Ліцензування експертної діяльності. Що таке статус «експерт»?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Експертиза може проводитися як в державному судово-експертній установі, так і в недержавній експертної організації або до експертизи можуть залучатися особи, які володіють спеціальними знаннями.

Висновок експерта недержавної експертної організації не може бути оскаржене лише в силу того, що проведення відповідної експертизи могло бути доручено державному судово-експертній установі.

При дорученні проведення експертизи особі, яка не є державним судовим експертом, в ухвалі про призначення експертизи зазначаються прізвище, ім'я, по батькові експерта, відомості про його освіту, фах, стаж роботи і займаної посади.

У разі проведення експертизи в недержавної експертної організації судом з'ясовуються перераховані в першому абзаці цього пункту відомості, що стосуються професійних даних експерта, в ухвалі про призначення експертизи зазначаються найменування недержавної експертної організації, а також прізвище, ім'я, по батькові експерта.

Багато учасників судового процесу переймаються питаннями:

- «Що таке статус« експерт »?»

- «Які документи підтверджують статус і компетенцію судового експерта?»

- «Яким вимогам повинен відповідати статус позасудового експерта будівельника, лікаря (проектувальника, автотехніка, пожежного, патентного повіреного, програміста, технолога), поза штатом державного експертної установи, для участі в судової експертизи і подання висновку в суд?» ...

Про судовий експерта в суді загальної юрисдикції: - це особа, яка володіє спец. знаннями і призначене судом у встановленому процесуальному порядку (ст. 25.9 КоАП РФ, ст. 55 АПК, ст. 57 КПК, ст. 79 ЦПК), щоб зробити висновки і виробництва судової експертизи. Де видно щоб закон вимагав, щоб судом призначена експертиза обов'язково виконувалася штатними співробітниками експертної установи? Треба нагадати - як експерту залучено будь-яка особа, що володіє знаннями необхідними для дачі висновку.

Треба нагадати - як експерту залучено будь-яка особа, що володіє знаннями необхідними для дачі висновку

Ліцензування видів діяльності в Російській Федерації здійснюється в порядку, встановленому Федеральним Законом від 08.01.01 № 128 - ФЗ «Про ліцензування окремих видів діяльності» (далі - Закон), за винятком видів діяльності, зазначених у п.2 ст.1 Закону.

На підставі переліку ліцензованих видів діяльності, встановленого ст.17 Закону, слід, що експертна діяльність не підлягає ліцензуванню. Виняток становить діяльність з проведення спеціалізованої експертизи промислової безпеки.

Нормативно-правовими актами РФ про сертифікацію робіт і послуг, зокрема, Законом РФ від 07.02.92 № 2300-1 «Про захист прав споживачів», Законом РФ від 10.06.93 № 5151-1 «Про сертифікації продукції та послуг», Постановою уряду РФ від 13.08.97 № 1013 «Про затвердження Переліку товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації», наказом Держстандарту України від 28.02.98 № 5 «Про номенклатурі продукції і послуг (робіт), що підлягають обов'язковій сертифікації» та іншими, в відношення послуг експертних установ обов'язкова сертифікація не встановлена.

Таким чином, відповідно до законодавчих актів, діяльність недержавних експертних організацій може здійснюватися без отримання відповідної ліцензії, а надаються ними не підлягають сертифікації.

Таким чином, відповідно до законодавчих актів, діяльність недержавних експертних організацій може здійснюватися без отримання відповідної ліцензії, а надаються ними не підлягають сертифікації

Стаття 79. Призначення експертизи

ГАРАНТ:

Про державну судово-експертної діяльності в РФ см. Федеральний закон від 31 травня 2001 N 73-ФЗ

1. При виникненні в процесі розгляду справи питань, що потребують спеціальних знань в різних областях науки, техніки, мистецтва, ремесла, суд призначає експертизу. Проведення експертизи може бути доручено судово-експертній установі, конкретному експерту або декільком експертам.

2. Кожна зі сторін і інші особи, які беруть участь у справі, має право подати суду питання, які підлягають вирішенню при проведенні експертизи. Остаточне коло питань, за якими потрібно висновок експерта, визначається судом. Відхилення запропонованих питань суд зобов'язаний мотивувати.

