Компенсація за дитячий садок в 2019 році: документи, кому покладена і порядок виплати

  1. Хто має право на місце в дитячому садку?
  2. Компенсація частини оплати за дитячий садок
  3. Пакет документів
  4. порядок оформлення
  5. Виплати за відсутність місць в дитячих садах
  6. Особливості в регіонах
  7. Кому вона покладена
  8. Перелік необхідних документів
  9. порядок оформлення
  10. види компенсацій
  11. Можливі зміни і новини в даному питанні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Не всі сім'ї мають у своєму розпорядженні часом і ресурсами для виховання дитини в домашніх умовах, а якраз навпаки, в зв'язку з чим багато дітей вже після півтора років починають відвідувати дитячий сад, так як батькам потрібно виходити на роботу і вишукувати додаткові кошти для утримання крихти Не всі сім'ї мають у своєму розпорядженні часом і ресурсами для виховання дитини в домашніх умовах, а якраз навпаки, в зв'язку з чим багато дітей вже після півтора років починають відвідувати дитячий сад, так як батькам потрібно виходити на роботу і вишукувати додаткові кошти для утримання крихти.

Однак місць в дитячих садах всім діткам не вистачає, тому батькам і доводиться вирішувати питання по догляду за малюком за допомогою бабусь і норм закону.

Хто має право на місце в дитячому садку?

завантажити зразок заяви на надання компенсації за дитячий сад.

Відповідно до ст.43 Конституції РФ кожному жителю РФ гарантовано загальнодоступність дошкільної освіти, причому з самого раннього віку, адже на підставі ст.67 ФЗ №273 в дитячий сад можна влаштувати дитину вже з 2-х місячного віку, звичайно, якщо дане правило закріплено в Статуті ДНЗ, хоча багато дитсадків вважають за краще приймати дітей не раніше ніж з дворічного віку.

Також з огляду на, що діти - це майбутнє держави, на законодавчому рівні розроблений порядок зарахування дітей в ДНЗ, затверджений Наказом Міністерства освіти РФ №293, згідно з яким всі діти з моменту народження підлягають постановці на облік в управління освіти за місцем проживання з метою раціонального розподілу місць в дитячих садах.

В обумовленому Наказі сказано, що для початку діти всього лише ставляться на облік, а при досягненні встановленого віку і подачі заяви від батьків з проханням надати місце видається направлення в ДОУ, яке має в своєму розпорядженні вільним місцем і перебувати за місцем проживання дитини.

Звичайно, з огляду на норми ст.6 ФЗ № 124, місце в дитячому саду повинні надавати всім, проте в першу чергу в списки дошкільнят включаються пільговики, зокрема:

А от іншим дітям місце в саду надається тільки в тому випадку, якщо воно вільно, про що сказано в п.7 Наказу № 293, та й то на протязі року. Але якщо 2-х річна дитина і може почекати ще рік, то ось батьки собі дозволити такого не можуть, адже дитину потрібно годувати, а починаючи з півторарічного віку допомогу по догляду за малюком вже не виплачується.

Для тих же дітей, які все ж зараховані в дитячий сад в якості додаткової соціальної гарантії передбачена ще й компенсація оплати за дитячий садок на підставі ст.65 ФЗ №273, адже плата за дошкільну освіту може стати істотною статтею витрат у сімейному бюджеті, відповідно для батьків компенсація частини витрат на державному рівні і надається. Для тих же дітей, які все ж зараховані в дитячий сад в якості додаткової соціальної гарантії передбачена ще й компенсація оплати за дитячий садок на підставі ст

Компенсація частини оплати за дитячий садок

Як правило, раніше дошкільну освіту надавалося тільки на державному рівні, зараз же займатися освітньою діяльністю можуть і комерційні установи, але тільки при наявності ліцензії відповідно до ст.12 ФЗ №99, а значить оплата за надані послуги може варіюватися. Саме з цією метою і передбачена компенсація оплати за догляд за дітьми і встановлений розмір оплати за послуги, який відповідно до ст.65 ФЗ №273 вважається максимальним.

Зокрема, в Наказі № 862 встановлено максимальний розмір оплати за дитсадок, а саме: Зокрема, в Наказі № 862 встановлено максимальний розмір оплати за дитсадок, а саме:

  • при скороченому зміні від 70 до 80 рублів для дітей від 2-х місяців до 7 років;
  • при повній зміні від 90 до 100 рублів для дітей того ж віку.

