Як повернути ПДФО при купівлі квартири

  1. Ліміт на податкове вирахування
  2. Перенесення залишку податкового вирахування
  3. Відрахування використаний після 1 січня 2014 року
  4. Відрахування використаний до 1 січня 2014 року
  5. Коли можна скористатися правом на відрахування
  6. Хто може отримати податкове вирахування
  7. Коли не можна отримати податкове вирахування
  8. Які документи потрібні для отримання вирахування
  9. Якими документами можна підтвердити витрати на покупку
  10. Як правильно заповнити декларацію 3-ПДФО
  11. Коли почнуть виплачувати гроші
  12. Як повертають відрахування
  13. Виплата один раз на рік на банківський рахунок
  14. Надбавка до зарплати щомісяця
  15. поширені ситуації
  16. Ви купили житло в шлюбі
  17. Для покупки квартири ви використовували материнський капітал, військову іпотеку і / або інші субсидії
  18. Ви купили спочатку частку, а потім всю квартиру цілком
  19. відрахування пенсіонеру
  20. Перенесіть залишок вирахування
  21. Ви купили квартиру на пенсії
  22. Ви купили квартиру до виходу на пенсію
  23. У вас є будь-які оподатковувані доходи
  24. додаткові відрахування
  25. Податкові відрахування по іпотеці

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Податковий майнове відрахування - це частина витрачених на покупку квартири грошей, яку вам відшкодовує держава. Він покладений при покупці будь-якої нерухомості: кімнати, частки в квартирі, квартири, заміського будинку. Право на таке відшкодування прописано в статті 220 Податкового кодексу РФ .

Поки ви працюєте, ви платите податок на дохід фізичних осіб (ПДФО) в розмірі 13% від зарплати. Коли ви купуєте квартиру, ви витрачаєте частину доходу, проте податок на цю частину продовжуєте платити. Тому держава повертає вам «зайвий» податок. Але не весь.

Ліміт на податкове вирахування

До 2007 року на податкове вирахування діяв ліміт у 1 млн рублів. З 2008 року відмітку підняли до 2 млн рублів. Це означає, що незалежно від вартості квартири податкова поверне вам тільки 13% від 2 млн рублів - 260 тисяч. Це максимальна сума відрахування, на яку ви можете претендувати. Якщо право на відрахування виникло до 2007 року, то вам покладено не більше 130 тис. Рублів. Збільшення ліміту з 2008 року на вас не поширюється.

Для студії в ЖК «Живи! У Курортному »вартістю 1 727 723 рублів податкове вирахування складе: 1 727 723 * 0,13 = 224 604 рублів.

Для квартир вартістю 2 млн рублів і більше податкове вирахування складе фіксовану суму 260 тис. Рублів.

Перенесення залишку податкового вирахування

Право на податковий відрахування надається один раз. Однак якщо ви отримали відшкодування менше ліміту в 260 тис. Рублів, ви можете запросити залишок при покупці іншої квартири. Все залежить від року, в який ви використовували право на відрахування.

Відрахування використаний після 1 січня 2014 року

Залишок можна переносити на інші квартири. Припустимо, в 2015 році ви купили кімнату вартістю 950 тис. Рублів і отримали відрахування 123,5 тис. Рублів. Залишок 136,5 тис. Рублів можна запросити при покупці іншої нерухомості. І так скільки завгодно раз, поки не отримаєте покладені 260 тис. Рублів.

Відрахування використаний до 1 січня 2014 року

Відрахування приєднаний до покупки, тому за законом його можна використовувати тільки один раз. Залишок «згоряє» безповоротно. Повернемося до прикладу вище. Ви купили ту ж кімнату за 950 тис. Рублів в 2012 році. У 2013-му отримали відрахування 123,5 тис. Рублів. Все, більше грошей від держави ви не отримаєте. Право на перенесення залишку на вас не поширюється.

Коли можна скористатися правом на відрахування

Право на відрахування виникає з моменту, коли ви отримуєте право власності на житло.

Подати заяву на компенсацію ви можете в будь-який час. Купили квартиру і не заявляли про вирахування кілька років - ваші гроші все одно не «згорять».