Сторони, інші особи, які беруть участь у справі, мають право просити суд призначити проведення експертизи в конкретному судово-експертній установі або доручити її конкретному експерту; заявляти відвід експерту; формулювати питання для експерта; знайомитися з визначенням суду про призначення експертизи і зі сформульованими в ньому питаннями; знайомитися з висновком експерта; клопотати перед судом про призначення повторної, додаткової, комплексної або комісійної експертизи.

3. У разі ухилення сторони від участі в експертизі, неподанні експертам необхідних матеріалів та документів для дослідження і в інших випадках, якщо за обставинами справи і без участі цього боку експертизу провести неможливо, суд залежно від того, яка сторона ухиляється від експертизи, а також яке для неї вона має значення, має право визнати факт, для з'ясування якого експертиза була призначена, встановленим або спростованим.

У разі ухилення сторони від участі в експертизі, неподанні експертам необхідних матеріалів та документів для дослідження і в інших випадках, якщо за обставинами справи і без участі цього боку експертизу провести неможливо, суд залежно від того, яка сторона ухиляється від експертизи, а також яке для неї вона має значення, має право визнати факт, для з'ясування якого експертиза була призначена, встановленим або спростованим

Формулювання в процесуальному законодавстві РФ.

· Проведення експертизи може бути доручено судово-експертній установі, конкретному експерту або декільком експертам (ч. 1 ст. 79 ЦПК РФ).

· Виробництво експертизи: 1) поза експертною установою, конкретним експертом (ч.4 ст.199 КПК України); 2) в експертній установі (ч.1 ст.199 КПК України).

· Експертиза проводиться судовими держексперт за дорученням керівника судово-експертної установи та іншими експертами з числа осіб, що володіють спец. знаннями (ч. 1 ст. 83 АПК РФ).

· Експертиза проводиться експертами або установами, яким доручено проведення експертизи (ч. 1 ст. 26.4 КоАП РФ).

· Експертиза проводиться і недержавними судово-експертними організаціями, особами, що володіють спеціальними знаннями ... (ст. 41 Закону "Про державну судово-експертної діяльності в РФ".

Експертиза може проводитися як державними експертними установами так і недержавними експертними установами.

Статус експерта пов'язаний з його компетенцією.

Компетенція - повноваження, обов'язки і права експерта, знання в області методик, теорії та практики судової експертизи конкретного роду - вони визначені в: ст. 55 АПК РФ, ст. 85 ЦПК РФ, ст. 25.9 КоАП РФ, ст. 57 КПК РФ, ст. ст. 16-17, 41 ФЗ "Про держ. Судово-експертної діяльності в РФ". І слід зауважити, що вищезазначене відноситься як для недержавних, так і для державних експертів.

Але компетенцію можна поділити на об'єктивну, тобто обсяг знань, якими повинен володіти експерт і суб'єктивну компетенцію - обсяг знань, його освітній рівень, експертний стаж тощо.

Постанова Пленуму ВАС РФ №66 від 20 грудня 2006 року (основний арбітражно-правової ресурс, який розкриває питання законодавства про експертизу в арбітражному процесі).

Коротко по важливих пунктів:

У п.1. посилаючись на ч.1 ст.83 АПК РФ - «експертизу керівник доручає судовим держексперт держ. судово-експертної установи та ін. експертам володіє спец. знаннями ».

У п.2. то кажуть «експертиза може проводитися як в держ. судово-експертній установі, так і в недержавній організації, або можуть залучатися особи, які володіють спец. знаннями ».

У тому ж пункті зазначено (в цілях уникнення неаргументированной спекуляції), «висновок експерта недержавної експертної організації не може бути оскаржене лише з огляду на те, що воно проведено не в державному експертному установі».

Пункт 4. просто і зрозуміло говорить про ч.2 ст. 107 АПК РФ і п.4 ст.82 АПК РФ які вимагають від суду вирішувати питання: про розмір винагороди експерта (експертної установи або організації), про термін її проведення, вказати в судовому определнного П.І.Б. експерта.

Ст. 13 ФЗ "Про державну судово-експертної діяльності в РФ" дотримується вимог тільки до державних експертам. Всі процесуальні кодекси і КоАП РФ містять фразу - "володіння спеціальними знаннями".

