Як виписати з квартири померлої людини

  1. Документація для виписки померлого громадянина
  2. Алгоритм дій при виписці померлого
  3. Квартира в приватній власності
  4. муніципальна квартира
  5. Зняття померлого громадянина з реєстраційного обліку через суд

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У багатьох громадян, що зіткнулися зі смертю родича, виникає не тільки питання, як виписати останнього з квартири, але і чи потрібно взагалі це робити

У багатьох громадян, що зіткнулися зі смертю родича, виникає не тільки питання, як виписати останнього з квартири, але і чи потрібно взагалі це робити.

Зняття померлої людини з реєстраційного обліку - це необхідний крок, який тягне за собою певні правові наслідки.

Так, якщо житло було власністю покійного, то виписка з квартири буде потрібно для переходу правомочностей власності до нових правовласникам - спадкоємцям. А якщо ж житлова нерухомість відноситься до власності муніципалітету, то виписка померлого мешканця потрібна для переукладення договору соцнайму на нового наймача. До того ж зняття з реєстраційного обліку громадянина зазвичай веде до зменшення фінансових витрат нових правовласників житла на комунальні послуги.

Крім всіх перерахованих причин, є і ще одне вагома підстава для своєчасний виписки покійного, особливо якщо ви плануєте надалі продавати житло . Для угод з житловими приміщеннями потрібно актуальна виписка з будинкової книги з перерахуванням всіх осіб, зареєстрованих на відповідній житлоплощі. Юридичне присутність в квартирі прописаного померлого родича навряд чи обрадує потенційних покупців. І тоді продавцю доведеться в терміновому порядку займатися питанням зняття з реєстраційного обліку померлого під загрозою зриву угоди.

Для зняття з реєстраційного обліку за місцем проживання померлої людини його родичам доведеться звертатися до територіального відділення ФМС (паспортний стіл) зі свідоцтвом про смерть і інший необхідної документацією.

Правом подавати документи на виписку померлого в паспортний стіл володіють:

  • близький родич померлого, здатний документально довести наявність спорідненості з виписуються мешканцем;
  • власник житлоплощі;
  • спадкоємець померлого.

Документація для виписки померлого громадянина

Щоб виписати з житлоплощі померлого родича, зацікавленим особам доведеться оформити і представити в територіальний підрозділ ФМС певний пакет документів.

Перший, обов'язковий для оформлення, документ - це довідка про смерть прописаного громадянина. Родичі покійного можуть отримати таку довідку в морзі, де зазвичай видається висновок із зазначенням конкретних причин смерті людини. Якщо ж покійний раніше страждав від хронічної хвороби, і саме вона стала в підсумку причиною його смерті, то дану довідку про його смерть може видати і лікуючий лікар, під наглядом якого перебував померлий чоловік останнім часом.

Родичам покійного довідка про смерть, як правило, видається на першу вимогу, тому і якихось проблем з її отриманням зазвичай не виникає.

Другий важливий документ для зняття покійного з реєстраційного обліку за місцем проживання - це свідоцтво про смерть, що видається органами ЗАГСу. З юридичної позиції назване свідоцтво виступає правовим документом, що засвідчує припинення будь-яких цивільних прав і зобов'язань померлої людини і є підставою для виписки його з житлоплощі.

Щоб отримати таке свідоцтво, родичам померлої людини доведеться представити в підрозділ РАГСу:

  • паспорт покійного громадянина;
  • паспорт особи, яка звернулася за отриманням відповідного свідоцтва;
  • документацію, що підтверджує спорідненість з покійним;
  • раніше отриману довідку про смерть.

Для громадян, які виступають родичами покійного, доведеться представляти папери, що підтверджують спорідненість:

  • для дружина покійного - свідоцтво про шлюб;
  • для дитини (навіть повнолітнього) - власне свідоцтво про народження;
  • для батьків - свідоцтво про народження покійного дитини;
  • для онуків покійного, його племінників та інших родичів, які перебувають з ним не в самому близькій спорідненості, - комплект документації, що підтверджує родинні зв'язки всіх поколінь, починаючи від померлого до громадянина, який звернувся за свідченням.

Якщо ж особа, яка бажає одержати свідоцтво про смерть, є родичем, але документально не може підтвердити свою спорідненість з покійним, то наявність родинних зв'язків доведеться доводити. Для цього зацікавлений родич повинен буде в відділенні РАГСу послідовно відновити повний ланцюжок родинних стосунків.

Для безпосередньої виписки покійного громадянина з квартири зацікавленій особі доведеться написати заяву про необхідність виписки померлого мешканця з відповідною житлоплощі, пред'явити співробітникам територіального підрозділу ФМС свій паспорт і прикласти свідоцтво про смерть виписується людини, а також документацію, що підтверджує родинні зв'язки з померлим.

