Як змінити реквізити договору

  1. Які у договору реквізити? З пеціалісти в області права під реквізитами договору розуміють реквізити...
  2. Номер договору
  3. Місце укладення договору
  4. Дата договору
  5. Найменування сторін договору
  6. Умови договору у вигляді тексту
  7. Реквізити сторін
  8. Підписи сторін
  9. Якщо змінюються умови договору
  10. Якщо змінюються інші реквізити, відомості

Які у договору реквізити?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З пеціалісти в області права під реквізитами договору розуміють реквізити сторін, зазначені в заключній частині документа перед підписом (відзначено цифрою 7 у прикладі 1) - зазвичай тут перераховуються реєстраційні відомості сторін, адреси, банківські реквізити, контакти для зв'язку. Однак це занадто вузьке тлумачення, насправді реквізитами договору є 1 :

  1. його найменування;
  2. номер;
  3. дата договору;
  4. місце укладення;
  5. найменування сторін договору (авторів документа);
  6. істотні та інші умови договору у вигляді тексту, розбитого на розділи і пункти;
  7. реквізити сторін;
  8. підписи сторін.

Для наочності в Прімері 1 продемонструємо найпоширенішу структуру договору (номера реквізитів тут відповідають їх номерам в списку вище).

приклад 1

структура договору

Згорнути Показати

Хоча, з огляду на діючий принцип свободи договору в цивільному праві, договір може мати і іншу структуру, включати в себе будь-які умови, про які домовилися його боку. Якщо договір підлягає нотаріальному посвідченню, то на ньому ще буде стояти посвідчувального напис і печатка нотаріуса. Або якщо договір підлягає державній реєстрації, то на ньому з'явиться відмітка уповноваженого держоргану про реєстрацію (з відповідним штампом і гербовою печаткою).

Найменування договору

Різновиди основних договорів перераховані в Цивільному кодексі РФ (частини 2 і 4), до них, наприклад, відносяться: купівля-продаж, поставка товарів, енергопостачання, продаж нерухомості, продаж підприємства, міна, дарування, рента, оренда, найм житлового приміщення, безоплатне користування, підряд, виконання науково-дослідних, дослідно-конструкторських і технологічних робіт, оплатне надання послуг, перевезення, транспортна експедиція, позику, кредит, фінансування під відступлення права грошової вимоги, банківський вклад, банківський рахунок, збер ня, страхування, доручення, комісія, агентування, довірче управління майном, комерційна концесія, просте товариство, ліцензійний договір, договір про відчуження виключного права і ін.

Найменування договору вказується вище тексту договору на самому початку сторінки. Причому не існує правила про те, чи вказувати повне найменування договору, наприклад, «Договір підряду на виконання будівельно-монтажних робіт» або скорочене «Договір». Найменування не впливає на правовий зміст договору, оскільки кваліфікувати його правову природу фахівці будуть не за назвою, а по суті його умов. Наприклад, навіть якщо в найменуванні документа зазначено «договір надання послуг», а за умовами договору буде ясно, що його предметом є виготовлення конкретної речі в певний термін, то, швидше за все, даний договір буде кваліфікований юристом як договір підряду, і до нього будуть застосовуватися норми законодавства, що регулюють відносини, що випливають з підряду.

Номер договору

Порядок нумерації договорів зазвичай стверджується в Інструкції з діловодства організації, Положенні про договірну роботу або іншому локальному нормативному акті, що встановлює порядок роботи з договорами в компанії. З точки зору правил діловодства у будь-якого документа повинен бути свій реєстраційний номер, що полегшує ідентифікацію та оперативний пошук документів.

Номер може містити не тільки цифрові, а й літерні символи, наприклад, № ПР-Н / 2-2017. І розташовується він відразу після найменування договору - в тому ж рядку. Тим часом з правової точки зору не забороняється і відсутність номера у договору, на його юридичну силу це не впливає.

