Як повернути страховку по кредиту в Совкомбанк: терміни, умови, нюанси

  1. Як відмовитися від страховки в Совкомбанк після отримання кредиту
  2. При включенні до Програми добровільної фінансової та страхової захисту позичальників (приєднання до...
  3. При оформленні індивідуального договору страхування
  4. Заява про відмову від страховки по кредиту в Совкомбанк: бланк і зразок заповнення
  5. Повернення страховки при достроковому погашенні
  6. Чи можна повернути страховку в Совкомбанк після виплати кредиту

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ПОДАТИ ЗАЯВКУ НА КРЕДИТ І ШВИДКО ДІЗНАТИСЯ РІШЕННЯ Повернути страховку по кредиту в Совкомбанк в розмірі 100% витрачених коштів можна протягом 30 днів з моменту підписання кредитної угоди. При достроковому закритті позики умови припинення страховки залежать від варіанту страхового договору, який уклав клієнт.

Як відмовитися від страховки в Совкомбанк після отримання кредиту

Совкомбанк пропонує клієнту 2 варіанти страхування:

  1. Приєднання до колективного договору. Клієнт дає згоду, і Совкомбанк включає позичальника до Програми фінансової і страхової захисту. Страхувальником в такому випадку є кредитна організація.
  2. Висновок індивідуального договору. Самостійне добровільне страхування передбачає укладення окремої угоди між АТ «СК МетЛайф» і клієнтом. Страхувальником за таким договором виступає позичальник.

При будь-якому варіанті період, в рамках якого після отримання кредиту клієнт Совкомбанк може відмовитися від страховки і отримати назад сплачену за неї суму, обмежений 30 календарними днями.

Але якщо громадянин пропустив 30-денний період, страховку скасувати не можна.

Порядок розірвання страхового договору при цьому трохи відрізняється.

При включенні до Програми добровільної фінансової та страхової захисту позичальників (приєднання до колективного договору)

За участю в Програмі колективного страхування клієнт Совкомбанк протягом 30 діб вправі оформити заяву на виключення з програми. Заява про відмову від страхових послуг в разі приєднання до колективного договору необхідно подавати в відділення Совкомбанк.

За результатами розгляду заяви, банк оформляє повернення страховки і приймає одне з таких рішень:

  • про перерахування суми на рахунок клієнта, якщо він оплачував участь в Програмі з власних коштів;
  • про зарахування її в рахунок основного боргу, якщо участь в Програмі оплачувалося позиковими засобами.

З огляду на, що Совкомбанк відносить страхування до додаткової послуги, інформація про розірвання та повернення страховки не прописана в кредитній угоді. Право відмовитися від послуг страховика міститься в умовах Програми. Клієнту на руки, як правило, видають пам'ятку з відповідною інформацією.

В рамках програми з АТ «СК МетЛайф» для уточнення можливості отримання назад понесених витрат клієнту необхідно звернути увагу на розділ 4 «Термін дії програми», п. 4.5. якого визначає вказаний вище 30-денний період.

Законодавство на поточний момент окремо не регулює питання подальшої відмови клієнта від страхового договору в разі, якщо страхувальником виступає юридична особа. Таким чином, якщо Совкомбанк і АТ «СК МетЛайф» скоротять термін, в рамках якого клієнт може «передумати» страхуватися, - керуватися доведеться виключно умовами програми.

При оформленні індивідуального договору страхування

Якщо клієнт оформив за споживчим кредитом індивідуальний поліс, то заяву на дострокове розірвання страхового договору необхідно направити в АТ «СК МетЛайф».

У 2016 році вступило в силу правило про «періоді охолодження», згідно з яким за законом громадянин має право відмовитися від страховки, направивши заяву страховика не пізніше п'яти діб з моменту підписання документа (в облік йдуть робочі дні).

Однак при кредитуванні в Совкомбанк полісними умовами встановлений триваліший період, в рамках якого позичальник може «передумати», - 30 календарних днів. Головна умова - щоб за цей час не настав страховий випадок.

Заява про відмову від страховки по кредиту в Совкомбанк: бланк і зразок заповнення

Для виключення з числа учасників з Програми бланк заяви можна отримати у відділенні Совкомбанк, в якому оформлялося кредитну угоду. При відсутності зразка, його можна завантажити тут .

У заяві про відмову потрібно включити такі відомості:

  • в шапці документа - вказівка ​​на найменування банку і адресу місцезнаходження, П. І. Б. позичальника, адреса його реєстрації і телефон;
  • стандартно по центру пишеться слово «Заява» і вказується його назва;
  • в тексті документа потрібно прописати обставини приєднання до Програми, вартості участі та причини виходу з неї;
  • уточнення щодо порядку перерахування грошей;
  • в кінці заяви ставиться дата і підпис з розшифровкою.

Якщо мова йде про заяву на повернення страховки за індивідуальним полісу, то бланк необхідно отримати в страховій компанії. При його відсутності документ оформляється в довільній формі з обов'язковим зазначенням реквізитів угоди про страхування і причини розірвання.

Зразок можна знайти по засланні .

Повернення страховки при достроковому погашенні

Якщо позичальник вибрав варіант індивідуального добровільного страхування, отримати назад частину сплаченої страхової премії при достроковому погашенні банківської позики нескладно.

Клієнт повинен скласти заяву в страхову організацію та додати до неї довідку з Совкомбанк про повне дострокове виконання всіх зобов'язань. Позичальнику при індивідуальному страхуванні буде повернуто 100% від премії пропорційно неистекшему періоду дії договору. Тягнути з таким зверненням не варто: зволікання зменшить отриману назад суму.

Якщо позичальник підписав заяву про участь Програмою страхування, при достроковому закритті кредитних зобов'язань Совкомбанк відмовляє навіть в частковому поверненні витрачених на страховку засобів.

Єдиний виняток при колективному страхуванні - закриття зобов'язань за кредитною угодою протягом першого місяця, коли можна відзначити страховку, отримавши назад всю суму.

Чи можна повернути страховку в Совкомбанк після виплати кредиту

Після виплати позичальником кредиту в повному обсязі в плановий термін погашення (без дострокового закриття) повернення внесеної клієнтом плати за страховку не передбачений ні Програмою страхового захисту, ні Полісні умовами страхування, ні чинним законодавством.

Однак громадянин має право звернутися до суду, і при наданні переконливих доказів він може виграти справу.

У чому потрібно переконати суд?

  1. Заявнику страхування було нав'язано, без нього кредит не оформляли. Але це довести дуже складно, так як у видаваному страховому сертифікаті зазначено, що страхування здійснюється тільки при його бажанні.
  2. Заявник не був повідомлений про те, що повернення витрачених коштів за участю в Програмі можливий тільки поки не минули 30 днів.

Судова практика у таких спорах досить широкий, проте не завжди питання вирішується на користь позивача. Перед тим як складати заяву рекомендуємо уважно вивчити всі пункти кредитного і страхового угод, особливо ті, що прописані дрібним шрифтом. Якщо документи підписані, значить, громадянин про все знав і дії кредитної організації не суперечать закону.

Таким чином, якщо страхування життя по кредиту в Совкомбанк нав'язано, найпростіший і ефективний спосіб позбутися від нього - скористатися правом дострокового виходу зі страхової програми (або дострокового розірвання поліса) протягом першого місяця після видачі позики. Це єдиний спосіб для позичальників, що вступили до Програми фінансової і страхової захисту в Совкомбанк. При достроковому погашенні банківської позики на отримання назад частини страхової премії зможуть розраховувати тільки клієнти, що оформили індивідуальне страхування.

У чому потрібно переконати суд?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online