Наприклад, ви придбали двушку в 2012 році, справно платили податок і зажадали відрахування тільки в 2018-му. Компенсацію видадуть повністю, але порядок виплат у разі такого «відкладеного вирахування» буде інший. Вам відразу виплатять гроші за 3 останні роки (2016 2017 і 2018), а залишок будуть переводити частинами в наступні роки.

Також ви можете отримати виплату з уже проданої квартири, за умови, що не користувалися правом вирахування до цього або ще маєте залишок. А ось відмовитися від вирахування і заявити його по іншій квартирі вже не можна.

Хто може отримати податкове вирахування

Для отримання права на відрахування потрібно виконати кілька нескладних умов:

Коли не можна отримати податкове вирахування

Існують випадки, коли держава не виплачує відшкодування:

  • ви купили квартиру у близького родича: у тата, брата, бабусі. Навіть якщо ви чесно віддали гроші родичу, компенсацію вам не виплатять. Теща або сестра дружини близькими родичами не вважаються.

  • Ви отримали житло в дар або в спадщину . В цьому випадку ви нічого не витратили, тому і відшкодування вам не належить.

  • За квартиру заплатило підприємство, на якому ви працюєте. Як і в попередньому випадку, ви нічого не витратили, грошей не дадуть.

  • На момент подачі заявки на відрахування ви не платите ПДФО: працевлаштовані неофіційно, вчіться очно у ВНЗ, отримуєте пенсію і не працюєте, є ІП на спрощеній системі оподаткування (ССО).

Які документи потрібні для отримання вирахування

Документи на відрахування можна подавати на наступний рік після того, як ви зареєстрували право власності або взяли квартиру у забудовника. Повинен пройти рік, протягом якого ви будете платити податок. Документи можна віднести до податкової за місцем реєстрації, відправити поштою або подати в електронному вигляді в особистому кабінеті на сайті податкової .

Що потрібно надати:

1 .Тіповое заяву на повернення податку ( форма для заповнення ). Бланк можна скачати на сайті податкової.

2. Копію паспорта.

3. Копію документа, який підтверджує покупку квартири і перехід права власності. Для вторинки це може бути договір купівлі-продажу + виписка з Єдиного державного реєстру нерухомості (ЕГРН) або свідоцтво про власність. Для новобудови принесіть договір пайової участі в будівництві (ДДУ) + акт прийому-передачі квартири.

4. Довідка 2-ПДФО з місця роботи. Якщо працюєте в декількох місцях, зберіть довідки у всіх роботодавців.

5. Правильно заповнена декларація 3-ПДФО за рік, за який ви хочете одержати відрахування. Для кожного року існує окрема форма, їх можна подивитися на сайті податкової. Там же викладені приклади заповнення декларацій.

6. Документи, які підтверджують витрати на покупку квартири.

7. Кредитний договір і графік платежів, якщо квартира куплена в іпотеку.

8. Копія свідоцтва про шлюб, якщо квартира купувалася подружжям.

9. Заява про розподіл часток, якщо у квартири кілька власників.

У деяких випадках можуть знадобитися додаткові документи. Завіряти копії у нотаріуса не треба. Напишіть на всіх сторінках «копія вірна», поставте дату і розпишіться. Якщо подаєте документи в податкову, захопіть про всяк випадок оригінали.

Якими документами можна підтвердити витрати на покупку

  • Розписка від покупця, в якому зазначено відомості про житло, продавця, сума і дата передачі грошей. Найкраще писати її від руки, завіряти у нотаріуса не треба.

  • Виписки з банківського рахунку і квитанції від банку, якщо оплата проходила через банк. Інформаційний лист з банку не підійде.

  • Чеки, платіжні доручення, квитанції до прибуткових ордерів.

Як правильно заповнити декларацію 3-ПДФО

Заповнити декларацію без помилок непросто, тому податкова створила спеціальну програму-помічника. Вона називається " декларація ».

Для кожного року розроблена окрема версія. Програму потрібно встановити на комп'ютер. Вона самостійно формує листи декларації, вважає суми і відзначає помилки. Перед друкуванням декларації натисніть «Перевірити», і програма покаже, чи заповнено вірно.

Коли почнуть виплачувати гроші

Після подачі документів до податкової може пройти 140 днів і більше:

Якщо податківці прострочать виплати, вони зобов'язані виплатити неустойку.

Як повертають відрахування

Ви можете вибрати спосіб повернення вирахування. Їх два.

