Про масштабного розпродажу державної власності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сергій Чигир, РИА Новости Україна

Аукціон небаченої щедрості

Влада в цьому році мають намір почати масштабну розпродаж державної власності. У бюджеті закладена сума виручки від приватизації - 21,3 млрд. Грн. Це на 25% більше, ніж планувалося в останні роки, однак Фонд держмайна раніше виконував лише 2-5% від плану.

Виставляти на продаж держвласність українську владу змушує Захід. Так, Міжнародний валютний фонд (МВФ) озвучив прийняття нового закону про приватизацію як одне з чотирьох умов для отримання чергового траншу. Якщо влада і далі буде затягувати з масштабною приватизацією, то МВФ може відмовити у фінансуванні, а тоді чекай дефолт, обвал гривні і гіперінфляцію.

Крім того, масштабний розпродаж казенного майна дозволить владі залатати діри в бюджеті.

Як зазначив політолог Руслан Бортник, в минулому році уряд наповнювало бюджет за рахунок високої інфляції , Що дало казні 100 млрд грн додаткових доходів. Однак в цьому році це джерело не зможе компенсувати дірки в бюджеті через посилення боргової тиску. У 2018 році Україна потрібно повернути Заходу понад 4 млрд доларів. Таким чином, всі ці чинники підштовхують уряд на швидку розпродаж держвласності для того, щоб виручити хоч якісь гроші.

Одним з найбільш зацікавлених осіб в "успішної" приватизації є президент Петро Порошенко. Він уже зустрівся з послами іноземних держав, де запевнив дипломатів, що 2018 рік буде роком великої приватизації.

Відразу ж після зустрічі Верховна Рада 17 січня винесла на розгляд новий закон про приватизацію, а Фонд держмайна оголосив про початок підготовки конкурсів з продажу 20 промислових гігантів.

У їх числі - 68% акцій Запорізького алюмінієвого комбінату, 99,5% акцій Одеського припортового заводу, 99,9% акцій "Сумихімпром" і п'яти обленерго. Всього в цьому році Фонд хоче продати 200 підприємств.

"Заходи щодо підготовки конкурсів включають кілька етапів, серед яких найважливіший - розробка умов конкурсів та затвердження їх урядом.

Фонд зацікавлений у прозорої, відкритої та ефективної приватизації державних підприємств, і як великій кількості потенційних інвесторів ", - написав на своїй сторінці в Facebook і. О. Голови ФДМ Віталій Трубаров.

За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, в цьому році планується виставити на продаж Об'єднану гірничо-хімічну корпорацію, ДПЗКУ, Аграрний фонд, Одеський нафтопереробний завод (недавно був повернутий у держвласність), Укргазбанк, "Турбоатом", "Укрспирт".

У разі продажу всіх перерахованих вище об'єктів Україна має шанс зібрати заплановані від приватизації 21 млрд. Грн. Однак в це мало віриться. Так само як і мало віриться в те, що держава знайде нових ефективних власників.

"Приватизація у нас йде вже більше 20 років. У нас вже 80% активів давно приватизовані. Чому тоді корупція тільки зростає? Особливо корупція розцвіла при "демократа" і "західників" Ющенко? Напевно, питання в якості державного управління, на яке таке керівництво просто не тягне? А в результаті такої "приватизації" виграють тільки ті, хто при владі ", - заявив політтехнолог Тарас Загородній.

Продадуть по-швидкому

Новий закон "Про приватизацію" передбачає прискорену продаж державного майна. Зокрема, всі держпідприємства поділять на малі (до 250 млн грн річного обороту) і великі (понад 250 млн грн).

Великі підприємства будуть продаватися на аукціонах із залученням аудиторських компаній, які готуватимуть для інвесторів фінансову модель підприємства і формувати пропозицію стартової ціни для Фонду держмайна. Малі - будуть продаватися в основному через електронні аукціони, зокрема Prozorro.

