Як можна здати товар без чека, якщо він був загублений?

  1. Законодавча база
  2. умови повернення
  3. Повернення якісної продукції
  4. можливі виключення
  5. Для чого потрібен такий чек?
Юридична консультація

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

>>> Досвідчені продавці діляться інформацією про те, чи можна здати товар без чека

Відповідно до положень вітчизняної законодавчої бази при покупці будь-яких товарів і послуг, продавцеві потрібно надати клієнту придбану продукцію в обмін на отримані платіжні засоби. Товарний чек при цьому є документом, що підтверджує таку угоду.

Кожен покупець повинен зберігати чек на випадок виникнення реальної необхідності здійснити повернення . Нерідко виникають ситуації, коли товарний чек втрачається, або просто не забирається у продавця, а товар повернути все-таки потрібно. Тому багатьох цікавить питання: Чи можна здати товар без чека? Нижче представлена ​​вичерпна інформація з даного питання.

Законодавча база

Прийняти товар без чека погоджуються не всі продавці!

Основним правовим актом, відповідно до якого здійснюється повернення товарів продавцям, є Закон « Про захист прав споживачів ». Цей розділ складається всього з 4 основних розділів, містить докладні роз'яснення до всіх пунктів, надає інформацію про терміни можливого повернення, правилах і т.п.

Правову базу щодо даного питання, крім основного закону, складають:

  • ГК РФ;
  • Постанови, розпорядження, відповідні роз'яснення;

В окремих питаннях реалізатори і покупці отримують можливість посилатися на попередньо проведені судові засідання з аналогічних питань. Існує велика кількість різних постанов, що надають певні роз'яснення з конкретних положень розглянутих підзаконних актів.

Відсутність у покупця при собі товарного чека не можна назвати законною підставою для відмови в поверненні. Доказами зробленої покупки можуть фігурувати навіть показання свідків. Деякі продавці розписуються на гарантійних талонах. Цей документ можна розцінювати у вигляді докази покупки речі у конкретного продавця.

При реалізації товару покупцеві можуть надаватися інші документи замість товарного чека:

  • техпаспорт ;
  • Талон до оформленої касовим ордером;
  • Гарантійний талон.

Інформація про список підтверджуючої документації вважається закритою. Це означає, що покупцеві надається можливість пред'явити абсолютно будь-який вид доказів укладання угоди. У деяких ситуаціях покупець може надати продавцю упаковку від придбаного товару.

Це можливо, коли за допомогою відображеної на ній інформації визначається місце, де продукція була реалізована. У ситуації, коли не вдається знайти підтверджуючу документацію, можуть бути задіяні свідки відбулася покупки.

В якості свідків можуть фігурувати громадяни, які перебували біля покупця в момент надання їм продавцеві певної суми платіжних засобів.

умови повернення

Куплений товар може просто перестати подобатись ...

Нерідко виникають ситуації, коли придбане виріб не влаштовує покупця з певних причин. Наприклад, деяким людям по ходу примірки розмір одягу здається гідною кандидатурою, а насправді це не зовсім так.

Потрібно брати до уваги такі умови повернення товару без чека:

  1. Виріб повинен зберегти свій товарний вигляд;
  2. Всі без винятку споживчі характеристики повинні залишитися незмінними;
  3. Кожна пломба, наклейка або ярлик повинна знаходитися на своєму місці без подряпин і слідів розтину;
  4. У покупця при собі повинен бути хоч якийсь документ, що свідчить про здійснену покупку в конкретному закладі.

Ці умови можуть бути зрозумілі кожному, однак деякі покупці все-одно допускають певні помилки, маючи намір повернути неугодний товар без касового чека. Необізнаність людей в питаннях захисту законних прав споживачів є основною причиною виникнення труднощів, коли потрібно здати товар .

Повернення якісної продукції

Найпростіше повернути назад продавцеві саме якісну покупку. Кожен покупець має в розпорядженні 14 діб для того, щоб повернути продавцеві одяг, яка не підходить йому за розміром, формою, забарвленням і іншим якісним характеристикам, якщо на ній немає ніяких пошкоджень.

