Податкові відрахування при купівлі земельної ділянки (повернення прибуткового податку, майновий)

  1. Що це таке
  2. Хто має право
  3. Хто такі резиденти?
  4. Необхідні умови
  5. Як отримати майновий податкове вирахування при купівлі земельної ділянки
  6. Якщо земля з будинком і без нього
  7. При покупці землі в СНТ і дачі
  8. При придбанні в іпотеку
  9. Які потрібні документи
  10. Звернення в ФНС
  11. Розмір повернення
  12. деякі приклади

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Купівля земельної ділянки для особистих цілей - велика стаття витрат в життя середньостатистичного росіянина, особливо з огляду на подальші витрати на його утримання, земельний податок , будівництво на ній споруд , Будівель і споруд.

Російське законодавство має безліч механізмів допомоги громадянам для підвищення їхнього добробуту. Земля і житлове будівництво на ній відносяться до найважливіших елементів поліпшення якості життя. Тому така дія заохочується і підтримується. Як спосіб підтримки держава вибрала податкову систему.

Як отримати податкове вирахування за землю, який його розмір, в які терміни і за яких підстав він надається?

Що це таке

Податкові відрахування при купівлі земельної ділянки відноситься до майнових податковим відрахуванням з ПДФО з 220-ої статті Податкового кодексу.

Відрахування з ПДФО надається виключно в тому випадку, якщо громадянин є платником ПДФО. Неможливо одержати відрахування, які не сплачуючи сам податок.

Стаття 220. Майнові податкові відрахування

Відрахування має дві форми:

Повернення сплаченого податку

Така форма приваблива отриманням відразу значної суми сплаченого ПДФО. Зменшення податкової бази в майбутньому Простіше кажучи, з зарплати громадянина припиняється утримання прибуткового податку, він отримує зарплату в повному розмірі.

Громадянин має право вибрати будь-яку форму отримання вирахування. Кожна форма має нюанси і особливості, тому до вибору потрібно підходити з ретельною оцінкою достоїнств і недоліків.

Купівля земельної ділянки для особистих цілей - велика стаття витрат в життя середньостатистичного росіянина, особливо з огляду на подальші витрати на його утримання,   земельний податок   ,   будівництво на ній споруд   , Будівель і споруд

Зразок паспорта громадянина РФ

В цілому для використання вирахування і розуміння механізму його дії необхідно вивчить наступні частини Податкового кодексу Росії:

Стаття 209. Об'єкт оподаткування

Податок на доходи діє в тому випадку, якщо є об'єкт оподаткування. Відповідно до зазначеної главі, об'єктом є дохід, витягнутий на території Росії фізичними особами - як росіяни, так і іноземцем. Стаття 210. Податкова база Якщо є об'єкт, потрібно розрахувати податкову базу - суму, з якої і буде стягуватися ПДФО. Стаття 220 Якщо громадянин має об'єкт і базу оподаткування, то він може скористатися майновим вирахуванням для зменшення своїх витрат. Стаття 229. Податкова декларація Важливо вивчити положення про податкову декларацію з ПДФО, щоб правильно і своєчасно її здати. Без декларації одержати відрахування неможливо.

Відрахування - ця якась компенсація, допомога, підтримка державою своїх громадян, реалізована через податкову систему.

Зразок довідки про доходи 2-ПДФО

Хто має право

Отже, законодавство надає можливість зменшити витрати на покупку земельної ділянки платникам ПДФО. Платниками цього податку є резиденти і нерезиденти, як зазначено в 207-ю статтею Податкового кодексу Росії.

Хто такі резиденти?

Фактична різниця між категорія встановлена ​​в кількості днів перебування на території країни.