Місце укладення договору

Місцем укладення договору є вказівка ​​на населений пункт, в якому сторони підписують договір (зазвичай вказується у верхньому лівому кутку договору в одному рядку з датою). Найчастіше місце укладення договору збігається з місцем знаходження однієї з його сторін.

Наприклад, одна організація знаходиться в Москві, інша - в Єкатеринбурзі. Якщо для переговорів і укладення договору керівник (або інший представник) приїхав з Єкатеринбурга в Москву, то столиця і буде значитися в документі місцем укладення договору. Якщо ж «ніхто нікуди не їздив», а документ для підписання курсував по пошті, то, в принципі, все одно, яке місто буде тут вказано.

Закон дозволяє також писати в якості місця укладення договору місце проведення переговорів (наприклад, якщо керівники цих організацій зустрілися на міжнародному форумі в Санкт-Петербурзі) і місце знаходження майна, що є предметом договору.

Місце укладення договору іноді впливає на місце розгляду судового спору, пов'язаного з невиконанням контрагентом своїх зобов'язань за укладеним договором.

Дата договору

Дата проставляється числовим або буквено-числовим способом: «01 серпня 2017 г.» або «01.08.2017», хоча іноді можна побачити повне буквене вираз: «Перше серпня дві тисячі сімнадцятого року». Іншими словами, можливі різні варіанти.

Однак питання з визначенням дати договору в правовому сенсі не такий простий, як здається. Датою укладення договору є дата, проставлена в правому верхньому куті договору (так звана «титульна дата»), тільки в тому випадку, якщо сторони підписали договір як єдиний документ у присутності представників обох сторін. Але бувають і інші ситуації.

Наприклад, якщо 2 примірника проекту договору спочатку підписала одна сторона (проставивши на ньому титульну дату), потім направляє їх з кур'єром іншій стороні з проханням після підписання 1 екземпляр повернути назад, то в цьому випадку:

  • єдиний договір підписується сторонами в різні дні (відзначено цифрами 1 і 2 в Прімері 2);
  • дата отримання (див. цифру 3 в Прімері 2) стороною, що підписала договір першої, документа з підписом другої сторони і зовсім може бути пізніше дати проставлення підпису другою стороною (цифра 2 там же);
  • датою укладення договору визнається дата, коли сторона, яка підписала договір першої, отримає примірник договору, підписаний другою стороною (цифра 3 там же).

Про це йдеться в п. 1 ст. 433 ГК РФ. І це цілком логічно: давайте уявимо, що ваша компанія підписала договір і направила 2 його примірники контрагенту поштою. Контрагент, отримавши їх через тиждень, підписав зі свого боку договір і 1 примірник направив вам назад поштовим зв'язком. Якби договір вважався укладеним з дати його підписання контрагентом, то до моменту, як ви б його отримали, він вже міг би давно діяти, а ваша компанія була б навіть не в курсі, що вже зобов'язана виконувати цей договір! Але договір вважається укладеним, тільки коли ваша організація отримає від контрагента договір з підписами обох сторін, і це рятує ситуацію.

Ось чому важливо подбати про те, щоб зафіксувати дату отримання договору другою стороною. І тому ж помилково вважати, що датою укладення договору буде просто пізніша дата підпису на договорі.

приклад 2

Дати на договорі

Згорнути Показати

До речі, сторони договору мають право встановити, що його умови застосовуються до відносинам, що виникли до дати укладення договору, наприклад, починаючи з його титульної дати (формулювання про дату вступу в силу):

приклад 3

Формулювання про дату вступу договору в силу

Згорнути Показати

Дата укладення Договору визначається відповідно до п. 1 ст. 433 Цивільного кодексу РФ. Договір поширює свою дію на фактичні відносини Сторін, що виникли з дати, зазначеної в титульних положеннях ( «шапці») Договору, і діє до повного виконання Сторонами зобов'язань за Договором.

