Чи можна будувати будинок для ведення особистого підсобного господарства

  1. Що таке ЛПГ
  2. Види особистого підсобного господарства
  3. На якій ділянці ЛПГ можна побудувати будинок
  4. Нюанси, які варто врахувати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Всі земельні ділянки підлягають класифікації за цільовим призначенням. Використовувати їх можна тільки в рамках дозволу. Законодавчо побудувати будинок на ділянці землі, призначеній для ведення особистого підсобного господарства, не заборонено. Але, купуючи або отримуючи таку ділянку, потрібно точно знати, під які цілі його можна використовувати.

Що таке ЛПГ

У Федеральному законі № 112-ФЗ дано поняття, відповідно до якого особисте підсобне господарство (ЛПХ) є формою діяльності, яка не має на увазі систематичне отримання доходу або підприємництво. Громадянин і його сім'я має право володіти земельним наділом, виробляти і переробляти з нього сільгосппродукцію для особистих цілей і потреб.

Основними умовами є:

  • всі роботи виконуються тільки сім'єю, не привертаючи найманих помічників;
  • продукція виробляється тільки для особистих потреб, зайве допускається реалізувати, але нерегулярно;
  • категорія використання обов'язково фігурує у відповідних документах на землю.

всі роботи виконуються тільки сім'єю, не привертаючи найманих помічників;   продукція виробляється тільки для особистих потреб, зайве допускається реалізувати, але нерегулярно;   категорія використання обов'язково фігурує у відповідних документах на землю

Види особистого підсобного господарства

Виділяють два види земель для ведення ЛПХ. Розглянемо кожен з них детальніше, оскільки від їх призначення залежить, чи можливо зведення на ній житлового будинку.

  1. Присадибна ділянка. Це надів на території населеного пункту. На такій землі дозволено не тільки вирощувати сільгосппродукцію, а й зводити різні споруди, в тому числі житловий будинок. При цьому обов'язково повинні дотримуватися вимоги всіх містобудівних нормативів, правил пожежної безпеки та інших норм у цій галузі.
  2. Польовий земельну ділянку. Такі наділи розташовуються поза межами поселень і призначені тільки для розробки, вирощування, а також виробництва продукції сільського господарства. Законодавчо заборонено на польовому ділянці здійснювати будівництво житлового будинку і присадибних будівель, але допустимо звести виробничі приміщення.

Відносно земель для ведення ЛПХ органами місцевої влади можуть бути встановлені граничні розміри, які можуть бути надані у власність. Максимальна межа становить 0,5 гектар, але може бути збільшений в рамках ФЗ № 112. Збільшення обмежена п'ятикратним розміром від початкового розміру.

Ділянка землі під ЛПХ можна викупити, отримати в оренду, в тому числі довгострокову, або навіть безкоштовно. У кожному разі існує свій порядок. Але в користування безоплатно ділянки можуть надаватися лише деяким категоріям громадян.

На якій ділянці ЛПГ можна побудувати будинок

Раніше дозволялося збудувати житловий будинок лише на ділянці з дозволеним використанням для індивідуального житлового будівництва. Тому капітальні будови на землях ЛПГ зареєструвати було неможливо. Реєструючі органи не визнавали їх житловими, ввести в експлуатацію і отримати адресу було неможливо.

Всі точки в цьому питанні поставив Постанова Конституційного суду від 2008 року № 7, яке визначило, що ФЗ № 212 не перешкоджає визнати придатним для проживання будинок на присадибній ділянці. Значить, його можна не просто зареєструвати, але і прописатися там. Але варто чітко розуміти, що це стосується тільки земель ЛПГ, що відносяться до категорії «присадибна ділянка». На польовому ділянці забудова житлових будовою заборонена.

Ще на стадії планування і проектування житлового будинку, який буде зведений на ділянці під ЛПХ, потрібно продумати всі нюанси постановки його на облік. Після того, як він буде побудований, потрібно подбати про реєстрацію прав власності.

  1. оформляється технічний паспорт на об'єкт житлової нерухомості;
  2. Пакет документів передається до органу Росреестра для постановки на кадастровий облік і отримання правовстановлюючого документа.

