Допомога молодій сім'ї від держави в 2019 році: існуючі програми підтримки

  1. законодавче регулювання
  2. Програма «Материнський капітал»
  3. Програми з надання та кредитування житла
  4. Державна допомога сім'ям на селі
  5. Дитячі виплати
  6. Пільги і виплати багатодітним
  7. Порядок отримання допомоги
  8. Регіональна допомога

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато молоде подружжя досить тривалий час перебувають в умовах далеко не кращої фінансового становища Багато молоде подружжя досить тривалий час перебувають в умовах далеко не кращої фінансового становища.

Купити власне житло, забезпечити всім необхідним новонародженого, оплатити дитячий сад і шкільне приладдя - це той важкий вантаж, який лягає на плечі всіх батьків.

Щоб поліпшити демографічну ситуацію, держава намагається надавати всіляку підтримку молодим сім'ям.

Одні програми соціального характеру припускають лише непрямі заходи, а інші безпосередньо допомагають як батькам, так і дітям.

законодавче регулювання

Законодавство Російської Федерації висуває такі вимоги щодо потенційного учасника житлової програми, спрямованої на фінансову підтримку молодого подружжя:

  1. Вікова категорія не більше 35 років. Даний ознака є основним при визначенні «молодості» сімейства.
  2. Діти - не обов'язкова вимога для отримання статусу «молода сім'я», але якщо вони є, то це привід збільшення субсидій, причина пом'якшення умов кредиту та т.п. Крім того, держава приймає безліч заходів, спрямованих на допомогу саме тим сім'ям, в яких є діти.
  3. Наявність російського громадянства.
  4. Незважаючи на постійне згадка подружніх пар, молоде сімейство може представляти і батько-одинак з малюком або одинокий усиновлювач.

затвердження цільової програми федерального характеру «Житло» відбулося в кінці 2010 року.

Основним нормативним актом, що регулює програму «Материнський капітал» є федеральний закон № 256-ФЗ від 29.12.2006 р Документ свідчить про підтримку держави щодо сімей, які народили (усиновили) другого або наступної дитини. Додаткові заходи діють з 01.01.2007 р по 31.12.2021 р

Програма «Материнський капітал»

Спочатку керівництво країни планувало програму на 10 років (01.01.2006 р - 31.12.2016 р).

Однак в кінці 2017 року Президент РФ розпорядився, щоб Федеральних Зборів продовжило програму до 31.12.2021 р

До моменту закінчення терміну дії проекту виповниться 12 років, як держава видає сертифікати. При цьому взяті зобов'язання будуть виконуватися і після 2021 року відповідно до зазначеними в законі напрямками.

Щорічна індексація вже збільшила суму виплат з 250 до 453 тис. руб. Ця та деякі інші особливості програми викликають помилкова думка громадян про те, що період дії програми продовжується щорічно. Насправді кожен рік відбувається зміна розміру виплат.

Материнський капітал передбачає 3 головні особливості за часом:

  1. Отримати державний сертифікат можна лише на другого (третього або наступного) дитини, що з'явився на світ (усиновленої) до 31.12.2021 р
  2. Ніякі спеціальні умови не обмежують період обертання за сертифікатом до відділення Пенсійного фонду Росії. Головне, щоб відповідне право виникло в межах обумовленого вище терміну.
  3. Термін отримання виплат, належних за сертифікатом, також практично не обмежується. Якщо мама побажає, то вона зможе ними скористатися під час виходу на пенсію по старості , Тобто по досягненню 55 років.

Ст. 5 вищеназваного Закону встановлюється про дуже важливий момент: відвідування Пенсійного фонду або багатофункціонального центру з метою отримати сертифікат може бути здійснено в будь-який період часу з того моменту, як виникло відповідне право. Тобто кінцевого терміну також не прописано в законі.

Фактично це говорить про наступне:

  1. Батьки можуть отримати сертифікат в будь-який момент часу за умови, що друга дитина народилася до 31.12.2021 р
  2. Сума материнського капіталу буде щорічно індексуватися і після закінчення терміну дії закону, тому мама або тато, які звернулися до Пенсійного фонду, наприклад, через 12 років, отримають перераховану суму.

Програми з надання та кредитування житла

Цілі федеральної цільової програми «Житло»:

Дана програма спрямована на реалізацію національного проекту «Доступне і комфортне житло - громадянам РФ».

Одним з підпунктів є цільова програма «Молодій родині - доступне житло» , Яка лягла в основу розробки регіонального проекту «Забезпечення житлом молодих сімей».

Програма спрямована на реалізацію наступних важливих завдань:

  • виправлення демографічної ситуації в регіонах;
  • забезпечення молодих сімей власними квартирами (будинками);
  • зниження соціальної напруженості;
  • активація системи іпотечного кредитування .