Виплата один раз на рік на банківський рахунок

Гроші отримаєте з затримкою на рік: подали заяву на повернення податку в 2018-м, перша виплата відбудеться в 2019-му. 13% з зарплати будуть продовжувати знімати. Відрахування переведуть в повному обсязі, а частинами, в залежності від суми щорічного доходу і розміру виплаченого податку.

Припустимо, ви купили квартиру в ЖК «Нова Охта. На річці" за 2,5 млн рублів і маєте право на відрахування в 260 тис. Ваша зарплата після сплати ПДФО становить 38 тис. рублів на місяць і 38 000 * 12 = 456 000 на рік. Розраховуємо суму сплаченого вами річного податку: 456 000 * 0,13 = 59 280 рублів. Цю суму вам виплатять одноразово в рік. Залишок ви отримаєте частинами протягом наступних років. Розтягувати виплати можна скільки завгодно. Можна подавати заяву на відрахування щороку і отримувати 59 280 рублів. Можна почекати 3 роки і отримати відразу 177 840 рублів.

Надбавка до зарплати щомісяця

У вас перестануть віднімати 13% податку і додаватимуть їх щомісяця до зарплати. В цьому випадку заповнювати декларацію 3-ПДФО не треба. Чекати рік, як у випадку з перекладом на банківський рахунок, теж не треба. Необхідно отримати повідомлення в податковій і віддати його бухгалтеру, після цього з наступного місяця вам почнуть платити на 13% більше. Довідку з податкової потрібно надавати щорічно.

Необов'язково користуватися тільки одним способом. Можна в один рік запитати переказ на банківську карту, а на наступний - надбавку до зарплати. Порядок виплат дозволяється чергувати, як зручно, поки вам не виплатять всю суму.

Подивіться відповідні вам квартири прямо зараз. Щоб спростити пошук, ми розробили спеціальний фільтр:

поширені ситуації

Ви отримуєте зарплату в конверті

Якщо ви працевлаштовані неофіційно і не платите ПДФО, то права на відрахування у вас немає. Але не назавжди. Коли ви влаштуєтесь по трудовій книжці, ви можете подати заявку на відрахування. Право на компенсацію не згорає та ніколи, і неважливо, скільки часу минуло після покупки. Навіть якщо ви встигли продати квартиру, право на відрахування з неї у вас залишиться.

Ви купили житло в шлюбі

Майно, придбане в шлюбі, держава вважає спільною власністю, тому навіть якщо квартира оформлена тільки на одного з подружжя, другий все одно може отримати гроші. Таким чином, кожному чоловікові виплатять максимум по 260 тис., А загальна сума компенсації на одну квартиру може досягати 520 тис. Рублів. Якщо на момент покупки ви не були розписані, а потім сходили в ЗАГС, право на відрахування буде тільки у власника.

Варіанти отримання відрахувань в шлюбі можуть бути різні.

Перший приклад. Квартира коштує 2,5 млн рублів. Кожен чоловік претендує на відрахування для 2 млн рублів, по 260 тис. Для чоловіка і дружини. Подружжя можуть заявити вирахування по 1 млн рублів на кожного, а що залишилися 2 млн використовувати після покупки іншої квартири. Або чоловік заявить 2 млн, а дружина - тільки 1 млн, щоб другий мільйон заявити потім.

Інший приклад. Квартира коштує 3 млн рублів. Можна заявити 2 млн на одного чоловіка, а 1 млн - на другого, чи по 1,5 млн на кожного. Загальна сума відрахування складе 390 тис. Рублів.

Бажано домовитися про розподіл відрахувань заздалегідь, до того, як гроші почнуть надходити на рахунок. Мінфін не дозволяє змінювати порядок виплат. Тобто якщо ви спочатку заявили по 1,5 млн на кожного, а потім передумали, держава врахує тільки початковий варіант.

Частка оформлена на дитину

Ви купили квартиру і якусь частку оформили на вашого неповнолітньої дитини. Природно, дитина не працює, податків не платить і, отже, права на відрахування не має. За нього заплатили ви, тому ви маєте право повернути 13% за частку сина або дочки. Для цього до списку документів для податкової потрібно докласти свідоцтво про народження. При цьому право на відрахування у дитини не згорає. Після повноліття він може купити квартиру і отримати компенсацію.