Перерахуємо всі документи, які будуть потрібні для передачі в Росреестр:

  • заяву за встановленою формою - завантажити ;
  • посвідчення особи заявника;
  • документ про право власності на ділянку землі;
  • технічний паспорт на будинок;
  • дозвіл на будівництво;
  • документ про введення житла в експлуатацію.

Сьогодні в зв'язку з реєстрацією будівель на землях ЛПГ діє спрощений порядок, званий дачною амністією. Він дозволяє оформити житловий будинок без наявного дозволу, надавши тільки технічний паспорт на нього і правовстановлюючі документи на землю. Термін дачної амністії обмежений 1 березня 2018 року, після якого такі житлові будинки будуть визнані самобудом. Дозвіл на будівництво будинку видає адміністрація місцевого поселення.

Для цього буде потрібно зібрати деякі документи:

  • Заява;
  • містобудівна план ділянки, який видається за запитом у відділі архітектури адміністрації в термін до 30 днів;
  • план ділянки з розташуванням на ньому будинку та інших будівель з дотриманням вимог і нормативів (схема може бути складена самостійно на кадастровому плані, а також замовлена ​​для виконання фахівцям);
  • документи про право власності на ділянку землі.

Якщо пакет документів відповідає всім умовам, а будова відповідає нормам, то дозвіл буде видано після закінчення 10 робочих днів. Слід уточнити, що дозвіл не прив'язане до власника ділянки, тому при його зміні залишається дійсним, але на строк не більше 10 років.

Дозвіл на будівництво є відправною точкою для зведення житлового будинку на ділянці під ЛПХ. Після закінчення всіх робіт громадянин звертається в місцеву адміністрацію для отримання акта про введення в експлуатацію житла. Для цього створена спеціальна комісія, яка досліджує і підтверджує факт того, що будинок побудований в повній відповідності пропонованим до житла норм і відповідає раніше затвердженим планом забудови ділянки.

Результатом підтвердження комісією перерахованих умов є акт про введення в експлуатацію житлового будинку. Цей документ стане основою для постановки його на кадастровий облік і реєстрацію права.

Нюанси, які варто врахувати

Моменти можуть виникати з правом на сам надів, де громадянин планує вести особисте підсобне господарство і побудувати там приватний будинок. Якщо він придбаний шляхом покупки в іншої фізичної особи, то тут механізм простий - є договір угоди, на підставі якого реєструється право на землю.

Інший порядок, коли ділянка належить муніципальному або державному фонду. Його можна знайти самостійно в розряді земель, які не використовуються. Така інформація знаходиться у відкритому доступі. Допоможе в пошуку Публічна кадастрова карта на сайті Росреестра. За кожному цікавить ділянці тут можна подивитися не тільки категорію дозволеного використання, а й короткі характеристики.

Якщо ділянка знаходиться в муніципальній власності, будь-який громадянин має право заявитися на отримання його в одному з трьох варіантів:

  • безстрокове безоплатне користування, яке доступне для ряду категорій громадян на пільгових підставах;
  • довгострокову оренду на підставі відповідного договору між приватною особою і адміністрацією;
  • отримання ділянки шляхом викупу за договором купівлі-продажу.

Реєстрація права на землю можливо на підставі документа, отриманого в місцевому органі самоврядування і постанови про її виділення.

Слід згадати і про нюанси з пропискою в капітальному житловому будинку на землях ЛПГ. Вона дозволена, але постійну реєстрацію можна оформити тільки в разі зведення будівлі з дотриманням вимог, що пред'являються до індивідуальному житловому будівництву.

Містобудівною кодексом РФ не обмежена будівництво житлового об'єкта дозволом на використання ділянки землі.

Важливо лише те, що це має бути будова, що стоїть окремо, і тільки для проживання однієї сім'ї. Крім цього житлове приватну будівлю не повинно перевищувати у висоту трьох поверхів.

Припустимо збільшення висоти за рахунок мансардного поверху. Всі ці норми перевіряються в момент введення житлового об'єкта в експлуатацію.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online