Лічильники на опалення - скільки коштує і як поставити

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Квартирні лічильники на опалення дозволяють строго відстежувати реальний витрата теплової енергії, тому при оплаті спожитого тепла досягається значна економія. При установці індивідуального вимірювального приладу у власників квартири з'являється інтерес в економному витрачанні теплових ресурсів, а також у проведенні заходів з утеплення свого житла. Вигода настільки очевидна, що багато хто замислюється про те, як поставити лічильник на опалення в своїй квартирі. Природно, що хвилює громадян і ціна питання, а також термін окупності коштів, вкладених в установку лічильника теплової енергії.

Суть роботи лічильника полягає в обліку теплової енергії шляхом вимірювання різниці температур і обсягу витрат теплоносія. Існує два основних способи проведення вимірювань витрати: тахометричних і ультразвуковий. Під кожен з них виробники випускають різні типи побутових лічильників, здатних вести облік теплової енергії. Ультразвукові моделі надійніше в експлуатації, точніше і довговічніше. Тахометрические прилади поступаються за даними показниками, тому і дешевше.

Так скільки коштує лічильник на опалення? Ціна самого вимірювального приладу, включаючи регулюючий вентиль, фільтр і запірну арматуру, становить в середньому близько 9 000 рублів. Однак до цієї суми необхідно додати витрати на установку вимірювального обладнання, яка повинна проводитися компанією, що має всю необхідну дозвільну документацію на здійснення даного виду послуг. Тому витрати зростають до 18-20 тис. Рублів.

Так виглядає тепловий лічильник - основні складові частини

[Include id = "5" title = "РСЯ - в запису"]

Важливо! Зверніть увагу, що лічильники на опалення в квартиру повинні мати паспорти і сертифікати, як будь-який інший вимірювальний прилад. Після закінчення монтажних робіт лічильник обов'язково пломбують. Необхідно проводити і періодичну повірку приладу. Зазвичай цю операцію проводять через чотири роки.

На жаль, практично у всіх будинках старої споруди виконана вертикальна система розводки опалювальних труб. Це означає, що через квартиру проходить кілька стояків і ставити на кожен з них окремий лічильник, звичайно ж, не вигідно. Для такої системи опалення виробники вимірювальних приладів обліку пропонують ставити розподільники, які здійснюють завмер витрати теплоносія на основі різниці температур повітря в кімнаті і на поверхні радіатора. Ціна одного такого розподільника коливається в межах тисячі рублів. Витрати на монтаж можуть скласти 2-6 тис. Рублів залежно від комплектації.

У багатоквартирних будинках, що зводяться в останні роки, передбачається при будівництві монтаж горизонтальної системи розводки труб опалення. Тому в таких квартирах ставиться один теплолічильник. Компактні моделі теплових лічильників зазвичай монтують на пряму трубу, по якій йде подача теплоносія в квартиру. У деяких випадках можлива і установка на зворотний трубопровід.

Тут ви бачите правильно встановлений лічильник

Якщо теплові лічильники на опалення встановлює спеціалізована організація, що займається професійно питаннями проектування, монтажу та подальшого технічного обслуговування приладів обліку тепла, то її фахівці:

  • виготовлять проект;
  • проведуть його узгодження з організацією, що відповідає за теплопостачання;
  • зареєструють встановлений вузол обліку;
  • здадуть в експлуатацію наглядової організації.

Показання лічильника теплової енергії знімають таким же чином, як і з електролічильника. Далі заповнюють квитанцію, в якій вказують різницю показань і множать її на діючий тариф. Оплачують у відділеннях Ощадбанку, вказуючи в якості одержувача грошових коштів теплопостачальну організацію.

Новий квартирний лічильник опалення повинен продаватися з первинної повіркою, виконаної на заводі-виробнику. Підтвердженням проведення первинної повірки служить клеймо, спеціальна наклейка, відповідний запис, що вказується як на самому приладі, так і в супроводжує теплосчетчик документації.

Чергова перевірка приладу проводиться після закінчення терміну встановленого міжповірочного інтервалу. Для чого власник квартири повинен звернутися:

  • в місцеве відділення Ростеста;
  • в комерційну організацію, що має дані повноваження;
  • в сервісний центр заводу-виготовлювача.

Важливо! Багато компаній, що пропонують монтаж приладів обліку, здійснюють подальше технічне обслуговування. При цьому проведення чергової повірки фахівці компаній беруть на себе.

При виборі компанії для здійснення монтажу вимірювального приладу обліку теплової енергії зверніть увагу на наступні моменти:

  • безкоштовний виїзд інженера на об'єкт, під час якого проводиться огляд комунікацій і пропонується комплектація вузла обліку;
  • здійснення всього переліку монтажних робіт, наявність в компанії спецобладнання і кваліфікованих фахівців;

[Include id = "6" title = "РСЯ - в запису"]

  • наявність дозвільних документів (свідоцтва, сертифікати, допуски СРО);
  • наявність інформації про компанії в ЕГРЮЛ;
  • надання гарантії на проведені роботи;
  • надання пільг окремим категоріям громадян;
  • розстрочка платежу і її термін;
  • можливість надання сервісного обслуговування.

Приборкати зростання тарифів на послуги ЖКГ можна і потрібно. Причому не скаргами до вищестоящих органів, а реальними справами, до яких і відноситься установка індивідуальних приладів обліку. Якщо всі громадяни почнуть платити за показаннями своїх лічильників, то комунальникам доведеться наводити порядок у своїх господарствах, так як ні на кого буде списувати втрати. Контроль витрат і відстоювання своїх інтересів змусить працівників ЖКГ вважатися з кожним споживачем, поставляючи якісну послугу.

Монтаж загальнобудинкового лічильника тепла

Оплата опалення по лічильнику дозволяє кожному громадянину економити сімейний бюджет, спрямовуючи вивільнені кошти на інші цілі. Навіть установка загальнобудинкового лічильника дозволяє домогтися економії за умови, що багатоквартирний будинок знаходиться під управлінням чесної компанії, грамотно направляючої грошові потоки на благо всіх жителів.

Так скільки коштує лічильник на опалення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online