Резиденти - громадяни, які перебувають в межах країни 183 дня в поспіль 12 місяцях, т. Е .:

  • росіяни, які постійно проживають в країні (росіяни, які постійно мешкають за кордоном, резидентами не рахуються);
  • апатриди та іноземці, що живуть в країні на постійній основі з ВНЖ;
  • держслужбовці та військовослужбовці Росії, незалежно від тривалості перебування за кордоном по відрядженнях і військовим обов'язків.

Отже, особи, які не підпадають під зазначені критерії, не є резидентами або є нерезидентами. Чи не переривають протягом 183 днів в 12 поспіль місцях виїзд з Росії до 6 місяців для лікування, навчання або виконання службових обов'язків на морських кораблях з видобутку вуглеводнів.

Що означає 183 дня в 12 поспіль місцях? Якщо вважати термін з жовтня 2019 року, то до жовтня 2019 року людина повинен знаходитися 183 дня - необов'язково поспіль, але за цей період ФНС присвоїть резидентський статус, якщо тільки нарахує вказану кількість днів.

Якщо виявиться 182 днів, а потім особа в особистих справах відправиться в іншу країну, скажімо, на місяць, то доведеться брати наступний інтервал і знову перераховувати дні. Простежити дні перебування в Росії можна по міграційній карті, дат РВП, ВНЖ, закордонним паспортом.

Резиденти і нерезиденти мають право отримати майновий податкове вирахування при купівлі земельної ділянки, якщо отримували дохід, оподатковуваний за ставкою 13% і сплачували і сплачують податок від доходів за ставкою 13%.

Тут важливий законодавчий нюанс - нерезиденти сплачують ПДФО за підвищеними ставками, отже, на відрахування претендувати вони не можуть. Також випадають з переліку одержувачем вирахування безробітні громадяни, індивідуальні підприємці на спеціальні податкові режими.

Зразок договору купівлі-продажу земельної ділянки:

Зразок договору купівлі-продажу земельної ділянки:

Необхідні умови

Чи не будь-яка покупка земельної ділянки підходить під критерії надання майнової компенсації.

Вимоги законодавства:

  • ділянка знаходиться на території Росії;
  • нерухомість куплена для індивідуального житлового будівництва; таким чином, виключаються ділянки для сільського господарства, садівництва, городництва, ЛПГ та ін .; садові та дачні ділянки підпадають під критерії компенсації, якщо особа зможе довести використання їх для ІЖС;
  • покупка оформлена відповідно до цивільного законодавства за договором купівлі-продажу , акту приймання-передачі та ін .;
  • громадянин раніше не отримував майнове відрахування; Податковий кодекс Росії встановив одночасність надання цієї форми пільги - особа вправі скористатися ним лише раз в житті, так що якщо землевласник вже отримував компенсацію за купівлю землі, будинки, квартири, житлового будівництва, то інспекція відмовить йому;
  • витрати на покупку ділянки здійснено за рахунок власних коштів платника; не надається вирахування в частині витрат за рахунок цільових внесків держави, інвестиційних фондів, материнського капіталу, роботодавця; відрахування завжди дається за власними витратами особи, наприклад, громадянин купив землю за 100 рублів, 60 рублів з них він оплатив сам, а решту 40 рублів виплатив материнським капіталом, значить, відрахування буде надано тільки по 60 рублям; при цьому використання коштів іпотечного кредитування відноситься до особистих витрат і входить в відрахування;
  • власником ділянки повинен бути здобувач пільги; таким чином, у всіх видаткових і реєстраційних документах повинен значиться один і той же чоловік; якщо власність часткова, наприклад, частина належить одному чоловікові, а частину іншому, то кожен має право на відрахування в частині своєї частки; також законодавством встановлено, що батьки можуть одержати відрахування, якщо власником є ​​неповнолітня дитина, але при строгому умови - раніше вони не отримували цю компенсацію;
  • сума витрат визначає розмір фактичного конкретного вирахування; якщо витрачено менше 2 мільйонів, то вже здобувач отримує відрахування в розмірі фактичних витрат; допустимо, ділянка придбана в 2015 році за 1 мільйон рублів, громадянину надається компенсація по 1 мільйону рублів, т. е. 13% від цієї суми - 130 тисяч рублів; другий числовий фактор - сума сплачених податків; якщо податків сплачено менше, ніж вийшло витрат, то повертаються тільки сплачені витрати; наприклад, громадянин за 2015-2016 роки сплатив сумарно лише 100 тисяч рублів ПДФО зі своїх щомісячних зарплат, йому повернуть тільки те, що він сплатив, не більше 100 тисяч рублів.

