Принцип роботи та види лічильників тепла на батарею

  1. Що являє собою лічильник тепла
  2. Принцип роботи
  3. Види лічильників тепла
  4. механічні пристрої
  5. ультразвукові прилади
  6. електромагнітні теплолічильники
  7. вихрові пристрої
  8. Нюанси використання лічильників

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Постійно зростаючі тарифи на опалення змушують власників квартир шукати шляхи економії витрат на тепло. Одним з них є установка лічильника теплової енергії. Завдяки йому власник квартири може платити тільки за те тепло, яке надійшло в його квартиру. Комунальні підприємства все ж збільшать платіж на деяку суму, яка буде компенсацією за тепло, спожите для обігріву сходів і коридорів будинку. Однак в будь-якому випадку лічильник тепла зменшить суму в квитанції.

Що являє собою лічильник тепла

Теплолічильником є ​​набір пристроїв, які вираховують кількість використаної теплової енергії, враховуючи кількість поданого теплоносія і зміна його температури.

Будь-прилад включає:

  1. Датчики температури.
  2. Лічильник кількості води, а точніше теплоносія, що пройшов через труби і радіатори квартири.
  3. Обчислювач. Аналізує дані вищевказаних елементів і визначає кількість спожитого тепла. Часто його поєднують з лічильником теплоносія. Він завжди працює на електричній енергії. Підключати його до електромережі не треба, адже в ньому є літієві батарейки. Вони розраховані на 7-10-річну роботу.

Завжди використовуються два датчика. Один розміщують на вході квартирної системи опалення, інший - на виході. Лічильник можна встановлювати як на вході, так і на виході.

Найпростіше використовувати теплолічильник в будинках, в яких є горизонтальна розводка трубопроводів. Найпростіше використовувати теплолічильник в будинках, в яких є горизонтальна розводка трубопроводів

Така розводка передбачає підключення всіх радіаторів квартири до однієї труби . Завдяки цьому легко порахувати кількість теплоносія і рівень його охолодження. У таких ситуаціях лічильник тепла являє собою два датчика і основний пристрій.

Складнішою є ситуація з вертикальною розводкою трубопроводів. Вона передбачає підключення радіаторів квартири до різних вертикальних стійок. Згідно із законодавчими нормами встановлювати теплолічильник в будинках з такою розводкою не можна, адже з технічної точки зору це практично неможливо. Крім цього, виникають величезні труднощі: на кожну батарею треба встановлювати два датчика тепла і окремий лічильник. Тобто теплосчетчик буде набором великої кількості датчиків і вимірювальних пристроїв. Додаткова проблема полягає в тому, що для визначення загальної кількості тепла потрібно підсумувати показники з кожного лічильника.

Принцип роботи

Теплосчетчик завжди визначає і використовує два показники:

  1. Кількість пройденого по трубах теплоносія.
  2. Зміна температури теплоносія при проходженні по всім радіаторів квартири . Його визначають два датчика.

Об'єднуючи ці дані, він визначає загальна кількість що надійшов в квартиру тепла. Відрахування проводиться за формулою: Q = c * m * (t1-t2), де

  • з є питомою теплоємністю теплоносія (оскільки в його ролі часто виступає вода, то цей показник є незмінним і дорівнює 4,187 кДж / кг * С °),
  • m являє собою масу води або іншої нагрітої рідини,
  • t1 і t2 є рівнями температури води, що проходить через що подає і зворотну трубу відповідно. Одиницею вимірювання температури є С °.

Одиницею виміру кінцевої цифри є Гкал (гігакалорії).

Обчислювач отримує всі дані від датчиків температури і лічильника, проводить розрахунки та кінцеву цифру фіксує в архіві. Побачити збережені результати можна на екрані пристрою або на звичайному оптичному інтерфейсі.


Види лічильників тепла

Теплолічильник на батарею завжди класифікують по влаштуванню, яке вимірює кількість гарячої води . Датчики температури скрізь однакові.

Найбільш часто встановлюють такі види рахункових пристроїв:

  1. Механічні.
  2. Електромагнітні.
  3. Ультразвукові.
  4. Вихрові.

механічні пристрої

механічні пристрої

Головним їх елементом є деталь, яка може обертатися при проходженні теплоносія через лічильник. При цьому один її оборот відповідає певній кількості пройденої води. Пристрій обчислює кількість обертів і визначає обсяг використаного теплоносія. Кінцеві цифри передаються обчислювачеві.

Обертається деталь буває різною, і тому компанії виробляють кілька класів механічного приладу обліку води. Найчастіше в тепломережах використовують крильчасті і турбінні лічильники. У перших деталь обертання являє собою крильчатку, яка розміщена так, що її вісь перпендикулярна потоку води. У турбінних пристроях знаходиться турбіна. Виробники розміщують її так, що її вісь і потік теплоносія паралельні.

