Як прописати дитину через МФЦ - 2019 рік, які потрібні документи, чи можна це зробити для новонародженого

  1. Що це таке
  2. Як прописати дитину через МФЦ
  3. новонародженого
  4. неповнолітнього
  5. Необхідні документи
  6. терміни оформлення
  7. Плюси, мінуси, порівняння з порталом держпослуги

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні держава дає право батькам оформляти прописку дітей через МФЦ, економлячи значний час і сили на оформленні документів. Завдяки своєчасній реєстрації у малюка з'являється право на отримання поліса медичного страхування і місця в дитячому садку , А у мами - на оформлення допомоги по догляду за новонародженим і різних пільг.

Служба була створена з метою розвантаження спеціалізованих державних органів. У МФЦ можна легко і оперативно прописати дитину, не відвідуючи при цьому паспортний стіл або відділ ФМС і не вистоюючи в довгих чергах.

МФЦ називають «службою єдиного вікна». Ще кілька років тому подібні установи були створені в крупних містах і діяли в тестовому режимі. Програма по їх впровадженню показала хороші результати, тому сьогодні відділення багатофункціональних центрів є практично в кожному місті.

для реєстрації новонародженої дитини необхідно звернутися до відділення центру, найближчим до місця майбутньої прописки. документи , Необхідні для реєстрації прописки, потрібно підготувати заздалегідь.

Оскільки багатофункціональний центр є посередником між населенням і держорганами, його співробітники не зможуть проконсультувати заявника з питань реєстрації. Тому, перед тим, як прописати дитину через МФЦ, всі наявні питання попередньо узгоджуються в паспортному столі або на офіційному сайті ФМС.

Що це таке

Згідно із законодавством, кожен громадянин Росії має право на прописку. Прописати дитину в житлове приміщення можна особисто звернувшись в паспортний стіл, УФМС, ЖЕК, заповнивши реєстраційну форму на сайті державних послуг або відвідавши районне відділення МФЦ. У будь-якому випадку реєстрація безкоштовна. Однак, в будь-який з організацій можуть запропонувати і платні послуги, наприклад, якщо буде потрібна допомога при написанні заяви і заповненні бланка.

МФЦ - це організація, що надає різні державні та муніципальні послуги (в тому числі і прописку) за принципом «одного вікна». При цьому заявник звертається сюди тільки один раз. Подальшу взаємодію з державними органами відбувається без участі заявника.

Всі документи, одержувані співробітниками багатофункціонального центру від громадян, передаються потім в ФМС, де і проходять подальшу реєстрацію. Тому реєстрація дитини через МФЦ нічим не відрізняється від оформлення іншими законними способами.

Тому реєстрація дитини через МФЦ нічим не відрізняється від оформлення іншими законними способами

Зразок свідоцтва про народження

Як прописати дитину через МФЦ

Згідно із законодавством, зареєструвати новонародженого можна тільки за місцем проживання батька, матері або іншого законного представника. Місцем проживання є житлове приміщення, в якому офіційно зареєстрований один з батьків або опікунів дитини. Це може бути квартира , приватний будинок , кімната в комуналці або частина квартири (приватного будинку). Незалежно від форми власності, дозвіл власника житлоплощі на прописку не потрібно. Реєстрація в нежитловому приміщенні заборонена.

новонародженого

Перед тим, як прописати дитину через МФЦ, потрібно зібрати всі необхідні документи заздалегідь. Варто звернути увагу, що співробітники центру рідко надають консультації по правилам і нюансам оформлення прописки. Дізнатися, які потрібні документи, можна на сайті МФЦ або з інших достовірних джерел.

Оформити реєстрацію необхідно протягом одного місяця після народження малюка. Перед цим потрібно отримати свідоцтво про народження. Якщо з моменту народження до прописки пройшло більше одного місяця, співробітники паспортного столу має право виписати штраф . Сума штрафу становить від 1500 до 2500 рублів.

Незалежно від вибору організації, що оформляє прописку, після завершення процедури батьки отримують довідку про те, що малюк зареєстрований за місцем проживання . У свідоцтво про народження ніяких додаткових штампів не ставиться.

Чи можна новонародженій дитині зробити тимчасову прописку? Якщо у новоспечених батьків немає постійної прописки, вони мають право тимчасово зареєструвати малюка за місцем їх проживання на термін від 30 днів до п'яти років. Обов'язковою умовою в цьому випадку є реєстрація дитини за місцем проживання одного з батьків.

Форма згоди на прописку дитини

неповнолітнього

Алгоритм прописки через МФЦ неповнолітнього нічим не відрізняється від реєстрації новонародженого. До тих пір, поки неповнолітній не отримає паспорт, всі документи заповнюються одним з батьків або іншим законним представником. Також батьки вирішують, де буде прописана дитина. У спірних ситуаціях питання з реєстрацією вирішує суд.