Отже, перерахуємо ситуації, при яких датою укладення договору замість титульної буде інша:

  • дата передачі підписаного договору однією зі сторін - в разі отримання акцепту у вигляді підписаного примірника договору другою стороною (дану ситуацію ми докладно розглянули вище). Це буде:
    • дата у вигляді поштового штемпеля відділення одержувача на конверті з договором або
    • дата проставлення підпису про отримання поштового відправлення в повідомленні про вручення (якщо відправлення було з повідомленням);
    • а якщо документ передавався кур'єром, то поштових документів у вас не буде, тому важливо, щоб одержувач оформив на вашому екзепляри договору відмітку про отримання (бажано за зразком, показаному в Прімері 2, см. помаранчеву заливку);
  • дата державної реєстрації договору - у випадках, коли вона є необхідною;
  • дата нотаріального посвідчення - коли воно обов'язково за законом для даного різновиду договорів або якщо воно передбачено угодою сторін;
  • дата передачі майна по реальному договором - коли для укладення договору необхідна передача майна, наприклад, грошей за договором позики.

Чи має значення, яка дата стоїть у договорі: вихідний це день, неробочий святковий або робочий? Для цивільно-правових договорів у більшості своїй не має значення, чи є дата укладення договору «робочої». Тим часом рекомендуємо вказувати робочий день, щоб уникнути розбіжностей і суперечок, що стосуються моменту укладення договору і факту його укладення в цілому.

Найменування сторін договору

Найменування юридичної особи може бути повним або скороченим. У договорі вказується, як правило, повне найменування, а потім в дужках може додаватися скорочена, наприклад:

  • «Товариство з обмеженою відповідальністю" Перспектива "(ТОВ" Перспектива ")».

Слідом пишеться П.І.Б. представника сторони та його посаду із зазначенням документа, на підставі якого він діє, наприклад:

  • «... в особі генерального директора Суркова Андрія Павловича, який діє на підставі статуту ...» або
  • «... в особі Маркова Олексія Геннадійовича, що діє на підставі довіреності від 20 серпня 2017 року № 45-Д ...».

Якщо стороною договору виступає індивідуальний підприємець, то вказується його статус і П.І.Б., наприклад:

  • «Індивідуальний підприємець Петров Євген Павлович».

Для фізичної особи в договорі вказується його П.І.Б. і іноді в преамбулі слідом додаються паспортні дані, місце реєстрації і часом навіть дата народження. Але ці додаткові ідентифікують відомості зазвичай наводяться в кінці договору в реквізитах сторін, тому дублювати їх в його початку (в преамбулі) зовсім не обов'язково:

  • «Петров Максим Валерійович».

Умови договору у вигляді тексту

Умови договору прописуються в тексті, структурованому на розділи і пункти. Відзначимо, що істотними є умови:

  • про предмет договору та
  • які названі в законі або інших правових актах як істотні або необхідні для договорів конкретного виду, а також
  • всі ті умови, щодо яких за заявою однієї зі сторін має бути досягнуто згоди.

Іншими словами, є суттєві умови, встановлені в законі, а є істотні умови, які сторони самі порахували такими.

Якщо істотні умови не будуть узгоджені сторонами в установленому порядку, то договір буде вважатися неукладеним і, відповідно, не тягне юридичні наслідки.

Реквізити сторін

Як правило, в заключному розділі договору під назвою «реквізити сторін» вказують реєстраційні та контактні дані:

  • для юридичних осіб - свідоцтво про Державну, ІПН / КПП, адреса місця знаходження, інші контактні дані, банківські реквізити;
  • для індивідуальних підприємців - ІН, ІПН, адреса місця проживання, інші контактні дані, банківські реквізити;
  • для фізичних осіб - паспортні дані, адреса місця проживання, інші контактні дані, ІПН, СНІЛС, банківські реквізити.

