Як отримати і оформити майнове податкове вирахування при купівлі квартири через Особистий кабінет (держпослуг)

Як отримати і оформити майнове податкове вирахування при купівлі квартири через Особистий кабінет (держпослуг)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За рівнем розвитку електронного уряду наша країна випереджає багато країн Європи. Треба віддати належне Дмитру Медведєву, його захоплення гаджетами і інтернетом позитивно позначилося на розвитку цих послуг в нашій країні, що полегшили громадянам спілкування з держ органами. Однак, мало хто знає про можливості електронного уряду. Електронний документообіг між державними органами і можливість подання звернення через Інтернет економить купу часу громадянам. У цій статті ми розглянемо одну з послуг, що надається в рамках електронного уряду - повернення прибуткового податку (майнове відрахування) при покупці квартири або житлового будинку.

Для отримання повернення при покупці квартири або іншого житла, необхідно виконання наступних умов:
- мати громадянство РФ
- мати офіційний дохід, з прибутковим податком в розмірі 13%
- придбати житло на себе за власні кошти або в кредит
- нерухомість повинна знаходитися на території РФ
- продавець не повинен бути чоловіком або близьким родичем покупця
- дочекатися закінчення року, в якому ви придбали житло

Чи не отримують право на повернення грошей особи, які мають офіційний дохід неоподатковуваний. До таких доходів відноситься пенсія, стипендія та різні види допомоги Також не мають права на майнове відрахування індивідуальні підприємці, які сплачують до бюджету РФ податки за іншою процентній ставці.

Оформити повернення прибуткового податку 13%, який належить при покупці житлової нерухомості сьогодні досить просто. Зробити це тепер можна не виходячи з дому. Перше, що вам потрібно, це отримати доступ до особистого кабінету на сайті Федеральної Податкової Служби. Для цього треба звернутися в довідкову будь-якого відділення ФНС, надавши паспорт та ІПН, де вам видадуть логін і пароль для доступу до особистого кабінету на сайті www.nalоg.ru . Або звернутися з паспортом в МФЦ (багатофункціональний центр «Мої документи») для отримання доступу до порталу держпослуг. Отримавши доступ на www.gosuslugi.ru необхідно в особистому кабінеті вказати номер ІПН та СНІЛС, і дочекатися їх перевірки. Після успішної перевірки документів перейдіть на сайт податкової служби та виберіть авторизацію через портал держпослуг. При першому вході в особистий кабінет на сайті ФНС почнеться процедура формування даних по вашого профілю. На це може знадобитися кілька днів, після чого в особистому кабінеті з'явиться інформація про об'єкти оподаткування, що належить вам. Якщо об'єкт нерухомості буде відсутній, необхідно подати електронну заяву до податкової із зазначенням даних по придбаному об'єкту. У розділі «Профіль» отримаєте «сертифікат ключа перевірки електронного підпису». Рекомендуємо подавати декларацію через інтернет після реєстрації права власності, і тільки після того, як об'єкт власності з'явиться в особистому кабінеті. На цьому підготовка закінчена.

Отримати податкове вирахування на придбання житлового майна можна в будь-який час, законодавством не встановлений термін давності, тобто ви можете запросити надати відрахування за об'єкт, придбаний, наприклад, 10 років тому. Але заднім числом можна отримати виплату тільки за останні три звітні роки. Наприклад, в поточному 2016 року ви можете подати звіт 3-ПДФО за 2013, 2014, 2015 року та отримати назад сплачені в бюджет 13% від вашої зарплати. Максимальна сума (зароблена), з якої можна отримати податкове вирахування в розмірі 13% становить:

