Імперія Пригожина взяла військові містечка

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багатомільярдні контракти Міністерства оборони подарували компаніям, пов'язаним з кремлівським ресторатором Євгеном Пригожиним. На чолі успіху - п'ятеро відставних петербурзьких поліцейських. Багатомільярдні контракти Міністерства оборони подарували компаніям, пов'язаним з кремлівським ресторатором Євгеном Пригожиним

Колаж Фонтанка / ДП / Інтерпресс

Щонайменше 26 мільярдів рублів отримають за державними контрактами на обслуговування військових містечок п'ять компаній, заснованих в Петербурзі в серпні - вересні 2015 року. Очолюють компанії п'ятеро колишніх поліцейських. Вони ніколи не займалися бізнесом і далекі від проблем житлово-комунального господарства, але у них правильний шеф - вказівки отримують в офісі «Конкорда» Євгена Пригожина.

Авторитет покровителя виявився такий високий, що конкурсна комісія підприємства Міноборони «не помітила», що допускає до пирога фірми без досвіду, без працівників, без репутації і необхідних ліцензій, а прокуратура не бачить злочину в очевидне порушення КК, що передбачає позбавлення волі за незаконне підприємництво без ліцензії. Тепер структури, пов'язані з Пригожиним, забезпечують військовим все - харчування, клінінг, зміст казарм, опалення і водопровід. Колишній «Оборонсервіс» стає «філією» імперії «Конкорд».

З часів міністра Сердюкова вважається, що війська повинні займатися виключно бойовою підготовкою, а все інше, в тому числі утримання військових містечок, їх опалення і водопостачання, чистота і порядок, а також годування військовослужбовців - справа цивільних. Для цих цілей був створений монстр «Оборонсервіс» - комерційна організація зі стовідсотковим державним участю. але «Оборонсервіс» прокрався , Сердюков позбувся посади, і нове керівництво пішло своїм шляхом.

Генерал армії Сергій Шойгу в квітні 2015 року помітив, що утриманням будівель, опаленням і водопостачанням займаються відразу три «внучки» «Оборонсервіс» - «Слов'янка», «РЕУ», «Обороненерго», і запропонував ці функції об'єднати в одному новоствореному АТ « ГУ ЖКГ ». Президент і уряд підтримали міністра, в травні 2015 року «ГУ ЖКГ» було визначено для військових єдиним постачальником всіх комунальних послуг.

Слова про єдиному постачальнику в особі АТ «ГУ ЖКГ» виявилися просто красивими словами. Всього через кілька місяців між АТ зі стовідсотковим державним участю і армією з'явилася прокладка, в яку йдуть мільярди.

Сьогодні оператори армійських котелень по всій країні працюють, часто не маючи трудового договору, проходячи на територію військових частин, де розташовані їхні робочі місця, фактично нелегально, не отримавши необхідних допусків по техніці безпеки. У Петербурзі і Ленобласті зарплату отримали поки за листопад, за грудень - обіцяють, але суму не називають.

У Петербурзі і Ленобласті зарплату отримали поки за листопад, за грудень - обіцяють, але суму не називають

Черга за зарплатою в підрозділ «Норденерго» в Ломоносова

Фото: читач "Фонтанки"

Мільярди - в невідомість

У жовтні 2015 року на офіційному сайті держзамовлення з'явилося кілька цікавих документів. Якщо «Слов'янка», «Обороненерго» і «РЕУ» надавали профільні послуги власними силами, то «ГУ ЖКГ» вирішило залучити субпідрядників і оголосило запит пропозицій на весь спектр діяльності за всіма військовими округами. Загальна сума контрактів на тепло, воду і зміст казарм - близько 30 мільярдів рублів.

«Фонтанка» вивчила список переможців. Найуспішнішими виявилися претенденти, створені за пару місяців до конкурсу, про які ніхто і ніколи не чув. У кожному з них - єдиний засновник, він же генеральний директор, який увірвався в мільярдний бізнес з нізвідки. Всього таких компаній близько десятка. Ми зупинили увагу на п'яти з них, які отримали найбільші замовлення, в сукупності на 26 870 258 453 рубля.

