Як повернути гроші за держмито в різних відомствах

  1. Чи можна повернути гроші за держмито?
  2. Термін для повернення грошових коштів
  3. Порядок повернення мита з точки зору закону
  4. Як підготувати заяву для повернення мита
  5. закордонний паспорт
  6. УФМС
  7. суд
  8. Росреестр
  9. Повернення коштів, сплачених через держпослуги
  10. Як повернути гроші за неправильно оплачену держмито
  11. Винятки з правил повернення грошей

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Державне мито - це певний збір коштів, який приймається від громадян відповідно до встановлених державою тарифами за юридично значимі дії. Давайте розберемося, як повернути гроші за держмито в тому чи іншому органі. Порядок дій відрізняється в залежності від вашої ситуації і відомства, в яке було сплачено збір.

Чи можна повернути гроші за держмито?

Всі дії, пов'язані зі збором коштів з громадян в відношення держави за юридичні операції, регулюються податковим кодексом. В чолі 25.3 справжнього кодексу можна дізнатися про юридичне значення терміна мита, про особливості збору, про розмір і про порядок сплати самого мита. Стаття № 333.40 розповідає про можливі підстави, які можна використовувати для повернення мита по тій чи іншій ситуації.

Існує кілька подій, з яких можна скласти умовний список причин для повернення сплачених коштів за держмито.

Людина оплатив мито, але передумав звертатися до органу Так, в такій ситуації законодавство залишає можливість повернення суми за допомогою спеціальної заяви на зворотній перерахування коштів Мито оплачена в більшому розмірі Необхідно звернутися в орган, реквізити якого ви вказали в призначенні платежу, і зажадати повернення суми на будь-яких підставах. Наприклад, через невірне інформування виконавчим органів влади за допомогою інформаційного стенда в відомства Вам відмовили у виконанні вже оплачених дій Тут потрібно уважно розібратися в причинах відмови. Якщо ви порушили порядок звернення і не потребуєте в послузі, то мито можуть і не повернути. Якщо ж це вина посадової особи - то мито обов'язково повертається Припинено провадження у справі У такій ситуації мито утримується в рахунок судових витрат і витрат Суд відмовляє прийняти скаргу Необхідно розбиратися в законності цих дій. Якщо звернення буде визнано законним, то мито буде врахована при другому зверненні в цей же орган

Також існують ситуації, коли платник по помилки перерахував кошти на невірний рахунок або сталася помилка в банківському терміналі. Це ситуація лежить швидше в сфері не повернення збору, а в усуненні помилки при отриманні послуги з переказу грошових коштів. Як повернути гроші за неправильно оплачену держмито? Розглянемо цю ситуацію в окремому розділі.

Термін для повернення грошових коштів

Насправді неважливо, чи оплачена держмито за вірним реквізитами, або перерахована в іншу організацію. У вас в будь-якому випадку є три роки - такий термін позовної давності на будь-які дії або скарги у цивільній сфері, за невеликим винятком. Куди цікавить нас ситуація не входить.

Якщо ви написали заяву на повернення, то у державного органу є 30 днів, щоб повернути вам гроші. Термін же на прийняття рішення про повернення або відмову у виконанні ваших вимог - всього 10 днів. Після закінчення цього терміну вас зобов'язані повідомити про прийняте рішення.

При цьому відповідно до податкового кодексу та цивільного законодавства, якщо державний орган порушить ці терміни, то фактично буде незаконно користуватися грошовими коштами. Це привід отримати можливу неустойку - хоча сума пені та буде мінімальна, так як мита зазвичай не дуже великі. Актуальна ситуація з поверненням неустойки зазвичай в разі мит в суд на повернення боргу - там збір обчислюється виходячи з суми договору.

Порядок повернення мита з точки зору закону

З точки зору закону питання як повернути гроші за держмито можна розглядати і через призму закону про захист прав споживачів. У цій ситуації важливо розуміти, що повернути гроші можна тільки за неотриманий послугу. Якщо послуга виконана, то гроші легітимно переходять новому власнику. У нашій ситуації - органу державної влади або місцевого самоврядування.

Сам же порядок простий - звернення, розгляд, а потім або відмову і можливе оскарження, або згода і перерахування коштів на ваш банківський рахунок. Готівкою повернути гроші швидше за все не вийде. Якщо ж послуга була надана, то потрібно розбиратися в законі.

В яких випадках закон дозволяє повернути гроші за держмито

  • Ви заплатили більше, ніж передбачено податковим кодексом або примітками до нього
  • Вам відмовили в наданні послуги - тут потрібно розбиратися в причинах відмови. Але повернення можливе, навіть якщо ви просто не можете отримати цю послугу - наприклад, відомий випадок, коли 17-річна дівчина сплатила держмито і думала, як повернути гроші, адже права вона могла отримати тільки з 18-річчя. Справа дозволено вдало.
  • Якщо судове провадження припинено без розгляду. Тут ключове слово - «без». Якщо ж виробництво стартувало, але після першого засідання суддя вирішив, що потрібно відмовляти в розгляді - то мито буде утримана.