Підписи сторін

Підписи сторін розташовуються в самому кінці договору, трохи нижче реквізитів сторін. Причому підписи повинні бути власноручними. Використання факсимільного підпису допускається у виняткових випадках, наприклад, якщо сторони в окремій угоді спеціально домовилися про порядок використання факсиміле при підписанні договорів, наприклад, так:

приклад 4

Фрагмент угоди про використання факсиміле

Згорнути Показати

1. Сторони визнають рівну юридичну силу власноручних підписів і факсимільного відтворення підписів (механічним способом з використанням кліше) наступних осіб в договорах, додатках і додаткових угодах до них, а також на інших необхідних документах:

Сторони визнають рівну юридичну силу власноручних підписів і факсимільного відтворення підписів (механічним способом з використанням кліше) наступних осіб в договорах, додатках і додаткових угодах до них, а також на інших необхідних документах:

У разі використання факсиміле без погодження відповідного умови в вищевказаному порядку не буде дотримана письмова форма угоди відповідно до норми п. 1 ст. 160 ГК РФ. Отже, у разі виникнення спору між сторонами і передачі його на дозвіл до суду в багатьох ситуаціях такий договір може бути визнаний неукладеним.

Уповноваженими укладати договори є:

  • керівник організації або інша особа, яка діє від імені організації без доручення (відповідно до повноважень, встановлених установчими документами організації);
  • особа, яка діє на підставі довіреності (глава 10 ЦК України).

До речі, на договорі проставляти печатку необов'язково, якщо сторони спеціально не передбачили умову про скріплення договору печаткою в тексті договору. Її відбиток продовжують ставити швидше за звичкою і про всяк випадок, як додаткове засвідчення підпису.

Аналогічно і на додатковій угоді до договору простановка друку за загальним правилом не є обов'язковою.

Якщо змінюються умови договору

Під зміною договору зазвичай розуміють внесення доповнень, уточнень, виправлень в текст договору (тобто в його умови). Зрозуміло, договір може бути змінений сторонами з різних причин: виникнення нових обставин, що спричинило недоцільність виконання договору на колишніх умовах, вплив інфляції, зміни курсів валют і ін.

Договір може бути змінений, по-перше, за згодою сторін, якщо в договорі або законі не вказано інший спосіб (див. Приклад 5). Істотна зміна обставин, з яких сторони виходили при укладенні договору, - найпоширеніше підставу зміни договору за угодою сторін. Зміна обставин можна вважати суттєвим, коли вони змінилися настільки, що якби сторони могли це розумно передбачити, то вони не уклали б договір зовсім або уклали його на значно відрізняються умовах.

По-друге, закон допускає внесення змін до договору в судовому порядку на вимогу однієї з його сторін. Підставами таких вимог можуть бути, наприклад, порушення договору контрагентом, яке тягне за собою для іншої сторони шкода, при якій вона в значній мірі позбавляється того, на що мала право розраховувати при укладенні договору, а також інші випадки, передбачені законом або договором.

При цьому вимоги зацікавленої сторони про зміну договору у зв'язку з істотною зміною обставин можуть бути розглянуті судом у виняткових випадках, якщо розірвання договору:

  • суперечить суспільним інтересам або
  • тягне для сторін шкоду, яка значно перевищує затрати, необхідні для виконання договору на змінених судом умовах.

приклад 5

Угода про внесення змін до договору

Згорнути Показати

Однак до звернення в суд сторона, яка бажає внести зміни в договір, повинна звернутися з відповідною пропозицією до свого контрагента. І тільки після отримання від нього відмови вона може подати позовну заяву до суду. За загальним правилом чекати відповідь на дане звернення контрагент повинен 30 днів. Йому можуть:

  • повідомити про згоду з пропозицією (в цьому випадку договір буде вважатися зміненим з моменту отримання повідомлення про згоду) або
  • повідомити про відмову від пропозиції (отримавши відмову, можна звернутися в суд) або
  • запропонувати інші умови зміни договору (договір буде вважатися зміненим на умовах, узгоджених сторонами).
Про реалізацію досудового претензійного порядку читайте статтю « Навіщо і як направляти претензію? »

Важливо пам'ятати, що змінити або розірвати можна договір, який ще не виконаний, оскільки виконання договору в цілому припиняє договірні зобов'язання сторін.