ТОВ «Норденерго» з 1 листопада 2015 року забезпечує водопостачання і теплопостачання в Західному і Центральному військовому округах - від Калінінграда і до Байкалу.

ТОВ «Теплосінтез» відповідає за воду і тепло в Південному і Східному військових округах.

За зміст казармено-житлового фонду в Західному військовому окрузі відповідає ТОВ «Теплоснаб», за казарми Центрального військового округу - ТОВ «Профтехуслугі», за казарми Східного військового округу - ТОВ «ТКС».

Всі ці суспільства зареєстровані в Петербурзі з 27 серпня по 14 вересня 2015 року, ТОВ «ТКС» та «Теплосінтез» - в один день. Їх власники, вони ж засновники - предмет окремого інтересу. Чоловіки у віці від 42 до 47 років. Ніхто з них раніше не володіла ніяким бізнесом. Ніхто ніколи не займав посади керівника компанії. Наскільки відомо «Фонтанці», їх об'єднує одне - всі вони раніше служили в поліції Петербурга.

Правда Ростехнагляду проти правди "ГУ ЖКГ»

Навіть попереднє вивчення процедури викликало нерозуміння: здоровий глузд і доступні документи свідчили, що ніхто з переможців не міг бути навіть допущений до участі в конкурсі.

Конкурсна комісія оцінювала такі критерії, як: кількість і кваліфікація трудових ресурсів, обсяг фінансових ресурсів за 2013-2014 роки, власний досвід щодо виконання аналогічних договорів за 2014 і перші три квартали 2015 року, ділова репутація, яка підтверджується грамотами та подяками. Відмітка в протоколі - відомості представлені. Тобто відомості про досягнення в 2013-2014 роках представлені компаніями, заснованими восени 2015 року.

Серед обов'язкових вимог - наявність необхідних ліцензій і дозволів, окремим рядком - обов'язкова наявність ліцензії на роботу з відомостями, що становлять державну таємницю. Реєстру таких ліцензій у відкритому доступі немає, але арифметика говорить, що у компаній-переможців її бути на момент подачі документів просто не могло. Наприклад, дата реєстрації в ЕГРЮЛ ТОВ «Норденерго» - 14 вересень 2015 року. Офіційні терміни надання адміністративної послуги з отримання ліцензії на право працювати з держтаємницею - 60 календарних днів. Дата закінчення прийому заявок на водопостачання ЗВО - 28 жовтень 2015 року, через 44 дні.

Для роботи в котельнях необхідна ліцензія на обслуговування об'єктів підвищеної небезпеки. Видача цих ліцензій - в компетенції Ростехнагляду, і реєстр знаходиться у відкритому доступі. Ні «Норденерго», ні «Теплосінтеза» в реєстрі не знайшлося.

Проте у всіх випадках конкурсні комісії засвідчили, що необхідні ліцензії, так само як і досвід роботи, у претендентів в наявності. Прохання роз'яснити незрозуміле «Фонтанка» направила генеральному директору АТ «ГУ ЖКГ» Сергію Карпову.

Довелося потривожити регіональне управління Ростехнагляду, щоб уточнити, чи все-таки у «Норденерго», що обслуговує весь військовий Північно-Захід, ліцензія на право роботи з котельнями, чи ні. Заступник керівника Північно-Західного управління Ростехнагляду Олексій Капаєв відповів:

Дзвінок в прес-службу АТ «ГУ ЖКГ» ситуацію не прояснив. «Порадившись із фахівцями», Марія Лисенко, врозріз з інформацією Ростехнагляду і математикою, уточнила, що «в складі закупівельної документації були надані всі необхідні ліцензії та дозволи на здійснення зазначених видів діяльності». Пояснивши, що «в ряді проведених закупівель» брали участь колективні учасники (що допускається законом), а в такому випадку параметри членів об'єднання підсумовуються.

