Реформування глави 45 Цивільного кодексу РФ "Банківський рахунок" (Сиропятова Н.В.)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дата розміщення статті: 12.10.2016

Глава 45 Цивільного кодексу Російської Федерації <1> присвячена банківського рахунку (договору банківського рахунку). У ГК РФ 1996 року вперше з'явилася окрема глава "Банківський рахунок".
--------------------------------
<1> Цивільний кодекс Російської Федерації (частина друга): Федеральний закон від 26.01.1996 N 14-ФЗ (ред. Від 29.06.2015) // Відомості Верховної РФ. 29.01.1996. N 5. ст. 410.

У дореволюційний період були відсутні норми, присвячені безпосередньо регулювання банківських рахунків. Законодавство не розмежовувало договір банківського вкладу та банківського рахунку. Розвиток договору банківського вкладу (депозиту) шляхом розширення переліку банківських операцій та угод спричинило в подальшому появу договору банківського рахунку.
П.П. Цитович відзначав, що вже до кінця XIX в. в практиці російських банків (і це знайшло відображення в діючому в ту пору законодавстві) поряд з традиційними видами банківських вкладів (вклади для звернення з відсотків, вклади на зберігання, вічні вклади) широко застосовувався такий вид вкладів, як внесок на поточний рахунок. Його особливості описувалися П.П. Цитовичем наступним чином: "Це позика з боку банку, але позику видозмінений в своєму змісті, перш за все двома умовами: а) кредитор, клієнт, має право вимагати сплати зайнятої суми по частинах будь-якого розміру і на вимогу або через кілька днів на вимогу (умовний поточний рахунок), але він має право і відразу вимагати сплати всієї суми вкладу; б) він вносить нові суми на свій розсуд, такого чи іншого розміру (згідно з правилами банку). Від таких отримань (видач) суми вкладу частинами, а з іншого боку - від нових внесків (приймально ) Між тими і іншими утворюється взаємозв'язок як між статтями в credit і в debet рахунку вкладника. Рахунок постійно змінюється, тече, але credit вкладника постійно перевищує його debet, сальдо завжди залишається на користь вкладника і проти банку "<1>. Таким чином, за договором поточного рахунку, що є різновидом договорів банківського вкладу, здійснювалися операції, які характерні для сучасного договору банківського рахунку.
--------------------------------
<1> Цитович П.П. Праці з торговельного і вексельного права: У 2 т. М., 2005. Т. 1: Підручник торгового права. До питання про злиття торгового права з цивільним. С. 406. (Класика російської цивілістики).

Г.Ф. Шершеневич також зазначав особливий характер операцій, що виконуються банком за дорученням клієнта, чий внесок внесений на поточний рахунок. Вчений вважав, що вклади на поточний рахунок становлять окремий підвид безстрокових вкладів <1>. Поділяючи банківські операції на: активні і пасивні, до яких він відносив і банківські вклади, оскільки банк виступає в ролі боржника, Г.Ф. Шершеневич особливо виділяв "операції по інкасо або по покриттю, які складаються в отриманні платежів за рахунок клієнтів, за векселями та іншими зобов'язаннями і щодо процентних паперів, переданих банку для цієї мети клієнтами, а також виробництво платежів за рахунок клієнтів, за їхніми зобов'язаннями. Ця операція примикає до активних, оскільки, внаслідок витрат, пов'язаних з виконаним дорученням, клієнт стає боржником банку і в той же час наближається до пасивних, оскільки стягнута банком сума записується в рахунок кредиту клієнта "<2 >.
--------------------------------
<1> Шершеневич Г.Ф. Курс торгового права. Т. II: Товар, торгові угоди. М., 2003. С. 419. (Класика російської цивілістики).
<2> Шершеневич Г.Ф. Указ. соч. С. 416.

Таким чином, в дореволюційному російському праві був відсутній договір банківського рахунку. Але його елементи були в договорі поточного рахунку, який був одним з видів договору банківського вкладу.
М.І. Брагінський, В.В. Витрянский відзначають, що мала місце в подальшій історії розвитку вітчизняного цивільного права подальша трансформація договору поточного рахунку як окремого виду договору банківського вкладу в самостійний, відмінний від договору банківського вкладу, договір банківського рахунку пояснюється, мабуть, чи не закономірностями внутрішнього розвитку зазначених договірних відносин, а скоріше специфікою економічного обороту радянського періоду <1>.
--------------------------------
<1> Брагінський М.І., Витрянский В.В. Договірне право. Книга п'ята: У 2 т. Т. 2: Договори про банківський вклад, банківський вклад, банківський рахунок: банківські розрахунки. Конкурс, договори про ігри і парі. М .: Статут, 2006. С. 155.