Всі процесуальні кодекси і КоАП РФ містять фразу - володіння спеціальними знаннями

Вища освіта експерта.

ФЗ "Про державну судово-експертної діяльності в РФ" не вказує на конкретне вищу освіту, процесуальні кодекси також «мовчать».

З 2000 року Державним освітнім стандартом ВВЕДЕНО СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 351100 "Товарознавство та експертиза товарів", кваліфікація - товарознавець-експерт;

з 2003 року Державним освітнім стандартом введена спеціальність 350600 "Судова експертиза", кваліфікація - судовий експерт. Запам'ятайте - даними стандартами встановлено 5-річний термін навчання.

Постановою Мінпраці від 21.01.2000 року N 7 до кваліфікаційного довідника посад внесена спеціальність "фахівець з автотехнічної експертизи (експерт-автотехник)". До експерту-автотехніку пред'являються вимоги у вигляді вищої професійної (технічного) освіти (напрям підготовки: "Експлуатація транспортних засобів", "Наземні транспортні засоби" за спеціальністю "Автомобілетракторостроеніе" і "Автомобілі та автомобільне господарство"), стаж за фахом.

(Зауважу - порівняйте вищесказане про п'ятирічний освіту, зі 100-годинним навчанням в доморощених приватних, так званих школах.)

Верховний Суд РФ - про ліцензування експертної діяльності (Визначення 16 вересня 2004 року N КАС04-451 ВС РФ) прийшов до висновку - ліцензування експертної діяльності не потрібно, тому що ст.17 ФЗ "Про ліцензування окремих видів діяльності" не містить вказівки на ліцензування експертної діяльності. Призначена судова експертиза є процесуальною дією.

При призначенні експертизи по арбітражним, кримінальних, цивільних та справах судовий експерт (державний і недержавний), попереджається про кримінальну відповідальність за ст.307 КК РФ, а в адміністративних справах - ст.17.9КоАП РФ несе відповідальність за розголошення даних попереднього розслідування по ст. 310 КК РФ.

Резюмуючи вищесказане - в відношення послуг експертних установ обов'язкова сертифікація не встановлена і статуси державного і недержавного експерта однакові.

Це корисно знати ...

В силу процесуального законодавства експерт має право вийти за межі поставлених перед ним питань, з огляду на те, що судді і слідчі не знайомі з можливостями експертизи і часто некомпетентно формулюють питання.

2013 р

Філін С.О.

http://cons-systems.ru/

Посилання для вивчення нормативних документів:

Про ліцензування експертної деятельності.docx

Про ліцензування експертної деятельності.pdf

Данілов_Е_П_Справочнік_адвоката_консультаціі_защіта_в_суд.docx

Данілов_Е_П_Справочнік_адвоката_консультаціі_защіта_в_суд.pdf

Гражданскій_процессуальний_кодекс_Россійской_Федераціі_от_14.11.2002 N 138-Ф.docx

Гражданскій_процессуальний_кодекс_Россійской_Федераціі_от_14.11.2002 N 138-Ф.pdf

4 травня 2011 року ФЗ N 99-ФЗ Про ЛІЦЕНЗУВАННЯ ОКРЕМИХ ВИДІВ ДЕЯТЕЛЬНОСТІ.docx

4 травня 2011 року ФЗ N 99-ФЗ Про ЛІЦЕНЗУВАННЯ ОКРЕМИХ ВИДІВ ДЕЯТЕЛЬНОСТІ.pdf

ФЗ_от_31.05.2001_г_N_73-ФЗ_О державну судово-експертної діяльності в Російській Федераціі.docx

ФЗ_от_31.05.2001_г_N_73-ФЗ_О державну судово-експертної діяльності в Російській Федераціі.pdf

Постановленіе_Пл_ВАС_РФ_от_20.12.2006 р N 66_О деякі питання практики застосування арбітражними судами законодавства про експертізе.docx

Постановленіе_Пл_ВАС_РФ_от_20.12.2006 р N 66_О деякі питання практики застосування арбітражними судами законодавства про експертізе.pdf

Де видно щоб закон вимагав, щоб судом призначена експертиза обов'язково виконувалася штатними співробітниками експертної установи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online