Як прописатися в квартирі: документи для прописки

  1. Які документи потрібні для прописки в квартиру?
  2. 1. Паспорт громадянина
  3. 3. Заява прописують
  4. 4. Згода зацікавлених осіб
  5. 5. Документ на вселення
  6. 6. Листок вибуття
  7. важливі деталі
  8. Де можна прописатися?
  9. Куди звертатися для оформлення прописки?
  10. Термін оформлення прописки
  11. Особливості прописки в приватизовану квартиру
  12. Особливості прописки в муніципальну квартиру
  13. прописка родича
  14. Прописка сторонньої людини
  15. дитина
  16. види прописок
  17. Юрист відповідає на питання про прописку і виписку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


Щоб прописатися в квартирі, громадянинові не достатньо лише звернутися в паспортний стіл, МФЦ. Потрібно мати підставу для вселення в житло (тобто право на проживання: власність, оренда, найм тощо) Подавши відповідні документи можна через кілька днів отримати паспорт зі штампом. Склад документів і процедура реєстрації залежить від типу житла (приватизоване, муніципальне) і хто прописується (власник, родич, інший громадянин) та ін. У нашій статті ми детально розповімо - як прописатися в квартиру власнику або не власнику, які документи потрібно, чи обов'язково прописуватися після покупки житла.

Прописка є обов'язком громадянина, тому після зняття з обліку (виписки) з попередньої адреси він зобов'язаний протягом 7 днів зареєструватися за новим місцем проживання. На сьогоднішній день передбачений адміністративний штраф 2-3 тисячі руб. за проживання без прописки.

Які документи потрібні для прописки в квартиру?

За діючими правилами людина може прописуватися в новому житлі, як з попередньою випискою з колишнього адреси, так і без такої. В останньому випадку паспортний стіл самостійно випише, без додаткових обов'язків для громадянина.

Щоб прописатися в іншу квартиру, у Вас можуть запитати:

1. Паспорт громадянина

  • Паспорт повинен бути дійсним, тобто не прострочений (в 20 і 45 років він оновлюється), що не зіпсований (пошкоджений), містити помилкові відомості та ін.
  • Для прописки представляється оригінал паспорта, який забирається у громадянина на час оформлення прописки (для внесення штампа про адресу і дату прописки).
  • Для дітей до 14 років замість паспорта надається свідоцтво про народження.
  • Ніяких інших документів, що засвідчують особу не уявляють (закордонний паспорт, тимчасове посвідчення та ін.)

2. Документ на житло

Такими документами, в залежності від виду права на квартиру, кімнату, будинок, можуть бути:

  • якщо прописка в приватизованій квартирі, то виписка з державного реєстру нерухомості, свідоцтво на власність;
  • якщо прописка в муніципальній квартирі договір найму, ордер.

Документи можна не подавати для оформлення прописки. Так як паспортна служба сама може їх запросити або у власника, або в Росреестра, муніципалітеті і т.п.

На практиці ж, рекомендується надавати копії документів на квартиру, житловий будинок, щоб не збільшувати термін реєстрації. Припустимо, Россреестра затримає в наданні відомостей або помилково вкаже, що їх немає і ін. А при неотриманні документів міграційною службою в прописці буде відмовлено.

3. Заява прописують

Бланк заяви уніфікованої форми про реєстрацію (форма №6) знаходиться у фахівця, що приймає документи. Зразок заповнення розміщується на інформаційному стенді. Бланки є в наявності в МФЦ, паспортних столах ЖЕУ, відділах міграції МВС, а також на сайті порталу держпослуг.

Якщо громадянин одночасно прописується і знімається з обліку за старим адресу, то заяву заповнюється за повною формою. Тобто з зворотним боком, де передбачені дані на зняття з реєстрації.

4. Згода зацікавлених осіб

Присутні власники і прописані особи повинні мати з собою паспорта.

