Звільнення головного бухгалтера - відпрацювання за власним бажанням, передача справ, з ініціативи роботодавця

  1. Які потрібні документи
  2. Законодавча база
  3. За власним бажанням
  4. Як звільнити з ініціативи роботодавця
  5. По згоді сторін
  6. При ліквідації підприємства
  7. Формування наказу (зразок)
  8. Як правильно передати справи
  9. Скільки повинен відпрацювати
  10. Чи несе він відповідальність після процедури
  11. Як звільнити з бюджетної організації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Піти з роботи бухгалтер може за своєю ініціативою, а також за бажанням роботодавця.

Відпрацювання в 2 тижні - це обов'язок головного бухгалтера перед роботодавцем, якщо працівник звільняється за власним бажанням.

Звільнення Це припинення дії трудового договору з ініціативи роботодавця, співробітника, третіх осіб. Чи правомірно за умови того, що дотримано законний порядок цієї процедури, встановлений ТК РФ Підстави до звільнення Це основні початку, правила, на практиці - статті ТК РФ, за якими звільняється посадова особа Підприємство або компанія Це юридичні особи різних форм власності Трудовий договір Це контракт, в якому вказані повноваження співробітника і роботодавця, відповідно до займаної посади за кваліфікацією працівника, порядок розірвання і т.д. Головний бухгалтер підприємства (компанії) Це фахівець, який здійснює свою роботу за системою обліку відповідно до чинних положень закону. В задачу, яка вирішується головним бухгалтером, входить своєчасна сплата податків. А також звіт перед власниками організації і державними органами, звіт перед власниками підприємства і контроль за фінансовим станом підприємства. На відміну від рядового співробітника-бухгалтера, головний бухгалтер призначається на посаду генеральним директором компанії, звільняється їм же. А також підпорядковується тільки йому

Які потрібні документи

Основними документами, які свідчать знаходження співробітника на роботі, виступає трудова книжка і договір. Перший його примірник зберігається в службі кадрів, а другий - у працівника.

Трудова книжка зберігається в службі кадрів. Співробітник кадрів несе за неї особисту відповідальність, тому вона не видається на руки працівникові.

Якщо звільняється співробітник захоче встати на облік до Служби зайнятості, то йому необхідна довідка підтвердженої форми ( 2-ПДФО ) Про доходи, але без урахування 13% податку.

Бухгалтер, який звільняється колезі зобов'язаний видати її протягом 7 днів. Для отримання допомоги по безробіттю звільняється співробітник повинен встати на облік до Служби Зайнятості протягом 14 днів.

Якщо є в цьому необхідність, то бухгалтерія колишнього місця роботи може написати довідки про середній дохід за кілька місяців, а також видавати їх для інших цілей.

Всі документи можуть бути витребувані безкоштовно колишнім працівником одного разу. Але варто це зробити не пізніше року після звільнення.

Довідки можуть надсилатися поштою або вручну, проводитися через спеціальну форму, копії отриманих довідок вкладаються в особову справу колишнього працівника.

Законодавча база

ТК РФ (197-ФЗ) від 2001 року регулює всі питання, пов'язані зі звільненням працівників.

Не можна сказати про те, що ТК РФ особливу увагу приділяє персони головного бухгалтера. Загалом, підстави його звільнення не відрізняються від звільнення з роботи співробітників, що займають інші посади.

За власним бажанням

Звільнення за особистою ініціативою ( стаття 80 ТК РФ ). Бухгалтер при звільненні за особистою ініціативою пише заяву за 2 тижні.

Роботодавець не має права заважати співробітнику в бажанні звільнитися. Але на практиці ситуації зможуть бути різними.

Якщо роботодавець налаштований не відпускати підлеглого з роботи, Заява можна зареєструвати в канцелярії.

Якщо і цей варіант не проходить, то через пошту можна відправити заяву на звільнення з повідомленням про вручення. Протягом 14 днів роботодавець повинен знайти співробітнику заміну.

Передача справ новому працівникові - це не обов'язок залишає свою посаду головного бухгалтера. Але краще справи передати. Якщо не знайдений новий працівник, їх можна передати роботодавцю.

Якщо протягом року після звільнення начальник звільнився головного бухгалтера знайде в справах колишнього працівника помилки, йому загрожують неприємності. Роботодавець може подати позов .

