Облік операцій по розрахунковому рахунку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

1С: Підприємство 7.7 /
Бухгалтерський облік для України /
Проведення бухгалтерських операцій

Зміст

У бухгалтерії підприємства всі операції по розрахунковому рахунку відображені у виписках, що надаються банком за ті дні, в які проходили руху по розрахунковому рахунку - надходження або списання. Самі банківські виписки не несуть повної інформації, достатньої для відображення рухів по розрахунковому рахунку в бухгалтерському обліку. Ця інформація береться з доданих до виписки первинних документів. Однак саме по виписці можна зрозуміти, в який день по прикладеному первинного документа відбулося надходження або списання. Історія виписок забезпечує безперервність інформації про рухи по розрахунковому рахунку. Саме по залишкам на початок і кінець дня проводиться звірка з даними бухгалтерського обліку, а довідково зазначені дебетові та кредитові обороти за день полегшують контроль доданих первинних документів.

У типовій конфігурації операції по розрахунковому рахунку відображаються в бухгалтерському обліку за допомогою документа " Банківська виписка ". Прообразом цього документа послужила реальна банківська виписка. У цьому документі зроблено спробу поєднати наочність виписки і введення інформації, отриманої на підставі доданих первинних документів, необхідної для відображення операцій в бухгалтерському обліку. При проведенні, документ" Банківська виписка "формує проводки відповідно до зазначеними в ній даними, тому під необхідною інформацією в першу чергу будемо розуміти об'єкти аналітичного обліку по кореспондуючих рахунках відповідно до настройки плану рахунків .

Мета цього розділу - пояснити, як заповнити документ "Банківська виписка" на підставі реальної банківської виписки та доданих до неї первинних документів.

Основні правила

Основні правила роботи з документом типової конфігурації "Банківська виписка" не складні, тому що схожі на правила формування банком реальної виписки:

  1. Документи "Баковський виписка" вводиться тільки за ті дні, в які були руху по розрахунковому рахунку.
  2. У той день, коли були руху по розрахунковому рахунку, вводиться тільки один документ "Банківська виписка", що включає інформацію про всі рухи.
  3. Якщо організація має кілька розрахункових рахунків, по кожному з них вводиться окремий документ "Банківська виписка", навіть якщо руху за цими рахунками були проведені в один день.
  4. Якщо організація має валютний рахунок, то документ "Банківська виписка" формується окремо для рухів по кожній валюті.

Заповнення шапки документа

Всі поля для введення інформації в діалозі документа є реквізитами документа і зберігаються при записі документа. Реквізити документа діляться на дві великі групи: реквізити, що ставляться до документа в цілому (реквізити шапки) і реквізити, зазначені в рядках документа (реквізити табличної частини). Зараз мова піде про значення найважливіших реквізитів документа "Банківська виписка", тих реквізитах шапки, які однозначно визначають відповідність між цим документом і реальної банківської випискою:

  1. Дата документа - повинна збігатися з датою банківської виписки і визначає дату формування бухгалтерських проводок.
  2. Розрахунковий рахунок - це рахунок, за яким формується документ "Банківська виписка". Цей реквізит визначає тип виписки (гривнева або валютна) і бухгалтерський рахунок, за яким формуються проводки. Це залежить від реквізитів елемента довідника "Рахунки нашої фірми" - валюта і рахунок. Крім того, сам рахунок використовується в проводках як об'єкт аналітичного обліку (субконто "Наши грошові рахунки").
  3. Рахунок - бухгалтерський рахунок, який буде використовуватися в кореспонденціях, створюваних при проведенні документа "Банківська виписка". Він автоматично заповнюється значенням реквізиту Рахунок з обраного розрахункового рахунку, але при необхідності його можна змінити.

При проведенні валютної виписки для розрахунку гривневого покриття валютних сум використовується курс валюти розрахункового рахунку на дату виписки як він заданий в довіднику "Валюти". Слід пам'ятати, що валютна виписка до обробки даних по рядках формує необхідні проводки по переоцінці валютних залишків на використовуваних рахунках.