2 000 000 руб., Якщо майно било придбано після 1 січня 2014 р. (Отримано прaвo власності або підписаний акт прийому-пеpeдачі, наприклад, дата укладення договору ДДУ не є датою покупки), при цьому, якщо ваша покупка виявиться менш 2 000 000 руб., Відрахування з невикористаної частини ви можете отримати при наступних покупках нерухомості.
1 000 000 руб., Якщо майно било придбано до 1 січня 2014 р. , При цьому фізичне ліцo може вocпользоваться правом вирахування тільки c одного об'єкта, ecли майно дешевше 2 млн руб, відрахування надається c фактичної вартості об'єкта, незалежно від того, досягли ви граничної суми в 2 млн. Рублів або немає. Право на відрахування вважається використаним, повторне отримання вирахування, навіть по житлу, купленому після 1 січня 2014 року, не допускається.

Майновий податкове вирахування на придбання нерухомості покладається при покупці за договором купівлі-продажу, договору пайової будівництва та за договорами паенакопления (при покупці через житлові кооперативи ). Якщо нерухомість купувалася подружжям, кожен може отримати відшкодування податку розбивши між собою вартість об'єкта відповідно до часток або за домовленістю (якщо покупка зроблена на одного з подружжя).

Ще один відрахування, який покладається платнику податків, який придбав нерухомість в кредит - майнове відрахування на сплачені відсотки:

- якщо майно було придбано після 1 січня 2014 року зі залученням кредитних коштів, ви можете одержати відрахування зі сплачених по іпотеці відсотків при покупці цього ж житла, або іншого об'єкта в розмірі до 3 000 000 руб.
- якщо майно було придбано до 1 січня 2014 року, відрахування c витрат по сплаті іпотечних відсотків не має обмеження. Відрахування за кредитними відсотками для житла, придбаного до 1 січня 2014 року, можна отримати тільки по тому ж об'єкту житла, за яким Ви отримували основний відрахування.

Приклад: у 2011 році ви купили квартиру і отримали по ній податкове вирахування. У 2013 році купили ще одну квартиру в іпотеку, відрахування по кредиту вам не належить. Але, купивши квартиру по іпотеці після 2014 року ви можете одержати відрахування з 3 млн. За сплаченими іпотечними процентами.
Майновий Відрахування з іпотечних відсотків надається один раз на один кредит. Суму відрахування з відсотків можна отримати тільки в міру їх сплати банку-кредитору, тобто протягом терміну кредитування. Ще один важливий момент - відсотки виплачуються тільки за кредитами, взятими в банках. Повернення з відсотків, сплачених наприклад житловому кооперативу, не передбачений.

Переходимо до заповнення декларації 3-ПДФО. У розділі «Податок на доходи ФО» особистого кабінету ФНС вибираємо пункт «3-ПДФО». Тут пропонується заповнити декларацію онлайн або скачати програму. Рекомендуємо заповнити онлайн, оскільки форма на сайті зрозуміліше, ніж в програмі, а більшість полів має підказку щодо заповнення. У першій частині необхідно внести дані про платника податків, тут немає нічого складного.

У другій частині необхідно вказати всі ваші офіційно підтверджені доходи за рік, на який подається декларація. У більшості населення це тільки Доходи, що оподатковуються за ставкою 13%, які ми будемо повертати. Тут той же немає нічого складно, всі дані берете з довідки 2-ПДФО, яку можна знайти в розділі «Податок на доходи ФО і страхові внески» або взяти у роботодавця.