  • Якщо квартира у власності

Те все власники повинні бути присутніми при здачі документів для оформлення прописки в квартиру. Тобто схвалюють прописку, ставлять підпис в графі «підпис особи, яка надала житло» в заяві форми №6. Якщо власників декілька, а займатися пропискою може один з них. На його ім'я від інших власників потрібно нотаріально завірена довіреність. Або пишуть окреме згоду

  • Якщо квартира є муніципальною

Те згоду на прописку дають всі прописані мешканці (крім дітей). Також для муніципального житла потрібна згода наймодавця - органу місцевого самоврядування (адміністрація, комітет з управління майном). Знову-таки воно складається при здачі документів фахівця на простому бланку. Можна таку згоду дати нотаріуса. Тоді явка зацікавлених осіб до фахівця на прийом не потрібна.

5. Документ на вселення

Яким буде цей документ залежить від статусу прописувати. Якщо прописується:

  • власник, то виписка з Росреестра або свідоцтво про право власності на квартиру, будинок, кімнату;
  • основний квартиронаймач, то договір соцнайму;
  • інша особа, то договір оренди (найму, піднайму) з власникам, основним квартиронаймачем та т.п.

6. Листок вибуття

Заповнений листок вибуття, анкета видається, якщо громадянин уже виписаний з колишнього житла. Бланки листка вибуття, листа прибуття, поквартирні картки і т.п. повинні заповняться посадовими особами.

важливі деталі

Документи надаються в оригіналах. Слід зробити і копії. Спеціаліст при приймання перевірить вірність оригіналів і поверне Вам, а копії підуть в хід. Паспорт передається натуральний (не копія).

Збором документів займається або Керуюча компанія (ЖЕУ, ТСЖ і т.п.) або МФЦ. У більшості громадянин безпосередньо звернеться до відділу міграції при поліції не може. Така передачі йде через КК. Її співробітник звірить оригінали документів з копіями, перевірить присутність всіх власників (для приватизованого житла) або прописаних (для муніципального). Видасть розписку про отримання документів. І зібраний пакет передати у відділ міграції, а громадянину повідомить термін отримання паспорта зі штампом про прописку.

Здача очна або заочна. Документи для прописки в квартирі можна здавати як в порядку особистої явки, так і через Інтернет (на порталі державних і муніципальних послуг).

Але навіть якщо здавати документи через Портал, все одно громадянину потрібно буде з'явитися до відділу міграції МВС. Для підтвердження особи та здачі паспорта для позначки.

Можна просити надання тимчасового документ особистості. Оскільки прописка займає час, у громадянина можуть виникнути обставини, коли необхідний паспорт.

Порада: щоб не виникало проблем з пропискою в майбутньому і не було потрібно проведення додаткових процедур щодо виправлення неточностей та помилок, просите фахівця надавати Вам заповнені їм документи для перевірки їх на точність складання.

П роцедура прописки є безкоштовною. Ніяких державних мит, інших плат з громадян не стягуються. Якщо фахівці МФЦ, ЖЕУ будуть озвучувати ціну за послуги із заповнення заяви та ін., То це незаконно.

Зустрічається інформація, що в обов'язковий пакет документів для прописки в квартирі входить військовий квиток (приписне). Це не зовсім вірно. Військовозобов'язані при зміні місця проживання особисто є в територіальні військкомати для зняття і постановки на облік. Тому представляти військовий квиток в паспортний стіл не потрібно.

Чи обов'язково присутність прописують при оформленні прописки? Якщо громадянин не має можливості особисто здавати документи, можна оформити спеціальну довіреність у нотаріуса на вчинення цих дій іншою особою.

Де можна прописатися?

Громадянин має право самостійно вибирати місце своєї прописки на всій території Росії. Прописуватися можна в житлові приміщення (квартира, будинок, кімната тощо.), Де громадянин фактично проживає за згодою власників, або осіб, які проживають.

Не можна стати на житловий облік в:

  • нежитловому приміщенні (комерційна нерухомість, апартаменти і т.п.);
  • аварійному житлі (будинок визнаний аварійний або старим і полежить знесенню);
  • тимчасових спорудах та господарські будівлі (навіси, гаражі, сараї, лазні та ін.);
  • житлових будівлях на садових і городніх ділянках (можна використовувати як житло, але без реєстрації). Винятком є ​​будинки на дачних ділянках;
  • в заставному житло без згоди заставодержателя (найчастіше це банки за іпотечними кредитами).

Куди звертатися для оформлення прописки?