Є ще кілька нюансів. Наприклад, якщо в арбітражному суді розглядається процес спору між двома особами і вони приходять до мирової угоди, то позивач може розраховувати тільки на відшкодування 50% від держмита. Тому в таких ситуаціях окремо вказується, чи готовий відповідач відшкодувати решту 50% в сторону позивача.

Як підготувати заяву для повернення мита

Основний документ - це заява, написана вами для надання в потрібний орган. У ньому вказується ваші паспортні дані, загальна тема заяви в довільній формі. Зазвичай пишеться так:

«Я, ПІБ, оплатив мито за виконання таких-то дій. Так як (вказується причина, чому дія не виконано), прошу повернути мені кошти, сплачені у вигляді державного мита, на рахунок № ». Також вказуються контактні дані звернувся.

Причин на повернення може бути кілька. Тоді потрібно перерахувати їх все. Таким чином ви дозволите співробітникам потрібно вам установи не витрачати час на пошук потрібних документів і відновлення хронології подій, а зосередитися на самому процесі повернення. Направити заяву можна або особисто, або поштою.

  • Якщо особисто, то потрібно проконтролювати, що воно буде датовано, а ви отримаєте квиток з повідомленням про те, що заяву прийнято до розгляду. На ньому повинна бути дата і підпис посадової особи з розшифровкою ініціалів і зазначенням самої посади.
  • Якщо поштою, то потрібно надсилати рекомендованим листом з цінною описом, щоб можна було довести в разі суду дату, коли ви направили цю заяву

З зразком заяви на повернення грошей за держмито можна ознайомитися тут ( завантажити зразок ). Є ключові особливості при складанні заяви про повернення збору за юридичні послуги держави при зверненні в різні органи. Давайте розглянемо подробиці популярних випадків.

закордонний паспорт

Підстави для повернення в це ситуації прості - це або відмова посадової особи оформити вам закордонний паспорт з якої-небудь причини, або ваше рішення відмовитися від оформлення паспорта. Або ж просто надмірно сплачена сума - адже часто на стендах в ФМС вказана стара інформація з підвищеною вартістю сплати. У такій ситуації можна не питати співробітника паспортного відділу, як повернути гроші за держмито на закордонний паспорт, а просто підготувати стандартне заяву, вказавши в шапці начальника відділу УФМС, в якому ви отримуєте послугу.

Причому потрібно розуміти, що у випадку з закордонним паспортом ніяких перешкод для повернення немає, потрібно лише правильно і без емоцій і помилок написати заяву.

  • Якщо ФМС погодяться на ваші вимоги, то протягом тридцяти днів гроші повинні надійти на ваш рахунок
  • Якщо буде відмова, то доведеться звертатися до суду і намагатися оскаржити це рішення. Тут висновки залишаються на розсуд судді. Практика показує, що найчастіше закон стає на сторону звернувся за відшкодуванням, а УФМС зазвичай пропонують мирову угоду ще на першому етапі.

УФМС

У цьому відомстві крім оформлення закордонного паспорта доводиться платити гроші і за звичайний паспорт громадянина країни. Як повернути гроші сплачені за держмито за паспорт нового зразка, якщо хотіли старий? По суті - ніяк. Можна написати заяву в УФМС, вказати, що банк перевів суму, але швидше за все відомства винесе відмову - тому що інформація про різницю в сумах і відмінності за послуги вам була озвучена під час сплати.

суд

Одна з найбільш неоднозначних ситуацій в нашому питанні - це можна повернути гроші за держмито в суді. Потрібно дивитися на кожну конкретну ситуацію. Якщо суд відмовляє в розгляд вашої скарги або позову - так, можна. Також якщо заява заповнена неправильно, і дається відмова на цій підставі - також можна. Але в ситуації, коли справа почалася, швидше за все мито залишиться в відомства як оплата за роботу судді і канцелярії.

Якщо ж сам бланк мита сформований неправильно - можна звертатися з вимогою повернення.

Якщо ж сам бланк мита сформований неправильно - можна звертатися з вимогою повернення

Росреестр

Основні види держмита в Росреестр - це суми за оформлення договорів купівлі-продажу, дарування, реєстрації ДДУ і успадкування нерухомості. У такій ситуації люди часто плутають розміри держмита і сплачують зайві кошти. Тому потрібно уважно дивитися на суму і вивчати вимоги до сума на сплату.

