Вимога про повернення позики: зразок і особливості

  1. досудова практика
  2. В яких випадках написання вимоги про повернення позики обов'язково?
  3. Зразок вимоги про повернення позики
  4. повідомлення позичальника
  5. Звернення до суду

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На жаль, ситуації, коли позичені на час гроші не повертаються позикодавцеві в термін, трапляються досить часто.

Це може бути пов'язано як з не налагодили фінансовою ситуацією боржника, так і з його недобросовісністю в плані виплати боргів. Є така категорія людей, що віддають перевагу жити за чужий рахунок і не вважають позики обов'язковими до погашення.

Що ж робити в ситуації, коли обумовлений термін позики підійшов до кінця, а борг позичальником; не повертається?

досудова практика

досудова практика

Порядок дій по стягненню боргів багато в чому залежить від того, як складена боргова записка і (при наявності) договір позики.

Не обов'язково писати вимогу про повернення суми позики, якщо дата, коли гроші потрібно повернути, точно прописана в договорі позики або ж в борговій розписці.

У разі, якщо на момент обумовленої дати позичена сума повернена не була, позикодавець може відразу ж подавати до суду без повідомлення про свої дії позичальника. Ефект несподіванки в такому випадку може зіграти позитивну роль.

З іншого боку, боржник, який прострочив оплату позики, одержавши вимогу про погашення заборгованості, може, щоб уникнути початку судового розгляду докласти всіх зусиль, щоб виправити ситуацію.

Загалом, писати чи ні вимога про повернення позики в такому випадку - особиста справа позикодавця.

В яких випадках написання вимоги про повернення позики обов'язково?

Інша справа, якщо в борговій розписці не вказано дату, коли повинен бути погашений кредит.

В такому випадку перед зверненням до суду, кредитору потрібно направити позичальнику вимогу про повернення позики.

Іноді в договорі позики дата повернення грошей не вказується спеціально, а обумовлено, що гроші повинні бути повернуті замовнику на його вимогу. В цьому випадку кредитору також потрібно направляти позичальнику вимогу про повернення позики.

Позикодавець має право написати вимога про дострокове повернення позики. Така ситуація можлива, якщо майно, представлене у вигляді застави, втратило свою вартість, у разі форс-мажорних ситуацій і ін.

Законодавчо передбачено, що позика має бути повернена позикодавцю в повній сумі протягом 30 днів з моменту отримання вимоги про її повернення.

Зразок вимоги про повернення позики

Форма написання вимоги про повернення позикових коштів може бути вільною.

Вимога повинна включати наступне:

  • П.І.Б. боржника, кому надсилається вимога;
  • сума, яку необхідно повернути;
  • дата необхідного повернення позики (згідно борговій розписці, або в місячний термін після отримання вимоги про повернення позики);
  • номер і дата договору позики, якщо такий укладався.

Як і будь-який документ, вимога повинна бути написано грамотно і в стилі ділового листа. Не варто забувати, що документ буде пред'являтися в суді, тому форма його написання повинна бути коректною.

Складати вимогу про повернення позики необхідно в двох примірниках: один буде спрямований позичальникові, інший залишається у позикодавця і пред'являється в якості доказу в суді.

Даний документ не обов'язково складати за допомогою юриста. Ви можете самі написати вимогу про повернення позики. Зразок його виглядає наступним чином.

Оплата відсотків, штрафів

Якщо борговою розпискою (або ж договором позики) передбачена сплата відсотків, то кредитор має право вимагати від позичальника сплати суми боргу плюс відсотків за обумовлений період.

Згідно ст. 395 ГК РФ, у разі несплати позичальником боргу в зазначений термін, позикодавець має право нарахувати йому на суму боргу відсотки, розмір яких визначається ключовою ставкою Банку Росії, навіть якщо сплата відсотків не передбачалася початкової домовленістю.

Слід пам'ятати, що відсотки на відсотки нараховувати не можна. Тому не варто плутати такі поняття як відсотки за користування грошима і пені (штрафи).

повідомлення позичальника

Повторимося, що форма вимоги про повернення позики не особливо важлива. Зате принципове значення для суду має доказ того, що позичальник його отримав.

Згідно ст. 810 ГК РФ, якщо інше не обумовлюється договором, позичальник зобов'язаний погасити кредит протягом 30 днів з дня пред'явлення позикодавцем такої вимоги.

Отримати свідоцтво того, що боржник сповіщений про висунутому позикодавцем вимозі повернути борг, за допомогою таких дій:

  1. Взяти з позичальника підпис про отримання на своєму екземплярі вимоги.
  2. Надіслати вимога рекомендованим листом з повідомленням.

Перший варіант технічно простіше, однак, велика ймовірність, що позичальник відмовиться що-небудь підписувати.

Тому, найімовірніше, доведеться відправляти лист з повідомленням. При цьому необхідно зберегти рахунок про відправку і долучити його до документів для пред'явлення в суді.

Звернення до суду

Якщо в досудовому порядку не вдалося приструнити недбайливого боржника і шансів мирним шляхом повернути гроші немає, залишається один варіант - звернення до суду.

Позовна звернення повинно містити наступне:

  • найменування та адресу відділення суду;
  • дані про позивача і відповідача;
  • пояснення виниклої проблеми;
  • зазначення суми, яку повинен повернути відповідач, обгрунтування звідки виник розмір позову;
  • послідовний виклад подій (укладення договору позики, передача грошей / написання розписки, неповернення грошей, напрям боржникові вимоги про повернення позики і т.д.);
  • перелік доданих до позовної заяви документів.

Чим краще підготується до суду позикодавець і чим ретельніше збере доказові документи, тим більше у нього буде шансів на позитивне судове рішення.

Що ж робити в ситуації, коли обумовлений термін позики підійшов до кінця, а борг позичальником; не повертається?
В яких випадках написання вимоги про повернення позики обов'язково?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online