Як поміняти прізвище після розлучення на дівочу в 2019 році

  1. Навіщо міняти прізвище на дівоче?
  2. Зміна прізвища: алгоритм дій
  3. Які потрібно міняти документи, якщо змінилася прізвище?
  4. Закордонний паспорт
  5. Диплом про освіту
  6. Водійські права
  7. службове посвідчення
  8. Пенсійне посвідчення
  9. Витрати при зміні прізвища
  10. Чи можна змінити прізвище дітям при розлученні?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейне законодавство при вступі в законний шлюб надає громадянам право вибору прізвища, яку після весілля будуть носити подружжя. Це може бути як прізвище чоловіка, так і дружини, але також у кожного з них є право залишити своє прізвище. Більшість сімейних пар вибирають одне прізвище. І якщо відбувається розлучення, то іноді виникає необхідність її зміни на колишню. Змінити прізвище після розлучення на дівочу актуально для жінки, оскільки саме вона найчастіше бере прізвище чоловіка. Довга це процедура в 2019 році? - розглянемо в нашій статті.

Навіщо міняти прізвище на дівоче?

статтею 36 ФЗ № 143 передбачено, що жінка після розірвання шлюбу має право зберегти прізвище чоловіка або повернути дошлюбне прізвище. Багато дівчат після розлучення не змінюють її, оскільки не хочуть вплутуватися в паперову тяганину, відвідувати безліч інстанцій, щоб змінити ряд документів.

Але для деяких жінок питання повернення колишньої прізвища є принциповим. Зазвичай це пов'язано з небажанням згадувати колишнього чоловіка, бути причетною до його сім'ї. Особливих складнощів в переоформленні немає.

Особливих складнощів в переоформленні немає

Зміна прізвища в разі розлучення не є обов'язковим. Людина сама може вибрати, яке прізвище йому більше до душі: колишнього чоловіка або своя колишня.

Змінити особисті дані можна як відразу після офіційного розірвання шлюбу, так і через 10 років після розлучення.

Зміна прізвища: алгоритм дій

Представляємо покрокову інструкцію по поверненню дошлюбного прізвища. Належить виконати ряд юридичних дій:

  1. Оформити розлучення офіційно.

У Росії ця процедура здійснюється через органи РАГС або суд. Розірвання шлюбного союзу допускається через реєстраційні органи, якщо у подружжя немає спільних неповнолітніх дітей, майнових претензій, а також, якщо вони обидва згодні на розлучення. При відсутності хоча б однієї складової, розлучення в РАГСі неможливий, належить звертатися до суду.

Розлучення в суді відбувається з ініціативи одного з подружжя, коли другий не бажає розлучатися , У пари є маленькі діти або спільне майно. Подається позовна заява, в якому позивач просить розірвати шлюб. В ході судових слухань суддя вислуховує доводи сторони, дає їм термін на примирення. Якщо сторони наполягають на припиненні шлюбних відносин, шлюб розривається. Виноситься відповідне рішення, яке пред'являється в ЗАГС для реєстрації розірвання відносин.

В кінцевому підсумку колишнім дружинам на руки видається свідоцтво про розлучення, як документ, що підтверджує повне припинення сімейної зв'язку між ними. У паспорті ставиться штамп про розлучення.

  1. Вказати в заяві бажану прізвище.

При подачі заяви в ЗАГС або позову до суду необхідно відразу позначить, яке прізвище жінка хоче залишити після розлучення. Зробити це краще відразу, щоб в подальшому не довелося повторно подавати купу паперів в державні інстанції.

  1. Звернутися в ЗАГС для зміни прізвища.

Зміна особистих даних здійснюють органи ЗАГС. Для реєстрації змін буде потрібно зібрати пакет документів. надаються:

  • заяву на зміну прізвища;
  • паспорт;
  • свідоцтво про народження, розлучення, свідоцтво про народження дітей;
  • квитанція про сплату мита.
  1. Дочекатися розгляду заяви на зміну прізвища.