Алгоритм дій при виписці померлого

Послідовність дій по виписці покійного зазвичай не викликає складнощів. Зацікавленій особі, яка має на те законні повноваження, буде потрібно:

  1. Отримати довідку про смерть громадянина, зареєстрованого в квартирі.
  2. Зібрати пакет документації та звернутися в територіальний орган ЗАГСу за свідоцтвом про смерть.
  3. Звернутися до підрозділу ФМС із заявою про виписку померлого мешканця.

У разі коли особовий рахунок для оплати експлуатаційно-комунальних послуг оформлявся на померлого мешканця, зацікавленій особі також буде потрібно звернутися в керуючу компанію, надавши її співробітникам свідоцтво про смерть і власний паспорт. Після оформлення відповідної заяви, КК поміняє у своїй базі дані платника.

Щоб уникнути надміру сплачених комунальних витрат новому правовласнику житла слід також переконатися, що фахівці керуючої компанії виконали перерахунок комунальних виплат з дня смерті прописаного власника рахунку. У той же час слід врахувати, що всі фінансові пільги по експлуатаційно-комунальних платежах, що покладаються померлому мешканцеві, автоматично анулюються, незважаючи на факт приналежності житлової власності її померлому власникові до відкриття спадщини (протягом півроку).

Алгоритм зняття покійного з реєстраційного обліку може дещо відрізнятися в залежності від правового статусу квартири.

Розглянемо більш докладно процедуру при виписці померлого мешканця з приватної та муніципальної житлоплощі.

Квартира в приватній власності

Виписка померлого з житлоплощі, яка виступає приватною власністю, необхідна для вступу спадкоємців у права. Щоб їм отримати спадок у вигляді квартири або її частини, потрібно зібрати документацію для нотаріуса, включаючи довідку про склад мешканців на житлоплощі громадян, в якій померлий громадянин вже не числиться.

Коли померлий власник жив не один, а з кимось із членів сім'ї, після його смерті на житлоплощі зазвичай продовжують проживати його спадкоємці, які через 6 місяців і стануть повноправними володарями житла.

муніципальна квартира

З житлом, що належить муніципалітету, алгоритм дій іноді трохи змінюється (коли наймачем виступав саме покійний мешканець). Проживають в квартирі мешканці, як і померлий громадянин, не зважають власниками відповідної житлоплощі. Вони, з правової точки зору, - наймачі муніципального житла. І якщо в такій ситуації договір найму полягало померлим громадянином, то його потрібно переоформити на одного (або відразу на всіх) проживають на відповідній житлоплощі родичів.

Щоб переоформити договір з муніципалітетом, родичам померлого потрібно звертатися в повноважне підрозділ місцевої адміністрації, зібравши потрібну документацію. З документів потрібні:

  1. Свідоцтво про смерть колишнього наймача житла;
  2. Старе правова угода соцнайму;
  3. Паспорт нового наймача;
  4. Документація, що підтверджує спорідненість нового наймача житла з колишнім наймачем (свідоцтво про народження або про шлюби або пакет документів, який підтверджує ланцюжок споріднення з померлим громадянином);
  5. Довідка, що містить перерахування всіх прописаних на житловій площі осіб.

Новий наймач житла, на якого буде переоформляти договір соцнайма, обов'язково повинен бути зареєстрованим мешканцем даної квартири.

Якщо ж угода соцнайму полягало раніше не тільки на покійного члена сім'ї, а відразу на декількох мешканців, прописаних на житлоплощі, переукладання договору соцнайму з муніципальним освітою не буде потрібно.

Зняття померлого громадянина з реєстраційного обліку через суд

Судове рішення може знадобитися для виписки покійного з квартири в випадках, коли:

  • відсутня довідка про смерть, і родичі (інші спадкоємці) не можуть її отримати;
  • заінтересована особа не може в РАГСі (ФМС) довести спорідненість з померлим;
  • людина, прописаний в квартирі, визнається судом померлим через свого довготривалого відсутності за місцем проживання і неможливості встановити в законодавчо визначений період відомості про його місцезнаходження.

Якщо співробітники територіального РАГСу відмовляються видавати свідоцтво про смерть або підрозділ ФМС не знімає померлого з реєстраційного обліку, мотивуючи відмову відсутністю доказів спорідненості заявника з покійним, то доведеться доводити факт спорідненості в суді. При позитивному результаті судочинства суддя зобов'яже фахівців ФМС зробити виписку померлого з квартири, зажадавши про нього відомості та копію свідоцтва про смерть у повноважному органі РАГСу.

Для виписки з житлоплощі громадянина, визнаного померлим, замість довідки про смерть потрібно відповідне рішення суду.



BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online