Як звільнити з ініціативи роботодавця

Стаття 81 п.5

говорить про невиконання трудових зобов'язань Без причини і при наявності стягнень з дисципліни. Посада головного бухгалтера передбачає дисциплінований і акуратний характер своєї роботи: працівника з доганами звільнити не є проблемою Стаття 81 п. 9 говорить про прийняття головним бухгалтером рішення Яке спричинило порушення збереження і цілісності власності, використання майна юридичної особи неправомірно, заподіяння майнової шкоди компанії Невідповідність посади головного бухгалтера через недостатню кваліфікацію (цей недолік працівника був підтверджений результатами минулої атестації) При мене власника може статися така ситуація Протягом трьох місяців новий власник має право розірвати трудовий договір з працівниками. У тому числі і з головним бухгалтером. Але працівникові в цьому випадку покладаються компенсаційні виплати . Вони рівні трьом заробітним платам в середньому показнику (стаття 81 п.4) Прогул Відсутність на роботі більше 4 годин, без причини шанобливого характеру Вчинення на роботі дій протиправного характеру Розкрадання, знищення, розтрата, пошкодження чужої власності. Факти встановлені судовим рішенням, що набрало правову силу Порушення вимог охорони праці У разі, якщо це заподіяло тяжкі наслідки або створило ймовірність їх виникнення Вчинення дій винного характеру посадовою особою Працюючим з товарними цінностями. Дії стали підставою втрати довіри з боку начальника Надання начальнику неправдивих відомостей І документів при оформленні трудового контракту, розголошення комерційної таємниці

Роботодавець, звільняючи за цією статтею 81 п.9 співробітника, повинен аргументовано довести, що працівник заподіяв шкоду компанії через своїх дій.

В іншому випадку, може вийти так, що звільнений працівник буде себе захищати. Форма захисту - це звернення до суду.

Якщо суд прийме до уваги сторону позивача і схвалить її, то підприємству доведеться відновлювати колишнього працівника в правах, а також виплатити йому гроші за час прогулу.

За рішенням суду, прогул головного бухгалтера буде вважатися вимушеним.

ФЗ-129 від 1996 р стаття 18 призводить три підстави, за якими головний бухгалтер може притягуватися до відповідальності (адміністративної чи кримінальної):

  1. Ухилення фахівця від ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.
  2. Спотворення інформації, яка міститься в звітності.
  3. Подання звітності з відхиленням від діючих термінів.

Крім того, не слід забувати, що головний бухгалтер - це посадова чи, а також сторона трудових відносин. Вони полягають між ним і роботодавцем.

Виходячи з цього, цей працівник (як і всі інші), може залучатися до інших видів відповідальності. Це дисциплінарна і матеріальна відповідальність.

Кримінальна відповідальність головного бухгалтера після звільнення настає за різними статтями КК (199.1, ст.30 ч.3 , ст. 159 і т.д. ).

наприклад:

Стаття 199 КК РФ говорить про ухилення від сплати податків і внесків страхового характеру у позабюджетні фонди.

У цьому діянні бухгалтер не надає звітність та інші документи, або включає в них неправдиві відомості.

Це діяння карається штрафними санкціями в розмірі від 100000 до 300000 рублів або в розмірі заробітної плати за період від року до двох, або арешт від 4-6 міс., Позбавлення права займатися роботою головного бухгалтера на термін від 3 років, або без зазначення строку.

Стаття 199.1 говорить про невиконання з боку головного бухгалтера обов'язків податкового агента. Головний бухгалтер ігнорував роботу щодо обчислення та сплати податків до бюджету РФ.

Це діяння тягне за собою штрафні санкції в розмірі від 1000000 до 300000 тисяч рублів, арешт від 4-6 міс., Позбавлення волі на строк від 2 років позбавленням права займатися роботою головного бухгалтера, або без зазначення цього терміну.

Стаття 76 ТК Росії відображає кілька ситуацій, в яких звільняється головний бухгалтер:

  • поява на робочому місці в сп'янінні (алкоголь, наркотики);
  • поява медичного висновку про протипоказання до цієї роботи;
  • вимоги органів влади і управління.

По згоді сторін

Головний бухгалтер і роботодавець можуть домовитися між собою з формулюванням - по згоді сторін .

Тут варто звернути увагу на 2 особливості. По-перше, працівникові не обов'язково відпрацьовувати два тижні, по - друге, він не отримує вихідної допомоги (стаття 178).

При ліквідації підприємства

Роботодавець повинен попередити працівників про ліквідації компанії за 2 місяці.

Але якщо головний бухгалтер не проти, його можуть звільнити і до закінчення цього терміну. Але при ліквідації роботодавець завжди виплачує додаткову компенсацію.

У разі звільнення за цим пунктом, за працівником компанії зберігається щомісячний заробіток на час його працевлаштування .

Виплати колишньому співробітнику припиняються після 2 місяців після звільнення.