Варто лише додати, що номер документа "Банківська виписка" істотної ролі не грає і не має аналога в реальній банківській виписці.

Заповнення табличної частини документа

Заповнення табличної частини, формування рядків документа "Банківська виписка" проводиться, як уже говорилося раніше, на підставі банківської виписки та доданих до неї первинних документів. Саме по рядках документа формуються бухгалтерські проводки. Важко описати всі виникаючі господарські ситуації і порядок їх відображення в бухгалтерському обліку за допомогою документа "Банківська виписка". Однак, можна сформулювати основні принципи роботи з документом, пам'ятаючи які, Вам буде легше орієнтуватися в будь-якій ситуації.

1. Не існує прямого відповідності між рядками банківської виписки і рядками документа "Банківська виписка".

Це пов'язано з тим, що по одному запису банківської виписки може бути сформовано кілька проводок.
Наведемо приклад:
У рядку банківської виписки зазначено списання на суму 1400 грн. З прикладеного платіжного доручення (переданого в банк нами) стає зрозуміло, що це оплата нашому постачальнику ЗАТ "УкрСнаб". У тексті платіжного доручення вказано, що
500 грн. становить оплата за зошити шкільні за рахунком № 150 від 01.02.2000г;
500 грн. - оплата за фарби акварельні за рахунком № 151 від 12.02.2000г;
400 грн. - передоплата за папір для малювання по рахунку № 152 від 17.02.2000г.

У типовій конфігурації розрахунки з контрагентами (Постачальниками і покупцями) ведуться в розрізі замовлень. Під замовленнями розуміються документи, які стоять першими в ланцюжку взаєморозрахунків. Взаєморозрахунки з контрагентами можуть враховуватися як в розрізі договорів, так і в розрізі конкретних рахунків / накладних. Користувач сам визначає, в якому розрізі враховувати взаєморозрахунок з тим чи іншим контрагентом. Теоретично, якщо немає необхідності враховувати розрахунки з контрагентами в розрізі кожного розрахункового документа, для кожного контрагента може бути створений один замовлення (наприклад, "Основний договір").

Припустимо, що на нашому підприємстві облік взаєморозрахунків з контрагентами ведеться в розрізі кожного з отриманих (виставлених) рахунків на оплату. Тоді з урахуванням аналітики, по цьому рядку банківської виписки повинні бути сформовані три проводки (дві на оплату і одна на аванс):
Дт 631 / ЗАТ "УкрСнаб" / Рахунок № 150 від 01.02.2000г Кт 311 / р / р № 45567655645 500 грн.
Дт 631 / ЗАТ "УкрСнаб" / Рахунок № 151 від 12.02.2000г Кт 311 / р / р № 45567655645 500 грн.
Дт 3711 / ЗАТ "УкрСнаб" / Рахунок № 152 від 17.02.2000г Кт 311 / р / р № 45567655645 400 грн.
Для відображення цієї оплати зазначеним чином, в табличній частині документа "Банківська виписка" повинні бути сформовані три окремі рядки.

Якщо ж оплата проводилася в рамках єдиного довгострокового договору, то проводки можуть виглядати наступним чином:
Дт 311 / ЗАТ "УкрСнаб" / Договір № 331 від 01.02.2000г Кт 311 / р / р № 45567655645 1000 грн.
Дт 3711 / ЗАТ "Ноктюрн" / Договір № 331 від 01.02.2000г Кт 311 / р / р № 45567655645 400 грн.

Таке відображення в бухгалтерському можливо як явній вказівці кореспондуючого рахунку, так і в разі автоматичного виділення авансів.

Таким чином, ми можемо сформулювати друге правило:

2. Кожен рядок банківської виписки може бути відображена однією або декількома рядками в табличній частині документа "Банківська виписка".

3. Кількість рядків табличної частини документа "Банківська виписка" залежить від ступеня деталізації аналітичного обліку.

