Повернення боргів з юридичних осіб: стягнення дебіторської заборгованості, досудовий розгляд, порядок

  1. Коли можливе стягнення боргу з юридичної особи
  2. Повернення боргу з договором і без договору
  3. Як стягнути борг з юридичної особи
  4. Досудове порядок
  5. Врегулювання за допомогою переговорів
  6. Утримання майна боржника
  7. Умовно-правовий спосіб стягнення
  8. Судовий спосіб стягнення
  9. Кримінально-правовий спосіб
  10. Третейський суд
  11. Відео: відповідальність засновників і директора по зобов'язаннях ТОВ
  12. Особливості стягнення заборгованості по податках
  13. Стягнення боргу з аффилированного юридичної особи
  14. Як стягнути борг з правонаступника юридичної особи
  15. Стягнення боргу з поручителя юридичної особи
  16. Відео: судова практика стягнення боргу з юрособи та директора

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Юридичні особи, так само як і фізичні, повинні повертати борги. Але не завжди кредитору вдається повернути свої кошти. Для повернення існує кілька способів, у тому числі і позасудових. Для того щоб правильно вибрати спосіб стягнення, потрібно вивчити кожен конкретний випадок окремо.

Коли можливе стягнення боргу з юридичної особи

З точки зору Цивільного кодексу, кредитор має право вимагати повернення боргу на наступний день після обумовленого терміну. І чим раніше, тим краще. Якщо пройде багато часу, борг буде повернути складніше.

Але є випадки, коли стягнення практично неможливо:

  • закінчився термін давності;
  • юридична особа ліквідовано;
  • боржника визнано банкрутом;
  • боржник є резидентом держави, з яким не укладено угоди про правовий взаємодії.
Юридичні особи, так само як і фізичні, повинні повертати борги

З організації, що оголосила себе банкрутом, не можна стягнути борг

Повернення боргу з договором і без договору

Для стягнення боргу з юридичної особи потрібен договір, наприклад, поставки або надання послуг. Якщо він був укладений, питання про неможливість повернення відпадає сам з собою. Причому способів стягнення кілька. Але іноді і без договору можна витребувати заборгованість.

Деякі організації оформляють поставку товару або надання послуг в спрощеному порядку. Наприклад, поставка стільців може бути зафіксована в накладній або акті приймання-здачі. Але в разі порушення домовленості і виникнення заборгованості на підставі таких документів складніше стягнути борг. У деяких випадках для захисту прав кредитора залучають юриста. А первинні документи можуть підтвердити факт існування боргу, якщо в них є всі необхідні реквізити:

  • найменування сторін;
  • дата підписання документа;
  • вартість товару;
  • підписи сторін.

До того ж не в усі первинні документи можуть бути включені пункти про штрафи і пені. А значить, і стягнути їх буде проблематично. Хоч Цивільний кодекс і передбачає таку можливість.

Кредитор має право вимагати сплати неустойки, визначеної законом (законної неустойки), незалежно від того, чи передбачена обов'язок її сплати угодою сторін.

Як стягнути борг з юридичної особи

Порядок стягнення та результати розгляду справи залежать від обраного способу, обставин виникнення боргу і організаційно-правової форми боржника. Наприклад, боржник - товариство з обмеженою відповідальністю, а на його рахунку немає грошей. Виходить, що стягувати нічого.

Виходить, що стягувати нічого

Будь-яка людина може створити ТОВ, причому цих організацій може бути засновано незліченну кількість

Справа в тому, що якщо підприємливий чоловік створив ТОВ, він може організувати нове суспільство, а старе ліквідувати або оформити банкрутство, щоб не платити за рахунками. Причому нове суспільство може називатися точно так же, як і старе і мати того ж засновника. І кредитори, спостерігаючи за успішним розвитком бізнесу, перебувають в передчутті повернення боргу, а пізніше виявляється, що організації-боржника навіть вже не існує. Тому при найменших сумнівах щодо успішності повернення бажано звертатися до юриста.