Громадянин купив квартиру, і не знає як прописатися в нову квартиру Громадянин купив квартиру, і не знає як прописатися в нову квартиру. Досить звернутися в паспортний стіл ЖЕУ і питання буде вирішено.

Насправді варіантів як оформити своє проживання в житло набагато більше.

Залежно від життєвої ситуації звертатися за житловою реєстрацією можна:

куди і як звертатися квартира, кімната житловий будинок паспортний стіл Керуючої компанії (ЖЕУ, ТСЖ, Жілкооператів та ін.) так ні відділ МФЦ так так безпосередньо до відділу міграції МВС немає да в відділ міграції при використанні порталу "держпослуги" (заява подається через Інтеренет , а паспорт потрібно представляти на особистому прийомі) так так

Безпосередньо прописку і супутній облік даних здійснює міграційна служба. КК і МФЦ лише приймають документи, передають їх до відділу міграції. А після оформлення повертають заявникам.

Термін оформлення прописки

Термін реєстрації за новою адресою за стандартною процедурою становить 6 днів.

Цей термін не може бути збільшений, навіть якщо громадянин не виписаний з колишнього адреси. Зняття з обліку проводяться посадовими особами міграційної служби одночасно з пропискою. Тому термін виписки буде збігатися з терміном прописки в нову квартиру.

Якщо не надати документи на житло і про право на вселення, то термін буде складати від 8 до 10 днів. Так як відділ міграції буде запитувати їх самостійно у відповідних органах.

Якщо робити реєстрацію через портал "держпослуг", то термін визначається так: після відправки пакета через Інтернет громадянину приходить повідомлення про можливість прибути в міграційний відділ протягом 3 днів з паспортом. І в день його візиту і проводиться регучет. Тобто мініальним цей термін може становити 1-2 дня.

Результатом прописки є:

  • для дорослих (включаючи неповнолітніх від 14 до 18 років) це відмітка в паспорті із зазначенням дати та адреси прописки;
  • для дітей - свідоцтво про прописку за місцем проживання. Це окремий документ.

Дані про прописку заносяться в банк даних міграційної служби. Представлені документи на прописку також зберігаються в міграційній службі.

Особливості прописки в приватизовану квартиру

Існує два види прописки в приватизованій квартирі:

  • коли прописується не власник - в цьому випадку обов'язково потрібна згода всіх власників. Згода тільки прописаних осіб (не власників) не потрібно.
  • коли прописується власник в свою приватизовану квартиру - в цьому випадку ніяких погоджень не потрібно. Навіть якщо він не єдиним господар (спільна часткова власність).

Важливо, при прописку в приватизовану квартиру ніяких норм обліку житлової площі на людину не застосовується. У квартиру може прописатися скільки завгодно громадян. Але існує адміністративна і кримінальна відповідальність за фіктивну прописку. Тому якщо в квартирі зареєструвати нереальна кількість осіб, тому може бути перевірка з неприємними наслідками.

При прописку в приватизовану квартиру в паспортне установа (ЖЕУ, МФЦ) повинні прийти всі власники квартири за винятком дітей (осіб, які не досягли 18 років). Якщо це важко (власник інвалід, або йому необхідно виїхати на тривалий термін) і він не може з'явитися з прописується в паспортну службу, то:

  • або власник може передати свої права на дачу згоди одного з власників за нотаріальним дорученням.
  • або нотаріальному посвідченню саме згоду. Прописується, в такому випадку, сам здає всі документи, і така згода в тому числі.

Іноді у громадян виникає питання, чи обов'язково прописуватися в купленій квартирі? Ні, це не обов'язково, питання вирішується за бажанням власника.

Особливості прописки в муніципальну квартиру

При прописку в муніципальну квартиру обов'язкове явка всіх прописаних в ній, крім які не досягли 18 років. Вони також можуть передати повноваження одному з прописаних за дорученням. Або не бути, якщо заяву і згоду на прописку засвідчити нотаріусом, як і в випадку з приватизованим житлом.

Від наймодателю виходить згоду на бланку адміністрації з підписом відповідальної особи та печаткою.

Говорячи про прописку в муніципальну квартиру можна мати на увазі три типові випадки:

прописка родича

Якщо прописує родич (чоловік, дружина, батьки, діти, братися, сестри, дідусі, бабусі), то норми обліку житлової площі в розрахунок не приймаються, як і у випадку з приватизованою квартирою.

