Термін дії і порядок отримання виписки з будинкової книги

  1. Законодавче регулювання питання
  2. Поняття і призначення виписки
  3. Загальний порядок і терміни видачі
  4. Період актуальності отриманих відомостей

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Виписка з   будинкової книги   дуже важливий документ, без якого просто неможливо   оформити спадщину   або ж   продати квартиру Виписка з будинкової книги дуже важливий документ, без якого просто неможливо оформити спадщину або ж продати квартиру .

А так як збір інших документів в різних ситуаціях займає багато часу, виникає питання, який же термін дії виписки і чи можна її взяти відразу ж або ж бажано почекати до останнього дня подачі?

Законодавче регулювання питання

В силу п.85 Наказу ФМС №288 кожне житлове приміщення крім внесення даних в Єдиний державний реєстр нерухомості повинно мати ще і поквартирного книгу, в яку вносяться відомості про всіх осіб, коли-небудь які проживають в приміщенні на підставі офіційної реєстрації . Як правило, книга оформляється з моменту здачі квартири в експлуатацію або ж з дати приватизації , Яка знаменує перехід прав власності на житло до приватних осіб.

Природно, при зборі документів, які потрібні для здійснення тих чи інших юридично значимих дій, книгу з собою не носять на підтвердження місця офіційної прописки, враховуючи, що аналогічні відомості містяться в тому ж паспорті Природно, при зборі документів, які потрібні для здійснення тих чи інших юридично значимих дій, книгу з собою не носять на підтвердження місця офіційної прописки, враховуючи, що аналогічні відомості містяться в тому ж паспорті. І, тим не менш, в ряді випадків підтвердити факт реєстрації необхідно, причому в розрізі всіх осіб, які зареєстровані в квартирі.

Наприклад, жінці для оформлення документів на пенсію по втраті годувальника в відношенні дітей після передчасної кончини їх батька може знадобитися виписка з будинкової книги, яка підтвердить, що на момент смерті її покійний чоловік був зареєстрований з нею, а також дітьми. Або ж аналогічні дані можуть знадобитися при вступі у спадок, особливо, якщо і спадкодавець, і одержувач його майна проживали в одній квартирі.

При цьому варто відзначити, що виписку з будинкової книги може отримати далеко не випадкова людина, а тільки власник житлового приміщення або ж особа, яка офіційно зареєстровано в ньому, адже подібні відомості належать до персональних даних, які суворо охороняються ФЗ №152.

Також варто зауважити, що в рамках закону термін дії виписки нормативними актами не регламентований, що зовсім не означає відсутність будь-яких вимог. Адже по суті, відомості, відображені в будинковій книзі, актуальні тільки в момент оформлення виписки, тому багато державних інстанцій вважають за краще приймати зазначений документ не пізніше 30 днів з моменту її складання, а в деяких випадках і менше.

Поняття і призначення виписки

Виписка є офіційний документ, в якому відображені відомості про всіх осіб, які на момент звернення за вказаним документом офіційно зареєстровані в житловому приміщенні з зазначенням дати прописки і іншими особистими даними, що включають в себе дату народження і інформацію про постановку на військовий облік.

При цьому в залежності від процедури, яка вимагає відомості про прописку, виписка може бути звичайною або розширеної При цьому в залежності від процедури, яка вимагає відомості про прописку, виписка може бути звичайною або розширеної.

Тобто стандартна виписка містить дані про осіб, які прописані в квартирі на дату отримання довідки, а розширена має відомості про всіх громадян, які коли-небудь були прописані в квартирі в загальному.

Звичайна довідка потрібна в разі оформлення тієї ж пенсії або ж постановки на облік в управління освіти для отримання місця в дитячому садку або ж в школі.

А ось розширена виписка необхідна при продажу квартири, враховуючи, що тільки таким чином можна виявити громадян, які можуть і повернутися після передачі прав власності на житлове приміщення іншим особам, і оселитися в ній на цілком законних підставах, наприклад, після відсидки в місцях позбавлення волі.

Загальний порядок і терміни видачі

Відомостями про реєстрацію громадян на території РФ у своєму розпорядженні управління міграційної служби, до компетенції яких власне і входить оформлення виписки.

Також в силу п.15 Наказу №288 подібними ж функціями наділені і їх структурних підрозділів, і уповноважені особи при наступних установах:

Тобто в кожній зазначеній організації створений так званий паспортний стіл, який і займається усіма питаннями оформлення реєстрації та зняття з неї, а також надання загальної інформації в режимі тієї ж виписки з поквартирних книг. Хоча за її отриманням можна звернутися і в інші державні структури, такі як Багатофункціональний центр або ж електронний портал держпослуги.

При цьому варто відзначити, що отримання виписки з будинкової книги не є особливо складною процедурою, обтяженої багатокроковими діями. Адже для її оформлення необхідно всього лише з'явитися в однієї з цих установ і подати заяву з проханням про видачу довідки з додатком деяких документів.

Зокрема, потрібно надати:

  • власний паспорт;
  • свідоцтво про право власності на житлове приміщення або ж договір про соціальне наймання квартири;
  • домову книгу.

На підставі поданих документів, звичайну виписку можна отримати саме в паспортному столі при ТСЖ або КК вже через кілька годин, через МФЦ або сайт держпослуги потрібно добу. Однак якщо мова йде про розширену довідці, її оформлення може зайняти і кілька днів, враховуючи, що всі відомості необхідно звірити з реєстраційними картками, що власне буде вироблено не пізніше трьох днів. На підставі поданих документів, звичайну виписку можна отримати саме в паспортному столі при ТСЖ або КК вже через кілька годин, через МФЦ або сайт держпослуги потрібно добу

Період актуальності отриманих відомостей

Законом термін дії як розширеної, так і звичайної виписки з поквартирною книги не встановлено, але враховуючи, що громадянин після її отримання може і змінити прописку, в багатьох державних структурах вважають за краще не ризикувати.

Тобто, як правило, термін дії довідки обмежується 30-ма календарними днями Тобто, як правило, термін дії довідки обмежується 30-ма календарними днями. Однак, якщо зазначений документ подається в нотаріальну контору для оформлення прав прийняття спадщини, період її дії може складати від 7 до 14 днів.

Саме тому, якщо має бути та ж продаж квартири або ж вступ в спадок, за випискою слід звертатися в останній момент, тобто буквально за кілька днів до подачі всього пакету документів. Адже виписка оформляється не більше декількох днів, в зв'язку з чим особливих труднощів при її отриманні не виникне.

Про те, які документи нарівні з випискою з будинкової книги будуть потрібні при продажу квартири, розказано в наступному відеосюжеті:

А так як збір інших документів в різних ситуаціях займає багато часу, виникає питання, який же термін дії виписки і чи можна її взяти відразу ж або ж бажано почекати до останнього дня подачі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online