Як отримати земельну ділянку для ведення фермерського господарства?

  1. Фермерське господарство: поняття та регулювання
  2. Хто має право
  3. Розмір ділянки
  4. Перелік необхідних документів
  5. порядок отримання
  6. Терміни та вартість отримання землі
  7. Як отримати земельну ділянку безкоштовно

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для розвитку фермерського господарства не обійтися без землі сільгосппризначення . Отримати її можна в муніципалітеті, надіславши запит на виділення ділянки у власність або оренду для організації на території Росії селянсько-фермерського господарства.

Фермерське господарство: поняття та регулювання

Фермерське господарство та СФГ (селянсько-фермерське господарство) - це вид діяльності в сфері сільського господарства, що передбачає виробництво сільгосппродукції або заняття суміжними галузями. Організовувати СФГ має право індивідуальні підприємці і юридичні особи.

Фізичні особи робити це не має права, так як фермерське господарство передбачає отримання прибутку від заняття сільським господарством (тобто це різновид бізнесу). Винятком є ​​випадки, коли вирощена продукція на території СФГ не влучає у продаж, а споживається всередині господарства (тобто проводиться для внутрішнього споживання). Але зазвичай для цих цілей організовують не СФГ, а дачне або садове товариство .

Робота СФГ в Росії і питання виділення їм ділянок землі регулюються:

    • Земельним кодексом;
  • Цивільним кодексом;
  • ФЗ-174 про СФГ;
  • ФЗ «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».

Базовими напрямками діяльності фермерських господарств є виробництво сільгосппродукції, її переробка, транспортування, організація зберігання та подальший продаж.

У більшості випадків робота СФГ вимагає оренди або придбання земельної ділянки . Але якщо фермери займаються тільки переробкою сільгосппродукції, то вони можуть обійтися і без нього.

Але якщо фермери займаються тільки переробкою сільгосппродукції, то вони можуть обійтися і без нього

Ділянки під організацію СФГ можуть мати наступне цільове призначення:

  • рослинництво;
  • овочівництво;
  • тваринництво;
  • змішане сільське господарство.

На території ділянок під СФГ дозволяється зведення допоміжних будівель, різних господарських будівель (сараїв, комор та ін.), Меліоративних споруд тощо.

Ділянка під СФГ може бути отриманий в власність , під тимчасове користування або оренду . Якщо ділянка виділяється у власність, то він є неподільним, тобто частки членів СФГ не виділяються в натурі.

Хто має право

Отримати землю під організацію фермерського господарства можуть:

  • фізичні особи;
  • індивідуальні підприємці;
  • юридичні особи.

Це можуть бути як податкові резиденти РФ, так і іноземні громадяни та компанії. Ліцензія або спеціальний дозвіл на заняття даним видом бізнесу не передбачено, але в установчі документи необхідно внести код економічної діяльності, який дозволяє займатися сільським господарством.

Розмір ділянки

Під організацію СФГ виділяються ділянки сільгосппризначення . Вони повинні розташовуватися за межами населених пунктів. У їх складі можуть розташовуватися як безпосередньо земельні ділянки, так і зайняті водоймами, дорогами і лісами, комунікаціями, будівлями і допоміжними спорудами.

ФЗ-74 про СФГ вказує, що визначення мінімального і максимального розміру ділянок, які виділяються під СФГ віддано на розсуд муніципалітету , Який їм володіє. Наприклад, в Москві мінімальний розмір ділянки під СФГ становить 2 га, максимальний - 40 га; в Ростові на Дону і Єкатеринбурзі 1 і 50 га відповідно. Максимальний розмір ділянки залежить від кількості членів СФГ.

Мінімальний розмір не встановлюється для тих господарств, які займаються садівництвом, рибництва, бджільництвом, овочівництвом і ін.

