Державна програма «Нұрли жер» - доступне житло

  1. 1. Підвищення доступності іпотечного кредитування
  2. 2. Будівництво кредитного житла через систему жілстройсбереженій
  3. 3. Створення фонду орендного житла для соціально-вразливих верств населення
  4. 4. Розвиток індивідуального житлового будівництва
  5. 5. Стимулювання будівництва житла приватними забудовниками
  6. 6. Реалізація раніше прийнятих державних житлових програм

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В умовах високих і не посильних цін для більшості жителів Казахстану на ринку нерухомості держава постійно вдосконалює механізми для надання допомоги своїм жителям. Одним з найбільших нововведень є державна програма «Нұрли жер», покликана вирішити проблему квартирного питання при стрімко зростаючому попиті і забезпечити громадян власним житлом.

Одним з найбільших нововведень є державна програма «Нұрли жер», покликана вирішити проблему квартирного питання при стрімко зростаючому попиті і забезпечити громадян власним житлом

Програма житлового будівництва «Нұрли жер» спрямована на вироблення нових підходів стимулювання житлового будівництва для підвищення доступності житла широким верствам населення та інтеграції в неї питань житла з діючих програм.

Програма «Нурли жер» розпочала реалізацію першого етапу з 2017 по 2021 роки і здійснює по 6 основних напрямках:

  1. підвищення доступності іпотечного кредитування;
  2. будівництво кредитного житла через систему жілстройсбереженій;
  3. створення фонду орендного житла для соціально-вразливих верств населення;
  4. розвиток індивідуального житлового будівництва;
  5. стимулювання будівництва житла приватними забудовниками;
  6. реалізація раніше прийнятих державних житлових програм.

Дані напрямки програми надають фінансування і субсидування не тільки громадян, які бажають придбати житло, але і забудовників і банки другого рівня, що видають іпотечні кредити.

1. Підвищення доступності іпотечного кредитування

Даний напрямок програми «Нурли жер» пропонує впровадження субсидування ставки винагороди за іпотечними кредитами, що видаються банками громадянам.

Субсидія - безоплатні грошові кошти, що надаються з державного бюджету і позабюджетних фондів юридичним і фізичним особам. Простими словами держава бере на себе витрати по виплаті до 7% ставки по іпотеці за громадянина, який бере участь в даній програмі. У підсумку кредит по іпотеці для позичальника повинен знизитися до 10% річних.

Субсидування здійснюється тільки за іпотечними житловими позиками на придбання первинного житла (новобудови).

Детальну інформацію щодо отримання субсидій іпотеки читайте у статті .

2. Будівництво кредитного житла через систему жілстройсбереженій

В рамках даної програми буде здійснюватися фінансування будівництва іпотечного житла для вкладників Жілстройсбербанка, в тому числі, які перебувають на обліку в місцевих виконавчих органах (акімату).

Фінансування здійснюється шляхом:

  • шляхом випуску облігацій МІО з періодичністю до 2 років з повторним направленням раніше виділених коштів на нові проекти будівництва;
  • розміщення обумовлених вкладів в банках;
  • залучення коштів міжнародних фінансових інститутів під гарантії суб'єктів квазідержавного сектора.

Фінансування будівництва кредитного житла через МІО за рахунок коштів облігаційної позики на увазі реалізацію іпотек на житло за 1 кв. метр в чистової обробки:

  • до 180 тис. тенге в містах Астана, Алмати, Атирау, Актау (без вартості інженерних мереж);
  • до 140 тис. тенге в інших регіонах (без вартості інженерних мереж.

Фінансування будівництва житла, в тому числі кредитного, за допомогою розміщення обумовлених вкладів в банках встановлюють ціну за 1 кв. метр в чистової обробки в нерухомості, що будується:

  • до 200 тис. тенге в містах Астана, Алмати, Атирау, Актау;
  • до 180 тис. тенге в інших регіонах.

Загальна площа житла по обох напрямках не повинна перевищувати 80 кв. метрів з допустимим відхиленням не більше 5%.

Ставка винагороди за обумовленим депозиту не повинна перевищувати 3% річних, при цьому ефективна ставка винагороди банків за виданим позиці не повинна перевищувати 7% річних.

Фінансування будівництва житла, в тому числі кредитного, за рахунок залучення коштів міжнародних фінансових інститутів під гарантії суб'єктів квазідержавного сектора встановлює ціну за нерухомість виходячи з рентабельності проекту і повернення позикових коштів.

Викуп житла за даною програмою буде здійснюватися вкладників Жілстройсбербанка за рахунок житлових, попередніх і проміжних житлових позик, накопичених жілстройсбереженій і / або власних коштів.

Відбір на отримання житла визначається на бальною основі: пріоритетне право мають вкладники, які набрали найбільшу кількість балів (соціально-вразливі верстви населення, черговики, що складаються га обліку в МІО та ін.).

Вимоги до заявників на кредитне житло через МІО:

  • громадянство Республіки Казахстан або статус оралмани;
  • підтвердження платоспроможності в порядку, передбаченому внутрішніми документами Жістройстбербанка;
  • відсутність житла на території Республіки Казахстан у заявника та членів його сім'ї;
  • відсутність фактів навмисного погіршення житлових умов або відчуження житла заявником і членами його сім'ї, протягом останніх 5 років.

Важливо відзначити, що при наявності нерозподіленого житла в об'єкті будівництва та відсутності заявників по даному об'єкту, відповідних зазначеним вище вимогам, житло може отримати вкладник, у якого вже є нерухомість.

Детальніше з придбання житла через Жілстройсбербанк читайте в цієї статті . Більш того за допомогою іпотечного калькулятора Жілстройсбербанка Ви можете спланувати покупку нерухомості під найнижчий відсоток.