Існує 2 способи повернення:

  1. Судовий.
  2. Позасудовий.

Досудове порядок

Якщо немає необхідності або можливості звертатися до суду, кредитор може скористатися позасудовими методами. У таких випадках можна вдатися до наступного:

  1. Правовий метод: мирне врегулювання або утримання майна боржника.
  2. Умовно-правовий: поступка прав вимоги.

Врегулювання за допомогою переговорів

В рамках мирного вирішення конфлікту можна здійснювати усні та письмові переговори. Іноді посприяти поверненню боргу можуть вмовляння боржника. Бувають такі випадки, коли кредитор не хоче псувати відносини з боржником (наприклад, керівники організацій - друзі дитинства). Для вирішення таких ситуацій можна залучити медіатора (посередника на переговорах). Великий відсоток суперечок вирішується саме мирним шляхом. Психологи пов'язують це з тим, що жодна сторона не відчуває себе ущемленої в ході процедури.

Психологи пов'язують це з тим, що жодна сторона не відчуває себе ущемленої в ході процедури

При процедурі примирення (за допомогою медіатора) сторони рівноправні

Процедура медіації - спосіб врегулювання суперечок за сприяння медіатора на основі добровільної згоди сторін з метою досягнення ними взаємоприйнятного рішення.

Підсумком примирення стає мирову угоду сторін, в якому вказані порядок і умови повернення боргу.

Утримання майна боржника

Цивільним кодексом передбачено право кредитора утримувати майно боржника. Причому такого умови може і не бути ні в договорі, ні в інших первинних документах.

Як це працює? Утримується майно може бути чимось на зразок застави на випадок неповернення боргу або збитку від боржника. Утримувати майно можна аж до моменту повного повернення боргу, а в разі відмови його можна реалізувати. Причому в половині випадків боржник свідомо поступається майно, а іноді пропонує відступне угоду.

Наприклад, між товариством «А» і організацією «Б» була домовленість про ремонт комп'ютерної мережі. Суспільство «А» свою частину домовленості виконало і чекало оплати праці. Договір не був укладений, бралася розписка про прийняття на ремонт комп'ютерів. Організація «Б» затримала оплату на місяць. Суспільству нічого не залишалося, крім як відправити організації лист про необхідність позовного провадження. Боржник у відповідь надіслав варіант відступного угоди, де утримані комп'ютери стали відступом.

Боржник у відповідь надіслав варіант відступного угоди, де утримані комп'ютери стали відступом

Як правило, відступне варіант пропонує сам боржник

Умовно-правовий спосіб стягнення

Умовно-правовим способом можна назвати поступку прав вимоги, тобто звернення до третіх осіб і укладення договору про передачу прав на боргові зобов'язання. Третьою особою виступає організація, що спеціалізується на стягнення боргів (колекторське агентство).

В даний час дуже багато різних агентств, і перед вибором відповідного необхідно добре вивчити статистику колекторської роботи в вашому регіоні. Справа в тому, що діяльність деяких контор по стягненню межує з криміналом.

В реєстрах податкової служби на 2016 рік значаться 553 тисячі організації, у яких в якості одного з видів діяльності записані колекторські послуги.

Між кредитором і третьою особою укладається угода, зване договором цесії. За даним договором до третьої особи переходять права на стягнення боргу. Якщо сума невелика, цессионарий (третя особа) відразу відшкодовує цеденту (кредитору) деяку частину суми (зазначену в договорі), а цедент відмовляється від будь-яких вимог на боргові відносини. Якщо ж сума досить велика, то в договорі вказуються умови і порядок відшкодування по частинах.

Наприклад, з боржника стягують по 5000 рублів на місяць, організації-цеденту перераховується 500 рублів, інші осідають на рахунку цессионария. Однак в кожній конторі свої розцінки, і кредитор може вибрати відповідне агентство, вивчивши пропозиції відразу з декількох контор.