Фінансування здійснюється з федерального бюджету і бюджетів суб'єктів країни, а також з власних і позикових коштів сімей.

Постановою Уряду РФ від 15.04.2014 р № 323 визначено умови забезпечення громадян РФ житлом доступного і комфортного рівня, а також комунальними послугами.

До 2014 року в відповідно до даної програми сім'ї могли отримати субсидії на покупку житла або матеріальну допомогу на погашення іпотечного кредиту.

Громадяни, які є учасниками проекту після 2014 року, можуть розраховувати на таку підтримку:

  • 35% -ва субсидія для подружжя, які мають дітей;
  • 40% -ва субсидія для сім'ї, в якій є діти.

Якщо в учасників програми народжується дитина або вони його всиновлюють, то їм надається додаткова субсидія, розмір якої становить 5%.

Також програма містить декілька пільг і виплат для   багатодітних сімей Також програма містить декілька пільг і виплат для багатодітних сімей . Залежно від того, яка демографічна ситуація спостерігається в регіоні, місцева влада має право встановлювати власні додаткові заходи підтримки молодим багатодітним сім'ям .

Подружжя, які вступили в програму в 2019 році, можуть розраховувати на отримання пільгових соціальних субсидій в розмірі від 30% вартості придбаної житлоплощі.

Державна допомога сім'ям на селі

Одна з основних обов'язків держави - забезпечення гідного рівня життя громадянам. В першу чергу - це матеріальна підтримка, що стосується покупки власного житла.

фахівці , Молоді сім'ї і городяни, місцем проживання яких є сільська місцевість, теж можуть розраховувати на отримання допомоги.

Учасниками можуть стати громадяни, які проживають і працюють у сільській місцевості, на наступних умовах:

Матеріальні виплати регулює Постанова Уряду РФ від 2013 року № 598 та Постанова Уряду від 2014 року № 76. Останнє передбачає обласне фінансування.

У програмі «Поліпшення житлових умов в сільській місцевості» можуть брати участь подружжя, які перебувають в офіційному шлюбі, одному з яких не більше 35 років.

Дитячі виплати

Поява дитини в сім'ї - це, безумовно, велике щастя. Але, воно, як відомо, не завжди буває безтурботним. Жінка при цьому стає непрацездатною, а розмір витрат на придбання предметів першої необхідності значно зростає.

З метою поліпшення матеріального стану молодої сім'ї, держава передбачила кілька виплат :

  • одноразова допомога, приурочене до появи на світ малюка (16 759,09 руб. - щорічно збільшується). Отримання виплати може здійснити будь-який з батьків / опікунів за місцем своєї офіційної роботи або у відділенні соціального захисту населення відповідно до пропискою.
  • 655,49 руб. в разі, якщо жінка стала на облік протягом перших 12 тижнів вагітності;
  • 4512 руб. щомісяця протягом 140 днів (70 до народження малюка і 70 після) в разі, якщо жінка була звільнена з роботи в зв'язку з тим, що підприємство ліквідувалося або фізична особа завершило свою діяльність.

Державне допомогу може відрізнятися в залежності від регіону проживання, тому відомості про належні виплати необхідно уточнювати на місці.

Пільги і виплати багатодітним

Підзаконний акт - Указ Президента від 05.05.1992 дає визначення «багатодітній родині». Відповідно до нього, кожна регіональна влада повинна прийняти самостійне рішення щодо багатодітних сімей і вибрати свою форму підтримки даної категорії громадян. Деякі заходи носять загальноприйнятий характер і застосовуються у всіх суб'єктах країни.

Багатодітна молода сім'я має право на наступну державну допомогу:

  1. 30% пільга на погашення квартплати. Пільга стосується електроенергії, газу та води. Сім'я, яка проживає в сільській місцевості, може змінити напрямок виплати, а саме, написати заяву на отримання 30% знижки на купується паливо.
  2. Допомога в організації фермерського господарства або в налагодженні підприємницької діяльності, наприклад, може бути скасований реєстраційний збір.
  3. Виділення земельної ділянки на безоплатній основі для розвитку господарства.
  4. Надання ділянки, на якому буде проводитися індивідуальне житлове будівництво або здійснюватися сільськогосподарські потреби.
  5. Звільнення від сплати земельного податку (повністю або частково) або від виплат орендного характеру.
  6. Зниження базової податкової ставки .
  7. Надання безпроцентної позики або безоплатної матеріальної допомоги на розвиток фермерського господарства.