Угода про зміну договору полягає в тій же формі, що і сам договір, якщо із закону, інших правових актів, договору, звичаїв ділового обороту не випливає інше (п. 1 ст. 452 ЦК України).

Тобто якщо договір укладено в простій письмовій формі, то і угоду про його зміну повинно бути зроблено в простій письмовій формі. Якщо договір був посвідчений нотаріально, то і угоду про внесення змін до договору також слід засвідчити у нотаріуса. Якщо договір підлягав державній реєстрації, то угода про внесення в нього змін також підлягає державній реєстрації - до речі, тоді:

  • пункт 5, показаний в додатковій угоді з Прикладу 5, формулюється інакше: «5. Справжнє додаткову угоду складено в 3 (трьох) ідентичних примірниках, які мають однакову юридичну силу, - по одному для кожної із Сторін і третій примірник для реєструючого органу »;
  • а в пункті 3 коригується умова про дату вступу додаткові угоди в силу.

У найменуванні додаткові угоди обов'язково зазначаються найменування, дата і номер договору, до якого воно складено.

Номер, дата і місце складання самого додаткові угоди оформляються за тими ж правилами, як і у договору. Преамбула зазвичай копіюється з основного договору з додаванням фрази «уклали цю додаткову угоду до договору від ... № ... (далі -« Договір ») про наступне:». Далі перераховуються вносяться зміни. А слідом за ними йдуть стандартні формулювання, які в Прімері 5 опинилися в пунктах 3, 4 і 5.

Зазвичай додаткову угоду підписується тими ж особами, що і основний договір. Але це не обов'язково - головне, щоб підписанти мали право укладати угоди, до яких відноситься договір, що коригується цим додаткову угоду.

Якщо змінюються інші реквізити, відомості

Однак змінитися можуть не тільки умови договору, але і реквізити сторін, наприклад:

  • найменування юридичної особи або
  • адреса місця знаходження;
  • рахунок в банку;
  • контакти сторін (номера телефону / факсу, адреси електронної пошти та ін.).

Нерідко фахівці в області діловодства задаються питанням, чи тягне зміна найменування організації виникнення нової юридичної особи, яка має замінити колишню сторону договору. Відповідь очевидна: якщо змінюється тільки найменування організації без проведення реорганізації юридичної особи, то нову юрособу не утворюється, відповідно, ніяких угод про заміну сторони в зобов'язанні робити не потрібно.

Тим часом зміна найменування організації може бути як пов'язаним, так і не пов'язаних з реорганізацією. Реорганізація юридичної особи може бути здійснена в одній з наступних форм (п. 1 ст. 57 ГК РФ):

  • злиття,
  • приєднання,
  • поділ,
  • виділення,
  • перетворення (п. 1 ст. 57 ГК РФ).

При будь-якій формі реорганізації, крім приєднання, виникають нові юридичні особи - безумовно, вони будуть мати інші найменування (юридична особа вважається реорганізованим з моменту державної реєстрації речових новопосталих юридичних осіб відповідно до п. 4 ст. 57 ГК РФ).

При реорганізації юридичної особи у формі приєднання до нього іншої особи перше з них вважається реорганізованим з моменту внесення в ЕГРЮЛ запису про припинення діяльності приєднаного юридичної особи (п. 4 ст. 57 ГК РФ). Таким чином, юридична особа, до якого здійснено приєднання, не є новою організацією, а його найменування може змінитися або залишитися незмінним.

