Виписати людини без його згоди - в 2019 році, чи можуть примусово виселити з житла

  1. У яких випадках це можливо
  2. За несплату послуг або непристойну поведінку
  3. Як примусово виписати людину з квартири без його згоди
  4. Подача позовної заяви до суду
  5. З муніципальної квартири
  6. З приватизованої квартири

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато сімей цікавляться питанням про те, яким чином можна власникам виписати людину з певною житлоплощі, особливо якщо він хоч і прописаний, але не проживає там, а значить збільшуються платежі за комунальні послуги. Крім це, з даною квартирою буде набагато складніше проводити якісь маніпуляції, такі як продаж, обмін і так далі, оскільки цей мешканець буде ще одним обтяженням.

Варто відзначити, що рішення квартирного питання - одне з найбільш трудомістких і заплутаних, а це значить, що підходити до нього потрібно з розумом. Для початку необхідно розібратися з правами даного прописаного мешканця на квартиру, а також з відносинами між двома сторонами, які знаходяться під контролем закону.

Може виникнути така ситуація: громадянин не хоче добровільно залишати займану ним житлову площу і створює тим самим певні труднощі для решти проживаючих. Причин для цього буває багато. Вирішити подібну проблему може тільки суд.

На те, яким буде рішення суду, впливають документи і свідчення мешканців. Додатково до матеріалів справи можна підкріпити ще й свідчення свідків, в ролі яких найчастіше виступають сусіди та інші мешканці, а також співробітники правоохоронних органів, які мають уявлення про обставини справи.

У яких випадках це можливо

Виписка людини з будь-якого житлового приміщення може здійснюватися без згоди даного громадянина, однак цю операцію можна провести тільки через суд, який буде враховувати всі виниклі обставини. Важливу роль відіграють і відносини між людьми, які проживають разом, їх вік, в певних випадках сімейний стан, а також деяка інша інформація.

У будь-якому випадку скарга повинна підтверджуватися будь-якими документами, наприклад, що людина не проживає на даній території або навпаки проживає, але не має на це ніяких прав, тому його необхідно виселити або виписати.

Існують певні часто зустрічаються випадки, коли власник набуває на виписку з квартири мешканця без його згоди:

  • Громадянин проживає на даній території тільки формально, тобто за документами він прописаний в квартирі, а насправді він вже має інше постійне житло, де він також може прописатися. Для підтвердження своєї правоти можна попросити сусідів прийти в суд і виступити там з показаннями. Саме вони можуть підтвердити те, що ця людина поруч з ними не живе, і його там давно ніхто не бачив.
  • Для розірвання шлюбного союзу сімейне законодавство підготувало свої певні тонкощі. Квартира колишнього чоловіка або дружини, яка була придбана до укладення шлюбу, залишається у даної людини, і після розлучення він може виписати чоловіка через суд, якщо він або вона не хоче добровільно виселятися з квартири.
  • Після розлучення колишній чоловік або колишня дружина, а також родичі більше не мають ніяких прав на нерухомість.
  • Коли людину прописують після приватизації житла, власник може його виселити без проблем. Складність зазвичай виникає, якщо розглядається справа з неповнолітніми особами. У такій ситуації необхідно довести, що дитина має інші види на житло з рівною або більшою площею.
  • Можна виписати одного з батьків, якщо когось із них позбавили батьківських прав, а суд в свою чергу заборонив їм проживати на одній території.
  • Виписати мешканця з неприватизованого житла дуже просто. Для цього потрібно надати документи, які підтверджують непристойну та аморальну поведінку громадянина по відношенню до решти проживають і сусідам, порушення громадського порядку та використання житла для заборонених цілей, що заподіює або може заподіяти шкоду іншим людям. У такому випадку суд буде розглядати справу і приймати відповідне рішення.

За несплату послуг або непристойну поведінку

Аморальну поведінку, а також відмова від виплат платежів за комунальні послуги може призвести до того, що у суду буде достатньо підстави для того, щоб примусово виписати людину з житлової площі. Тут є певні нюанси, які властиві кожній ситуації, але про які обов'язково слід знати.