У ряді зарубіжних країн і на сьогоднішній день договір банківського рахунку не виділяється в якості самостійного, а є лише видом договорів банківського вкладу (депозиту).
У першому кодифікованому акті вітчизняного цивільного права - Цивільному кодексі РРФСР 1922 року <1> також дані договори не розмежовувалися. При цьому договір банківського вкладу розглядався як різновид договору позики (ст. 210 ЦК України).
--------------------------------
<1> Постанова ВЦВК від 11.11.1922 "Про введення в дію Цивільного кодексу Р.С.Ф.С.Р." // СУ РРФСР. 1922. N 71. У розділі ст. 904 (втратив чинність. Указ Президії Верховної Ради УРСР від 16.12.1964).

В Основах цивільного законодавства Союзу РСР і союзних республік 1961 року <1> містилася ст. 87 "Вклади громадян в кредитних установах" (в ГК РРФСР 1964 року <2> - дублююча її ст. 395) і ст. 84 "Розпорядження грошовими коштами, що зберігаються на рахунках організацій в кредитних установах" (ст. 392 ЦК РРФСР 1964 р). Згідно ст. 84 Основ 1961 г. (ст. 392 ЦК РРФСР 1964 р) організації розпоряджаються коштами, що зберігаються на їх рахунках в кредитних установах, згідно з цільовим призначенням цих коштів.
--------------------------------
<1> Закон СРСР від 08.12.1961 "Про затвердження Основ цивільного законодавства Союзу РСР і союзних республік" // Відомості Верховної Ради СРСР. 1961. N 50. ст. 525 (втратив чинність з 01.01.1992 в зв'язку з прийняттям Постанови Верховної Ради СРСР від 31.05.1991 N 2212-1).
<2> Цивільний кодекс Української РСР (затв. ВР УРСР 11.06.1964) // Відомості Верховної Ради РРФСР. 1964. N 24. У розділі ст. 407 (втратив чинність з 01.01.2008 в зв'язку з прийняттям ФЗ від 18.12.2006 N 231-ФЗ).

Як вже було зазначено, у Цивільному кодексі України банківському рахунку присвячена окрема глава 45 поряд з главою 44 "Банківський вклад". Проект ФЗ N 47538-6 "Про внесення змін до частини першу, другу, третю і четверту Цивільного кодексу РФ, а також окремі законодавчі акти РФ" <1> (далі - Проект ГК РФ) передбачав суттєві зміни глави 45 ЦК РФ. Передбачалося реформувати її структуру, виділивши загальні положення про банківський рахунок і спеціальні (окремі) види рахунків.
--------------------------------
<1> Проект Федерального закону N 47538-6 "Про внесення змін до частини першу, другу, третю і четверту Цивільного кодексу РФ, а також в окремі законодавчі акти РФ" (прийнятий ГД в першому читанні Постановою Державної Думи Федеральних Зборів РФ від 27.04. 2012 року N 314-6 ГД "Про проект Федерального закону N 47538-6" Про внесення змін до частини першу, другу, третю і четверту Цивільного кодексу РФ, а також в окремі законодавчі акти РФ "// Відомості Верховної РФ. 07.05.2012. N 19. У розділі ст. 2314) 16.11.2012 розділений на окремі положення, які буду розглядатися в якості самостійних законопроектів (Постанова ГД ФС від 16.11.2012 N 1150-6 ГД "Про порядок розгляду проекту ФЗ N 47538-6" Про внесення змін до частини першу, другу, третю і четверту Цивільного кодексу РФ, а також в окремі законодавчі акти РФ "// Відомості Верховної РФ. 26.11.2012. N 48. У розділі ст. 6596).

