Виписка з реєстру юридичних осіб: навіщо вона потрібна і скільки дійсна 2019

  1. Види і зміст довідок
  2. Коли може знадобитися?
  3. Способи отримання відомостей
  4. Терміни дії і розмір держмита
  5. Підстави для відмови у видачі
  6. Як виправити помилку в документі?
  7. Як прибрати організацію з Єдиного держреєстру?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Після реєстрації організації все про новий господарюючого суб'єкта вноситься в федеральну базу відомостей про юридичних осіб. Цей інформаційний ресурс містить загальні систематизовані дані про кожну компанію, яка веде підприємницьку діяльність на території РФ. Замовити офіційний документ про ту чи іншу фірму може будь-який зацікавлений громадянин або установа. Розглянемо, як запросити в податковій виписку з Єдиного реєстру юридичних осіб та навіщо вона може знадобитися.

Розглянемо, як запросити в податковій виписку з Єдиного реєстру юридичних осіб та навіщо вона може знадобитися

Види і зміст довідок

Єдиний державний реєстр юридичних осіб (ЕГРЮЛ) формується із запасів відомостей, отриманих при держреєстрації підприємств в Росії, і являє собою сховище інформації про них незалежно від типу власності і правового статусу. Інструментом отримання даних з держреєстру є виписка, яка за обсягом матеріалу і ступеня доступності може бути звичайною або розширеної.

Виписка з ЕГРЮЛ - це папір, що містить не тільки повну інформацію про юридичних осіб, а й про зазнає ними зміни. У звичайному форматі включає загальні матеріали про організацію без вказівки контактів і особистих даних засновників. Видається за запитом будь-якого заявника, якому потрібно дізнатися про факт правдивості існування фірми.

Розширена виписка включає відомості про:

  1. формі створення фірми - ВАТ, ТОВ або ЗАТ;
  2. ІПН та кодах видів діяльності;
  3. застарілих і справжніх найменуваннях установи;
  4. датою створення і реєстрації у Федеральній податковій службі (ФПС);
  5. розмірі спочатку вкладених власниками коштів на розвиток діяльності підприємства (статутний капітал);
  6. адресу та контактні телефони;
  7. учасниках і їх частках в статутному капіталі.

Така інформація надається обмеженому колу осіб і структур. В їх число входять уповноважені представники компанії: засновники, генеральний директор і бухгалтер, органи влади та місцевого самоврядування, судових інстанцій і позабюджетні фонди.

Коли може знадобитися?

Завірену виписку з ЕГРЮЛ запитують для надання в банк, судовий орган або нотаріальну контору. Офіційну довідку використовують для отримання ліцензій, участі в торгах, конкурсах, тендерах і аукціонах, а також:

  • для оформлення угод з контрагентом;
  • при подачі клопотання до Арбітражного суду;
  • для підтвердження платоспроможності при оформленні кредиту;
  • під час перевірок сторонніх фірм;
  • для відкриття / закриття банківського рахунку;
  • в процесі ліквідації компанії;
  • для доказу існування юрособи;
  • при вчиненні дій нотаріального характеру щодо організації;
  • при проведенні реорганізації установи.

В ході судових розглядів розширена виписка може знадобитися обом сторонам - заявнику і відповідачу по справі. При цьому юридичні аспекти видачі паперу, пов'язані з наданням даних, умовами і порядком їх отримання з федеральної інформаційної бази, прописані в ФЗ № 129 про держреєстрацію.

Способи отримання відомостей

Інформація з Єдиного держреєстру юросіб передається заявнику в паперовому або електронному вигляді. У першому випадку відомості надаються при особистому зверненні до податківців або за допомогою поштового відправлення. У другому - через інтернет.

Отримати виписку з ЕГРЮЛ можна кількома способами

ВаріантиВаші діїРезультат

На офіційному сайті податкової служби. Перший варіант передбачає оформлення запиту на отримання онлайн-виписки. Для цього на інформаційному порталі ЕГРЮЛ необхідно ввести ІНН, повна назва підприємства або свідоцтво про Державну. Як правило, ідентифікаційний номер платника податків легко знайти у відкритому доступі, тому отримати безкоштовну виписку з ЕГРЮЛ по ІПН не складає труднощів. Пошуковик видасть відповідний запит файл для скачування документа. Електронну довідку можна скачати або переглянути через браузер на сайті ФНС. Запитувана таким способом документація оформляється протягом 3 хвилин, але не має юридичну силу. У місцевому підрозділі ИФНС. Другий варіант отримання відомостей з держреєстру призначений для запиту розширеної версії виписки уповноваженою на те особою. Для цього потрібно сплатити держмито і подати заяву до підрозділу ИФНС, надавши паспорт та довіреність - при зверненні представника. Потім залишиться лише забрати довідку в призначений термін. При замовленні термінової виписки не потрібно чекати 5 днів, тому що заявка обробляється протягом однієї доби. Крім того - при наявності електронно-цифрового підпису - замовити виписку в розширеному форматі можна і на порталі податкової інспекції. Папір буде готова протягом доби з моменту подачі заявки і доступна для скачування 5 днів. Документ роздруковується на кольоровому принтері для чіткості відображення синьої печатки і має юридичну силу, т. Е. Є придатним для надання в держструктури.

Що стосується запиту матеріалу про зарубіжних контрагентів, то по ІПН в ЕГРЮЛ їх не можна знайти. Перевірити потенційного партнера по бізнесу і убезпечити себе від усіляких ризиків дозволить виписка з реєстру іноземних юридичних осіб. За допомогою цього документа можна впевнитися, що компанія не ліквідована і її реєстраційні дані актуальні.