Документи слова керівника прес-служби і неназваних фахівців не підтверджують. У конкурсній документації немає ні слова про колективному учаснику.

тінь Пригожина

Зневірившись розібратися в логіці вибору постачальників води і тепла для всієї російської армії, кореспондент «Фонтанки» спробував отримати відповідь у раптово успішних бізнесменів - господарів і керівників компаній-лідерів. Перша думка - подзвонити і запитати - виявилася нездійсненною.

Дзвінок в прес-службу «ГУ ЖКГ»:

- Надайте, будь ласка, люб'язність, підкажіть контакти компаній, з якими «ГУ ЖКГ» уклало контракти на обслуговування військових містечок.
- Всі контактні дані вказані в конкурсній документації.
- Там тільки адреси, а у вас, напевно, є номери телефонів, електронна пошта.
- Ні. Ми не можемо розкривати персональні дані. Все, що у нас є, опубліковано в конкурсній документації.
- Я не прошу персональні дані. Я прошу номера службових телефонів компаній, які уклали багатомільярдні держконтракти. Це публічна інформація, і вона напевно у вас є.
- Вся інформація міститься в конкурсній документації.
- Там немає телефонів.
- Вся інформація міститься в конкурсній документації.

За щасливим збігом, усі організації зареєстровані в Петербурзі, і журналіст відправився в піший обхід.

ТОВ «Норденерго» (більш 10,5 мільярда за держконтракти) - кімната в бізнес-центрі «Сенатор» на Чкаловському проспекті, будинок 15. Вхід з кута. У кімнаті - кілька дешевих канцелярських столів, багато пустого місця і кілька жінок. Одна з них відрекомендувалася головним бухгалтером.

Офіс «Норденерго»

Фото: Денис Коротков

- Добридень. Можна побачити генерального директора Дмитра Тимофійовича Матерікіна?
- Звичайно. Але він зараз в область поїхав. Ви з якого питання?
- З питання контрактів з Міноборони на забезпечення теплом нашої армії. З ким можна поговорити?
- Ми тільки що контракт отримали, зараз йде прийом працівників. Ніяких коментарів не даємо.
- Але це ж державний контракт, укладений на принципах гласності та доступності інформації. Ви обслуговуєте армійські котельні, підкажіть, у компанії є ліцензія на обслуговування небезпечних об'єктів?
- Ліцензія в процесі отримання. Всі проплати зроблені.
- Тобто ви отримали контракт до того, як отримали ліцензію?
- Я не в курсі. І взагалі, до побачення, а то ми зараз поліцію позовом.

ТОВ «Теплосінтез» (понад 6 мільярдів за держконтракти) - бізнес-центр «Друкарський двір» на Чкаловському проспекті. Приміщення - під копірку. Такі ж столи та комп'ютери. Головбух на місці.

- Добридень. Можу я бачити генерального директора Ігоря Васильовича Ільгіна?
- Його немає. Він у відпустці. А ви з якого питання?
- З приводу армійських котелень.
- Спробуйте в «Мегалайн» зателефонувати.
- А в «Мегалайн» до кого звернутися?
- Я загальної картини не знаю. Мене курирує головний бухгалтер «Мегалайн». Вам краще там і уточнити.

ТОВ «ТКС» (понад 2 мільярди за держконтракти) - бізнес-центр «Невський 1», через двір на другий поверх, двері в закутку навпроти туалету. Ті ж столи, ті ж комп'ютери. Знову головбух.

- Добридень. Можу я бачити генерального директора Андрія Юрійовича Рогова?
- Його тут не буває.
- А де я можу його знайти?
- Васильєвський острів, 17 лінія, «Мегалайн».

ТОВ «Теплоснаб» (близько 5,5 мільярда за держконтракти) - проектний інститут МВС на вулиці Куйбишева, 24, п'ятий поверх без ліфта. Головбух з помічницею розпаковують оргтехніку.