Більш того за допомогою   іпотечного калькулятора Жілстройсбербанка   Ви можете спланувати покупку нерухомості під найнижчий відсоток

3. Створення фонду орендного житла для соціально-вразливих верств населення

Даний напрямок передбачає виділення коштів з державного бюджету для забезпечення орендним житлом без права викупу соціально-вразливим верствам населення (сироти, інваліди, багатодітні та ін. Особи).

Це означає, що житло за цією програмою не може бути викуплено і передано на право власності учаснику.

Для участі в програмі необхідно звернутися до місцевого виконавчий орган (МІО) і встати в чергу. Орендне житло буде розподілятися в порядку черговості.

Розмір щомісячного орендного платежу для соціально-вразливих верств населення буде встановлюватися МІО за зниженими ставками.

4. Розвиток індивідуального житлового будівництва

Для громадян бажаючих побудувати своє власне житло також передбачено спрямування в рамках програми «Нурли жер», яке передбачає:

  • надання учасникам програми земельних ділянок;
  • безкоштовне надання громадянам типових проектів будівництва малоповерхових будинків;
  • розподіл майданчиків під індивідуальне житлове будівництво в відповідності з затвердженими генеральними планами і проектами детального планування;
  • забезпечення майданчиків інженерно-комунікаційної інфраструктурою (тепло-, водо-, газо-, електропостачання, телефонізація, каналізація, дороги, проїзди і ін.);

Пріоритет буде віддаватися будівництву будинків в єдиному архітектурному стилі, запропонованому місцевими виконавчими органами, за прикладом провідних міст світу. Для цих цілей реалізується пілотний проект по будівництву житла.

Вартість будівництва житла не повинна перевищувати 120 тис. Тенге (без урахування вартості інженерно-комунікаційної інфраструктури - ІКД). При реалізації побудованого будинку в загальну вартість включаються витрати на ІКД.

Черговики, які беруть участь в пілотному проекті, має право самостійно викупити готовий будинок з земельною ділянкою і підведеної ІКД або отримати позику в Жілстройсбербанке для його покупки.

Для придбання індивідуального будинку через Жілстройсбербанк передбачаються позики за зниженими відсотковими ставками. З метою зниження кінцевого позичальника ставки винагороди за позикою до 5% річних, державою будуть надані субсидії до 7% річних від ставки кредитування за попередніми і проміжним житловими позиками в рамках напряму «Підвищення доступності іпотечного кредитування», на строк не більше 5 років. Після закінчення 5 років, за попередніми або проміжним житловими позиками, а також при переході на житловий позику субсидування ставки винагороду припиняється.

Після закінчення 5 років, за попередніми або проміжним житловими позиками, а також при переході на житловий позику субсидування ставки винагороду припиняється

Порядок участі в програмі:

  1. Місцеві виконавчі органи (МІО) запускають пілтний проект і формують списки черговиків.
  2. Черговик проходить оцінку платоспроможності Жілстройсбербанке у напрямку МІО.
  3. Жілстройсбербанк проводить оцінку платоспроможності черговиків і представляє інформацію про очередниках, які підтвердили платоспроможність.
  4. МІО формує остаточний список черговиків і організовує будівництво будинків.
  5. Після оформлення угод купівлі-продажу з черговиками і реєстрації договорів в уповноваженому органі МІО передає Жілстройсбербанку необхідні документи для оформлення позики черговикам.
  6. Жілстройсбербанк видає позики черговикам під заставу ІЖС з земельними ділянками, переданими МІО черговикам в довгострокове тимчасове оплатне землекористування.
  7. МІО передає земельну ділянку у власність очередника після повної оплати вартості будівництва.

5. Стимулювання будівництва житла приватними забудовниками

Державна програма «Нурли жер» передбачає підтримку не тільки населення, що бажає придбати житло, але і приватних забудовників, що створюють пільгове житло. Для цих цілей державою передбачається субсидування процентної ставки по кредитах, що видаються банками для забудовників.

Розмір субсидії становить 7%, що відповідно дозволяє знизити процентну ставку кредиту на 7 відсотків.

Вимоги для забудовника:

  • цільове призначення - будівництво житла;
  • термін кредитування - до 3 років;
  • максимальний термін субсидування - до 3 років;
  • термін кредитування повинен бути рівний терміну субсидування.

Після отримання позики в рамках даного напрямку забудовник зобов'язаний 50% побудованого житла реалізувати через Жілстройсбербанк за наступними цінами за 1 кв. метр:

  • до 260 тис. тенге в містах Астані, Алмати та їх приміських зонах;
  • до 220 тис. тенге в інших регіонах.

Стимулювання будівництва житла приватними забудовниками і його організація проводиться фондом розвитку підприємництва «Даму».

6. Реалізація раніше прийнятих державних житлових програм

Раніше введені програми також будуть підтримуватися з 2017 до 2020 року:

  • орендне житло для черговиків, які перебувають на обліку в МІО, і молодих сімей;
  • орендне житло з викупом АТ «ВО« КІК »;
  • орендне і кредитне житло АТ «Байтерек девелопмент»;
  • комерційне та орендне житло з викупом Фонду нерухомості.

Це означає, що нові заявки по перерахованих вище напрямків не братимуться, але житлові об'єкти, по яким вже розпочато будівництво, будуть закінчені і здані учасникам цих напрямків.

Також триває подальша реалізація раніше передбачених механізмів житлового будівництва щодо захисту пайових внесків, фінансування проектів житлового будівництва Жілстройсбербанка з приватними забудовниками та пілотного проекту знесення аварійного житла в місті Астані.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online