Терміни дії і розмір держмита

Скільки часу дійсна виписка - встановлюється правилами держструктури, в яку необхідно надати документ. Нотаріуси вимагають довідку, оформлену не більше 5 днів назад. Це пов'язано з тим, що навіть за пару діб після отримання паперу інформація в ЕГРЮЛ здатна втратити свою актуальність. Наприклад, може змінитися директор або збільшитися розмір статутного капіталу, про що учасники товариства зобов'язані повідомити в податковий орган протягом 3 днів.

При зверненні в Арбітражний суд виписка вважається дійсною тільки в тому випадку, якщо вона була отримана не раніше 30 днів до моменту подачі позову в інстанцію, а при участі в тендері - не раніше півроку до дати розміщення оголошення про проведення заходу. Тому рекомендується уточнювати терміни дії даного паперу безпосередньо в конторі, яка її запитує. Розмір оплати за надану протягом 5 днів виписку з держреєстру становить 200 рублів, а за термінову - 400 рублів.

Держмито можна перерахувати за допомогою банківської картки, за допомогою електронного переказу або через платіжний термінал в ИФНС.

Підстави для відмови у видачі

Найчастіше податкова служба без проблем видає запитувану юридичними і фізичними особами інформацію. Однак бувають ситуації, коли громадяни і учасники товариств отримують офіційне відхилення запиту на надання відомостей з ЕГРЮЛ. Причиною відмови у видачі виписки з держреєстру може стати відсутність:

  • даних про організацію в єдиній базі;
  • паперу, що підтверджує факт оплати держмита;
  • ІПН, поштової адреси або назви фірми в запиті;
  • документації, що підтверджує правомочність представника.

Відхилити запит на отримання інформації про компанії можуть і в тому випадку, якщо з якихось причин неможливо прочитати текст документа або ж відсутній підпис представника інтересів юрособи. Порушеннями також вважаються надання невірних даних і підписання запиту особою, яка не має повноважень для звернення в ФНС з метою замовлення довідки про діяльність заявника. Якщо відмова здається неправомірним, рішення інспектора можна оскаржити.

Як виправити помилку в документі?

Неточності у виписці з'являються через вказівки невірної інформації при подачі паперів на реєстрацію підприємства і при внесенні даних до реєстру. Вони можуть відбуватися як заявником, так і податковим інспектором. Всі неточності потрібно вчасно виправляти, щоб ті не залишалися в базі ФНС і не перешкоджали пошуку відомостей про фірму як чинному юрособу.

Відповідальність за своєчасне виправлення змісту виписки відповідає підприємець, навіть якщо описки були допущені не з його вини.

Податківці не несуть фінансової або юридичної відповідальності за вчинення помилок. При виявленні описок в ЕГРЮЛ важливо виправити їх, звернувшись для цього до податкової із заявою за формою № Р14001. Несвоєчасне виправлення і умисне вчинення помилок можуть привести до негативних наслідків аж до трирічного заборони на здійснення підприємницької діяльності.

Якщо проблема виникає з вини співробітника ФНС, до заяви слід додати паперу з достовірними відомостями і супровідний лист із зазначенням допустив помилку податківця і номера запису в держреєстрі. Після розгляду звернення та внесення виправлень заявнику надсилають свідоцтво про здійснені зміни, де прописується реєстраційний номер нового запису.

Завантажити заяву про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЕГРЮЛ (форма № Р14001)

Як прибрати організацію з Єдиного держреєстру?

Виняток недіючої юридичної особи з ЕГРЮЛ можливо, якщо підприємство протягом 12 місяців не проводить операції по банківських рахунках і не звітує по податках зі зборами. За новими правилами, що вступили в силу з вересня 2017 року, юрособу можна виключити з федеральної бази при наявності недостовірних матеріалів з позначкою про внесення цього запису більше півроку тому і при неможливості завершення діяльності компанії через відсутність коштів на необхідні витрати.

Завантажити довіреність на отримання виписки з ЕГРЮЛ

Виявивши наявність підстав для внесення до Єдиного реєстру запису про закриття установи, реєструючого органу робить висновок про майбутнє виключення. Якщо після прийняття рішення співробітники податкової служби дізнаються про введення процедури банкрутства, тоді юрособа буде уважно переліку інформаційного ресурсу. Перевірити, чи не ініційований чи процес усунення фірми або контрагента з держреєстру, можна в журналі «Вісник».

Завантажити заяву на отримання виписки з ЕГРЮЛ від фізичної особи

Відомості про прийняте податківцями постанові і подачі заперечень з приводу закінчення існування юрособи публікуються протягом 3 днів. При відсутності заяв від зацікавлених осіб по закінченню трьох місяців з моменту публікації вноситься запис з відміткою про спосіб припинення діяльності фірми, після чого недіюча організація вважається виключеною з ЕГРЮЛ.

Завантажити заяву на отримання виписки з ЕГРЮЛ від юридичної особи

Таким чином, випискою з Єдиного держреєстру юридичних осіб є папір, в якій міститься повний перелік інформації про конкретний господарюючого суб'єкта. Існує 2 види довідок з ЕГРЮЛ: загальна та розширена виписка. Першу з них можна безкоштовно замовити на офіційному порталі податкового органу, а другу - має право запросити за окрему плату тільки уповноважені особи шляхом звернення в ИФНС із заявою.

Як прибрати організацію з Єдиного держреєстру?
Коли може знадобитися?
Як виправити помилку в документі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online