- Добридень. Як пройти до генерального директора Сергію Валентиновичу Лобкову?
- Навіть не знаю, коли він тут буде.
- Де ж його шукати? Може, в «Мегалайн»?
- Він там часто буває.

ТОВ «Профтехуслугі» (близько 2,4 мільярда за держконтракти) - бізнес-центр «Сенатор» на 6-й лінії Васильєвського острова. Кімната, столи, комп'ютери.

- Добридень. Хотілося б побачити генерального директора Андрія Миколайовича Будєнкова.
- Керівник тут не знаходиться, а що ви хотіли? Я головний бухгалтер.
- Хотів дізнатися, як в рекордні терміни ваша компанія домоглася таких чудових контрактів.
- Він навряд чи зможе відповісти вам на це питання. Компанія в складі холдингу, і всі питання вирішуються в холдингу.
- В якому холдингу? Як він називається?
- Він називається «Мегалайн».

У кожному офісі для керівників були залишені контактні дані і прохання зв'язатися з редакцією будь-яким зручним способом в будь-який час. Відповіді не було.

У всіх розмовах прозвучало: «Мегалайн». Це чарівне слово може означати «Конкорд», а точніше - Євгенія Пригожина. Якщо всемогутній кремлівський ресторатор дійсно має відношення до «Норденерго» і іншим нові звершення, то питання відпадають. Як відомо, він володіє таким авторитетом у армійських чиновників найвищої проби, що буває допущений до розробки до документації по конкурсам, в яких має намір сам брати участь, а юристи його компанії іноді представляють Міністерство оборони в законотворчому процесі - саме так уже було при розробці концесійних проектів військового відомства в 2014 році.

Як відомо, він володіє таким авторитетом у армійських чиновників найвищої проби, що буває допущений до розробки до документації по конкурсам, в яких має намір сам брати участь, а юристи його компанії іноді представляють Міністерство оборони в законотворчому процесі - саме так уже було при розробці   концесійних проектів військового відомства в 2014 році

Євген Пригожин

Фото: Юрій Мартьянов / Коммерсант

За даними системи СПАРК, ТОВ «Мегалайн» засновано в березні 2011 року. Співзасновники - ТОВ «Конкорд менеджмент і консалтинг» і ТОВ «Лахта» (власник - Світлана Собірова). ТОВ «Конкорд менеджмент і консалтинг» з 2011 року на 100% є власністю матері Євгенія Пригожина - Віолетти. Сам Пригожин вийшов з власників компанії в 2009 році.

Як встановили в своєму розслідуванні журналісти РБК, в 2015 році «Мегалайн» і пов'язані з ним компанії уклали контракти на надання клінінгових послуг армійським структурам приблизно на 3 мільярди рублів. Раніше, в кінці 2012 року, дворічні контракти з дочірніми структурами «Конкорда» на 92 млрд рублів на забезпечення харчуванням військових підрозділів уклав «Воєнторг».

Котельні під керуванням завстоловой

Не знайшовши відповідей у ​​керівництва, журналіст відправився в народ. В котельні на території військових частин так просто не пройдеш, а ось в підрозділах колишнього «Оборонсервіс» все набагато демократичніше.

У Токсово, в експлуатаційній дільниці колишньої «Слов'янки», співробітники простодушно розповіли: їм пояснили, що з листопада вони працюють в організації, яка називається «Норденерго», але договорів поки не підписали. Зарплату за листопад дали, за грудень - авансу немає (розмова відбувалася в останніх числах грудня 2015 року). Про своє гендиректора Матерікіне вони нічого не знають, всі папери пишуть на ім'я «регіонального керуючого Селікаева Р.Р.»

Начальник експлуатаційної дільниці колишнього АТ «РЕУ» в Ломоносова Олексій Алексєєв теж згадав про «регіонального керуючого»:

- Олексій Олександрович, підкажіть, в якій організації зараз працюєте ви і ваші співробітники? З розмов з ними я зрозумів, що у них немає підписаних трудових договорів?
- Зараз договори заповнюються, і ми їх відправляємо в управління, договори з «Норденерго».
- Я намагався зв'язатися з гендиректором «Норденерго» Матерікіним, у мене не вийшло. Мені підказали, що всі питання вирішує регіональний керуючий Руслан Селікаев. Це так?
- Так, він регіональний керуючий з технічного обслуговування.
- Він керуючий в якій організації?
- Про це вам краще запитати у нього. Мені потрібно проконсультуватися.