  • Якщо була надмірно сплачена сума, то заява подається у вільній формі і гроші повертаються через 30 днів. Зазвичай зволікань немає. Можна вказати, що суму ви взяли з стенду з інформацією в будівлі самого відомства - так би мовити, озвучити причину вашої помилки.
  • Буває ситуація, коли угода з нерухомістю не відбулася через відмову Росреестра. Тоді розраховувати на повернення грошей не доведеться
  • Якщо документи на угоду припиняються, то можна розраховувати на повернення лише 50% від суми держмита

Повернення коштів, сплачених через держпослуги

Багато громадян вважають за краще оплачувати збір в будь-які органи через сервіс «держпослуги». Це логічно, адже законодавець передбачив певні знижки для зареєстрованих користувачів національного сервісу. У ситуації, коли держмито була оплачена в будь-який з органів через держпослуги, але ви вирішили повернути гроші, то зробити це ви зможете тільки при з'явившись в відповідну інстанцію особисто. Справа в тому, що сервіс зараз надає можливість формувати квитанції на оплату, але не містить форми звернення з проханням повернути держмито. Тому якщо ви помилилися з сумою або випадково вибрали не ту послугу - потрібно йти шляхом очного звернення. Алгоритм і особливості звернення в те чи інше відомство описані вище.

Якщо оплачували держмито через держпослуги за допомогою онлайн-банкінгу, то до заяви додайте роздрукований чек або номер операції по рахунку, який зберігся в вашому особистому кабінеті. Також не забудьте вказати повну суму платежу без урахування комісії банку.

Як повернути гроші за неправильно оплачену держмито

Практика знає два варіанти неправильності в інформаційно-технічне забезпечення:

  • Коли людина переплутав відомства або назви мита / послуги або оплатив невірну суму
  • Коли оплата держмита проводиться через термінал, сталася помилка і він задається питанням як повернути гроші.

У першій ситуації варто писати заяву за пропонованим нами зразком в потрібне вам відомства і чекати повернення грошей.

У разі терміналу - відразу ж зробіть платіж в потрібне відомство і за потрібну послуги і зателефонуйте в техпідтримку банку. Зазвичай платіж можна скасувати протягом доби, тому у вас є шанс повернути всі кошти, якщо вони пішли не фізичному особі, а юридичній, що зазвичай і буває.

Якщо минуло більше доби, то вам потрібно уточнити назву відомства - це можна зробити, вивчивши чек, інформація зазвичай пишеться в призначенні платежу. А після заповнити заяву і відправити його в цьому відомство, заодно доклавши і копію квитанції оплаченої потрібної вам послуги - так ви підтвердите свою добропорядність і побічно продемонструєте помилку.

Винятки з правил повернення грошей

Юридична практика знає кілька видів ситуацій, коли гроші за сплачену держмито не повертаються. Наприклад, це помилки з заявником.

Так, заява на повернення повинен підписувати людина, яка і відправляв платіж, тобто одержувач послуги. Можливо виняток - в разі, якщо є нотаріально завірена довіреність на виконання таких дій.

Законом не важливо, ким є платник - юридичною або фізичною особою. Тому якщо ви вносили держмито від імені організації, де працюєте, а заяву на повернення написали як юридична особа, то відомства може відмовити через плутанину із заявником.

Вам обов'язково потрібно підтвердити факт сплати державного мита. Для цього потрібно до заяви додати копію платіжної квитанції, яку видає банкомат або співробітник банку при оплаті. Якщо платіж здійснюється за допомогою онлайн-сервісів, потрібно роздрукувати чек або інший документ, що підтверджує факт платежу. Якщо ви не можете підтвердити платіж, заяву можуть повернути як невірно оформлене. І доводити сплату буде досить складно.

Є й більш прозаїчні ситуації, через які не виходить повернути гроші за держмито.

  • Якщо мова йде про Арбітражному суді, то при добровільному задоволенні ваших вимог відповідачем навіть до першого засідання суд не поверне гроші за мито.
  • У судах загальної юрисдикції діє аналогічному правильно при укладенні мирової угоди
  • Також неможливо повернути гроші за мито за укладення або розірвання шлюбу. Тому якщо вирішили одружитися, а потім передумали - мито залишиться на користь ЗАГС.
  • Якщо ви вирішили поміняти ім'я або зробити інші дії в актах цивільного стану, то мито не буде повернута в будь-якому випадку, крім прямого порушення законності процедури співробітником РАГС
  • Чи не вийде повернути гроші за мито за реєстрацію прав або обтяжень на нерухомість в разі відмови в реєстрації Росреестра. А ось якщо про це домовилися сторони, то мито повертається тільки в половинному розмірі

Повернути гроші за держмито можливо, але процес цей довгий і навряд чи буде зовсім простим. Тому набагато простіше зайвий раз уточнити у співробітника потрібного відомства розмір і реквізити платежу, а також вірне словосполучення, яке вказується в «призначення» квитанції. Так ви будете економити і час, і гроші.

Макарова Наталія Миколаївна

Юрист колегії правового захисту. Спеціалізується на веденні адміністративних і цивільних справ, відшкодуванням шкоди страховими компаніями, захистом прав споживача, а також справ, пов'язаних з незаконним знесенням черепашок і гаражів.

Залишилися питання по темі Запитайте у юриста

Чи можна повернути гроші за держмито?
Чи можна повернути гроші за держмито?
Як повернути гроші за неправильно оплачену держмито?
Як повернути гроші сплачені за держмито за паспорт нового зразка, якщо хотіли старий?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online