Прописка сторонньої людини

Прописка не родичами можлива при:

  • згодою всіх прописаних
  • згоді муніципального органу (місцевої адміністрації, комітету з управління майном і т.п.). Це виражається документом на вселення (коли з прописують укладається договір найму, піднайму і т.п.) або просто письмова згода.
  • дотриманні розмірів допустимих норм обліку житлової площі на одну людину

Розмір таких норм, в залежності від регіону розташування квартири, буває різний. Це загальнодоступні відомості, які можна дізнатися в житловій інспекції або місцевої адміністрації. Якщо при прописку буде встановлено, що частка житлової площі прописуємо буде менше нормованої, то в реєстрації буде відмовлено. Така відмова буде законним. У розрахунок приймаються розміри загальної площі квартири і кількість осіб, прописаних в квартирі, незалежно від фактичного проживання.

дитина

Прописувати дитину (до 14 років) батько може без згоди інших осіб. Згідно із законом дитина повинна знаходиться при батьки, тобто проживати в одній адресі і цього заперечувати не можна. До речі, подібне правило діє і відносно приватизованого житла.

види прописок

Законодавець встановлює дві категорії прописки:

  • реєстрація за місцем проживання - про це була наша стаття;
  • реєстрація за місцем перебування - це тимчасова прописка більш ніж на 90 днів у іншому місті. По закінченню зазначеного періоду, громадянин може звернутися за тимчасовою реєстрацією в тому ж порядку, що при прописку за місцем проживання.

Якщо громадянин перебуває в готелях, пансіонатах, санаторіях, лікарнях тощо., То пропискою займається адміністрація таких установ і організацій. Така прописка є тимчасовою, тобто термін проживання (знаходження) вказується в документах і по його закінченню громадянин вважається виписаним автоматично. При цьому зняття з обліку за місцем основного проживання не проводиться.

Існує також класифікація прописок в залежності від категорій громадян: діти, військовослужбовці, біженці та ін.

Юрист відповідає на питання про прописку і виписку

Посилання на законодавчі акти

  1. Стаття 2 Закону РФ "Про право громадян Російської Федерації на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах Російської Федерації". Основні поняття
  2. Стаття 3 Закону РФ "Про право громадян Російської Федерації на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах Російської Федерації". Реєстраційний облік громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації
  3. Стаття 6 Закону РФ "Про право громадян Російської Федерації на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах Російської Федерації". Реєстрація громадянина Російської Федерації за місцем проживання
  4. Пункти 16, 17, 18 Постанови Уряду РФ від 17.07.1995 р №713 "Про затвердження Правил реєстрації зняття громадян Російської Федерації з реєстраційного обліку за місцем перебування та місцем проживання в межах Російської Федерації"
  5. Перелік осіб, відповідальних за примі і передачу в органи реєстраційного обліку документів для реєстрації і зняття з реєстраційного обліку громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації "Постанови Уряду РФ від 17.07.1995 р №713
  6. Додаток №5 Адміністративного регламенту МВС РФ з надання державної послуги за реєстраційним обліку громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації ", затвердженого Наказом МВС РФ №984 від 31.12.2017 р
  7. Пункти 2, 2.2, 23, 24, 26.1, 32, 33, 34, 48, 49, 50, 52, 56.2, 57, 58, 60, 62, 63, 80, 82, 86, 87, 90, 91, 92 , 93, 97, 99, 102, 118.2, 118.2.1, 118.2.2, 118.5, 118.7, 118.7.1, 119, 121, 123, 139, 140, 143, 144, 149, 151 Адміністративного регламенту МВС РФ по наданню адміністративної послуги за реєстраційним обліку громадян Російської Федерації за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації ", затвердженого Наказом МВС РФ №984 від 31.12.2017 р

Які документи потрібні для прописки в квартиру?
Куди звертатися для оформлення прописки?
Які документи потрібні для прописки в квартиру?
Чи обов'язково присутність прописують при оформленні прописки?
Де можна прописатися?
Куди звертатися для оформлення прописки?
Іноді у громадян виникає питання, чи обов'язково прописуватися в купленій квартирі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online