Людину можна виписати за таких умов:

  • Громадянин відмовляється оплачувати свою частку комунальних послуг. Його можна виписати тільки в разі, коли розмір боргу стає відповідним вартості квартири, оскільки тільки тоді суд може конфіскувати її та зобов'язати колишнього власника покинути житлоплощу.
  • Наймач муніципального житла довгий час не оплачує квартплату. Дана ситуація є вагомою причиною для позбавлення його судом права на проживання, а також реєстрації за цією адресою. Після рішення суду розривається договір про соціальне наймання.
  • Аморальна поведінка громадянина, який не є власником в приватизованій квартирі. Така поведінка полягає в тому, що він розпиває спиртні напої, голосно слухає музику в пізній час, кричить, скандалить, тобто поводиться асоциально, тим самим заважає іншим мешканцям. Даний людина карається позбавленням прописки. Показання та свідчення проти дебошира в суді співробітників правоохоронних органів, а також сусідів та інших мешканців стануть вирішальним фактором при винесенні вироку. Після рішення суду може бути оформлена примусова виписка колишнього буйного співмешканця.
  • Якщо мешканець умисно псує майно в державній квартирі, то його суд може примусити виписатися з даного житла. При цьому якщо громадянин знімає квартиру, то для початку суду необхідно вирішити переоформити договір про соціальне наймання на іншу людину, який може також проживати в цій квартирі, а потім вже примусово виселяти небажаного співмешканця знову ж через суд.

Якщо ситуації, коли виписка людини за непристойну поведінку складна при практично неможлива, а саме:

  • Мешканець відмовляється оплачувати квартплату, при цьому він не є наймачем житла. У такому випадку його навряд чи вдасться виписати, оскільки немає достатніх підстав. Оскільки договір про соціальне наймання укладений з іншою людиною, то вся відповідальність за невиплату платежів лягає на його плечі.
  • Якщо мешканець, поведінка якого заважає іншим людям вести звичайних спосіб життя, має частку в квартирі, то позбавити його реєстрації набагато складніше. Максимум, що можна зробити, це пред'явити йому штраф або попередження, але позбавити прописки практично неможливо.
  • Якщо власник навмисне регулярно псує загальне майно, то покарати його за законом не вдасться, оскільки особисте майно власника знаходиться в його особистому розпорядженні, а це значить, що він може робити з ним все, що захоче. Так, сусіди знизу можуть звернутися до суду зі скаргою на їх регулярне затоплення. Але і в цьому випадку вони навряд чи зможуть домогтися виписки сусіда зверху. Найбільше, що суд зможе зробити для них - зобов'язати мешканця виплатити компенсацію і відшкодувати збиток.

Коли житлова площа використовується не за прямим її призначенням, а виступає, наприклад, як засіб заробітку, де організований виробничий цех або студія, то людина, якого наймає соціальне житло, позбавляється і реєстрації, і приміщення. Власник приватизованого житла буде покараний відповідним адміністративним покаранням, наприклад, попередженням або штрафом. Здійснити виписку власника не вийде.

Як примусово виписати людину з квартири без його згоди

Виписка зареєстрованого мешканця здійснюється тільки через суд. При цьому для кожної конкретної ситуації існують свої особливі приводи для звернення. Іноді можуть знадобитися свідчення правоохоронних органів, а значить проведення досудових заходів.

Наприклад, можливо, потрібно буде письмове повідомлення для порушника, в якому його попереджають про заходи, які будуть прийняті, якщо він продовжить використовувати житло не за призначенням або ставитися до нього недобросовісно. Попередження приходить у вигляді рекомендованого листа з повідомленням.

Далі мешканець отримує попередження про те, що його примусово можуть позбавити реєстрації. Якщо цей мешканець ніяк не реагує і не відгукується на повідомлення, а конфлікт все ще має місце, то подібне письмове звернення буде служити достатній приводом для того, щоб почати судові розгляди.

Крім власника звертатися до суду мають право і всі інші мешканці, права яких порушуються порушником.

Якщо суд схвалив прохання заявника, то він може згодом піти в міграційну інспекцію, де мешканця позбавлять прописки. Вирок набуває чинності через місяць. Цей час дається людині на те, щоб він міг оскаржити рішення суду у вищих інстанціях.