Однак в кожній конторі свої розцінки, і кредитор може вибрати відповідне агентство, вивчивши пропозиції відразу з декількох контор

Договір цесії також може бути і тристоронньою, в такому випадку замість двох сторін має бути зазначено три

Мінус такого способу в тому, що для укладення договору цесії потрібні документи про виникнення боргу. Усна домовленість керівників організацій не буде підставою. Після успішного укладення угоди колектори будуть стягувати борг і повертати його первісному кредиторові відповідно до умов, зазначених в договорі.

Судовий спосіб стягнення

Для того щоб вирішити питання про повернення боргу через суд, необхідно мати документи, що підтверджують наявність боргових зобов'язань. Крім основного договору, можуть бути залучені й інші документи:

  • рахунки-фактури;
  • акти здачі-приймання і акти звірки;
  • накладні;
  • інші договори і контракти;
  • інші бухгалтерські документи.

Найпоширеніший судовий спосіб стягнення боргу - судовий розгляд в арбітражному суді. Для цього потрібно зібрати всі наявні документи про угоду між стягувачем і боржником і скласти позовну заяву. Але спочатку потрібно відправити боржникові претензійний лист. Його можна направити в перший день порушення зобов'язань.

Його можна направити в перший день порушення зобов'язань

Чим суворіше і суші буде форма листа, тим більший вплив воно надасть на боржника

Претензію краще відправляти кур'єром і попросити одержувача завізувати копію або поштою (рекомендованим листом з повідомленням). Протягом 30 днів з дня отримання організація повинна відреагувати на лист. Якщо зобов'язання не будуть виконані, а інші способи врегулювання (цікаві для кредитора) не запропоновано, кредитор може подавати позов.

Претензія, спрямована боржникові належним чином, офіційно буде вважатися спробою досудового врегулювання, що вітається судом.

Претензія, спрямована боржникові належним чином, офіційно буде вважатися спробою досудового врегулювання, що вітається судом

Чим більше документів про борг і витрати по стягненню буде докладено, тим більше шансів на вдале вирішення справи

Судовий розгляд може затягнутися на кілька місяців (в деяких випадках - кілька років). Так як підсудність таких справ визначається місцем проживання боржника, то представляти інтереси позивача може довірена особа. Для цього потрібна довіреність, завізована нотаріусом. Держмито за подачу такого позову розраховується позивачем виходячи з ціни позову (суми заявлених вимог). У Податковому кодексі вказана така формула:

  • до 100000 рублів - 4% ціни позову (не менше 2000 рублів);
  • від 100001 рубля до 200000 рублів - 4000 рублів і 3% суми, що перевищує 100000 рублів;
  • від 200001 рубля до 1000000 рублів - 7000 рублів і 2% суми, що перевищує 200000 рублів;
  • від 1000001 рубля до 2000000 рублів - 23000 рублів і 1% суми, що перевищує 1000000 рублів;
  • понад 2000000 рублів - 33000 рублів і 0,5% суми, що перевищує 2000000 рублів (не більше 200000 рублів);
  • при подачі позовної заяви по спорах, що виникають при укладенні, зміні або розірванні договорів, а також у спорах про визнання угод недійсними - 6 000 рублів.

Після вивчення всіх матеріалів справи і декількох засідань суд винесе рішення. Сторони отримають виписки з нього. Позивач (в разі успішного вирішення) отримає виконавчий лист, який потрібно передати приставам. Але люди, підковані в правовому питанні, іноді намагаються обійтися без допомоги приставів.

Але люди, підковані в правовому питанні, іноді намагаються обійтися без допомоги приставів

Якщо боржник не виконує рішення суду, справа передається суден приставам

Кримінально-правовий спосіб

Іноді відповідач одночасно судиться за борговими зобов'язаннями і за Кримінальним кодексом. Стягнути борг з юр. особи, якщо воно замішане в кримінальній справі, складно, і в таких випадках практично завжди потрібна допомога кваліфікованого юриста.