Оскільки право на відрахування дається один раз в житті, громадяни можуть скористатися ним повноцінно в майбутньому - якщо по даному об'єкту не отримали максимальні 260 тисяч рублів.

Наприклад, у міру сплати податку йому будуть повертатися ці суми. Також при наступних витратах на ІЖС особа може знову здати документи для отримання залишку вирахування. При цьому термін між двома подіями значення не має.

Майновий податкове вирахування при купівлі земельної ділянки пенсіонерам надається, але за умов:

  • пенсіонер працює і платить ПДФО до бюджету;
  • або пенсіонер вже не працює, але працював в попередні 3 роки;
  • пенсіонер має інші джерела доходу, оподатковуваного 13% ПДФО (наприклад, здає в оренду майно і декларує цей дохід).

Що стосується часткою, то ФНС дала наступні роз'яснення: якщо власність часткова, то відрахування надається з оформлення покупки. Якщо кожна частка відособлена і сформульована в окремому договорі купівлі-продажу, то кожен власник отримує право на компенсацію до 2 мільйонів рублів. Якщо ж все частки прописані в одному договорі, то пайовики отримують пільгу пропорційно своїм часткам.

Наприклад, земля куплена за 2 мільйони рублів. Укладено договір купівлі-продажу, в якому власниками є батьки і їхні діти в рівних відносинах. Значить, кожен член сім'ї може претендувати на ¼ вирахування - тільки 500 000 рублів, або 65 000 рублей повернення. Якщо ж на кожного члена сім'ї укладений окремий договір, то кожен отримує свій відрахування до 2 мільйонів. У будь-якому випадку залишок компенсації можна отримати в майбутньому.

Зразок свідоцтва про шлюб

Як отримати майновий податкове вирахування при купівлі земельної ділянки

Якщо всі умови дотримані, то здобувачеві компенсації необхідно пройти наступні організаційно-правові етапи процедури повернення сплаченого ПДФО:

  1. Підготувати документи, що підтверджують покупку земельного наділу - договір купівлі-продажу, про отримання іпотеки і т. П.
  2. Документи про право власності - відрахування надається тільки на підставі права власності, тому недостатньо купити землю, необхідно пройти всі етапи реєстрації переходу права в Росреестра або центрі «Мої документи», результатом чого стане видана виписка про внесення запису нового права власності в ЕГРН; якщо ділянка придбана з будинком або на ньому побудований будинок, то також потрібні документи про право власності на будинок (або один документ на домоволодіння).
  3. Запросити і отримати у відділі бухгалтерського обліку довідки про доходи форми 2-ПДФО - в залежності від того, за які періоди здобувач розраховує одержати відрахування, потрібно довідки за ці періоди; максимальний термін, який охоплюється вирахуванням, - останні 3 роки до року подачі заяви; так, якщо в 2019 році громадянин здає документи на компенсацію, то потрібні довідки за 2014-2016 роки; при цьому важливо отримати пільгу за роки до покупки і реєстрації права власності неможливо, т. е. якщо земля куплена в 2015 році, то за 2014 рік компенсацію не нададуть. Завантажити актуальний бланк 2-ПДФО
  4. Зібрати документи, що підтверджують витрати, - квитанції, чеки, розписки та ін.
  5. Якщо власність розділена на частки, потрібні персональні дані інших власників, а якщо серед власників є неповнолітні діти, то потрібно отримати дозвіл органів опіки та піклування на отримання вирахування з майна дітей.
  6. Зробити копії всіх документів, а також свого паспорта.
  7. Заповнити декларацію 3-ПДФО. Завантажити зразок заповнення бланка 3НДФЛ для повернення податку при отриманні стандартного податкового відрахування
  8. Скласти заяву з клопотанням про надання компенсації - зазначаються підстави, періоди, за які надається пільга, сума, реквізити для перерахування.
  9. Весь комплект документації нумерується, бажано додати до нього опис вкладень із зазначенням кількості аркушів і поіменним списком.