У загальні положення про банківський рахунок пропонувалося внести ряд змін. Зокрема, у банку планувалося вилучити право встановлювати в договорі банківського рахунку умови про визначення та контролі напрямки використання грошових коштів клієнта та будь-які інші обмеження його права розпоряджатися грошовими коштами на свій розсуд (ст. 845 ЦК України). Ряд змін повинен був бути внесений в ст. ст. 846 - 849 ГК РФ. Вони стосувалися в основному електронних засобів платежу. Однак у Цивільному кодексі України дані зміни на сьогоднішній день не внесені.
Особлива увага приділялася в Проекті ЦК РФ відповідальності банку за неналежне здійснення операцій по банківському рахунку. Стаття 856 ЦК України була істотно доповнена. Так, згідно Проекту ЦК України банк повинен нести відповідальність і за списання грошових коштів не уповноваженою особою, якщо не може встановити, що особа не має повноважень на розпорядження коштами на рахунку. Пропонувалося також доповнити ГК РФ статтею, присвяченій ризику збитків банку і клієнта при використанні електронного засобу платежу. Але ці зміни також не введено в дію.
Додатки повинні були бути внесені і в ст. 858 ГК РФ "Обмеження розпорядження рахунком". Але цього також поки не зроблено.
Таким чином, багато змін, що містяться в Проекті ЦК РФ, до теперішнього часу не внесені у Цивільному кодексі України. Швидше за все, глава 45 ГК РФ буде піддана подальшому реформуванню. Адже це необхідно в тому числі для відповідності норм ГК РФ ФЗ "Про національну платіжну систему" <1>.
--------------------------------
<1> Федеральний закон від 27.06.2011 N 161-ФЗ "Про національну платіжну систему" (ред. Від 29.12.2014) // Відомості Верховної РФ. 04.07.2011. N 27. У розділі ст. 3872.

Главу 45 ЦК РФ про загальні положення про банківський рахунок планувалося також доповнити ст. 859.1 "Банківський рахунок в дорогоцінних металах". Необхідність введення даного виду банківських рахунків обгрунтовувалася, зокрема, тим, що з 01.06.2004 набрав чинності ФЗ "Про валютне регулювання та валютний контроль" <1>, згідно з яким дорогоцінні метали виводяться з категорії валютних цінностей, а порядок здійснення операцій з ними - з компетенції Уряду РФ. Правові основи використання і звернення (цивільного обороту) дорогоцінних металів встановлені ФЗ "Про дорогоцінних металах і дорогоцінному камінні" <2>. Однак даний акт має комплексну правову природу, в ньому домінують адміністративно-правові елементи. Приватно-правові відносини з приводу дорогоцінних металів, відносини, що складаються з приводу дорогоцінних металів між комерційними банками та їх клієнтами, залишилися практично неврегульованими.
--------------------------------
<1> Федеральний закон від 10.12.2003 N 173-ФЗ "Про валютне регулювання та валютний контроль" (ред. Від 28.11.2015) // Відомості Верховної РФ. 15.12.2003. N 50. У розділі ст. 4859.
<2> Федеральний закон від 26.03.1998 N 41-ФЗ "Про дорогоцінних металах і дорогоцінному камінні" (ред. Від 02.05.2015) // Відомості Верховної РФ. 30.03.1998. N 13. У розділі ст. 1 463.

Однак положення Проекту ЦК України, в частині банківського рахунку в дорогоцінних металах, активно критикувалися науковим співтовариством і практиками, так як мали суттєві недоліки. Так, на думку А.Я. Курбатова, включення дорогоцінних металів в систему розрахунків спричинить протиріччя в чинному законодавстві. Прирівнювання дорогоцінних металів на знеособлених металевих рахунках до засобів платежу спричинить поширення на них правил про переведення грошових коштів (безготівкових розрахунків), в результаті чого їх можна буде списувати в безспірному порядку і проводити безготівкові розрахунки в інших формах, що в даний час можливо тільки щодо грошових коштів. При цьому до банківських рахунків відносяться тільки рахунки з обліку грошових коштів. А Я. Курбатов звертає увагу і на ряд інших проблем, пов'язаних з включенням у Цивільному кодексі України банківських рахунків у дорогоцінних металах <1>.
--------------------------------
<1> Курбатов А.Я. Пропоновані зміни норм ГК РФ про банківські рахунки і розрахунках: потрібно виправлення помилок // www.pravo.hse.ru (дата звернення 07.12.2015).