Наприклад, крім вимоги про стягнення боргу з ТОВ, суд розглядає питання про шахрайство або розкрадання. Зрозуміло, для цього потрібні вагомі докази, але роль кредитора в цій справі не найбільша. Основною роботою будуть займатися правоохоронні органи, які можуть на законних підставах зажадати різні документи з відповідача.

Третейський суд

Третейський суд - постійно діючий третейський суд або третейський суд, утворений сторонами для вирішення конкретного спору.

Третейські суди - це комерційні об'єднання, створені з метою вирішення спорів, в тому числі майнових. Велика перевага звернення до третейського суду в тому, що в таких випадках рішення виноситься протягом двох тижнів і має силу арбітражного суду. Для звернення до третейського суду можна скористатися послугами юриста або підготувати документи самостійно.

Відео: відповідальність засновників і директора по зобов'язаннях ТОВ

Дебіторська та кредиторська заборгованість

Дебіторська та кредиторська заборгованості - це абсолютно різні поняття, що застосовуються в бухгалтерському справі при розрахунку балансу організації. Якщо перевести з бухгалтерського мови, дебіторська заборгованість - це те, що повинні юридичній особі, а кредиторська - то, що має юридичну особу іншим юридичним і фізичним особам. Дебіторську заборгованість погашають, а кредиторську - стягують.

Юридичні особи можуть ініціювати стягнення дебіторської заборгованості і відповідають за вимогами про кредиторську.

Одним з видів кредиторської заборгованості є заборгованість по податках.

Одним з видів кредиторської заборгованості є заборгованість по податках

Дебіторська заборгованість - це бухгалтерське поняття, від неї залежить бюджет організації

Особливості стягнення заборгованості по податках

Податки повинні розраховуватися і оплачуватися юридичною особою самостійно. Факт правильності розрахунку перевіряється податковим органом. Якщо виникає заборгованість зі сплати податків (а це платежі до державного бюджету), ФНС протягом 3 місяців надсилає боржнику податкове доручення. Через 2 місяці, якщо компанія не погасила борг, податкова спробує стягнути його в примусовому порядку. Причому це може відбутися протягом 6 місяців з того моменту, коли закінчився термін виконання, зазначений у вимозі.

У разі ігнорування звернення податкова вдається до безперечного способу стягнення через напрямок платіжної вимоги до банку. Банк спише кошти з рахунку на користь бюджету держави. Таке списання має відбутися протягом доби, для цього дозвіл і згоду боржника не потрібно.

Якщо коштів на рахунку буде недостатньо для оплати боргу, то вони будуть списуватися в міру надходження на рахунок до повного погашення.

Стягнення боргу з аффилированного юридичної особи

Афілійованими називають організації, які можуть впливати на господарське товариство через фінансову участь або членство в цій організації.

До афілійованих юридичних осіб належать:

  • юридичні особи, які мають більше 25% акцій;
  • юридичні особи, що визначають поведінку спільноти, компанії, іншої юридичної особи.

ТОВ Магазин «Російські візерунки» входить до складу і може впливати на діяльність Всеросійської громадської організації «Всеукраїнське товариство охорони пам'яток історії та культури»

Особливість справ по стягненню боргів з афілійованих осіб - можливість стягнення податкової недоїмки, навіть якщо така особа не є належним кредитором. Наприклад, ТОВ «Пряники» входить до складу ТОВ «пряники». Якщо у ТОВ «пряники» виникла податкова заборгованість, то ИФНС може стягнути цей борг з ТОВ «Пряники» в примусовому порядку, і навпаки.