Перелік необхідних документів

Для отримання земельної ділянки потрібно зібрати певний комплект документів:

  1. Заява на виділення ділянки;
  2. Паспорт для фізосіб і їх ІПН;
  3. Паспорт для ІП, виписка з ЕГРІП, ІПН;
  4. Копія статуту для юросіб, ІПН, КПП, виписка з ЕГРЮЛ;
  5. Угода про організацію СФГ;
  6. Документи, що містять обґрунтування запитуваної площі ділянки: бізнес-план, виробнича потужність обладнання та ін .;
  7. Технічна документація на запитуваний ділянку: виписка з ЕГРН (за потреби);
  8. Документи, що підтверджують пільговий статус заявника та право на отримання ділянки без торгів .

порядок отримання

Для початку, необхідно звернутися в адміністрацію муніципального освіти із заявою. Це може бути заява на участь в торгах , На попереднє узгодження або на надання ділянки без торгів на пільгових підставах.

Прийом заяв організований в уповноваженої за виділення ділянок інстанції. Це може бути комітет із земельних або сільськогосподарських питань, або Глава адміністрації.

Заява складається у довільній формі, але в ньому бажано прописати:

  • передбачувані цілі використання ділянки;
  • повноваження заявника;
  • бажані умови отримання ділянки: власність / оренда, платно / безоплатно;
  • бажана площа ділянки і обґрунтування: чисельність членів СФГ, передбачувані обсяги виробництва;
  • на який час планується орендувати ділянку.

Якщо за результатами розгляду заявки влада ухвалила рішення про виділення ділянки, то організовуються торги. У відкритому доступі публікується інформація про продаж або виставленні для цілей оренди земельної ділянки сільгосппризначення. У торгах можуть взяти участь всі бажаючі. На збір заявок відводиться місяць.

Якщо брати участь в торгах ніхто не захотів, то ділянка може бути наданий заявникові без торгів. Це оптимальний для нього варіант, так як він дозволяє отримати ділянку за мінімальною вартістю.

Заявнику можуть відмовити у виділенні ділянки, якщо в документації виявлені неточності і невідповідності, запитуваний ділянку обтяжений правами третіх осіб, запитувана площа більше регіонального максимуму і ін.

За результатами торгів або розгляду заяви з СФГ полягає договір купівлі-продажу або оренди . Якщо договір оренди реєструється на термін від року, то він підлягає обов'язковій реєстрації в Росреестра. Договору купівлі-продажу реєстрації не підлягають, але перехід прав власності на земельні ділянки повинен бути зареєстрований в установленому порядку.

Терміни та вартість отримання землі

На розгляд надійшло заяви у адміністрації буде 14 днів. Якщо мова йде про попереднє погодження ділянки землі для СФГ, то термін розгляду заяви становить не більше місяця. Договір купівлі-продажу ділянки у адміністрації готується також близько 30 днів.

Фінальні терміни всієї процедури залежать від наявності вільних земель на території муніципалітету.

Плата за користування ділянкою під організацію СФГ складатиметься:

  • з вартості орендної плати, якщо ділянка орендується (ставка річної оренди визначається як 3-5% від кадастрової вартості земельної ділянки, або за результатами торгів);
  • з вартості викупу ділянки у муніципального освіти і ставки земельного податку , Якщо ділянка переоформляється у власність. Податкові ставки по земельному податку визначаються на рівні муніципальних утворень і застосовуються до кадастрової оцінки ділянки.

Юрособи та ВП повинні будуть платити податки за ведення підприємницької діяльності. Вони залежать від обраного податкового режиму: ЕСХН, загальний або спрощений.

У деяких випадках для отримання схвалення на надання ділянки потрібно витратити власні кошти на проведення межових робіт і постановку ділянки на кадастровий облік. Кадастрові роботи можуть коштувати до 25-50 тис.р. Але в ряді регіонів ці витрати перекладаються на адміністрацію.

Як отримати земельну ділянку безкоштовно

Федеральне законодавство не містить положень, які дозволяють отримати земельну ділянку по СФГ у власність безкоштовно. Але земельний кодекс вказує на можливість надання сільськогосподарських земель в безоплатну оренду за умови їх цільового використання протягом 5 років. Надалі у СФГ є можливість викупу такого ділянки у держави практично за безцінь за умови укладення договору оренди з правом викупу.

На території муніципального освіти можуть діяти свої програми з розвитку сільського господарства, що дозволяють отримати ділянку безоплатно.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online