Позовна заява про стягнення заборгованості - в арбітражний суд, по розписці, за договором позики

  1. особливості процедури
  2. Досудове вирішення спірних питань
  3. порядок подачі
  4. Як скласти позовну заяву про стягнення заборгованості в арбітражний суд
  5. нюанси
  6. Борг по розписці
  7. Боргові зобов'язання за договором позики
  8. За договором поставки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Під час фінансових відносин між фізичними або юридичними особами можуть виникати боргові зобов'язання.

При порушенні порядку їх виконання природним бажанням кредитора буде повернення виданих коштів. Для цього можна подати позовну заяву про стягнення заборгованості в арбітражний суд. Попередньо слід ознайомитися з нюансами виконання цієї процедури.

особливості процедури

особливості процедури

Подача позову до суду для стягнення заборгованості зазвичай відбувається, якщо питання неможливо вирішити іншими способами. Альтернатива - угода сторін, спроба досудового врегулювання. Якщо ці заходи не допомогли - доведеться стягнути належну суму примусово, але в рамках чинного законодавства.

При цьому слід враховувати такі моменти:

  • Термін чинної давності у подібних справах - максимум три роки. Підстава - стаття 196, а також 198 ГК РФ. Виняток - письмове підтвердження зобов'язань.
  • Немає нижньої межі суми боргу. Але потрібно враховувати обов'язкову державне мито, яку потрібно заплатити перед подачею пакету документів.
  • У договорі, розписці або іншому документі, що підтверджує зобов'язання повинен бути пункт про штрафні санкції та методики досудового врегулювання питання.

Особлива проблема виникає при визнання боржника банкрутом. На практиці ймовірність стягнути належну суму не перевищує 15%. Все залежить від встановленої черговості виплат після аукціонних торгів, професійних якостей судового виконавця.

Досудове вирішення спірних питань

Досудове вирішення спірних питань

З 2019 р обов'язковою умовою для юридичних осіб та рекомендованим для фізичних стало досудове врегулювання конфлікту. Ця процедура передбачає складання претензії для спроби вирішити спірний момент, не привертаючи третіх осіб. Порядок описаний в статтях 440-445 ЦК України.

Досудовий розгляд умовно розділяється на добровільне або примусове. У статті №452 ДК РФ зазначено, що воно обов'язково за борговими зобов'язаннями по розписці, договором позики або поставки.

Нюанси обопільного рішення суперечок:

  • претензія може складатися як боржником, так і кредитором;
  • позов на стягнення заборгованості подається тільки якщо сторони не прийшли до компромісу або не була отримана офіційна відповідь протягом 30 днів;
  • при порушенні чинного порядку досудової претензії позовну заяву відхиляється відповідно до статті №108 АПК РФ.

Останній пункт не виключає повторного подання претензії. Якщо в цей раз були дотримані всі формальності і правила - відкривається можливість судового стягнення за борговими зобов'язаннями.

порядок подачі

Ще одним способом отримати гроші без тяганини є формування судового наказу . Для нього буде потрібно надати неспростовні докази вини відповідача - договору, боргову розписку. На підставі отриманої інформації суддя виписує наказ. Якщо протягом 10 днів він не опротестовується - справа передається приставам. При цьому розмір держмита становить половину від стандартної суми.

Неможливість застосувати вищеописану практику залишає тільки один варіант - подати позов на боржника в суд.

Загальний порядок виконання цієї процедури.

  1. Формування доказової бази. Кредиторська заборгованість формується за договором позики, розписці або поставки. Додатково додаються квитанції про попередні оплатах, якщо вони були. Це допоможе нарахувати фактичну суму.
  2. Оплата держмита. Вона нараховується по-різному. Наприклад, для стягнення іпотечного кредиту діють правила зі статті №333.19 п.1 - 5300 р + 1%, якщо сума боргу перевищує 200 тис. Рублів.
  3. Формування позовної заяви. Найвідповідальніший етап. У документі вказується суть розглянутого питання, дається перелік додається доказової бази. Заява обов'язково складається за діючими правилами.
  4. Перше судове засідання, на якому перевіряється відповідність позову законодавству, можливість використання доказів.
  5. Остаточні слухання, в результаті яких виноситься вердикт.
  6. При позитивному результаті - передача виконавчого листа службі приставів.

Це загальний порядок, нюанси діловодства можуть істотно відрізнятися один від одного. Все залежить від причини появи заборгованості, суб'єктів та інших обставин. Незмінним залишається одне - обов'язково формується позов.

Як скласти позовну заяву про стягнення заборгованості в арбітражний суд

Як скласти позовну заяву про стягнення заборгованості в арбітражний суд

Правила формування цього документа докладно викладені в статті №125 АПК РФ і №131 ЦПК. Зразок складання можна отримати в судовій інстанції. Важливо правильно вибрати місце розгляду справи. Воно може відповідати місцю прописки позивача або відповідача, реєстрації спірної нерухомості (будинок, квартира, дача). Позов подається в Арбітражний суд.

Виняток - сума претензії менше 50 тис. Рублів. У цьому випадку подача здійснюється мировому судді.

