Переїзд в Росію: як вирішують житлове питання казахстанці

  1. Що не влаштовує емігрантів?
  2. Слабкі соціальні та кар'єрні ліфти в Казахстані
  3. Низький рівень соціальної інфраструктури
  4. Порівняно невисока заробітна плата
  5. безробіття
  6. Погіршується криміногенна обстановка
  7. Омськ: роздолля для підприємців
  8. Новосибірськ: жити і вчитися
  9. Калінінград: маленька Європа

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Щороку з Казахстану їдуть тисячі чоловік. Одні відправляються за кращим життям в країни Європи. Інші вважають, що умови для проживання комфортніше в країнах СНД. При цьому найчастіше казахстанці вибирають територію Російської Федерації. Але, так чи інакше, з року в рік в нашій країні зберігається негативне міграційне сальдо.

На кінець 2015 року країна недорахувалася понад 13 тисяч осіб - в Казахстан приїхало менше людей, ніж його покинуло. І особливою популярністю у казахстанців серед російських міст користується Новосибірськ, Омськ і Калінінград.

Особливою популярністю у казахстанців користуються три російських міста: Новосибірськ, Омськ і Калінінград.

Про те, як оформити покупку квартири в країнах ЄАЕС, читайте в статті .

Що не влаштовує емігрантів?

Що ж рухає казахстанцями, змушуючи їх продавати майно і емігрувати за кордон? На думку політолога Марата Шібутова, основними причинами відтоку казахстанського населення є:

Слабкі соціальні та кар'єрні ліфти в Казахстані

Цьому факту також сприяє вимога обов'язкового знання державної мови в усіх державних установах Цьому факту також сприяє вимога обов'язкового знання державної мови в усіх державних установах.

Низький рівень соціальної інфраструктури

Особливо це стосується медицини і освіти. Все частіше казахстанці відправляють дітей вчитися за кордон, а складні операції довіряють рук зарубіжних хірургів.

Порівняно невисока заробітна плата

За даними Агентства РК за статистикою, в травні 2014 року середня заробітна плата в Казахстані склала трохи більше 120 тис. Тенге. Тоді як сайт «Ділове життя» (bs-life.ru) опублікував інформацію, згідно з якою в Російській Федерації середній показник оплати праці варіюється в межах 160 тис. Тг, середня зарплата працівників у Німеччині становить 777 тис. Тг, а в США ця цифра і зовсім зашкалює за 800 тис. тг.

безробіття

За статистикою, рівень безробіття в країні за січень-березень 2014 року склав 5,1% до чисельності економічно активного населення. При цьому неофіційні джерела називають цифру 40%, з урахуванням так званих самозайнятих.

Вартість квартири: методи оцінки нерухомості в Казахстані >>>

Погіршується криміногенна обстановка

При цьому, як зазначає експерт, з'явилася нова модель міграції - міграція в межах ЄАЕС, тобто без зміни громадянства. Відобразити цей потік в цифрах досить проблематично, так як міграційного обліку даної категорії не ведеться.

Як цей факт відіб'ється на нашій країні? Марат Шибут вважає, що подібна трудова міграція призведе до дефіциту кваліфікованих кадрів, загального зниження продуктивності праці і необхідності для роботодавців або підвищувати зарплати або миритися з тим, що якість роботи падає. При цьому в уряді Казахстану, за словами політолога, вкрай стурбовані постійним відтоком населення, і найближчим часом чиновники будуть вживати заходів для врегулювання ситуації.

Омськ: роздолля для підприємців

Омськ вважається одним з найбільш розвинених міст Сибіру Омськ вважається одним з найбільш розвинених міст Сибіру. Населення мегаполіса вже давно перевалило за мільйон, тут активно розвивається середній і мале підприємництво.

За словами фахівця агентства нерухомості «Варіант» В'ячеслава Дударя, в 90% випадках як при пошуку оренди житла, так і при покупці нерухомості переселенці звертаються до ріелторів.

- У справі придбання нерухомості в Омську підтримка фахівців агентств значно спрощує процес, так як в технічних і юридичних моментах ріелтори зможуть вирішити проблему більш грамотно і професійно. Це особливо важливо для щойно прибулих до Омська людей. Крім цього, у приїжджих викликає деякі труднощі необхідність за короткий час зорієнтуватися в цінах і пропозиції ринку нерухомості і обійти всі інстанції, - говорить В'ячеслав Дудар. Великим попитом у переселенців користується житло економ-класу.

- В першу чергу купівельна спроможність залежить від фінансових можливостей клієнта, де він проживав раніше і за яку суму продав колишнє житло, - вважає ріелтор агентства нерухомості «Варіант», - але в даний час багато учасників держпрограми купують нерухомість в південній частині міста, в основному в приватному секторі. Є тільки один важливий нюанс: переселенці не можуть купити земельну ділянку, що знаходиться в підкатегорії сільгосппризначення. При цьому середня ціна на оренду однокімнатної квартири в місті варіюється в межах 8-10 тисяч рублів (228-285 у.о.) в місяць. Знімання «двушки» обійдеться молодій сім'ї в суму від 11 тисяч рублів (314 у.о.) і вище.

