Глава Депстроя - про станціях Великої кільцевої лінії, "фізтеху" і метро в аеропорт

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: прес-служби департаменту будівництва

У найближчі роки Москву чекає Метробудівні бум. Влітку метро прийде в спальні райони: Солнцево і Новопеределкіно, плюс, відкриються сім станцій на Калінінінско-Солнцевський лінії від "Раменок" до "Рассказовкі". Про те, коли замкнеться Велике кільце, що буде з Каховської лінією, коли салатовий гілку продовжать за МКАД і які станції на Кожуховського лінії відкриються першими порталу Москва 24 розповів керівник департаменту будівництва Андрій Бочкарьов.

- Андрій Юрійович, в лютому запустили першу ділянку Великої кільцевої лінії від "Ділового центру" до "Петровського парку". Коли планується відкрити для пасажирів станцію "Нижня Маслівка"?

Відкриття ділянки Великої кільцевої лінії від "Петровського парку" до "Нижньої Масловки" заплановано на кінець року. Перегінні тунелі між станціями вже готові, будівництво самої "Нижньої Масловки" виконано практично на 90 відсотків.

До проходці перегінних тунелів на ділянці "Шереметьєвський" - "Лефортово" Великої кільцевої лінії плануємо приступити в червні 2018 року.


- За "Нижня Маслівка" на Великому кільці будуються станції "Шереметьєвський", "Ржевська", "Строминка", "Рубцовська" і "Лефортово". Як ви оцінюєте на даний момент ступінь готовності цих станцій і перегонів?

Вона різна. На "Шереметьєвській" зводять ескалаторний тунель і підхідні вироблення (тимчасові технічні тунелі для будівництва станційного комплексу). На "Ржевской" почалося будівництво вестибюля, на початку квітня будівельники приступили до спорудження огороджувальних конструкцій. На "Строминці" і "Рубцовського" зводяться огороджувальні конструкції котловану, на "Лефортово" споруджуються основні конструкції станції.

До проходці перегінних тунелів поки не приступили, але плануємо почати в червні 2018 року.

- А коли запустять на цій ділянці поїзда з пасажирами?

Запуск всього північно-східної ділянки БКЛ запланований на 2021 рік, але ділянку від "авіамоторні" до "Лефортово" відкриється раніше - в 2019 році.

- З якими труднощами метробудівцям доводиться стикатися на цій ділянці?

Перш за все, тут складну геологічну будову: обводнені грунти, тому "Нижня Маслівка", "Шереметьєвський" і "Ржевська" будуть глибокого закладення. Крім того, щільна міська забудова: фахівцям належить перенести величезний обсяг інженерних комунікацій.

Запуск станцій "Авиамоторная" і "Нижегородська" запланований на 2019 рік.

- За станціями північно-східної ділянки йдуть "Авиамоторная" і "Нижегородська". У чому особливість їх будівництва?

"Авиамоторная" і "Нижегородська" зводяться в рамках будівництва Кожуховського лінії метрополітену, хоча пізніше увійдуть до складу БКЛ. Зараз на станціях "Нижегородська вулиця" і "Авиамоторная" ведуться роботи з перекладки інженерних комунікацій, розробці котловану, влаштуванню огороджувальних конструкцій. Запуск цих станцій заплановано на 2019 рік.

- Які станції Великої кільцевої лінії відкриють у 2020 році? Коли кільце замкнеться?

В цей рік планується завершити будівництво трьох ділянок: від станції "Хорошевський" до "Нижніх Мневніков" зі станціями "Вулиця Народного Ополчення" і "Мневники"; від станції "Аміньевское шосе" до "Проспекту Вернадського" зі станціями "Аміньевское шосе", "Мічурінський проспект" і "Проспект Вернадського"; від "Проспекту Вернадського" до станції "Каховська", включаючи ділянку від "Каширської" до "Каховської", зі станціями "Вулиця Новаторів", "Воронцовская" і "Зюзін".

Замкнути БКЛ планується в 2021 році.

Фото: портал Москва 24 / Володимир Яроцький

- Ділянка від "Мневніков" до "Аміньевского шосе" зі станціями побудують останнім?

Одним з останніх. На цій ділянці розмістяться три станції: "Терехово", "Можайська" і "Довідкова".

Будівництво станції "Довідкова" вже почалося

- Зараз якісь роботи розпочаті на цій ділянці?

Почалося будівництво станції "Довідкова". Фахівці приступили до робіт з винесення інженерних мереж з плями забудови станції, а також займаються плануванням будівельного майданчика. В районі майбутньої станції вирівнюють рельєф, надають йому необхідну форму для проведення робіт. Потім почнуть установку огороджувальних конструкцій станційного котловану, використовуючи метод "стіна в ґрунті".

- І в чому перевага цього методу?

