Повернення товару юридичною особою юридичній особі

  1. Повернення товарів між юрособами: на яке законодавство спиратися
  2. Процедура оформлення повернення товару

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Повернення товару юридичною особою юридичній особі регламентується положеннями Цивільного кодексу РФ, а не Закону про захист прав споживачів. Який механізм здійснення такого повернення, допоможе розібратися наша стаття. Повернення товару юридичною особою юридичній особі регламентується положеннями Цивільного кодексу РФ, а не Закону про захист прав споживачів

фото:

Повернення товарів між юрособами: на яке законодавство спиратися

Процедура оформлення повернення товару

Повернення товарів між юрособами: на яке законодавство спиратися

Як свідчить абз. 3 преамбули закону РФ «Про захист прав споживачів» від 07.02.1992 № 2300-1 (далі - ЗЗПП), споживачем у відносинах, що регламентуються ЗЗПП, виступає фізособа, яка купує товари для особистого застосування, не пов'язаного з підприємницькою діяльністю. Детальніше про повернення товару по ЗЗПП можна дізнатися в нашій статті «Повернення товару за Законом про захист прав споживачів» .

Правовідносини ж між юрособами, що випливають з угод купівлі-продажу товарів, регламентуються нормами Цивільного кодексу РФ (далі - ГК РФ).

Організація не може бути споживачем, але може виступати в ролі сторони за договором роздрібної купівлі-продажу, якщо покупка товарів була здійснена у продавця, що займається торгівлею в роздріб (див. Абз. 3 п. 5 постанови пленуму ВАС РФ «Про деякі питання ...» від 22.10.1997 № 18, далі - постанова № 18).

При цьому визначальною ознакою роздрібної торгівлі є факт придбання товару саме в торговій точці за роздрібною ціною, без доставки будь-яким способом (див. Постанову 18-го ААС від 02.10.2015 у справі № А47-5646 / 2015). Відповідну угоду між названими юрособами може носити в т. Ч. І найменування договору поставки. У розглянутому випадку угода буде кваліфіковано як договір роздрібної купівлі-продажу, а його найменування, назви учасників або метод передачі придбаних речей, прописаний в тексті документа, до уваги прийматися не будуть (абз. 1 п. 5 постанови № 18).

Процедура оформлення повернення товару

У разі необхідності повернути товар, придбаний юрособою в іншої організації, покупець складає акт про виявлені недоліки, повідомлення про повернення товару та направляє продавцю претензію (з 01.06.2016 претензійний порядок став обов'язковим для суперечок юросіб).

Надалі акт прийому-передачі на повернення продукції складається стороною, визначеної договором купівлі-продажу, якщо такий договір був укладений (більш докладно про нього можна дізнатися зі статті « Договір роздрібної купівлі-продажу за ЦК РФ (зразок) »). Якщо ж така умова не було погоджено, акт може бути складено кожної зі сторін за такою взаємною домовленістю. Ці документи фіксують підстави для проведення повернення товарів.

Якщо сторони прийшли до спільного знаменника або суперечка з цього питання було врегульоване в належному порядку, сторони оформляють:

  • акт про наявний невідповідність за кількістю і якістю при прийманні ТМЦ;
  • товарну накладну з позначкою про повернення товару (за основу можна взяти форму ТОРГ-12);
  • рахунок-фактуру.

Отже, повернення товару між юрособами повинен здійснюватися згідно з нормами ЦК РФ. Якщо юрособа купує товари у здійснює роздрібну торгівлю особи, то відносини між названими сторонами регулюються нормами ЦК РФ про роздрібну купівлю-продаж.

Автор: RusЮріст

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online