У 90% випадках як при пошуку оренди житла, так і при покупці нерухомості переселенці звертаються до ріелторів.

Новосибірськ: жити і вчитися

Другим за популярністю містом у переселенців з Казахстану є Новосибірськ. Сибірський мегаполіс - третій за величиною місто після Москви і Санкт-Петербурга з майже півторамільйонним населенням. Місто стає дедалі більше, причому, неймовірними темпами. І не випадково багато великі російські компанії розташували в Новосибірську свої головні офіси, адже в рейтингу російських міст, найбільш привабливих для розвитку бізнесу, він займає третє місце.

Так як Новосибірськ славиться своїми вищими навчальними закладами, багато казахстанці відправляють своїх дітей здобувати освіту в Академмістечку. Відповідно, знімають або купують житло, щоб в перспективі перебратися в російський місто всією сім'єю, або щоб після навчання вчорашній студент зміг продовжити жити і працювати в Росії.

- Так як у багатьох випадках казахстанські переселенці хочуть спочатку придбати житло, а потім переїхати, угоди відбуваються дистанційно, рідко люди приїжджають для вибору об'єкта самі, - говорить фахівець з нерухомості агентства «Гранова» Наталія Шевченко. - Звертаються до нас і далекоглядні клієнти, які вкладають кошти в будинки, що будуються і переїжджають до Новосибірська тільки після здачі будинку в експлуатацію.

За програмою переселення «Співвітчизники» Новосибірська область компенсує учасникам програми найм житла протягом перших 6 місяців проживання на своїй території. Тільки ось розмір компенсації обмежений, відповідно житло потрібно підбирати в межах визначеної суми. Природно, що ріелтори більш обізнані про варіанти, які можуть підійти заявленим вимогам. Те ж і при покупці нерухомості: зорієнтуватися на ринку житла, маючи на руках певну суму грошей, приїжджим досить важко. Раціональніше звернутися до фахівців. Вони ж допоможуть провести юридичний супровід на всіх етапах угоди.

- Як купувати, так і знімати квартири переселенці намагаються там, де хороша транспортна розв'язка, найчастіше по лінії метро або поблизу потрібного навчального закладу, - пояснює фахівець з нерухомості агентства «Гранова» Павло Рябцев. - При цьому великим попитом користуються великі 1- або 2-кімнатні квартири типовий або поліпшеного планування. Також купують земельні ділянки під будівництво, але з підведеними комунікаціями.

- Звичка жити, коли все під рукою, досить сильна у казахстанців, - підтверджує фахівець з нерухомості агентства «Гранова» Наталія Шевченко. - Переселенці з Казахстану найчастіше підбирають варіанти поблизу хороших шкіл, навчальних закладів, медичних установ. Але незалежно від того, купують вони земельну ділянку або квартиру в «висотці», бажання жити на нижніх поверхах залишається незмінним. Серед агентств нерухомості навіть є переконання: «Якщо клієнт хоче низький поверх, значить він з Казахстану».

Скільки потрібно заробляти, щоб платити іпотеку в Казахстані? >>>

Калінінград: маленька Європа

Це найзахідніший регіон Російської Федерації. Головними плюсами міста можна назвати морський клімат і пляжі, активне сприяння з боку влади інвесторам і спільні кордони з країнами Євросоюзу.

У 2018 році в Калінінграді буде проходити чемпіонат світу з футболу. В рамках підготовки до цієї знаменної події планується поміняти весь транспортний склад, побудувати нові розв'язки, реконструювати весь житловий фонд міста.

У зв'язку з цим в Калінінград спрямовуються натовпи переселенців, велика частина з яких вихідці з Казахстану.

- На жаль, мало хто переселенці до переїзду в Калінінград цікавляться агентствами нерухомості, що знаходяться на території області, - нарікає фахівець калінінградського агентства нерухомості «Вогні Кенінгсберг» Олена Якобенко. - Якби вони спробували заздалегідь зв'язатися з ріелторами, це набагато б полегшило їм подальше перебування в Калінінградській області. Часто відбувається так, що агентства, які вони підібрали по Інтернету, не працюють або не можуть надати весь спектр послуг.

Уподобаними переселенцями районами для придбання земельних ділянок фахівці називають Гур'євський район Калінінградській області. Квартири найчастіше купують в Московському, рідше в Центральному і Ленінградському районах, в силу дорожнечі останніх.

- Казахстанці купують квартири здебільшого економ-класу і часто без ремонту, - каже Олена Якобенко. - З огляду на наш аналіз угод, більшість угод із землею складають покупки земельних ділянок, на яких в подальшому планується будівництво будинку.

інформаційна служба kn.kz

Що не влаштовує емігрантів?
Що не влаштовує емігрантів?
Що ж рухає казахстанцями, змушуючи їх продавати майно і емігрувати за кордон?
Як цей факт відіб'ється на нашій країні?
Скільки потрібно заробляти, щоб платити іпотеку в Казахстані?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online