Якщо випадок визнаний виключним, то заробіток може бути збережений за звільненим громадянином (нкой) і на 3 місяць ( стаття 178 ч.2 ).

Щоб зберегти заробітну плату на 3 місяць, співробітник повинен відповідати ряду умов:

Звернення в термін (2 тижні) в Службу зайнятості Чи не працевлаштування в термін 3 місяці Службою Зайнятості Рішення від Служби Зайнятості В якому за колишнім працівником зберігається заробіток в середньому показнику за місяць

Угодою (колективним) можуть бути передбачені інші умови з виплати вихідної допомоги. У договорі можуть бути відображені їх збільшені розміри.

Але існує категорія посадових осіб, яким не можна встановлювати виплати при ліквідації підприємства або організації в додатковому порядку.

У цю категорію осіб входить головний бухгалтер. Коли відбувається ліквідація юридичних осіб, виплати головному бухгалтеру при звільненні не можуть бути більше трьох заробітків за місяць.

Формування наказу (зразок)

Наказ про звільнення - це документ розпорядчого характеру, в якому знаходить своє відображення факт припинення трудових правовідносин.

Наказ складається на основі отриманого від працівника заяви . Документ видається в типовій формі Т-8 , Якщо звільнення підлягає один працівник.

відома також форма Т-8а , Якщо йдуть з роботи відразу кілька співробітників. форми затверджені Постановою Держкомстату Росії від 5 січня 2004 року №1 .

Бланк наказу включає кілька реквізитів:

  • найменування юридичної особи, ОКПО;
  • назва документу;
  • час і дата видання документа;
  • реквізити трудової угоди;
  • посилання на статтю ТК (підстави припинення трудових відносин);
  • підставу розірвання трудової угоди ;
  • підписи і печатку.

Кадровий працівник робить напис в особовій картці співробітника. Проводиться розрахунок зі співробітником. У трудовій книжці також зроблено напис.

Як правильно передати справи

Механізм передачі справ від одного співробітника до іншого не визначено в кодексі. В принципі, звільняється бухгалтер взагалі може не здавати свої справи наступнику або керівнику.

Але краще створити акт передачі справ головного бухгалтера при звільненні, хоча навіть якщо це прописано в договорі з працівником, роботодавець може, не розраховує на передачу справ.

Це обумовлено статтею 9 ТК РФ ч.2 , Де сказано, що трудовий договір не може містити умов, які обмежують інтереси і гарантії працівників.

У Положенні про головних бухгалтерів ( Постанова РМ від 1980 року, №59 ) Говорилося, що прийом і здача повинні бути оформлені актом.

Його копія раніше відправлялася в вищестоящому керівництву. Але це положення вже не застосовується, так як суперечить цьому Кодексу та ФЗ-129 від 1996 р

Очевидно, що процедура передачі справ необов'язкова. Але для нового співробітника вона необхідна, для того, щоб він міг зрозуміти стан справ. А також наявність всіх документів.

Крім того, передача справ необхідна для розмежування зони відповідальності між фахівцями - новим і старим головними бухгалтерами.

Документальне оформлення акту прийому-передачі зможе убезпечити новоприбуле особа від помилок попереднього співробітника.

Скільки повинен відпрацювати

За угодою сторін До дня видання наказу про звільнення за власною ініціативою 14 днів

Чи несе він відповідальність після процедури

Протягом року роботодавець може подати на колишнього працівника в суд. Але тільки в тому випадку, якщо головний бухгалтер не здав справи і не відзначився актом прийому-передачі.

Але тільки в тому випадку, якщо головний бухгалтер не здав справи і не відзначився актом прийому-передачі

Як проходить звільнення за станом здоров'я дізнайтеся зі статті: звільнення .

Який запис у трудовій ставити при звільненні за строковим трудовим договором, читайте тут .

Як правильно написати заяву на звільнення за власним бажанням, дивіться тут .

В принципі, роботодавцю ніхто не може заборонити подати позов на працівника і з наявністю цього документа. Але в цьому випадку довести його провину буде дуже важко.

Як звільнити з бюджетної організації

Юридичні особи, незалежно від форми власності (державна чи приватна) при звільненні спираються на положення ТК РФ.

Норми, прописані в цьому законі і що стосуються звільнення співробітників, єдині для всіх.

Головний бухгалтер - це співробітник компанії або підприємства, чиє звільнення підпорядковується нормам ТК Росії.

Чільне місце головного бухгалтера над своїми колегами полягає в тому, що він призначається тільки генеральним директором, а також звільняється ім.

В іншому, головний бухгалтер - це співробітник, який підписав трудовий договір, як і інші працівники підприємства.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online