Правила складання заяви:

  • Вказується повне найменування суду.
  • Інформація про позивача і відповідача - ПІБ, місця їх реєстрації та проживання (якщо вони відрізняються).
  • Суть питання із зазначенням порушень певних пунктів договору, чинного законодавства або невиконання боргових зобов'язань по розписці.
  • Сума основного боргу і пені. Рекомендується докласти методику розрахунку останньої, засновану на договірних відносинах.
  • Посилання на доказову базу з коротким викладом її суті.
  • Інформація про дотримання порядку виконання досудового розгляду. Офіційні відповіді і зміст претензії також можуть бути прикріплені до доказів.

До цього документа необхідно докласти квитанцію про сплату державного мита, копію позову для відповідача, поштові квитанції, що свідчать про надання всієї інформації боржнику, доказову базу і методики розрахунку.

Як приклад рекомендується ознайомитися з часто зустрічається видом позову - про стягнення за договором позики. Важливо, щоб укладену до цього угода відповідало діючим нормам. Додатково враховується термін позовної давності. Якщо один з цих пунктів не буде дотриманий - на першому засіданні суду позов буде відхилений.

зразок: Позовна заява про стягнення заборгованості

При складанні документа потрібно звернути увагу на такі нюанси:

  • вказати повну суму позову, включаючи пеню або інші штрафні санкції;
  • посилатися на порушення відповідачем певного закону або норми, зокрема - статті №810 ДК РФ;
  • обґрунтувати розмір нарахованої пені - стаття №395 ГК РФ;
  • прописати конкретні вимоги - прошу стягнути основний борг (вказати) і пеню (вказати).

Якщо інтереси відповідача представляє третя особа - складається нотаріально завірена довіреність. Цей факт також необхідно вказати в заяві про стягнення заборгованості, що виникла.

нюанси

нюанси

Імовірність позитивного рішення залежить від дотримання правил складання первинного документа, який підтверджує борг. Це може бути розписка, договір позики або поставки. Якщо який-небудь з пунктів чинного законодавства порушений - ці документи не можуть служити доказами.

Суд має право відхилити позовну заяву, а відповідач - скласти відповідь про стягнення моральної шкоди.

Для мінімізації цього необхідно ознайомитися з основними правилами складання боргових розписок, договорів або подібних до них документів.

Борг по розписці

Борг по розписці

Подібний метод передачі грошових коштів можливий тільки між фізичними особами. Правила викладені в статті №808 ДК РФ. Якщо розписка складається вперше - рекомендується скористатися послугами професійного юриста. Він допоможе правильно скласти підтверджуючий документ.

Правила формування боргової розписки:

  • Вона пишеться від руки майбутнім боржником. Друкований варіант допускається, але по ньому складніше буде довести, що виникли.
  • Обов'язкове вираз «гроші перерахував і отримав». Якщо замість останнього слова буде написано від імені кредитора «отримає» - це не є фактом передачі коштів.
  • Дата складання і видачі грошей. Вони можуть відрізнятися.
  • Дата повернення боргу. Якщо процес відбувається частинами - інформація вказується на розписці. Обов'язково ставляться дати і підпису обох сторін.
  • Паспортні дані як мінімум двох свідків, їх підписи. Усні свідчення в суді практично не мають юридичної сили.
  • Сума прописується і вказується в цифрах.

Якщо ці рекомендації були дотримані, а позов поданий відповідно до законодавства - ймовірність стягнення боргу висока. У суді необхідно подати оригінал розписки. Хоча фактично копія має тугіше юридичну силу - на практиці вона не розглядається в якості підстави для справляння боргу.

Боргові зобов'язання за договором позики

Договір позики може складатися як між фізичними, так і юридичними особами. Окремо розглядається діяльність мікрофінансових організацій. Прийнятий в 2019 р закон №230 вніс істотні корективи в порядок стягнення боргу.

За винятком описаного вище обставини, вимоги до змісту договору позики містяться в статті №808 ДК РФ.

Вони полягають в наступному:

  • Угода складається, якщо сума перевищує 10 МРОТ. Якщо одна зі сторін юридична особа - письмова форма обов'язкова, незалежно від суми.
  • Якщо по якому з пунктів не було знайдено угоду - договір може вважатися недійсним.
  • У документі можна прописати способи нарахування пені за недотримання домовленостей, але вони повинні відповідати закону.
  • Збільшення суми боргу за договором не є підставою для отримання вигоди. Виняток - облік інфляційних процесів і прив'язка до ставки Центробанку.

На практиці борг за договором позики має таку ж силу, що і по розписці. Він лише надає можливість підписання угоди між юридичними і фізичними особами.

За договором поставки

Відносини між торговельними організаціями або виробничими об'єднаннями нерідко мають на увазі відстрочення платежу. Це приписується в угоді або в додатковому документі.

Процедура стягнення боргу за договором поставки нічим не відрізняється від вищеописаних, за винятком таких нюансів:

  • Враховується неустойка або втрачена вигода. Методика їх розрахунку індивідуальна і залежить від виду діяльності позивача.
  • Обов'язкове застосування ставки рефінансування на певну дату.
  • Договір повинен відповідати чинним нормам закону №44. Останні зміни були внесені в 2019 р

Повернення боргу за договором поставки - найскладніший вид позову. Для позитивного рішення буде потрібно професійна допомога юристів.

Незалежно від обставин формування заборгованості законодавство на території Росії захищають інтереси позивача. Виняток - зміна порядку стягнення з боку мікрофінансових організацій.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online