В результаті чинна редакція ГК РФ не містить в главі 45 норм, присвячених договором банківського рахунку в дорогоцінних металах.
Проектом ЦК України було передбачено виділення окремих параграфів, присвячених видам договорів банківських рахунків. З Проекту ЦК України випливає, що всі договори банківського рахунку можуть бути розділені на власне банківські рахунки, на регулювання яких поширюються загальні норми про банківський рахунок (поточний рахунок, розрахунковий рахунок, бюджетний рахунок, спеціальний банківський рахунок) і окремі види банківських рахунків (спільний рахунок , номінальний рахунок, накопичувальний рахунок створюваної юридичної особи, публічний депозитний рахунок, кореспондентський рахунок, картковий рахунок), які регулюються самостійними нормами ЦК РФ (загальні положення про банківський рахунок акже застосовуються до окремих видів банківських рахунків, якщо інше не передбачено правилами про ці видах). Запропонована Проектом ЦК України класифікація була цілком обґрунтованою, але викликала ряд питань.
Зокрема, перелік видів рахунків, що міститься в ст. 860 Проекту ЦК України, був вичерпним. Однак параграф 4 Проекту ЦК України передбачав ще один вид банківського рахунку - рахунок ескроу, який не був зазначений в ст. 860 Проекту ЦК України. Можна припустити, що це була лише технічна помилка, так як правовому регулюванню рахунку ескроу присвячувався окремий параграф. Неоднозначно оцінювався питання про виділення рахунку ескроу в якості самостійного виду банківських рахунків. Так, на думку д.ю.н., професора Л.Г. Ефимовой, юридичної метою будь-якого договору банківського рахунку завжди повинна бути забезпечена власнику рахунку можливість здійснювати розрахункові та касові операції. Тому коли така можливість для депонента - власника рахунку ескроу навіть не передбачається, обгрунтований висновок, що рахунок ескроу не є банківським рахунком <1>.
--------------------------------
<1> Єфімова Л.Г. Концептуальні, теоретичні та технічні недоліки в проекті ЦК України (глава 45 ГК РФ "Банківський рахунок") // Господарство і право. 2012. N 11 (430). С. 6.

В результаті у Цивільному кодексі України були внесені зміни, що стосуються видів банківських рахунків, але вони істотно відрізняються від редакції, запропонованої Проектом ЦК України. ФЗ "Про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації" <1> доповнив главу 45 ГК РФ низкою статей, що регулюють окремі види договорів банківських рахунків (договір рахунку ескроу, договір номінального рахунку, рахунки банків). Однак структура глави 45 ЦК РФ, запропонована Проектом ЦК України, що не була введена в дію, а також в Цивільному кодексі України не з'явився ряд нових видів договорів банківських рахунків, що містяться в Проекті ЦК РФ (мова, наприклад, йде про спільні рахунках, накопичувальних рахунках створюваного юридичної особи і т.д.). Можливо, це пов'язано з містяться в Проекті ЦК РФ недоліками, на які звертається увага в літературі <2>.
--------------------------------
<1> ФЗ від 21.12.2013 N 379-ФЗ "Про внесення змін до окремих законодавчих актів РФ" // Російська газета. 25.12.2013. N 291.
<2> Див., Наприклад, Афанасьєв А.Б., Сиропятова Н.В. Реформування цивільного законодавства в сфері регулювання видів банківських рахунків в умовах інноваційної економіки // Вісник Пермського університету. Юридичні науки. 2013. Випуск 4 (22). С. 257 - 264.

Довгий час регулювання окремих видів банківських рахунків в основному здійснювалося нормативними правовими актами Центрального банку Росії і іншими підзаконними актами. Так, Інструкція ЦБ РФ від 14 вересня 2006 р N 28-І "Про відкриття і закриття банківських рахунків, рахунків за скарбами (депозитах)" <1> встановлювала такі види банківських рахунків: поточний рахунок, розрахунковий рахунок, бюджетний рахунок, кореспондентський рахунок , кореспондентський субрахунок, рахунок довірчого управління, спеціальний банківський рахунок, депозитний рахунок суду, підрозділи служби судових приставів, правоохоронних органів, нотаріуса. Зазначені види рахунків відкривалися клієнту на підставі договору банківського рахунку.
--------------------------------
<1> Інструкція Банку Росії від 14.09.2006 N 28-І "Про відкриття і закриття банківських рахунків, рахунків за вкладами (депозитами)" (зареєстровано в Мін'юсті РФ 18.10.2006 N 8388) // Вісник Банку Росії. 25.10.2006. N 57 (Інструкцією Банку Росії від 30.05.2014 N 153-І визнана такою, що втратила силу з 01.07.2014).