На підставі ст.65 ФЗ №273 на регіональному рівні органи місцевого самоврядування мають право встановити свій розмір оплати послуг освітньої організації в регіоні, але не більше максимально встановленої державою. Тобто більш 100 рублів в день батьки навіть в приватному садку не заплатять.

Також відповідно до ч.5 ст.65 ФЗ №273 батькам або законним представникам дитини надається ще і право на компенсацію частини витрат по оплаті освітніх послуг:

  • при наявності однієї дитини в розмірі 20%;
  • при наявності 2-х дітей в розмірі 50%;
  • 70% при наявності 3-х дітей і більше.

І в обумовленій нормі зазначено, що ця компенсація виплачується всім батькам без винятку, проте на місцевому рівні органи самоврядування мають право встановити додаткові пільги щодо збільшення розміру компенсації, тобто пільговим категоріям розмір компенсації може бути збільшений за рахунок коштів місцевих бюджетів, які вже на місці можуть визначити більш нужденні сім'ї.

Також таке право мають окремі галузі, на балансі яких перебувають освітні установи. Зокрема, Наказом Міністерства оборони РФ № 862 встановлено перелік додаткових пільг для дітей військовослужбовців, а також визначена пільгова категорія батьків, які мають право на компенсацію в 50% незалежно від кількості дітей.

Зокрема, отримають компенсацію в розмірі 50% батьки: Зокрема, отримають компенсацію в розмірі 50% батьки:

  • інваліди;
  • ліквідатори ЧАЕС;
  • військовослужбовці здійснюють службу за призовом;
  • працівники дитсадка.

Пакет документів

У ст.65 ФЗ №273 сказано, що компенсацію може отримати тільки один з батьків який і уклав договір в Навчальним закладом, надавши наступний пакет документів:

порядок оформлення

Для оформлення компенсації один з батьків подає вищеописаний пакет документів разом з оригіналами, для того щоб працівники ДНЗ переконалися в достовірності наданих даних і запевнили отримані копії печаткою ДОУ.

Потім отримані документи від декількох батьків оформляються списком, додаються до супровідного листа та надсилаються до Департаменту освіти і Управління соціального захисту. І щокварталу Освітня установа вносить корективи, оновлює списки і звітує про мобілізовані кошти в відношенні всіх осіб, які отримали компенсацію.

Виплати за відсутність місць в дитячих садах

Однак не всі діти можуть бути прийняті в дитячий сад не дивлячись на гарантії загальнодоступності освіти, багатьом з них банально може не вистачити місць, що власне і відбувається в даний час Однак не всі діти можуть бути прийняті в дитячий сад не дивлячись на гарантії загальнодоступності освіти, багатьом з них банально може не вистачити місць, що власне і відбувається в даний час. І хоча законопроект про внесення змін до ФЗ №273 про надання компенсації батькам, які змушені продовжувати декретну відпустку через відсутність вільного місця був створений ще в 2011 році, на федеральному рівні він затверджений так і не був. Хоча суб'єктам РФ було дано право встановити цей вид компенсації на регіональному рівні.

Зокрема, подібний вид компенсації був встановлений в багатьох округах матерям, які виховують дітей від півтора років до 6-ти років в розмірі від 1000 рублів до 6000. Але після закінчення декількох років і витраченої значної суми законодавці на місцевому рівні вирішили, що доцільніше підняти віковий ценз в садках і не платити компенсацію, таким чином вирішивши проблему відсутності місць. Хоча в деяких регіонах РФ компенсація все ж виплачується і в даний момент.

Особливості в регіонах

Зокрема, компенсація за відсутність місць у дитячому садку в 2019 році виплачується в наступних містах:

А ось в Ханти-Мансійському окрузі дана компенсація була скасована, як і в Кірові на допомогу з 5 до 7 років.

З огляду на економічне становище регіонів, для отримання більш точної інформації про виплату компенсації в окремо взятому регіоні РФ батькам було б доцільніше звернутися з офіційним листом до Департаменту освіти регіону, так як тільки на офіційно надісланий лист органи місцевого самоврядування зобов'язані відповісти, причому надавши достовірну інформацію протягом 10 днів з моменту отримання листа відповідно до законодавств «Про звернення громадян».

Кому вона покладена

Як правило, при встановленні даного виду компенсації, її виплачують батькам, які мають дітей, поставлених на облік в управління освіти і які не отримали вільного місця в дитячому саду. Тобто як таких пільгових категорій не передбачено, враховуючи, що пільговики мають першочергове право на отримання місць в ДОУ.