Переваги механічних пристроїв:

  1. Просту будову і надійна конструкція.
  2. Відсутність необхідності в зовнішній електроенергії.
  3. Стабільність показників.
  4. Обслуговування та монтаж дуже прості. Під час другого процесу перед пристроєм потрібно встановлювати сітчастий фільтр грубої очистки. Інакше точність приладу впаде.
  5. Можливість установки в будь-якому положенні.

мінуси:

  1. Менший, ніж у конкурентів термін придатності.
  2. Сильно зношуються виступаючі частини.
  3. Невисока чутливість до малої кількості енергоносія.

ультразвукові прилади

ультразвукові прилади

Такі теплолічильники на батарею визначають обсяг спожитого теплоносія завдяки ультразвуку. Основна їх частина являє собою трубу, через яку протікає вода, і на кінцях якої розміщуються приймач і випромінювач ультразвуку. Під час протікання нагрітої рідини через трубу випромінювач створює ультразвук, а приймач його вловлює.

Проходження ультразвуку через теплоносій триває деякий час. На нього впливає швидкість води. Чим вона більше, тим більшим стає час проходження ультразвукового сигналу. Пристрій визначає затримку сигналу і обчислює використаний обсяг теплоносія. Вимірювання точні, коли вода чиста. Якщо є багато домішок і навіть повітряних бульбашок, на екрані висвічується цифра з дуже сильним відхиленням. Також на точність вимірювань впливають відкладення накипу.

На батарею можна поставити такі різновиди ультразвукового лічильника теплової енергії:

  1. Частотне пристрій.
  2. Тимчасове.
  3. доплеровське
  4. Корреляционное.

електромагнітні теплолічильники

електромагнітні теплолічильники

Ці пристрої визначають обсяг теплоносія, створюючи магнітне поле. Коли вода проходить через це поле в ній з'являється електричний струм. В цей же час апарат визначає напруга струму, яке тісно пов'язане зі швидкістю нагрітої води. Чим більше швидкість, тим більшим стає напруга. Знаючи швидкість потоку, пристрій легко визначає обсяг рідини.

Напруга визначається завдяки двом електродів. Вони розміщені на протилежних кінцях магнітного поля.

Електромагнітний лічильник можна встановити на будь-яку батарею системи з горизонтальним розведенням трубопроводів.

Особливості цих пристроїв:

  1. Дуже високий рівень точності.
  2. Висока чутливість до якості монтажу. У пристрої виникає струм з малою силою. Щоб цей показник відповідав встановленим виробником нормам, потрібно зробити якісне з'єднання проводів, усунути можливість появи зовнішнього магнітного поля і додаткового опору в місцях скріплення проводів. Інакше похибка кінцевих показників буде високою.
  3. Чутливість до якості теплоносія. Якщо вода багата на сполуки заліза, то кінцеві цифри стають завищеними.

вихрові пристрої

вихрові пристрої

Ці теплолічильники мають таку конструкцію, в якій утворюються вихори теплоносія. Вони з'являються завдяки спеціальному перешкоди. Кожна освічена вихор має свою частоту. Вона пропорційна швидкості потоку. Завдяки магнітному полю або ультразвуку пристрій визначає частоту вихреобразования і вираховує об'єм теплоносія.

Переваги цих теплолічильників:

  1. Проста конструкція і мала ціна.
  2. Можливість монтажу на горизонтальні і вертикальні відрізки трубопроводу.
  3. Малий знос.
  4. Мала потреба в електроенергії.

недоліки:

  1. Наявність похибки показників тоді, коли в теплоносії є великі забруднюючі частки, повітря, або коли змінюються параметри потоку.
  2. Малий робочий діапазон.
  3. Чутливість до вібрацій.
  4. Необхідність для установки довгого прямолінійного відрізка трубопроводу.

Нюанси використання лічильників

Різні типи пристроїв показують отримані показники в різних одиницях. Вони можуть визначати теплову енергію в таких величинах:

  1. Гкал (гігакалорія).
  2. кВт / год (кіловат / годину).
  3. мВт (мегават).
  4. ГДж (гігаджоуль).

Комунальні підприємства обчислюють тепло в Гкал. Тому під час зняття показань лічильника потрібно звертати увагу на фізичну величину, а при небажанні постійно переводити одні величини в інші, слід шукати пристрої, які обчислюють тепло в Гкал.

Самі лічильники дозволяють визначати яке надійшло в квартиру кількість тепла. Частково вони зменшать витрати на опалення. Однак для додаткової економії рекомендується встановити на батареї регулюючі вентилі. Це дозволити оптимізувати опалення і при надмірно продуктивній роботі системи зменшити нагрів своєї квартири. Не рекомендується повністю перекривати радіатори , Оскільки на теплолічильники повинні світитися хоча б мінімальні значення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online