При подачі заяви і відкриття справи важливу роль відіграють докази, які можуть бути у вигляді письмових або усних свідчень свідків, протоколів про адміністративні покарання, а також у вигляді фото чи відео.

Подача позовної заяви до суду

Коли виникає необхідність у примусовій виписці колишніх родичів або членів сім'ї, які вже протягом тривалого часу проживають на іншій території, то важливо знати порядок дій:

  1. Насамперед необхідно подати позовну заяву до місцевого суду. В даному документі відбивається мета звернення до суду, тобто бажання виселити з квартири або зняти з обліку людини, і відповідні приводи для цього. Не кожна людина може грамотно скласти заяву, особливо якщо раніше подібні питання не розглядалися. Найкращим варіантом буде звернення за допомогою до професійного юриста, який правильно підбере необхідні формулювання. Він аналізує ситуацію, а потім вже намічає головну стратегію.
  2. Для судового розгляду необхідна наявність певних документів, а саме свідоцтва про власність, свідоцтва про розлучення, непогашених рахунків за комунальні послуги та інші. Необхідні суттєві докази того, що громадянин не містить і не оплачує рахунки за нерухомість, не живе в ній протягом тривалого часу, а також не має на житло ніяких прав.
  3. Коли обидві сторони приходять на засідання, то суддя, вивчивши всі питання, може прийняти рішення. Мешканець може бути виписаний, проте в той же час суд може зберегти право на проживання на цій території. Буває і так, що мешканець зовсім не є в зал суду, і тоді справа відкладається і затягується на довгий час, а весь цей час він буде мати право проживати на конфліктній території. Може бути і так, що позитивне рішення судді все одно не вирішить проблему.
  4. Якщо неугодний мешканець не має іншого житла і не може з певних причин його придбати, то таку людину на якому разі не можна виписати. Власник може надати для відповідача інше житло на тимчасове використання, і тоді мешканець зобов'язаний прийняти таку умову. Однак в реальному житті це буває вкрай рідко, що призводить в затяжній війні за територію, оскільки колись близьким людям доводиться жити на одній території довгі роки.
  5. У разі якщо людина не має у власності іншої житлової площі, то суд може надати йому відстрочку. За певний час відповідачу необхідно постаратися підшукати для себе нове житло, однак і це далеко не завжди вирішує питання, а квартира так і залишається спірною територією на довгий проміжок часу.

Завантажити зразок позовної заяви про виписку з квартири

З муніципальної квартири

Важливо відзначити той факт, що власником муніципальної квартири є влада чи держава. І тільки представники влади можуть звернутися із заявою до суду, щоб позбавити мешканця реєстрації і зняти його з обліку.

Виселення і виписка громадянина, який наймає муніципальну квартиру, можливо тільки в певних випадках, а саме:

  • наймач довгий час не оплачував комунальні платежі, і у нього накопичився великий борг;
  • порушуються правила технічної експлуатації житлової площі;
  • наймач використовує житло не те його прямим призначенням, наприклад, облаштовує там будь-які майстерні або цехи;
  • мешканець постійно порушує права сусідів.

У разі якщо є достатні підстави для того, щоб позбавити мешканця реєстрації та виселити його, то необхідно подати позовну заяву до суду, і дочекатися позитивного рішення суду.

З приватизованої квартири

Виписати громадянина з приватизованого житла примусово, тобто без згоди, можна тільки в тому випадку, якщо його не прописували в квартирі при приватизації, і він не є власником часткою.

Також не виникнуть проблеми при виписці колишнього чоловіка з житла, яке було приватизовано до укладення шлюбу. При розірванні шлюбних відносин той чоловік, який не був внесений до приватизаційного договір, відразу ж втрачає права на реєстрацію, і відповідно не може проживати в даній квартирі.

Для того, щоб здійснити примусову виписку мешканця з квартири, необхідно звернутися із заявою в будь-який реєструючий орган. З документів потрібно з собою мати паспорт, права на власність нерухомості та сама заява в письмовій формі.

Тимчасова прописка дитини Тимчасова прописка дитини

означає, що він буде зареєстрований за будь-якою адресою, яка не є його основним місцем проживання на певний термін.

Що дає тимчасова прописка - відповідь тут .

Читайте далі , Скільки коштує держмито на прописку в квартирі.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online