Українці рвонули робити закупівлі в Польщу, користуючись обвалом злотого

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Польща недавно почала роздавати шопінг-візи жителям Західної України, вона коштує 35 євро, як і шенгенська. Фото: kungur-online.ru

Українці рвонули робити закупівлі в Польщу, користуючись обвалом злотого Конкевич Юрій https://cdn.segodnya.ua/img/article/2814/24_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/2814/24_tn.jpg 2011-12-22T07: 56: 57 + 02: 00 Захід М'ясо, сир, будматеріали в країні-сусідці можна купити майже вдвічі дешевше

У передсвяткові дні прикордонні переходи між Україною і Польщею "тріщать по швах" від напливу шопінг-туристів. Останні дні перед католицьким Різдвом - хороша можливість для українців, які живуть в прикордонних районах, дешево закупитися в Польщі. На руку нашим і традиційні сезонні розпродажі-акції, і падіння євро , Яке в свою чергу обвалило польську валюту. Якщо влітку за один злотий давали 2,6 гривні, то тепер його можна купити за 2,3 грн.

Наші їдуть до Польщі машинами і йдуть пішки. Особливо багато народу - в Шегинях на Львівщині, де розташований єдиний піший перехід між двома країнами. Постійні "клієнти" пішого - жителі 50-кілометрової зони, яким для поїздки в Польщу не потрібна віза (у них є картки малого прикордонного руху). У дощ, сніг і вітер чергу ( "колєйка", як кажуть місцеві на польський манер) не зменшується. Українці, які отримали 60 тисяч карток малого прикордонного руху, готові терпіти негаразди погоди, а іноді і приниження прикордонників і митників. Місцеві скаржаться, що в рідні Шегині їм важко доїхати - маршрутки битком набиті "мурашками" (жителі прикордонних сіл, які проносять через кордон сигарети-горілку і заробляють на різниці в ціні).

... Пробую сфотографувати чергу. Люди з натовпу бурхливо реагують на фотоапарат: "Сховай, а то розлютило поляків, вони нам Армагеддон влаштують: закриються на санітарний перерву на кілька годин або шмонають по повній будуть!". До речі, зазвичай польські митники майже не перевіряють сумки українських "мурашок" на зворотному шляху в Україну, а ось по дорозі до Польщі "трясуть" (шукають сигарети понад норму, адже можна нести тільки дві пачки, а наші ховають під одяг десятки).

"Якби не цей перехід, більшість селян залишилися б без роботи, - сказав" Сегодня "український прапорщик-прикордонник. - Люди відвикли працювати на землі, і навіть якщо їм зараз пообіцяти хороші гроші , Вони з кордону не підуть - звикли до легких грошей ".

"У мене робота позмінна - можу два або три дні на тиждень підзаробляти на кордоні", - розповідає Марія Дубиняк, яку ми зустріли на польській стороні.

На базарчику по той бік кордону вона здає за 10 злотих (24 грн) пляшку горілки і за стільки ж дві пачки сигарет. Заробітку на горілці практично немає (її продають заради злотих, економлячи на курсі валют), по чотири гривні навару жінка має на пачці курива. "Вигода в низьких цінах на продукти в Польщі. За день (за три ходки) я виручу до 100 злотих (230 грн), на які можу закупитися на цілий тиждень", - пояснює Марія.

На "закупи" наші їдуть попутками або автобусами до Перемишля (5 км від кордону). На в'їзді в місто є два гіпермаркети. Багато продуктів (м'ясо, сир, каву) і одяг там можна купити вдвічі дешевше, ніж у нас. А ще наші самі запасливі господарі взимку скуповують будівельні матеріали. Так як це "не сезон" для ремонтів, польські гіпермаркети роблю божевільні знижки - до 40%! Вигідно купувати в ці дні і одяг, особливо річну і осінню. На неї в Польщі теж величезні знижки. Дитячу футболку хорошої якості можна відірвати всього за 15 гривень, а джемпер - за 50-60 грн.

Втім, і поляки зараз їдуть до нас. В Україні, виявляється, дешевше не тільки сигарети, а й овочі - картопля, морква і капуста. Крім того, поляки беруть у нас солодощі. Сусіди зізнаються, що шоколад, халва і цукерки у нас смачніше.

Комендант польської прикордонної служби Домінік Трач розповів "Сегодня", що їхати на "закупи", економлячи на різниці в цінах, - справа звична для європейців. "Я живу на чесько-німецько-польському кордоні і бачу, що до нас нині масово їдуть чехи. У них багато дорожче".

До речі, скоро народу на кордоні може додатися. Польща недавно почала роздавати шопінг-візи жителям Західної України. Вона стоїть, нагадаємо, 35 євро, як і шенгенська.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online