Сергій Чигир, РИА Новости Україна   Аукціон небаченої щедрості   Влада в цьому році мають намір почати масштабну розпродаж державної власності

firtka.if.ua

Скорочуються і терміни підготовки до приватизації. Так для об'єктів великої приватизації - вони знизяться з 24 до 12 місяців, для малої приватизації - з 12 до 4 місяців. Протягом року після приватизації буде заборонено порушувати справи про банкрутство підприємств по підставах, що виникли до завершення приватизації.

Також покупцям дозволять купувати підприємства без покупки землі, на якій воно знаходиться, що знизить витрати інвесторів. Закон також дозволяє новим власникам судиться за нормами "англійського права". Таким чином, всі правовідносини, що виникають після цієї угоди, вирішуватимуться за законами британської держави, що нібито дозволить уникнути української корупції.

Читайте також: Рябченко: приватизація залишить країну взагалі без нічого

"Ми скасовуємо 5 можливих варіантів продажу, в той же час залишаємо фактично один - це аукціони. Норма про викуп буде застосовуватися лише для вже орендованих підприємств, оскільки це передбачено в договорах, але це будуть поодинокі випадки. Новий закон встановлює граничну межу оскарження приватизації. 3 року дається на оскарження продажу, якщо за цей час порушень не виявлено, то в подальшому переглядати результати конкурсу закон забороняє. це захист інвестора ", - підкреслив Віталій Трубаров.

Втім, незважаючи на гарні реляції, влада не зацікавлена ​​в прозорій приватизації. Прискорений темп продажу госмайна дозволить задешево продати цінні підприємства в інтересах чиновників.

За словами політолога Руслана Бортника, приватизація нагадує розпродаж в палаючому будинку, "коли житло горить, а хтось стоїть на ганку і розпродає речі погорільців за смішні ціни - хто скільки дасть".

Приватизація під одного покупця

До недавнього часу представники влади вважали за краще сидіти на корупційних потоках на держпідприємствах, заробляючи "лівак", а збитки залишаючи на плечах держави. Вугільні компанії, "Укрспирт", морпорти, "оборонка" проносить чиновникам мільярдні доходи. Тепер Захід вимагає все це продати, залишивши чиновників без годівниці. Однак дурнів у владі немає. Чиновники зроблять все можливе, щоб приватизація відбулася в їх інтересах.

"Уряд свідомо вже кілька років зриває приватизацію, тому що дуже не хотілося б тим групам, які контролюють Україну, дати можливість якогось серйозного інвестору зайти в країну і зсередини побачити, що діється в Україні. Тому що пишуться красиві звіти для ЄС, для МВФ, а насправді то, що відбувається, не відповідає цим звітам. Тому робиться все, щоб зірвати приватизацію, і в цьому полягає завдання уряду ", - заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці професор, доктор економічних наук Сергій Якубовський.

За його словами, влада має намір створює ілюзію, що Україна нібито хоче залучити іноземних інвесторів, однак насправді вставляє потенційним покупцям палиці в колеса.

"Наприклад, з ОПЗ: кілька разів оголошували конкурс з приватизації, як тільки його оголошували, відразу відключали на заводі газ, відразу з'являлися до заводу нові позови. Тобто, робилося все, щоб серйозний інвестор навіть не цікавився ОПЗ, бачачи ставлення держави до цього заводу і розуміючи, що при вкладенні грошей буде дуже високий ризик їх втрати. Тому формально закладені суми від приватизації в 2018 році, але реально будуть робити все, щоб ніхто до нас не зайшов і не заважав керівництву робити те, що воно робить ", - вважає Якубовський.

Тож не дивно, що основні вершки з "прискореної приватизації" зніме оточення президента. По-перше, вони вже усунули міжнародних гравців. Іноземні інвестиції в Україну стрімко падають, тому навряд чи покупці зацікавляться покупками таких ризикованих активів в кризовій країні. По-друге, президент вміло усунув з гонки інших олігархів. Ахметов, Коломойський і Фірташ зализують рани від масових арештів їх майна по всьому світу.

Приватизація-2018 озолотить людей від влади і остаточно перетворить країну в олігархічну республіку без усяких натяків на державну власність і державний вплив в економіці.

Чому тоді корупція тільки зростає?
Напевно, питання в якості державного управління, на яке таке керівництво просто не тягне?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online