Документи розглядаються протягом 30 днів з моменту їх подачі. За результатами орган ЗАГС виносить мотивоване рішення: про задоволення прохання чи про відмову.

  1. Отримати новий паспорт.

Буде потрібно замінити старий паспорт, в якому ще вказано прізвище чоловіка, на новий паспортний документ. На це відводиться 1 місяць. Після закінчення даного терміну старий паспорт буде недійсним.

Які потрібно міняти документи, якщо змінилася прізвище?

За час шлюбу жінка могла встигнути оформити безліч документів, маючи прізвище чоловіка. У разі повернення дошлюбного прізвища, належить отримувати нові документи.

Закордонний паспорт

З приводу заміни закордонного паспорта за зміну прізвища немає законодавчо встановлених термінів. Але рекомендується його переоформити якомога швидше, оскільки, якщо жінка захоче виїхати за кордон, її можуть не випустити за старим документом.

Диплом про освіту

Диплом про середньо - спеціальному або вищу освіту видається один раз. При його втраті людина може отримати дублікат. При зміні прізвища диплом заново не видається. У разі працевлаштування просто пред'являється свідоцтво про зміну прізвища.

Водійські права

Міняти водійські права не обов'язково, але кожен раз буде потрібно пред'являти документ про зміну прізвища. Це не завжди зручно, тому в інтересах громадянина зробити заміну. Тим більше, що процес не займає багато часу: протягом 10 днів можна отримати нові права, новий іспит з водіння проходити не потрібно.

службове посвідчення

Службове посвідчення є документом, що підтверджує особу службовця, приналежність до певного державного органу, його посаду, звання. Відповідно даний документ необхідно отримувати заново, так як змінилися особисті дані.

Пенсійне посвідчення

Використання старого свідоцтва ПФ тягне масу юридичних негараздів, так як доведеться весь час підтверджувати свою особистість.

Якщо в період шлюбу було придбано якийсь цінне майно, то після зміни прізвища правовстановлюючих документація не змінюється. Наприклад, людина отримала у спадок або дарування будинок, квартиру. На руках у нього є документ, що підтверджує право власності на об'єкт. Цей документ оформляється один раз і в разі зміни прізвища не підлягає зміні.

Витрати при зміні прізвища

Державна реєстрація зміни прізвища тягне за собою певні фінансові витрати. Мито становить 1600 рублів. її оплата є обов'язковою процедурою.

За оформлення розірвання шлюбу сплачується також держмито в сумі 650 рублів. У цю суму вже включені витрати з видачі свідоцтва про розірвання шлюбу.

Оплата здійснюється в касі будь-якого банку, терміналі або за допомогою електронних сервісів в інтернеті. Квитанція додається до документів при зверненні в ЗАГС.

Чи можна змінити прізвище дітям при розлученні?

При розлученні право на повернення колишньої прізвища є у подружжя. У дітей залишається те прізвище, яка була дана їм при реєстрації народження.

Новонародженому маляті, батьки якої перебувають у законному шлюбі, присвоюється прізвище батька або матері - за їх обопільною згодою.

Дитині до 14 років можна змінити прізвище, якщо на то згодні обоє батьків. Після цього віку він уже може самостійно приймати рішення. При отриманні першого паспорта дитина має право взяти ту прізвище, яка йому подобається.

Колишнім подружжю надається право вибрати прізвище після розірвання шлюбу. Якщо жінка хоче повернути назад своє дівоче прізвище, то процедура не складна: подається в ЗАГС заяву, після його розгляду необхідно отримати новий паспорт, а також змінити деякі інші юридичні документи. Процедура оформлення зміни прізвища є платною. В цілому вона займає близько місяця.

Навіщо міняти прізвище на дівоче?
Довга це процедура в 2019 році?
Навіщо міняти прізвище на дівоче?
Які потрібно міняти документи, якщо змінилася прізвище?
Чи можна змінити прізвище дітям при розлученні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online