Якщо земля з будинком і без нього

Наявність на ділянці будинку не впливає на право отримання майнової пільги, навпаки, громадянин має право пред'явити в декларації більше витрат - адже покупка землі з будинком явно дорожче, ніж без будинку.

Якщо будинок побудований вже після придбання земельної ділянки, то витрати на його будівництво також будуть включені до витрат з метою вирахування. Тому важливо зберегти всі чеки і квитанції, договори підряду, кошториси та проекти по ІЖС. Проведення комунікацій, оздоблювальні роботи, закупівля матеріалів, оплата праці робітників - все входить в суму витрат.

При покупці землі в СНТ і дачі

Регулювання садівничих товариств проводиться відповідно з 66-им федеральним законом, прийнятим в 1998 році 15 квітня. Закон стосується СНТ, а також дачних і городніх НКО.

Створене товариство садівників обов'язково реєструється в інспекції ФНС за юридичною адресою - подаються рішення і протокол зборів всіх учасників, статут товариства, рішення про вибір керуючого органу і глави.

СНТ - це суспільство власників садівничих ділянок, які роблять регулярні внески для спільного задоволення потреб на території, виплату заробітних плат найнятим і обраним співробітникам товариства, придбання необхідного інвентарю, обладнання та т. П.

Серед основних спільних потреб, які виконуються через СНТ, - це благоустрій, розвиток необхідної інфраструктури, проведення інженерних мереж, комунікацій, захист прав власників єдиним особою.

Таким чином, ділянка в СНТ має вигляд використання - для садівничих цілей, тому відрахування по ньому отримати не вдасться. Але якщо на землі розташований будинок, позначений в документах як житлової, то по дому відрахування надається.

Дачний будинок також, якщо має категорію житлового, входить до витрат на ІЖС. Житловим вважається будинок, в якому можна стати на облік (прописатися). Для повідомлення про таку можливість необхідно звертатися в ГУВМ МВС (колишній ФМС).

Також можна спробувати змінити категорію землі або будинку, - звернувшись в муніципалітет району.

При придбанні в іпотеку

З 2014 року витрати з погашення іпотеки на ІЖС компенсуються в розмірі 3 мільйонів рублів. Якщо іпотека і, відповідно, витрати були до 2014 року, то компенсуються фактичні витрати.

З 3 мільйонів повертаються 13% - 390 тисяч рублів. Ця сума відособлена від витрат на покупку самого ділянки, т. Е. Додається до них.

Які потрібні документи

здаються:

  • паспорт;
  • довідки 2-ПДФО;
  • договір купівлі-продажу;
  • витратні документи;
  • виписка з ЕГРН про право власності;
  • документи інших власників;
  • свідоцтво про шлюб - якщо претендент перебуває у шлюбі;
  • кредитний договір;
  • декларація;
  • Заява.

Здаються копії цих документів із запевненням самого здобувача.

Що стосується декларації, то форма 3-ПДФО, згідно 80-ій статті Податкового кодексу, ця заява платника про об'єкти оподаткування, використаних пільги і відрахування, підсумкової суми фіскального платежу.