Та й немає не говорити, чорне і біле не називати

Послухавши поради, «Фонтанка» зателефонувала Руслану Селікаеву. Почути про нього як про регіональний керуючому, відповідальному за тисячі небезпечних виробничих об'єктів, було дивно. Ще два роки тому Селікаев трудився в ТОВ «Головна лінія» (на думку журналістів «Нової газети», пов'язаним з Євгеном Пригожиним), в якості керуючого їдальні навчального центру ЗВО, і ось перекваліфікувався в технаря.

- Руслан Рахимович, здрастуйте. Дозвольте уточнити, ми правильно розуміємо, що ви - регіональний керуючий армійськими котельнями в Північно-Західному регіоні?
- Ні, взагалі неправильно.
- Я розмовляв з працівниками ТОВ «Норденерго», які обслуговують армійські котельні в Петербурзі, в Ленінградській області. Вони сказали, що ви - їх регіональний керуючий. Вони щось наплутали?
- Ну так. Що ж сталося там? Ви з якого питання, я не розумію?
- Мене цікавлять проблеми «Норденерго». Працівники «Норденерго» мені сказали, що у них найголовніший з тих, кого вони знають - це регіональний керуючий Руслан Рахимович Селікаев.
- Так у них там повинен бути якийсь генеральний директор.
- Генеральний директор є, пан Матерікін ...
- Так Так.
- Але працівники кажуть, що його ніколи не бачили, і що все вирішує регіональний керуючий Селікаев. Я можу дізнатися, де ви працюєте?
- Ні звичайно. Що, в Інтернеті не написана моя посада хіба?
- В Інтернеті написано, що ви співробітник ТОВ «Головна лінія», що добре годуйте військовослужбовців.
- Так, була справа, була справа.
- Ви зараз там же працюєте?
- Я зараз у багатьох моментах працюю, багатьом допомагаю. Поясніть, у чому проблема з котельнями?
- На даний момент котельні працюють без ліцензій на обслуговування об'єктів з підвищеною небезпекою. Я питаю: хто у вас головний? Мені відповідають: регіональний керуючий Селікаев. Мене дурять?
- Ні, просто питання взагалі не так поставлений. Давайте я це питання уточню у своїх керівників. Те, що в котельних був, так, був. Ми їх обстежили і розмовляли з персоналом ... Спасибі вам за інформацію! Навіщо я буду розголошувати вам свою таємницю. Ви в Інтернеті знайдіть.
- Але моє запитання стосується відкритого державного контракту на багато мільярдів, ця інформація повинна бути відкритою і доступною суспільству.
- Ні, це неправда, у вас дуже зіпсована інформація. Ви неправильно подзвонили.

Журналіст решил з'ясувати питання про можливий зв'язок «Мегалайн» и «Конкорда» з «Норденерго» у того, хто напевно володіє необхідною компетенцією - у генерального директора «Мегалайн» Максима Москальова. З'ясувалося, що гендиректор в компанії не головний, і йому необхідно отримати у кого-то дозвіл. У кого - генеральний не признався.

- Максим Вячеславович, здрастуйте. Вибачте, що неспокій, але без вас не розібратися. Скажіть, будь ласка, «Мегалайн» має якесь відношення до товариств з обмеженою відповідальністю «Норденерго», «Теплосінтез», «Теплоснаб», які працюють з обслуговування військових містечок Західного військового округу?
- Знаєте, я думаю, що вам з цього питання слід звернутися в прес-службу, я не уповноважений давати коментарі подібні.
- Але це ж нонсенс. Хіба може прес-служба мати компетенцію більше, ніж ви, генеральний директор компанії?
- Не можу вам прокоментувати, утримуюся. Не вважаю за необхідне.