Дитина, яка не досягла 14 років

, Так само, як і новонароджений, повинен бути прописаний за адресою реєстрації одного з батьків. Після 14 років громадянин має право самостійно змінити місце проживання і прописатися у інших родичів.

Для цього підліток разом з батьками повинен відвідати МФЦ або ФМС і подати всі необхідні документи. Починаючи з 16 років, неповнолітній має право зареєструватися у чужих людей, але тільки після проходження судової емансипації.

Крім цього, неповнолітнім громадянам, що є студентами, часто необхідно буде укласти тимчасової прописки в студентському гуртожитку. У цьому випадку також можна звернутися в МФЦ. Реєстрація за місцем перебування потрібно тільки в тому випадку, якщо громадянин планує залишитися тут на термін більше трьох місяців.

Тимчасова прописка неповнолітніх має обмежений термін дії. Для громадян держави даний період становить п'ять років, для іноземців - один рік. Після закінчення даного терміну заявнику необхідно оформити реєстрацію повторно або прописатися за місцем постійної реєстрації.

Бланк заяви про прописку дитини від власника

Необхідні документи

Пакет документів, необхідних для оформлення прописки дитини:

  • свідоцтво про народження;
  • паспорта обох батьків;
  • свідоцтво про шлюб;
  • заяву про реєстрацію дитини за місцем проживання одного з батьків;
  • копії всіх вищевказаних документів в хорошій якості.

Якщо батьки дитини зареєстровані за різними адресами, варто заздалегідь визначитися, де буде зареєстрований дитина. Також в цьому випадку буде потрібно скласти згоду одного з батьків на прописку новонародженого в житловому приміщенні чоловіка і завірити в нотаріуса. Заздалегідь підготовлений пакет документів здається співробітнику районного або міського МФЦ. Подивитися адреси центрів і графік їх роботи можна на офіційному сайті організації.

Після подачі документів співробітник багатофункціонального центру зобов'язаний видати заявнику розписку про їх прийом і назвати орієнтовну дату остаточної реєстрації дитини. Як правило, дітей прописують протягом трьох - п'яти днів. По закінченню цього часу батько повинен звернутися в міграційну службу, щоб забрати свідоцтво про реєстрацію.

Іноді на заяву про реєстрацію новонародженого приходить відмова. Причиною цього може бути неправильне оформлення документів або сумнів у їх достовірності. Також частою причиною відмов є спроба батьків зареєструвати дитину в житловому приміщенні, де ніхто з батьків не прописаний.

Якщо потрібно змінити прописку через МФЦ, алгоритм дій батьків аналогічний. Виписка дитини з попереднього місця проживання здійснюється автоматично.

Зразок свідоцтва про шлюб

терміни оформлення

Залежно від організації, до якої звернувся заявник, терміни реєстрації дитини можуть відрізнятися. Якщо оформлення проводиться через сайт держпослуги, тривалість процедури становить від семи до десяти днів з моменту подачі заяви. Оформлення прописки через багатофункціональний центр або через паспортний стіл проводиться протягом тижня.

Реєстрація прописки проводиться безкоштовно . Однак, при зверненні в МФЦ буде необхідно сплатити послуги організації. Розмір плати може бути різним, залежно від регіону проживання. Більш тривале оформлення реєстрації через портал державних послуг пояснюється необхідністю ретельної перевірки документів. Реєстрація прописки проводиться   безкоштовно

Зразок довідки про народження

Плюси, мінуси, порівняння з порталом держпослуги

Головним перевагами реєстрації прописки дитини через МФЦ є:

  • мінімальний термін очікування результатів;
  • всі документи здаються в один і той же вікно, процедура оформлення займає небагато часу;
  • відсутність черг в більшості організацій;
  • зручний графік роботи центру.

Недоліком методу є необхідність оплати послуг МФЦ.

Останнім часом все більшою популярністю користується спосіб реєстрації дитини через портал держпослуги . На відміну від традиційних способів реєстрації, в цьому випадку заявник має можливість подати заяву на прописку через інтернет, не виходячи з дому. Для цього слід придбати код активації, який можна отримати поштою або в офісі компанії Ростелеком.

Код активації дає можливість зайти в особистий кабінет порталу і скористатися послугами ФМС. Це найбільш простий варіант для тих, хто вільно володіє комп'ютером та інтернетом. Вносити персональні дані заявника в спеціальну форму слід уважно, щоб не допустити помилки.

Після подачі заявки на прописку дитини потрібно вибрати найближче відділення УФМС, куди має намір звернутися заявник для подання оригіналів документів, проставляння підписів і отримання довідки.

Інформація про прийняття документів або відмова, а також запрошення для отримання документів в УФМС приходить на електронну пошту, вказану заявником при оформленні запиту.

Чи можна новонародженій дитині зробити тимчасову прописку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online