Скільки коштують квартири в Києві

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

"Вторинний ринок" подорожчала майже вдвічі, хоча покупці в основному йдуть на первинний ринок / Фото: Анастасія Іскрицька

Скільки коштують квартири в Києві Олександр Харько https://cdn.segodnya.ua/img/article/5881/99_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/5881/99_tn.jpg 2015-01-30T08 : 43: 38 + 02: 00 Бізнес Ціни в гривнях зростають, а в доларах - падають

У 2014 році на тлі істотного зниження купівельної спроможності українців і стрімкого падіння курсу гривні, квадратні метри в Києві стали без перебільшення "золотими".

За даними Консалтингової компанії UTG, з редняя ціна "квадрата" на первинному ринку столиці в гривнях за рік піднялася на 20% - до 16 480 грн. Доларові ціни через обмінного курсу знизилися на 39% - до $ 1045 за квадратний метр, що практично можна порівняти з гривневими аналогом.

У розрізі класів, середні ціни на початок 2015 становили: 11 398 грн за 1 м2 в класі "економ", 19 523 грн за "квадрат" в класі "комфорт" і 28 981 грн / м2 в бізнес-класі.

Ті, хто міг собі дозволити купити житло в минулому році, вибирали квартири в новобудовах.

А ось на "вторинці" ціни підскочили майже в 2 рази - середня вартість квадратного метра зараз становить близько 28 тис. Грн. У доларовому еквіваленті на вторинному ринку житло хоч і подешевшало, але ціни залишаються істотно вищими, ніж на "первинці" - $ 1772 за 1 м2. Ті ж, хто міг собі дозволити купити житло в минулому році, в основному вибирали квартири в новобудовах.

"Спостерігалося переорієнтування покупців на ринок первинного житла, чому сприяло зростання довіри населення до новобудов завдяки якісним змінам на ринку девелопменту житлової нерухомості. При цьому, як і раніше, переважає бажання покупки житла в новобудовах з високим ступенем готовності ", - говорять експерти UTG.

В умовах кризи, українці майже відмовилися від ідеї брати житло в кредит . У минулому році більше половини угод були проведені без залучення позикових коштів, 45% квартир купили в розстрочку, і тільки 2% бажаючих придбати житло використовували для цього кредитні кошти.

Суттєвого зниження вартості житла в 2015 році чекати не варто.

Що ж стосується собівартості будівництва, то за підрахунками експертів, вона залишається майже в 2 рази нижче ціни продажу. "Середня вартість будівництва квадратного метра житла в Києві в 2015 році буде в середньому 5,5-6 тисяч гривень", - каже Анна Іскіердо, директор компанії "АИММ-ГРУП".

За її словами, забудовники знайшли формулу стабілізації вартості будівництва, мінімально залежить від коливань курсу валют. Однак, істотного зниження вартості житла в зв'язку з цим в 2015 році чекати не варто.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online