Але справа в тому, що навіть пільговики в дитячих садах діляться на три категорії, тобто ті ж діти інваліди, сироти або опіками отримають місця в першу чергу, а ось діти матерів-одиначок або непрацюючих студенток, з малозабезпечених та багатодітних сімей, і працівників дитсадка будуть ставитися до другої черги.

І, відповідно, діти, старші брати яких вже зараховані в даний Освітня установа будуть ставитися до третьої черги, не кажучи вже про всіх інших дітей, батьки яких не належать ні до якої пільгової категорії, крім того, що є батьками перебувають у відпустці по догляду І, відповідно, діти, старші брати яких вже зараховані в даний Освітня установа будуть ставитися до третьої черги, не кажучи вже про всіх інших дітей, батьки яких не належать ні до якої пільгової категорії, крім того, що є батьками перебувають у відпустці по догляду . Тобто по суті, за компенсацією можуть звертатися всі батьки, яким було офіційно відмовлено в зв'язку з відсутністю вільних місць.

Перелік необхідних документів

Природно просто так компенсацію не нададуть, потрібно підтвердити своє право документально, а саме надавши наступний пакет документів:

А також документи, що підтверджують приналежність до пільгової категорії при необхідності, допустимо, посвідчення про інвалідність або документи про визнання сім'ї малозабезпеченої.

порядок оформлення

Для того, щоб отримати компенсацію для початку слід звернутися до Департаменту освіти з офіційним листом про наявність програми, відповідно до якої надається компенсація. Якщо програма працює, в той же Департамент потрібно подати вищеперелічений пакет документів для отримання компенсації. Однак якщо у виплаті компенсації буде відмовлено, слід розглянути ще одні варіант.

Зокрема, на підставі ст.6 ФЗ №124 місце в дитячому садку має бути надано всім, і батьки, як законні представники дитини, мають право самі вибрати Освітня установа. Тобто, якщо в Дошкільному закладі за місцем проживання вільних місць немає, батько має право звернутися на підставі п.5 Наказу №293 з проханням про надання місця в іншому саду, але в тому ж населеному пункті. Тобто можливо зарахувати дитину в інший садок тимчасово до тих пір, поки за місцем перебування не звільнитися місце для дитини, а потім на підставі заяви здійснити переклад.

види компенсацій

Як випливає з вищевикладеного зараз для батьків дошкільнят передбачено два види компенсації:

На підставі ст.65 ФЗ №273 компенсація за нагляд за малюком поширюється на всіх батьків, також її зобов'язані виплачувати всі Освітні установи незалежно від форми власності, тобто приватні садочки зобов'язані повернути частину грошей з батьківської плати точно так же, як і державні.

А ось умови виплати компенсації за відсутність вільних місць в Освітніх установах передбачає оплату даної компенсації тільки щодо тих дітей, які були поставлені на облік і претендували на місце в ДОУ є державними або бюджетними установами. До речі, якщо батьки сумніваються в правомірності відмови у вільному місці, вони мають повне право звернутися за правовим захистом в прокуратуру.

Можливі зміни і новини в даному питанні

Звичайно, освітня система не досконала, тим більше в світлі демографічного вибуху після довгого спаду, що власне і спровокувало справжні проблеми відсутності вільних місць.

Також розробляється законопроект під патронажем президента про можливість надання освітніх послуг на дому, а також організації невеликих груп дошкільної освіти при школах, таким чином збільшивши потенційну можливість надати дошкільну освіту більшій кількості дітей.

Хотілося б відзначити і ще одну пільгу встановлену на законодавчому рівні, зокрема компенсація отримана за дитсадок з 2016 року більш не буде обкладатися податком, який раніше передбачав 13% утримань від всіх отриманих сум. Звичайно це невелика сума, тим більше з 20% частини батьківської плати, але все ж.

І незважаючи на те, що законопроект про виплату компенсації за відсутності вільних місць заморожений починаючи з 2012 року і по змозі на 2019 рік його не планують переробляти, суб'єкти РФ вправі самі встановити і обсяг пільг, і категорію нужденних громадян, і розмір компенсації, що багато і роблять.

Порядок виплати компенсації за дитячий сад розглянуто в наступному відеосюжеті:

Хто має право на місце в дитячому садку?
Хто має право на місце в дитячому садку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online