Стаття 80. Податкова декларація, розрахунки

Є кілька способів заповнити декларацію:

  • самостійно - потрібно взяти бланки декларації в інспекції ФНС (надаються безкоштовно) або завантажити файл з сайту Податкової служби або перевіреного сайту; за допомогою інструкції ФНС або зразків в податковій інспекції і консультантів-інспекторів внести в бланки необхідну інформацію;
  • через аудиторську фірму - в кожному податковому органі є вікно або стіл фірми, платно заповнює будь-які форми і документи;
  • скористатися комп'ютером з програмним забезпеченням в операційному залі для заповнення 3-ПДФО;
  • скачати на домашній комп'ютер програму з порталу Податкової служби і заповнити форму онлайн.

При ручному заповненні важливо дотримуватися кількох простих правил:

  • використовувати ручку з чорним, синім або фіолетовим чорнилом;
  • вписувати дані друкованими великими літерами;
  • для кожного символу використовувати окрему клітку;
  • на кожному аркуші обов'язково вказувати дату і ставити підпис, номер сторінки.

Не потрібно заповнювати всі листи форми 3-ПДФО.

У разі купівлі майна заповнюються тільки такі сторінки:

Розділ 1

Заповнюються всі рядки. Розділ 2 Потрібно заповнити наступні рядки - 001, 002, 010, 030, 040, 080, 140. В інших графах проставляються нулі. Лист А Заповнювати слід рядки - 010, 020, 030, 040, 050, 060, 070, 080, 090, 100. Якщо громадянин працював в інших фірмах протягом року, то заповнюються і наступні поля для даних про роботодавця (джерелі доходів). Лист Д1 Якщо немає витрат з погашення відсотків іпотечного кредиту, - 010, 020, 030, 040, 050, адреса земельної ділянки згідно технічної та кадастрової документації, а також графи 070, 090, 110, 120, 130, 200, 210, 230, 240. Витрати за відсотками відображаються в у другому пункті листа (починаючи від рядка 150).

Звернення в ФНС

Для отримання майнової пільги в податкову інспекцію можна звернутися в будь-який час року. Термін розгляду заяви - 3 місяці з дати подачі.

Якщо відповідь буде позитивною, то протягом ще одного місяця кошти будуть перераховані Федеральним казначейством на вказаний в заяві рахунок.

Розмір повернення

Максимальний розмір відрахування - 2 мільйони рублів, з яких повертаються 13%, т. Е. 260 тисяч рублів. Відрахування по іпотеці - 3 мільйони рублів, з них повертаються також 13% - 390 тисяч рублів. Це максимальні суми компенсації, отримати більше неможливо. Але в деяких випадках надається менша сума.

На конкретний розмір впливають величини:

Фактічні витрати особини

Если смороду более максимальних між, то Надаються суми в розмірах між; если менше, то за фактичність витратами. Фактично Сплачені суми ПДФО Если сплачено более встановлення максимальних лімітів (260 тисяч рублей), то повернення підлягає сума в межах ліміту; а если менше, то отріматі можна Рівно Стільки, скільки сплата до бюджету; Федеральне Казначейство не поверне суму понад сплаченої.

Однак, як зазначалося, це право дається лише раз в житті, тому громадянин може отримати додатково залишок в майбутньому - по іншому об'єкту або в міру сплати податку. На прикладах механізм надання вирахування зрозуміти легше.

деякі приклади

ситуації:

  1. Громадянин Лавров купив і зареєстрував ділянку в 2009 році за 2,5 мільйона рублів. Він працює в компанії «Стройдом» останні 5 років і має зарплату 50 000 рублів щомісяця, роботодавець утримує та сплачує з його заробітку ПДФО до бюджету - 13%. в 2019 році він подає документи на майнову податкову компенсацію. Таким чином, кожен місяць Лавров платить податок 6,5 тисячі рублів. За рік сума сплаченого податку: 6500 * 12 = 78 000 рублів. Відрахування можна отримати за три останні роки. Сума податку, сплачена за 2014-2016 роки: 78 000 * 3 = 234 000 рублів. Як одержати відрахування і який його розмір: витрати на ділянку рівні 2,5 мільйонам рублів, це більше встановленого максимуму, тому Лавров отримує відрахування по максимуму - 2 мільйони рублів, з них повертаються 13% - 260 тисяч рублів. Розмір повернення в 2019 році: 234 000 рублей, отримати більше Лавров не зможе. Залишок вирахування: 260 000 - 234 000 = 26 000 рублів. Залишок можна отримати:
    • після закінчення 2019 року знову подати заяву на компенсацію і отримати 26 000 тисяч з сплаченого за 2019 рік ПДФО;
    • подати заяву в 2019 році про зменшення податкової бази, т. е. припинення утримання податку з зарплати в розмірі відрахування; з кожної зарплати утримуються 6,5 тисячі рублів, значить, можна отримувати зарплату без оподаткування: 26 000/6500 = 4 рази; з наступного місяця роботодавець припинить утримувати ПДФО, наприклад, Лавров подав документи в липні 2019 року, отже, серпень-листопад йому будуть перераховувати повну зарплату - 50 000 рублів, а з грудня знову відновиться утримання прибуткового платежу, зарплата буде приходити в розмірі 42500 рублів.
  2. Громадянин Лавров купив в 2009 році ділянку за 1 мільйон рублів. Зарплата в компанії «Стройдом» 50 000 рублів щомісяця. Фактичні витрати - 1 мільйон рублів, значить, повернути можна 130 000 рублів (1 мільйон * 13%). З огляду на, що за 2014-2016 роки сплачено 234 000 рублей ПДФО, вся сума повернення буде надана повністю за один раз. Період 2014 року навіть не потрібно враховувати, вистачає сплачених сум за 2015-2016 роки (78 000 + 78 000 = 156 000 рублів). Але Податковий кодекс дозволяє отримати залишок вирахування в майбутньому. Лавров використовував лише 1 мільйон з можливих 2 мільйонів. Тому він має право отримати додатково залишок компенсації при новій покупці землі, квартири або будинку, або при ІЖС.
  3. Громадянин Лавров купив в 2009 році ділянку за 1 мільйон рублів. Зарплата в компанії «Стройдом» за останні 5 років - 20 000 рублів щомісяця. Сплачується ПДФО - 2600 рублів на місяць. За рік - 31200 рублів. За 2014-2016 роки - 93600 рублів. Фактичні витрати - 1 мільйон рублів, повернення прибуткового податку - 130 000. За 3 роки Лаврову повернуть 93600 рублів. Залишок: 130 000 - 93 600 = 36 400 рублів. Ця сума буде повертатися в міру сплати прибуткового податку. Так, за 2019 рік Лавров сплатить 31200 рублів, і в 2019 році зможе їх повернути. Останній шматок компенсації: 36 400 - 31 200 = 5 200 рублів, будуть отримані в 2019 році. Або можна подати заяву на припинення утримання податку з зарплати і весь 2019 і 2019 роки отримувати повний оклад.
  4. Громадянин Лавров купив ділянку в 2019 році за 3 мільйони рублів. Зарплата в «Стройдом» 50 000 рублів. Однак він не може отримати пільгу за 3 останні роки, адже земля куплена тільки в 2019 році, значить, і відрахування охопить тільки 2019 рік. Таким чином, Лавров отримає тільки 78 000 рублів, а решта суми буде повертатися йому поступово, у міру сплати ПДФО.

Інспекція надає обґрунтовану мотивовану відмову, якщо не дотримано хоча б одна умова для отримання компенсації, якщо є помилки або невідповідності в декларації або не вистачає будь-яких документів.

Як отримати податкове вирахування за землю, який його розмір, в які терміни і за яких підстав він надається?
Хто такі резиденти?
Що означає 183 дня в 12 поспіль місцях?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online