Землі населених пунктів для ведення особистого підсобного господарства

  1. Що являє собою ділянку ЛПХ?
  2. особливості земель
  3. Де можуть знаходиться?
  4. Які землі використовуються під ЛПХ?
  5. призначення земель
  6. обмеження використання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Збираючись купувати земельну ділянку, необхідно точно представляти, для чого він буде необхідний і для яких цілей буде призначений: споруда житлового будинку, ведення господарства. Найбільш поширеним видом використання земельних ділянок є ЛПГ.

Що являє собою ділянку ЛПХ?

У ст. 7 Земельного Кодексу РФ говориться про те, що всі землі нашої країни розділені на 7 категорій:

До земель населених пунктів належать ділянки, які використовуються для забудови, а так само для розвитку населеного пункту. Від земель інших категорій вони відокремлюються межами самих населених пунктів. Землі ЛПГ відносяться до категорії земель сільськогосподарського призначення.

Землі ЛПГ відносяться до категорії земель сільськогосподарського призначення

особливості земель

Особливість земель під ЛПХ в тому, що вони можуть ставитися як до категорії земель сільськогосподарського призначення, так і до землях населених пунктів.

Під виглядом дозволеного використання мається на увазі варіанти використання власником своєї земельної ділянки, наприклад, для житлового будівництва, підсобного або фермерського господарства, для дачного господарства.

ЛПГ - особисте підсобне господарство, це землі, відведені під виробництво сільськогосподарських продуктів. У документах на землю обов'язково повинно бути прописано, що земля використовується тільки для підсобного господарства.

Якщо ділянка знаходиться в межах поселення, то на ньому дозволено зведення житлових будівель. Для зведення будь-яких будівель на землях поза межами поселення потрібно наявність дозволу. Для цього необхідно звернутися в місцевий муніципалітет, заповнити заяву і прикласти до нього документи:

Для цього необхідно звернутися в місцевий муніципалітет, заповнити заяву і прикласти до нього документи:

Де можуть знаходиться?

Ділянки під ЛПХ можуть перебувати як в межах міста, так і в межах сільського пункту і надаються громадянам для ведення чітко зазначеного виду діяльності, все результати якої є власністю власника або орендаря.

Щоб відповідати категорії ЛПГ, така діяльність повинна відповідати деяким правилам:

  • власник не отримує прибутку (тобто не веде бухгалтерський облік і не платить податки);
  • всі польові роботи проводяться тільки власниками, без застосування найманої праці;
  • одержувана продукція використовується тільки для задоволення потреб власника, однак він може продати надлишки;
  • ділянка придбана виключно для ведення підсобного господарства і має підтверджуючі документи.

Законодавча база грунтується на положенні ФЗ №112 від 2003 року «Про особисте підсобне господарство».

Наприклад, в ст. 39, п.1 визначається правова база отримання прав на землю під ЛПХ:

  • рішення місцевої влади;
  • покупка ділянки;
  • при видачі ділянки в безстрокове користування.

У ст.3 вказується, у кого є право користуватися землею під ЛПХ (тільки повнолітні) і кому ці землі можуть бути надані (тільки жителі цього населеного пункту). У ст.4 детально вказується призначення ділянки.

Держава не має права втручатися в діяльність, яка ведеться в підсобному господарстві, а так же воно всіляко намагається підтримувати.

У ст.6 згадується про те, що власник може використовувати будь-які інструменти, які необхідні для вирощування продукції, сюди входить установка теплиці або насоса для зрошення.

Які землі використовуються під ЛПХ?

Ділянка під ЛПХ можна купити, отримати в дар або в процесі обміну,   успадкувати   або ж отримати в адміністративному порядку шляхом подачі заяви до органів місцевої влади: Ділянка під ЛПХ можна купити, отримати в дар або в процесі обміну, успадкувати або ж отримати в адміністративному порядку шляхом подачі заяви до органів місцевої влади:

  • можна подати заявку на участь в аукціоні, який зазвичай проводиться муніципалітетами;
  • безкоштовно ділянку мають право отримати пільговики;
  • відшукавши вільну ділянку, можна подати заяву на ім'я голови адміністрації і, якщо інших претендентів не виявиться, протягом місяця співробітники повинні винести рішення про надання або відмову і видати постанову.

Отримувати ділянку можуть всі повнолітні дієздатні громадяни. Для того, щоб вести своє ЛПГ, необхідно:

  • оформити документи, що посвідчують право на власність;
  • мати постійну реєстрацію в населеному пункті, якому належать землі. У тому випадку, якщо людина не проживає постійно на території села, то землю він може отримати тільки в тому випадку, якщо в земельному фонді є вільні ділянки.

для придбання земельної ділянки у власність потрібно підготувати певний пакет документів.

Які документи слід підготувати для отримання кадастрового паспорта на земельну ділянку? Весь список є тут .

Сплатити податок на землю можна не тільки в уповноваженому органі, а й онлайн. Детальніше про це читайте в нашій статті .

призначення земель

Призначення залежить від того, де знаходиться ділянка:

  • якщо він розміщений в межах поселення, то на ньому можна звести будь-які споруди , Аж до житлового будинку, при дотриманні певних правил, обов'язкових для всіх громадян;
  • якщо він розташований за межами, то на ньому можна тільки виробництво сільськогосподарської продукції, зводити будівлі, що мають фундамент, суворо заборонено. У разі порушення цих правил, будова буде піддано обов'язковому знесенню;
  • можливо розведення худоби та домашньої птиці і створення невеликого фермерського господарства.

обмеження використання

  • У тому випадку, якщо ділянка надана муніципалітетом, його розміри будуть обмежені відповідно до директив щодо завершення (в кожному регіоні свій показник).
  • Кількість наданих ділянок може бути різним, важливо не порушувати тільки одна умова - загальна площа всіх володінь не повинна перевищувати половини гектара, відповідно до ст. 4, п. 5 ФЗ РФ №112.
  • Звести житловий будинок на ділянці можна тільки в тому випадку, якщо ділянка розташована в межах населеного пункту.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


Що являє собою ділянку ЛПХ?
Які землі використовуються під ЛПХ?
Що являє собою ділянку ЛПХ?
Які землі використовуються під ЛПХ?
Які документи слід підготувати для отримання кадастрового паспорта на земельну ділянку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online