Для покупки квартири ви використовували материнський капітал, військову іпотеку і / або інші субсидії

Право на відрахування залишається, однак розмір компенсації розраховується по-іншому. З тієї частини грошей, яку вам надала держава, відрахування не годиться, адже це не ваші гроші. Відшкодування ви отримаєте тільки з тієї суми, яку заплатили самі. Ось як потрібно рахувати.

Припустимо, ви купили квартиру за 2 млн рублів, 450 тис. Заплатили материнським капіталом, решта з власних коштів.

2 000 000 - 450 000 = 1 550 000. Ви маєте право на відрахування з 1 550 000 рублей. Вам повернуть: 1 550 000 * 0,13 = 201 500 рублів.

Нижче представлена ​​підбірка новобудов Санкт-Петербурга, в яких можна купити квартиру з материнським капіталом:

Ви купили спочатку частку, а потім всю квартиру цілком

Якщо ви не використали право на відрахування при покупці частки, то ви маєте право отримати відшкодування за всю квартиру цілком.

відрахування пенсіонеру

З пенсії податків не відраховують, однак це не позбавляє пенсіонерів можливості одержати відрахування. Розповідаємо, як це зробити.

Перенесіть залишок вирахування

В пункті 10 статті 220 Податкового кодексу РФ сказано, що пенсіонери можуть перенести залишок податкового відрахування на 4 останні роки перед покупкою. У законі правило сформульовано дуже складно, тому пояснимо на прикладах.

Ви купили квартиру на пенсії

Ви стали пенсіонером в 2015 році, а житло купили в 2018-м. Дочекайтеся кінця року і в 2019-м подавайте на відрахування за попередній рік. Залишок компенсації згідно із законом можна перенести на 3 роки, що передували покупці діє до: 2017, 2016, 2015. У 2017-му і 2016-му ви вже не працювали, податку не платили, відрахування за цей період не лежав. А ось за 2015-й, коли ви ще працювали, гроші виплатять.

Ви купили квартиру до виходу на пенсію

Ви купили квартиру в 2016-му році, в 2017-м подали документи на відрахування за попередній рік і отримали його частина. У 2018-му ви стали пенсіонером і можете заявити залишок вирахування на 2015, 2014 і 2013 рік. За 2017-й гроші вам вже виплатили.

У вас є будь-які оподатковувані доходи

Ви можете отримати компенсацію, будучи на пенсії, якщо маєте будь-які інші доходи, з яких платите податок. Це може бути:

додаткові відрахування

Відрахування на обробку квартири в новобудові

Крім компенсації на покупку квартири, в пункті 3 статті 220 НК РФ прописано право на відрахування на оздоблювальні роботи. Це можуть бути витрати на:

  • розробку проекту і складання кошторису робіт;

  • покупку матеріалів;

  • підключення до каналізації, опалення, електро-, газо - і водопостачання;

  • власне виконання оздоблювальних робіт.

Щоб отримати цю компенсацію, на додаток до основних документів подайте до податкової:

  • договір або додаткову угоду, в якому зазначено, що житло реалізується без обробки або з чорновою обробкою;

  • чеки, квитанції і будь-які інші документи, які підтверджують витрати.

Податкові відрахування по іпотеці

Право на цей вирахування передбачено підпунктом 4 пункту 1 статті 220 НК РФ. Якщо ви купили квартиру в іпотеку, держава повертає 13% від суми сплачених за кредитом відсотків.

Зверніть увагу: на основний борг відрахування не поширюється, тільки на відсотки.

Право на часткове відшкодування відсотків виникає в момент утворення права на відрахування при покупці. Як і для виплат при покупці, для вирахування по відсотках існує ліміт. Якщо сума відсотків більше 3 млн рублів, вам повернуть 390 тис. Рублів, якщо менше - 13% від сплачених грошей. Тримільйонний ліміт діє в залежності від того, коли ви купили квартиру:

  • до 1 січня 2014 року, до моменту подачі заяви на відрахування ви виплатили більше 3 млн рублів. Ліміт не діє. Вам компенсують 13% від всієї виплаченої суми за відсотками.

Подивіться добірку квартир в новобудовах, які акредитовані ПАТ Сбербанк:

Звертайтеся до нас з будь-яких питань, пов'язаних з купівлею квартири. Напишіть фахівця в чат або залиште запит на дзвінок. Будемо раді допомогти.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online