Крім того, багатодітна молода сім'я може розраховувати на:

  • безкоштовну видачу лікарських засобів дитині до 6 років, відповідно до рецепту лікаря;
  • надання безкоштовного проїзду на внутрішньоміському та внутрирайонном транспорті;
  • прийом дитини в дитячих сад позачергово;
  • безкоштовне харчування в школі і професійному училищі;
  • безкоштовне надання шкільної та спортивного одягу;
  • безкоштовне відвідування виставки, музею або іншого культурного заходу 1 раз на місяць.

Порядок отримання допомоги

Щоб стати учасником програм, спрямованих на поліпшення житлових умов, сім'я повинна принести в Комітет з управління муніципальним майном або багатофункціональний центр наступні документи:

  • оригінал і копію паспорта кожного члена сім'ї;
  • копію свідоцтва про народження дітей і про укладення шлюбу;
  • довідку про склад сім'ї ;
  • виписку з будинкової книги;
  • довідку про реєстрацію за місцем проживання;
  • кадастровий паспорт;
  • документ, що підтверджує факт того, що сім'я потребує поліпшення житлових умов.

Отримання сертифіката відповідно до програми «Материнський капітал» передбачає наступний порядок дій:

  1. Написання заяви (стандартна форма знаходиться в будь-якому відділенні Пенсійного Фонду РФ);
  2. Надання наступного пакета документів:
    • Паспорт одного з батьків / опікуна;
    • СНІЛС заявника;
    • Свідоцтва про народження дітей;
    • Підтвердження російського громадянства (видає паспортно-візова служба);
    • Документи, що підтверджують право особи на отримання сертифіката в тому випадку, якщо за ним прийшла не мати дітей.

З порядком отримання інших пільг та допомог, призначених молодим сім'ям можна ознайомитися за місцем проживання, наприклад, в багатофункціональному центрі, так як вони можуть бути різними в залежності від регіону З порядком отримання інших пільг та допомог, призначених молодим сім'ям можна ознайомитися за місцем проживання, наприклад, в багатофункціональному центрі, так як вони можуть бути різними в залежності від регіону.

Регіональна допомога

Ростовська область пропонує молодим сім'ям скористатися умовами підпрограм, які передбачають державну підтримку в покращенні житлових умов і надання доступного та комфортного житла.

Перелік соціальної підтримки:

  • бюджетні субсидії, погашають частину відсотків по кредитах і позиках на будівництво і придбання житла;
  • бюджетна фінансова допомога, за допомогою якої можна погасити заборгованість по житловому кредиту в разі народження (усиновлення) дитини;
  • субсидії на придбання (будівництво) житла, за наданням яких може звернутися молодий лікар або працівник дефіцитної професії системи охорони здоров'я.

Молоді сім'ї, які проживають в Москві і Санкт-Петербурзі, також можуть брати участь у федеральній програмі «Доступне житло». Крім того столиця підтримує розвиток регіонального муніципального проекту, що розширює можливості поліпшення умов проживання.

Передбачена наступна фінансова державна допомога: Передбачена наступна фінансова державна допомога:

  1. Громадяни, зареєстровані як потребують поліпшення житлових умов, можуть отримати субсидії.
  2. Спеціальна програма передбачає придбання квартири у міста під 10% річних. Термін кредитування - 10 років. При цьому початковий внесок частково погашає держава (від 10 до 20%).
  3. Потребує сім'я може орендувати квартиру на пільгових умовах протягом 5 - 10 років.

Санкт-Петербург реалізується свою підпрограму, яка дозволяє громадянам отримати безвідсотковий кредит на 10 років на наступних умовах:

  • перший внесок + 30% від вартості потрібно внести відразу;
  • решту суми необхідно погасити протягом 10 років.
  • скористатися даними умовами можуть тільки ті сім'ї, які прожили на території області не менше 10 років.

Період дії державної програми «Молода сім'я» в Краснодарському краї почався ще в 2010 році.

Місцева влада зосереджують свою допомогу по декількох напрямках:

  1. Молода сім'я може отримати цільові грошові субсидії на придбання житла. Величина підтримки залежить від площі і чисельного складу сім'ї і варіюється від 450 до 900 тис. Руб.
  2. Проект активно залучає до співпраці комерційні банки, які повинні забезпечити молодь можливістю отримати пільгове іпотечне кредитування (знижені ставки, погашення іпотеки за рахунок державного субсидування і т.д.).

Кінець 2012 року ознаменувався внесенням істотних змін, спрямованих на те, щоб росіяни не прагнули до іпотечного кредитування, а фінансували будівництво житла самостійно. Так, розширився перелік підстав, які дозволяють отримати виплати під договір підряду на будівництво, пайове будівництво або купівлю-продаж. Крім того, була введена заборона на оплату за рахунок державних субсидій житла, придбаного на вторинному ринку і внесків за кредитними договорами.

Про пільгове іпотечне кредитування для молодих сімей дивіться в наступному відеосюжеті:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online