Якщо у юридичної особи змінилося тільки найменування або місце знаходження (не в результаті реорганізації), то переукладати договір не потрібно, так само як і укладати додаткову угоду до договору про зміни, що відбулися. Досить повідомити про нове найменування / місце знаходження другу сторону договору і прикласти належним чином завірені копії:

  • установчих документів,
  • рішення про зміну найменування та
  • виписки з ЕГРЮЛ.
З правилами засвідчення копій односторінкових документів і сшивов в останній раз ми докладно розбиралися в статті « Як організації відобразити вилучення її документів і справ? »

При реорганізації контрагенту слід надати належним чином завірені копії документів, що підтверджують правонаступництво юридичної особи, отриманого в результаті реорганізації, - це:

  • установчі документи;
  • свідоцтво про державну реєстрацію як юридичної особи, в даний час - лист записи ЕГРЮЛ;
  • виписка з ЕГРЮЛ;
  • свідоцтво про постановку на облік в податковому органі;
  • документи, що підтверджують повноваження особи, яка виступає від імені контрагента.

Також зазвичай надається картка контрагента з новими реквізитами за підписом уповноваженої виступати від імені цієї особи або відповідні нові реквізити вказуються в листі партнеру по угоді.

Якщо в компанії змінився керівник, раніше підписав договір, чи потрібно перепідписувати даний договір або укладати додаткову угоду про зміну підписанта?

Відповідь: звичайно ж, такої необхідності немає. Наявність належних повноважень має значення лише на момент укладення угоди. Далі, якщо в процесі виконання договору необхідно підписувати будь-які документи (акти, накладні, рахунки-фактури та ін.), А керівник уже інший, то цей новий керівник буде підписувати документи. Щоб контрагент переконався в законності повноважень нового керівника, достатньо надіслати йому завірені копії документів, які їх підтверджують:

  • рішення про обрання або призначення керівника,
  • виписки з ЕГРЮЛ.

Ще на практиці часто виникає питання: чи потрібно укладати додаткову угоду до договору в разі, коли у однієї з сторін змінилися банківські реквізити для перерахування грошових коштів в рахунок виконання зобов'язань по оплаті. Робити це також не обов'язково. Для повідомлення контрагента достатньо листа про відповідні зміни з певної дати, спрямованого рекомендованим відправленням з повідомленням або врученим під розписку уповноваженому представнику організації. Крім того, не зайвим буде відправити такий лист на офіційну електронну адресу компанії. Ваш примірник листа необхідно зберігати разом з договором (в т.ч. в інформаційній системі). Зразок такого листа показаний в Прімері 7.

Про всяк випадок можна передбачити в договорі такий пункт:

приклад 6

Зобов'язання про повідомлення в договорі

Згорнути Показати

7.2. Сторони Договору зобов'язані письмово повідомляти про реорганізацію, перейменування, зміну адреси місця знаходження, банківських реквізитів не пізніше 3 (трьох) робочих днів з початку дії зазначених змін.

З огляду на несумісність зміни умов договору та реквізитів сторін (адже останнє не змінює права та обов'язки сторін договору, його суттєві умови), укладати спеціально додаткову угоду про внесення подібних змін до договору не має правового сенсу. Проте за наполяганням однієї зі сторін договору в нього може бути включено така умова:

«У разі зміни реквізитів для здійснення платежів, передбачених цим договором, Сторони укладають додаткову угоду до договору про зміну банківських реквізитів протягом 5 робочих днів з дня зміни реквізитів».

І тоді складання додаткової угоди стає обов'язковим. У Примері 8 ми показали, як його можна оформити.

Що стосується можливої зміни контактних даних сторін, зазначених у заключній частині договору, то досить повідомного порядку для повідомлення про це контрагентам і всім зацікавленим особам. Як правило, про зміну контактів повідомляють по електронній пошті.

приклад 7

Лист з повідомленням про зміну банківських реквізитів

Згорнути Показати

Слід уважно ставитися до змін, що відбуваються в процесі виконання договорів. У більшості ситуацій краще перестрахуватися і укладати двосторонні угоди про зміни, це вже точно не викличе жодних проблем в разі, якщо другою стороною договору згодом відбулися зміни будуть проігноровані.

приклад 8

Додаткова угода про зміну банківських реквізитів

Згорнути Показати

Безкоштовно 1 номер журналу
Які у договору реквізити?
Чи має значення, яка дата стоїть у договорі: вихідний це день, неробочий святковий або робочий?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online