У третій частині необхідно вказати, які відрахування ви отримували від держави або хочете, якщо маєте право, отримати. Можливо вам покладається стандартний вирахування на дітей, а ваша бухгалтерія не враховує цей відрахування. Зупинимося докладніше на який нас цікавить пункті «Майновий податкове вирахування» (закладка Майно). Тут треба додати об'єкт, на який отримуємо відрахування - адреса розташування, вартість, частки і розрахувати сам відрахування:
Рік початку використання вирахування настає з моменту підписання акту прийому передачі в разі інвестування, при покупці - з моменту реєстрації права власності. Саме цей рік ви повинні вказувати у всіх наступних деклараціях.
Загальна вартість всіх об'єктів (з урахуванням обмежень вирахування) - вказуєте вартість об'єкта або суму об'єктів, за якими збираєтеся одержати відрахування, зверніть увагу, станом на 2016 рік ця цифра не може перевищувати 2 & nbsp000 & nbsp000 рублів для об'єктів придбаних після 1 січня 2014 року і 1 & nbsp000 & nbsp000 рублів для об'єктів придбаних до 1 січня 2014 року.
Відрахування з попереднім рокам - це оподатковувана сума доходу за всі попередні роки, за якими вже здавалася декларація (сума значень з пункту 5.1 довідок 2-ПДФО, сума, з якої держава повернула / поверне 13%). У першій декларації ця сума дорівнює 0. У наступних потрібно підсумувати заробітки, зазначені в попередніх деклараціях.
Сума перейшла з попереднього року - залишок, з якого Вам ще належить повернути 13%, тобто з 2 млн (1 млн) віднімаєте суму доходу за всі попередні роки, за якими вже здавали декларацію. У першій декларації ставите 0.
Відрахування у податкового агента в звітному році - сума, якщо в якісь роки отримували майнове відрахування у роботодавця, якщо немає, ставите 0.
Відсотки за кредитами за всі роки - якщо ви брали кредит на покупку нерухомості, можна відразу оформити право на отримання вирахування по відсотках. Для цього доведеться звернутися в банк для надання довідки про виплачені відсоткам. Можна це відкласти на потім, до декларації, в якій сума доходу буде перевищувати суму перейшла з попереднього року.

В останній четвертій частині можете відразу заповнити заяву на повернення, вказавши реквізити вашої банківської карти (поточний рахунок) або реквізити депозиту. Заяву можна оформити потім, коли декларація пройде перевірку. Формуємо тут файл для відправки, до нього необхідно прикріпити скани наступних документів:
- Договір купівлі-продажу, договір пайового участі (ДДУ з забудовником) або договір паєнагромадження з кооперативом (ЖК, ЖБК, ЖНК)
- Документи, що підтверджують витрати на покупку житла - платіжні доручення, касові ордери
- Акт прима передачі або свідоцтво про реєстрацію права власності *
- довідку з банку про сплачені відсотках (якщо подаєте на відрахування за іпотечними процентами)

Скан довідки 2-ПДФО відправляти не треба, її електронна версія є в особистому кабінеті ФНС, вона подається роботодавцем. Даний пакет документів відправляється при заповненні першої декларації. Надалі потрібно прикріплювати тільки довідку про виплачені відсоткам за минулий рік. Підписуємо декларацію введенням пароля від сертифіката і чекаємо попереднього рішення приблизно тиждень, після якої на вашому балнасе з'явиться переплата по податках:

Остаточне рішення про повернення коштів приймається після ручної перевірити декларації (камеральної), яка може тривати до 3-х місяців. Після відправлення запиту декларацію змінити не можна, але можна в подальшому її коригувати і відправляти на розгляд повторно. Превод коштів на ваш банківський рахунок буде проведений в місячний термін з дня завершення камеральної перевірки декларації.

Невелике доповнення - якщо в році, що подається звіту ви вже відшкодовували 13%, наприклад, на лікування, то за майновим відрахування в цьому ж році вам нададуть решту сплаченого прибуткового податку з заробітку.

З JPG в PDF - онлайн сервіс конвертації зображень JPG (сканів) в один PDF-документ.

* C 15 липня 2016 року свідоцтво про реєстрацію права власності видаватися на руки не будуть. З 2017 року видані раніше свідоцтва втрачають юридичну силу. Підтвердженням права на об'єкт нерухомості тепер є виписка з реєстру Служби Державної Реєстрації. Ймовірно, наявність об'єкта в базі даних податкової інспекції не повинно зобов'язувати платника податків надавати дану виписку.





BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online