На сьогоднішній день окремі види договорів банківського рахунку також регулюються на рівні актів Банку Росії. У Цивільному кодексі України велика їх частина відсутня. В Інструкції Банку Росії від 30.05.2014 N 153-І "Про відкриття і закриття банківських рахунків, рахунків за вкладами (депозитами), депозитних рахунків" <1>, яка вступила в силу 01.07.2014 і замінила Інструкцію ЦБ РФ від 14.09.2006 N 28-і, в п. 2.1 сказано, що банки відкривають у валюті РФ і іноземних валютах: поточні рахунки; Розрахункові рахунки; бюджетні рахунки; кореспондентські рахунки; кореспондентські субрахунка; рахунки довірчого управління; спеціальні банківські рахунки; депозитні рахунки судів, підрозділів служби судових приставів, правоохоронних органів, нотаріусів; рахунки за вкладами (депозитами). До спеціальних банківських рахунків п. 2.8 Інструкції відносить спеціальні банківські рахунки банківського платіжного агента, банківського платіжного субагента, платіжного агента, постачальника, торговий банківський рахунок, кліринговий банківський рахунок, рахунок гарантійного фонду платіжної системи, номінальний рахунок, рахунок ескроу, заставний рахунок, спеціальний банківський рахунок боржника.
--------------------------------
<1> Інструкція Банку Росії від 30.05.2014 N 153-І "Про відкриття і закриття банківських рахунків, рахунків за вкладами (депозитами), депозитних рахунків" (зареєстровано в Мін'юсті Росії 19.06.2014 N 32813) // Вісник Банку Росії. 26.06.2014. N 60.

Таким чином, зміни, внесені до части Другої ГК РФ 01.07.2014, відрізняються від редакции, запропонованої Проектом ЦК України. У цивільному кодексі України внесені лишь норми, прісвячені декільком видам договорів Банківських рахунків.
Включення у цивільному кодексі України Переліку основних відів Банківських рахунків є Досить обґрунтованим. Від виду банківського рахунку залежить, які саме розрахункові операції будуть здійснюватися банком (кредитною організацією) з відкритого клієнту рахунку. Стаття 848 ЦК України передбачає, що банк зобов'язаний здійснювати для клієнта операції, передбачені для рахунків даного виду законом, встановленими відповідно до нього банківськими правилами і вживаними в банківській практиці звичаями ділового обороту, якщо договором банківського рахунку не передбачено інше. Тобто ГК РФ обсяг операцій, що здійснюються за рахунком, пов'язує з видом банківського рахунку. Тому відсутність їх у главі 45 ГК РФ викликає ряд питань. Також від вибору виду рахунку залежить набір функцій, які виконуватиме рахунок, відкритий клієнтові.
Підводячи підсумок, варто зазначити, що реформування глави 45 ЦК РФ є незавершеним і вимагає подальших перетворень, в тому числі в частині регулювання окремих видів договорів банківських рахунків.

бібліографічній список

1. Цитович П.П. Праці з торговельного і вексельного права: У 2 т. М., 2005. Т. 1: Підручник торгового права. До питання про злиття торгового права з цивільним. (Класика російської цивілістики).
2. Шершеневич Г.Ф. Курс торгового права. Т. II: Товар, торгові угоди. М., 2003. (Класика російської цивілістики).
3. Брагінський М.І., Витрянский В.В. Договірне право. Книга п'ята: У 2 т. Т. 2: Договори про банківський вклад, банківський вклад, банківський рахунок: банківські розрахунки. Конкурс, договори про ігри і парі. М .: Статут, 2006.
4. Курбатов А.Я. Пропоновані зміни норм ГК РФ про банківські рахунки і розрахунках: потрібно виправлення помилок // www.pravo.hse.m (дата звернення: 07.12.2015).
5. Єфімова Л.Г. Концептуальні, теоретичні та технічні недоліки в проекті ЦК України (глава 45 ГК РФ "Банківський рахунок") // Господарство і право. 2012. N 11 (430).

Если вині нашли на Цій странице потрібної вам информации, Спробуйте скористати Поиск по сайту:

Повернутися на попередню сторінку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online