Право дитини на свободу вираження поглядів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Право дитини на свободу вираження поглядів передбачено в п. 1 ст. 13 Конвенції про права дитини. Право поширюється в сім'ї і будь-якому виховному закладі.

Дитина має право вільно висловлювати свою думку при вирішенні в сім'ї будь-якого питання, що зачіпає його інтереси. Наприклад, право на вираження своєї думки з питання про виїзд з Російської Федерації.

Звичайно, дитина не може критично оцінити методи сімейного виховання, але з урахуванням його думки батьки вибирають для нього освітня установа або форму навчання для отримання основної загальної образованія.Что ж стосується суто правових питань, то ті з них, які пов'язані з сімейним вихованням, вирішуються з урахуванням думки неповнолітніх дітей. Думка дитини враховується і при вирішенні питання про його спілкуванні з близькими родичами.

З урахуванням думки неповнолітнього суд може:

  • - відмовити в задоволенні позову про захист батьківських прав (див. Коментар до п. 1 ст. 68 СК), відновлення в батьківських правах (див. Коментар до п. 4 ст. 72 СК);
  • - відмовити в позові про повернення відібраного у суді дитини батькам (одному з них).

Існують випадки, коли органи опіки та піклування або суд можуть ухвалити рішення тільки за згодою дитини, яка досягла віку 10 років.

До таких випадків відносяться:

  • - зміна імені та (або) прізвища дитини (див. Коментар до п. 4 ст. 59 СК) поновлення батьківських прав (див. Коментар до ч. 2 п. 4 ст. 72 СК);
  • - усиновлення (див. Коментар до п. 1 ст. 132 СК);
  • - зміна прізвища, імені та по батькові усиновленої дитини (див. Коментар до п. 4 ст. 134 СК);
  • - запис усиновителів як батьків усиновленої (див. Коментар до п. 2 ст. 136 СК);
  • - збереження за дитиною, щодо якої скасовано усиновлення, наданих йому в зв'язку з його усиновленням імені, по батькові, прізвища (див. Коментар до ч. 2 п. 3 ст. 143 СК);
  • - передача в прийомну сім'ю.

Згода неповнолітнього із зазначених питань бажано оформляти письмово.
Порушення перерахованих вимог СК є підставою для скасування судового рішення.

Якщо відповідно до віку і зрілістю дитина здатна виражати свої погляди, то він має право на увагу, право бути вислуханим з усіх питань, які його хвилюють або цікавлять. Дитина має право висловлювати свою думку в усній, письмовій, друкованій формі, а також у формі творів мистецтва (малюнків, пісень і т. Д.) При цьому дитина повинна дотримуватися моральну, етичну культуру і такт.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online