з відомих мені розподільників цим вимогам не відповідає. Значить, розподільник, навіть відградуйованих кВт⋅ч, - це все-таки розподільник. А як враховувати показання розподільників, ми вже обговорили.

Водолічильник як розподільник

Є і така ідея. Ну а що? Якщо ми вважаємо в умовних одиницях, то чому б не вимірювати витрату через прилад опалення? Він безпосередньо пов'язаний з тепловіддачею приладу. Зробити це можна водолічильником для гарячої води. Мені ця ідея подобається: водолічильники дешеві, надійні, працюють без батарейок. Але є і складності: годиться це рішення тільки для двотрубної системи. Плюс залежність тепловіддачі від витрати нелінійна, та ще й різниться у приладів різного типу. Тобто, потрібні дослідження і нормативна база. Так що це справа далекого майбутнього, яке, втім, може ніколи не настати.

Розподільник і психологія

У мене немає спеціальних знань з психології, я орієнтуюся на свої відчуття. Закон великих чисел говорить, що моя поведінка типово для великої групи людей. Те, що мотивує мене, має мотивувати і їх. Коли я кожен місяць знімаю показання лічильника і відразу перекладаю їх у рублі - це здорово мотивує. Принаймні змушує задуматися. Коли показання мого розподільника весь опалювальний період ніяк не пов'язані з сумою в платіжці - мотивація нульова. Розум мій розуміє, що раз на рік буде зроблений перерахунок, і, можливо, частина грошей мені повернеться. Але підсвідомо я відчуваю, що гроші свої я вже віддав, і що там буде через рік - одному Богу відомо. Можна, звичайно, зібрати загальні збори власників і вирішити, що розрахунок будемо робити кожен місяць. Але це додаткові витрати, які напевно з'їдять те, що частина з нас заощадила за місяць. Я вірю, що є хлопчики і дівчатка, які весь рік поводяться добре в розрахунку на подарунок від Діда Мороза. Я не такий, і розподільники - не мій варіант.

Накладні витрати

Використовуючи індивідуальні лічильники або розподільники, ми можемо заощадити. Не факт, але можемо. А додаткові витрати понесемо точно. Це і капітальні витрати на установку, і послуги сервісної організації, яка буде займатися нарахуваннями, перевірками і т.д., періодична повірка теплолічильників (міжповірочний інтервал у названих в статті теплолічильників становить 4-5 років). Переконливих даних, що ці витрати окупаються, я не зустрічав.

Висновки

Сподіваюся, я зумів пояснити, чому я проти. Якщо людина живе в будинку з вертикальною системою опалення без індивідуальних вводів тепла в квартиру - йому не варто витрачати гроші на індивідуальний облік тепла. Краще витратити ці гроші на утеплення магістралей в підвалі. На заміну зношених трубопроводів і арматури, організацію погодозавісімого регулювання в рамках його будинку. На термостати для своїх радіаторів. Економія буде істотно більше, і загальнобудинковий лічильник її покаже. Розподіл витрат на тепло пропорційно площі досить справедливо. Комфорту, знову ж таки, додасться. Мені особисто комфорт важливіше.

Справедливо?
Хочете подробиць?
Погано шукав?
Реальний сценарій?
А якщо у нас не «двухтрубкі», а «однотрубки»?
Краще або гірше буде ситуація?
Що можна зробити?
Хочете спробуваті?
Ну а що?
Якщо ми вважаємо в умовних одиницях, то чому б не вимірювати витрату через прилад опалення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online