Претензійний лист про погашення заборгованості


Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У відносинах боржника і кредитора, при порушенні термінів або інших істотних умов договору, що стосуються погашення заборгованості, пряме звернення до суду не використовується. Законодавство вимагає обов'язкового використання такої процедури, як досудове врегулювання спору. Тобто заява в суд можна подати тільки після того, як до цього кредитор і боржник не змогли врегулювати свої проблеми.

Портал bukva-zakona.com акцентує вашу увагу на те, що під термінами «кредитор» і «боржник» в даному випадку розуміються не тільки банки і їхні клієнти, а будь-які особи, в тому числі і фізичні, які уклали договір позики, і положення якого одна зі сторін порушила.

Основним елементом досудової процедури врегулювання спору виступає претензійний лист. Як зрозуміло з назви цього документа з його допомогою одна зі сторін договору висловлює свої претензії з приводу порушення другою стороною істотних умов договору позики. У більшості випадків це стосується виникнення простроченої заборгованості або порушення інших параметрів повернення боргу.

В основному договорі позики сторони можуть прописати положення, що стосуються здійснення процедури досудового врегулювання. У тому числі і за все що стосується самої претензії - термінів подачі, термінів для відповіді на неї, порядку подальших дій і так далі.

На нашому сайті будь-яка зацікавлена ​​особа може ознайомитися зі зразком претензійного листа про погашення боргу. На основі цього зразка досить легко можна скласти документ, що відноситься до конкретної ситуації. Бланк листа-претензії можна скачати з сайту bukva-zakona.com в зручному для подальшої роботи форматі і внести в нього необхідні зміни і доповнення, адаптувавши таким чином під конкретні умови.

Обов'язковою, суворо встановленої форми, документ не має, тобто він може бути написаний в довільній формі. Чи не є обов'язковим навіть його назву «претензія» або «претензійний лист», оскільки при судовому розгляді справи основна увага буде залучено до його змісту і підтвердженню спроб вирішення проблеми, не доводячи її до суду.

Незважаючи на те, що документ може складатися в довільній формі існують положення, які обов'язково повинні знайти своє відображення в тексті. До їх числа відносяться:


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!
  • підстави, які призвели до появи боргу або порушення інших умов договору позики;
  • основні параметри договору про надання кредиту;
  • сума простроченої заборгованості з урахуванням її структури; при необхідності необхідно докласти розрахунок суми наявного боргу та штрафних санкцій за нього;
  • період часу, наданий боржнику для усунення порушень;
  • дії кредитора в разі невиконання (або відмови у виконанні) боржником своїх зобов'язань.

Мабуть, основним пунктом претензії є той, який обумовлює подальші дії кредитора при невиконанні своїх зобов'язань боржником. Це зовсім не означає, що єдиним варіантом розвитку ситуації буде позов до суду про примусове стягнення боргу.

При складному фінансовому становищі позичальника кредитор може погодитися на переговори з вироблення рішення, що влаштовує обидві сторони. Наприклад, боржник не ухиляється від виплати наявної заборгованості, але в даний момент у нього досить складне матеріальне становище. У претензійній листі кредитор може запропонувати такі варіанти, як:

  • відстрочка у виплаті заборгованості;
  • надання можливості виплати боргу частинами;
  • інші послаблення у виплатах.

Наявність подібної гнучкості і бажання йти на компроміси з боку кредитора навіть у разі судового рішення проблеми надасть найсприятливіший враження на суд.

Таким чином, нічого складного в складанні претензійного листа немає. На розсуд кредитора відноситься і такий момент, як посилання на закони, нормативні та підзаконні акти і так далі. Це означає, що їх вказівку не є обов'язком особи оформляє претензію.

Одним з найбільш важливих і значимих показників претензійного листа є дата. Мається на увазі, природно, не та дата, коли претензія складалася, а коли вона була вручена зацікавленій стороні. Дата вручення повинна бути проставлена ​​на самому документі і завірена підписом адресата.

При особистому врученні претензійного листа боржникові необхідно мати два примірники. На одному з них боржник проставляє дату, підписує його і залишає у себе, на другому екземплярі тільки проставляє дату і підписує.

При неможливості особистої вручення допустимо використання Пошти Росії або кур'єрської доставки. В цьому випадку підтвердженням вручення претензії є відповідна відмітка. Тому необхідно використовувати таку послугу, як повідомлення про вручення відправлення.

Наявність претензії, як невід'ємної частини досудового врегулювання конфлікту, по-перше, необхідно з точки зору закону. По-друге, показує боржнику серйозність намірів кредитора. Відсутність результатів після вручення претензії боржнику залишає єдину можливість кредитору для відстоювання своїх інтересів - позов до суду.


Поділитися в соціальних мережах

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online