Як уже зазначалося рядки документа "Банківська виписка" містять всю необхідну інформацію для формування проводок. З цього випливає, що якщо бухгалтер приймає рішення рознести рядок банківської виписки по декількох об'єктах аналітичного обліку, то слід сформувати кілька рядків табличної частини документа. Наприклад, якщо облік розрахунків з контрагентами ведеться за кожним розрахунковим документом, то рядки виписки в нашому прикладі буде виглядати так:
1. Оплата постачальнику, ТОВ "УкрСнаб" / Рахунок № 150 від 01.02.2000г, 500 грн.
2. Оплата постачальнику, ТОВ "УкрСнаб" / Рахунок № 151 від 12.02.2000г, 500 грн.
3. Оплата постачальнику, ТОВ "УкрСнаб" / Рахунок № 152 від 17.02.2000г, 400 грн.

4. Використання сервісних можливостей спрощує заповнення документа і знижує ризик виникнення помилок.

В "Банківської виписці" передбачені механізми, що дозволяють спростити заповнення рядків табличної частини документа використовуючи введення оплат за допомогою платіжного доручення (див. Розділи Заповнення документа "Банківська виписка" за платіжними дорученнями, "Платіжне доручення на оплату постачальнику "І" Платіжне доручення на перерахування податків ") або підбір на замовлення (див. Розділ Заповнення документа" Банківська виписка "на підставі документів-замовлень).

Якщо в один день формувалося кілька платіжних доручень (наприклад на перерахування податків і відрахувань із зарплати), корисно скористатися підбором за платіжними документами (кнопка "Заповнити по платіжках" в діалозі документа).

Якщо реалізація була своєчасно оформлена відповідним документом типової конфігурації або був введений рахунок на оплату, то для введення надходжень можна використовувати підбір на замовлення (кнопка "Підбір за замовленнями" в діалозі документа).

Сподіваємося, наведені рекомендації спростять облік операцій по розрахунковому рахунку і допоможуть в освоєнні можливостей конфігурації.

ПРИМІТКА. Для контролю правильності введення операцій по розрахунковому рахунку використовуйте стандартний звіт "Журнал-ордер по субконто". В поле "Рахунок" вкажіть необхідний бухгалтерський рахунок (один із субрахунків рахунку 31 "Рахунки в банках"), а в полі "Субконто1" оберіть банківський рахунок. Отримання в цьому звіті щоденних оборотів можливо, якщо в поле "Деталізація" встановити значення "По днях".

Рекомендується ознайомитися з розділами:
Ведення декількох банківських рахунків на рахунку 311
Переказ безготівкових коштів з одного розрахункового рахунку підприємства на інший
Заповнення документа "Банківська виписка" за платіжними дорученнями
Платіжне доручення на оплату постачальнику
Платіжне доручення на перерахування податків
Заповнення документа "Банківська виписка" на підставі документів-замовлень

Інші матеріали по темі:
платіжне доручення на перерахування податків , платіжне доручення на оплату постачальнику , 151 , 152 , 311 , оплата постачальнику , на замовлення , банківська виписка , виписка , підбір , заповнення , основні , платіжне доручення , замовлення , проводки , оплата , договір , реквізит , контрагент , організація , 7.7 , облік , рахунок , документ

Матеріали з розділу: 1С: Підприємство 7.7 / Бухгалтерський облік для України / Проведення бухгалтерських операцій

Інші матеріали по темі:

Загальносистемні механізми і принципи

Переоцінка основних засобів

Джерела даних для розрахунків бюджетування

Облік безготівкових грошових коштів. Надходження грошових коштів

договори контрагентів


Нас знаходять: облік операцій по розрахунковому рахунку в 1с, Облік операцій по розрахунковому рахунку проводки, облік операцій на розрахунковому рахунку 1с, заповнення банківських документів по валютному рахунку, операції по розрахунковому рахунку в 1с, Відображення в 1С 8 рухів по розрахунковому рахунку, бухгалтерські проводки по розрахунковому рахунку, облік операцій по розрахунковому рахунку в Україні, облік операцій на розрахунковому рахунку в 1с, первинний облік розрахункових операцій у Україні


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online