Як обміняти валюту за кордоном

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При поїздках в держави, в яких ходять долари або євро, особливих труднощів з обміном рублів на місцеві грошові одиниці немає вже давно

При поїздках в держави, в яких ходять долари або євро, особливих труднощів з обміном рублів на місцеві грошові одиниці немає вже давно. Найчастіше валюта купується ще в Росії, в деяких випадках люди вважають за краще брати з собою мінімальну суму в готівковій інвалюті, а на місці платити карткою або знімати гроші в ATM з неї ж.

Але коли ви їдете в країни з «екзотичної» валютою, то ситуація змінюється, оскільки виникає безліч варіантів дій: поміняти всю необхідну суму наперед, привезти з собою євро або долари і поміняти на національну валюту на місці, взяти з собою рублеву (або валютну? ) карту і зняти з неї готівку в банкоматі. А якщо обмінювати на місці, то де саме - в вуличному обміннику або відділенні банку?

У кожній державі свої нюанси, але можна виділити ряд загальних правил дій, які «спрацьовують» у більшості випадків. З їх допомогою ви не «розоритесь» при обміні рублів на «відпускні» грошові знаки.

1. Перед закордонною поїздкою витратьте трохи часу на вивчення форумів, які присвячені країні, в яку ви збираєтеся. Особливо уважно перегляньте сайти, на яких спілкується місцева російськомовна публіка: вона краще за всіх знає актуальну інформацію про банках, обмінниках і курсах валют.

2. Заздалегідь знайдете і завантажте в планшет або смартфон додаток з валютними курсами в державі перебування. Це дасть вам можливість під час поїздки завжди розуміти, наскільки вигідний курс в обміннику або банку. Стане в нагоді і додаток з картою, оскільки в них зазвичай відзначені банкомати, обмінники і відділення банків. Це заощадить вам багато часу на місці.

3. При знятті готівки в ATM звертайте увагу на текст на екрані. Не погоджуйтеся на конвертацію по «твердому» курсу - він вкрай невигідний. Якщо пристрій надає вибір між отриманням валюти «без конвертації» і «з конвертацією» - вибирайте перше. Тоді обмін відбудеться приблизно на умовах вашого кредитної установи (в реальності - трохи складніше, але не будемо вдаватися в подробиці). Ці умови, зрозуміло, рекомендується вивчити заздалегідь.

4. При знятті коштів в банкоматі, швидше за все, буде потрібно сплата комісії, причому найчастіше це буває «такий-то відсоток, але не менше стількох-то одиниць валюти». У зв'язку з цим стає вигідніше за один раз зняти всю суму, необхідну на час поїздки. І вже точно не рекомендується звертатися до банкомату за незначними сумами (наприклад, еквівалентними $ 20).

5. Один з плюсів зняття грошей в ATM - майже стовідсоткова гарантія, що серед цих купюр не опиниться зіпсованих або фальшивих. Якщо вірити повідомленням на форумах, такі випадки відомі в Китаї. Якщо ви вважаєте, що отримаєте в банкоматі більш-менш нормальний курс, то, можливо, не має сенсу ризикувати, обмінюючи готівку «з рук в руки», і без хвилювань отримати гроші в пристрої.

6. Якщо ви все-таки зібралися міняти готівкові долари або євро на місцеву валюту, варто вивчити ринок - хоча б поверхово. Запитайте у місцевого російськомовного населення або у гіда адреса надійного обмінника. Корінні жителі можуть і не мати таку інформацію, особливо в розвинених державах - багато хто з них ніколи не бачили іноземної валюти і щиро не розуміють, для чого вона їм потрібна в своїй країні.

7. Забудьте про обмінники і банкомати на вокзалах і в аеропортах - тут максимальна ймовірність зіткнутися з невигідним курсом. Винятки бувають, але якщо є можливість уникнути «аеропортного» обміну, то краще їй скористатися. Всі про це знають, але безліч людей все одно продовжує користуватися послугами обмінників на вокзалах.

8. Очевидна, але корисна рекомендація: ніколи і ні за що не міняйте валюту на вулиці «з рук», не дивлячись на те, що вселяє довіру особистість пропонує вам відмінний курс. Майже в 100% випадків це шахраї, які точно зможуть вас обдурити. Виняток - ряд південноамериканських країн з валютними «чорними ринками» (Аргентина, Венесуела та інші), але це дуже специфічний випадок, що вимагає окремої статті.

9. Вважати, що на Заході (не кажучи вже про Півдні і Сході) всі обмінні пункти чесні ( «не обдурять, як у нас») - це вкрай наївно. У будь-якій країні, особливо в «туристичної», діячі валютного ринку користуються все тими ж прийомами, «майже законними» і зовсім незаконними методами відбирання грошей у іноземних гостей, що і в РФ. Крім раптово з'являється вже в ході обмінної операції «комісії», яка робить «вигідний» курс невигідним, часто зустрічаються випадки підкладання в пачку видаються місцевих купюр грошей іншої країни з істотно меншою вартістю. Класичним прикладом є отримання в Празі угорських форинтів (вони на порядок «дешевше», ніж чеські крони). Тому варто до відправлення вивчити зовнішній вигляд місцевих грошей, а при обміні потрібно обов'язково без поспіху перевірити кожну банкноту.

10. Здійснювати валютний обмін в банку в державі перебування - не найкраще рішення, оскільки найчастіше в фінустанові буде поганий для вас курс і майже завжди - додаткова комісія. З іншого боку, це майже повністю гарантує чистоту угоди. Якщо ви цінуєте спокій вище втрачених відсотків - звертайтеся до відділення банку. І саме в банку рекомендується міняти великі суми - це і безпечніше, і часто вигідніше.

11. Дуже рідко буває вигідним обмінювати рублі на «третю» інвалюту (не євро / долари) в Росії: зазвичай банки надто завищують курс продажу в порівнянні з біржовим (або офіційною), завдяки чому втрати при обміні часом досягають 10%. У Москві зазвичай це не так - ви можете знайти пару обмінників з осудним курсом. Так чи інакше, вигідніше заздалегідь поміняти лише невелику суму - щоб вистачило на дорогу до готелю і перші години перебування, а основну частину отримати вже там.

12. У цілому, для більшої частини туристів, які лише раз або два на рік витрачають максимум кілька сотень готівки євро на відпочинок в державах з «третьої» валютою, відсутня необхідність занадто витрачати час і енергію на вигадиваніе зайвого відсоточок при обміні в сумнівних точках. Зекономлені € 20 погоди однозначно не зроблять, а нерви не повернеш. Тому, можливо, слід вибрати трохи дорожчий, але істотно більш надійний варіант отримання місцевих грошових знаків - в банкоматі або в банківському відділенні. З іншого боку, для окремих мандрівників «квест» з обміном здатний перетворитися в додаткове розвага на відпочинку і дозволить краще пізнати нову країну і її звичаї. Вирішувати вам.

Автор статті: Карпов Леонід

Підписатися на повідомлення по email про нові публікації та новини сайту

Або валютну?
А якщо обмінювати на місці, то де саме - в вуличному обміннику або відділенні банку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online