Залишилося розібратися в тому, чи може здійснюватися повернення без чека, якщо якість продукції залишилося незмінним. Однак покупцеві все-таки доведеться довести, що він брав конкретний товар саме в цьому магазині. Утруднення може виникнути, якщо продавцю не вдасться ввести інформацію з касового чека, необхідну для здійснення процедури повернення товару через торгову систему закладу.

Однак у кожного продавця повинен бути збережений дублікат товарного чека. Якщо покупець вкаже точну дату і приблизний час покупки, буде набагато простіше зробити такий дублікат. Як було сказано раніше, законодавством допускається повернення товарів протягом найближчих двох тижнів. У вигляді докази можуть бути розглянуті ситуації, з причини виникнення яких покупцеві не вдалося надати товар у визначений термін.

Однак такі доводи можуть розглядатися виключно в судовому порядку. У деяких закладах співробітники з радістю йдуть назустріч своїм клієнтам і надають можливість повернення або обміну купленої продукції після закінчення допустимого двотижневого періоду.

Однак без товарного чека через 14 днів повернення вважається неможливим. Подібні процедури виконуються тільки при отриманні добровільної згоди продавця.

можливі виключення

Не всі товари можна повернути навіть при наявності чека!

Також слід розглянути групу товарів, що не підлягають поверненню:

  1. продовольство;
  2. Спідня білизна;
  3. Плюшеві іграшки;
  4. Вироби для новонароджених;
  5. Постільна білизна;
  6. Фармацевтичні вироби;
  7. Засоби особистої гігієни;
  8. Газети і т.п.

Деякі речі продаються зі знижкою, або по акції. У більшості випадків так розпродаються товари, що виходять з моди, на які падає попит, а можливість подальшої їх реалізації стає скрутною. На таких товарах зазвичай вказують, що продукція, що реалізується зі знижкою, подальшого повернення зовсім не підлягає.

Однак в законодавстві не передбачаються положення щодо продукції, проданої клієнтам зі знижкою, тому кожен може розраховувати на можливість повернення без товарного чека таких речей.

При відвідуванні торгового майданчика з метою повернення товару, потрібно враховувати всі положення законодавчої бази щодо захисту прав споживачів. Однак далеко не завжди продавці поспішають анулювати угоду і повертати покупцеві надані їм платіжні засоби.

Коли продавці не бажають повертати гроші за товар, потрібно звертатися безпосередньо до головного менеджеру. Також бажано скласти на ім'я директора торгового закладу заяву з проханням про відшкодування наданих платіжних засобів, в якому повинна бути обгрунтована конкретна причина повернення.

Деякі продавці не вирішуються надавати письмову відмову своїм покупцям. У судових інстанціях, як правило, подібні питання вирішуються на користь заявників. Але кожному доведеться вирішувати самостійно, чи варто витрачати дорогоцінний час на вирішення подібних спірних питань в суді.

Набагато простіше вирішувати питання обміну одягу на більш відповідну. Продавцю нічого не варто підібрати потрібний розмір і здійснити обмін для покупця.

Для чого потрібен такий чек?

Акційні товари найчастіше поверненню не підлягають.

Бувають ситуації, коли продавець просить показати будь-якої іншої документ , Що свідчить про здійснену покупку. Однак подібні дії з боку продавця слід розцінювати, як протиправні. Нерідко бувають ситуації, коли продавці самостійно приймають товар назад, надають покупцеві після цього витрачені платіжні засоби.

Багато покупців абсолютно законно можуть зажадати у будь-якого продавця надати йому касовий чек. У ситуації, коли в якості покупця фігурує підприємство, товарний чек повинен використовуватися при проведенні бухгалтерських розрахунків для звітності.

Фізичним особам касові чеки необхідні тільки для можливості повернення. Це документ, який є конкретної доказовою базою зробленої покупки. Збережено товарний чек вважається реальним засобом позбавлення від небажаних клопоту

Як повернути товар у магазин без чека, дізнаєтеся з відеосюжету:

Тому багатьох цікавить питання: Чи можна здати товар без чека?
Для чого потрібен такий чек?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online