Останні питання були спрямовані Євгену Пригожину. «Фонтанка» попросила відповісти, чи поширюються його комерційні інтереси на ТОВ «Мегалайн», а також на «Норденерго», «Теплосінтез», «Теплоснаб», «Профтехуслугі», «ТКС», і контролює він в будь-якій мірі діяльність цих компаній. Відповіді поки що не отримано.

Мільярди без відповідальності

Насправді відповіді на питання, чи не отримані у менеджерів «Мегалайн», відомі будь-якому начальникові котельні. Саме в офісі «Мегалайн» їх збирали 4 грудня 2015 року на інструктаж. Саме в офіс «Мегалайн» запрошують на співбесіду кандидатів на вакансію оператора військової котельні (представляючись співробітниками відділу кадрів холдингу «Рух», чиї телефони і адреси електронної пошти збігаються з контактами «Мегалайн» і «Конкорда»).

Формально ні «Мегалайн», ні «Конкорд», ні особисто Євген Пригожин ніякого відношення до зобов'язань за держконтракти на 26 з гаком мільярдів рублів не мають. У разі чого, питати доведеться з п'ятьох директорів-власників, більше схожих на призначених зіцголова співробітників приватної служби безпеки, ніж на менеджерів, здатних забезпечити обслуговування тисяч технічно складних і небезпечних об'єктів. Запитати, швидше за все, вдасться трохи. Так, з відомих досягнень гендиректора ТОВ «Норденерго» Дмитра Матерікіна - ліцензія приватного охоронця і «Міцубісі Лансер» 2006 року випуску, а зона відповідальності - півкраїни.

Прокуратура: Нам відомо

Зауважимо, що обстановка з армійськими котельнями на території Росії, які обслуговуються організаціями, які не мають відповідних ліцензій, як за підручником укладається в 171 статтю Кримінального кодексу, враховуючи фінансові умови контрактів - у видаткову частину другу цієї статті, до двох років позбавлення волі.

У Північно-Західному управлінні Ростехнагляду журналіста запевнили, що направили запит в петербурзьке підрозділ АТ «ГУ ЖКГ», а інформацію «Фонтанки» передали в 961 відділ держтехнагляду Міноборони, який здійснює контроль за військовими котельнями. З військового держтехнагляду відповіді на питання редакції поки не надійшло.

Припустивши, що за два місяці історією повинна була зацікавитися військова прокуратура, «Фонтанка» звернулася в Санкт-Петербурзьку гарнізонну прокуратуру. Питання було два: чи відомо про фактично нелегальній роботі обслуговуючого персоналу котелень і які заходи прокурорського реагування приймаються?

На перше питання в прокуратурі відповіли: «Це нам відомо».

З відповіддю на друге питання попросили почекати 20 хвилин. Минуло два тижні, але відповіді немає.

Глас народу

По всій країні приблизно так, як в повідомленні оператора однієї з котелень від 10 січня (авторські орфографія і пунктуація збережені. - Прим. Ред.):

З настроями колишніх співробітників «Слов'янки» і «РЕУ», несподівано для себе опинилися працівниками невідомих «Норденерго», «Теплосінтеза» та інших, можна ознайомитися на профільної сторінці «ВКонтакте» .

Денис Коротков, «Фонтанка.ру»


© Фонтанка.Ру

Можна побачити генерального директора Дмитра Тимофійовича Матерікіна?
Ви з якого питання?
З ким можна поговорити?
Ви обслуговуєте армійські котельні, підкажіть, у компанії є ліцензія на обслуговування небезпечних об'єктів?
Тобто ви отримали контракт до того, як отримали ліцензію?
Можу я бачити генерального директора Ігоря Васильовича Ільгіна?
А ви з якого питання?
А в «Мегалайн» до кого звернутися?
Можу я бачити генерального директора Андрія Юрійовича Рогова?
А де я можу його знайти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online