При наявності звичайних боргових зобов'язань розгляду проходять в загальному порядку. Але якщо стягувачем стає податкова інспекція, то ФНС може через суд довести афільованість (взаємозалежність) і звернути все заборгованості, штрафи і пені на афілійованих осіб. Це пов'язано з тим, що багато ТОВ стали фіктивно оформлювати банкрутство, переводячи весь бізнес на інші підприємства з метою уникнути виплати кредиторської заборгованості.

Як стягнути борг з правонаступника юридичної особи

Якщо одна організація реорганізувалася через приєднання до іншої, то основна організація стає правонаступником. Правонаступництво - це перехід прав та обов'язків від однієї юридичної особи до іншої.

Цивільним кодексом встановлено, що кредитор має право витребувати заборгованість з правонаступника протягом трьох років з моменту її виникнення.

Зрозуміло, якщо організація не має наміру платити за рахунками, то вона не повідомляє своїх кредиторів про перехід права власності. Виникає питання: з ким судитися, якщо немає документів? Відповідь проста. Кредитор може подати позовну заяву до суду на загальних підставах, вказавши в якості відповідача первісну організацію. Суд запросить документи, і правонаступник буде зобов'язаний їх представити, а в них буде вказана організаційно-правова форма із зазначенням факту правонаступництва.

Так як правонаступництво передбачає перехід всіх зобов'язань, в тому числі і боргових, то відповідати за боргами відповідача буде правонаступник.

Деякі юридичні особи вступають до складу інших організацій, щоб зняти з себе відповідальність

Цікавий факт: основи правонаступництва беруть початок з цивільних (офіційних) юридичних понять Стародавнього Риму про спадщину. Так, спадкоємець брав не тільки права і обов'язки спадкодавця, а й його статус. Наприклад, якщо помер раб багатого пана і залишив спадщину за заповітом своєму синові, то син брав майно батька і ставав рабом. Однак якщо спадкоємцю вдавалося втекти з рабства, то закон дозволяв звільнятися від спадщини (в тому числі і від статусу). У таких випадках все перейшло майно визнавалося безхазяйним до запитання. У сучасному російському законодавстві відмовитися від спадщини після прийняття не можна, можна лише оформити відчуження майна, але обов'язки залишаться у спадкоємця.

Стягнення боргу з поручителя юридичної особи

Російським законодавством встановлено, що позичальник (боржник) і поручитель боржника несуть солідарну відповідальність за боргами позичальника. У цьому мета поручительства - гарантія повернення боргу через залучення до відповідальності поручителя.

У разі порушення прав кредитора цей кредитор може вимагати виконання умов договору з поручителя.

Однак існує кілька особливостей, які слід враховувати:

  1. Поручитель може виконувати боргові зобов'язання позичальника, якщо в останнього немає власних коштів в розмірі, достатньому для погашення боргу. Це стосується не тільки основного зобов'язання - кредиту, але і штрафів, пені та інших санкцій.
  2. Кредитор може вимагати виконання додаткових зобов'язань (штрафи, неустойки та т. Д.), Якщо це передбачено договором.
  3. Поручитель відповідає за борговими зобов'язаннями позичальника тільки в рамках терміну дії договору поручительства (такий термін може бути набагато коротший, ніж строк дії основного договору між позичальником і кредитором).
  4. Якщо поручителем юридичної особи є фізична особа, то позов потрібно подавати в суд загальної юрисдикції за місцем проживання відповідача.

Відео: судова практика стягнення боргу з юрособи та директора

Борг можна стягнути з юридичної особи, якщо порушені умови договору (прострочення платежу). Причому кредитор може повернути борг незалежно від того, був укладений договір чи ні. Існує кілька способів повернення боргу з юридичних осіб. Якщо стягується заборгованість по податках, то боржник не може оскаржити рішення компетентного органу. Від боргової відповідальності не звільняються і афільовані юридичні особи, а також поручителі юридичних осіб.

Як це працює?
Виникає питання: з ким судитися, якщо немає документів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online