Він дозволяє будувати станції метро в щільній міській забудові. Створюється глибокий котлован в безпосередній близькості від існуючих будівель і споруд, не приводячи до деформації фундаменту. Принцип такий: готуються вузькі траншеї глибиною до 50 метрів, виймають грунт з траншей і заповнюють монолітним бетоном або залізобетоном. Така стіна є одночасно огороджувальної і несучою конструкцією підземної споруди.

- Коли почнеться реконструкція Каховської лінії? Які роботи планується виконати? Чи буде зміна конструкції платформ?

До реконструкції приступимо не раніше наступного року. За станціями "Каширська" і "Варшавська" планується продовжити тупики, плюс, за "Каширської" будуватимуть додаткову вентиляційну камеру. Також замінимо систему автоматики і телемеханіки руху поїздів із застарілою релейного на мікропроцесорну.

Про масштаби реконструкції платформ і вестибюлів поки рано говорити, фахівці ще не завершили глобальне обстеження.

Замоскворецький лінію продовжувати не плануємо.


- Чи є плани щодо продовження Замоскворецької лінії? Коли відкриють для пасажирів станцію "Біломорська"?

Продовжувати Замоскворецький лінію не плануємо, це не передбачено програмою розвитку метрополітену. А "Біломорську" побудуємо до кінця 2018 року. Зараз там ведуться роботи по обробці платформи і службових приміщень, а основні конструкції практично повністю готові. Багато робіт доводиться робити тільки вночі, так як тут проходить діюча лінія до "Ховріно".

Фото: прес-служба департаменту будівництва Москви

- Від станції метро "Вулиця Новаторів" БКЛ перетинаються лінія метро в Комунарка. Скільки станцій планується побудувати і на якій глибині? Коли почнеться створення лінії?

Протяжність складе 15,6 кілометра, буде побудовано сім станцій: "Вулиця Новаторів", "Вулиця Академіка Опаріна", "Вулиця Генерала Тюленева", "Слов'янський світ", "Мамирі", "Комунарка" і "Столбово". Це буде лінія мілкого закладення. Максимальна глибина тунелів - 25 метрів. Плануємо приступити до будівництва в 2019 році.

Зазначу, що будувати все станції почнемо одночасно, це передбачено проектом.

Будівництво станції "Физтех", можливо, почнеться вже в другій половині наступного року

- Люблінсько-Дмитрівська лінія вийде за МКАД і прийде в селище Північний. Коли жителям чекати відкриття станції "Физтех"? І почалося чи будівництво станцій "800-річчя Москви" і "Ліанозово"?

Щоб протягнути лінію до селища "Північний", необхідно розробити план ділянки. Зараз інститут Генплану готує містобудівну документацію, імовірно її затвердять в другому кварталі 2019 року. Можливо, будівництво станції "Физтех" почнеться вже в другій половині наступного року.

Будівництво станцій "800-річчя Москви" і "Ліанозово" ще не почалося, але недавно була визначена підрядна організація на виконання цих робіт будівництво цих станцій, вони почнуться найближчим часом.

Обидві станції побудують відкритим способом, а перегони пройдуть за допомогою тунелепрохідних механізованих комплексів. Станція "Вулиця 800-річчя Москви" розташується уздовж Дмитровського шосе між вулицею 800-річчя Москви і Яхромськіє проїздом. "Ліанозово" - правіше Дмитровського шосе навпроти Вагоноремонтній вулиці.

Фото: портал Москва 24 / Микита Симонов

- Лінія метро може також дійти до аеропорту Внуково. Цей проект - реальність?

Остаточна трасування лінії ще не затверджена. Попередньо продовження Калінінської-Солнцевський лінії піде від тупиків за станцією "Рассказовка" уздовж Боровського шосе. Орієнтовно, ділянка буде довжиною 5,5 кілометра. На ньому розташуються дві станції.

Ділянка від "Косино" до "Нижегородської вулиці" повинні побудувати в наступному році.

- Судячи з новин, будівництво Кожуховського лінії йде повним ходом, але з кінця. Чи означає це, що відкривати рух на лінії будуть поетапно?

Так це так. Перша ділянка від "Некрасовки" до "Косино" відкриємо вже в 2018 році. Активно зараз будуються чотири станції: "Некрасівка", "Лухмановская", "Вулиця Дмитрівського" і "Косино". З останньої станції буде пересадка на "Лермонтовський проспект" Таганско- Краснопресненській лінії. А друга ділянка від "Косино" до "Нижегородської вулиці" повинні побудувати в наступному році.

- Скільки тунелепрохідних комплексів зараз працює на будівництві метро?

Всього задіяно понад 20 ТПМК, безпосередньо тунелі зараз прокладають 12 ТПМК. Дві машини діаметром десять метрів працюють на будівництві Кожуховського гілки від метро "Нижегородська вулиця" до "Косино", діаметр інших десяти діючих ТПМК - шість метрів, стандартний для Москви.

- Які електродепо планується здати в експлуатацію в цьому році?

У 2018-му плануємо завершити будівництво трьох: "Лихобори", "Солнцево" і "Руднєво".

Фото: прес-служба департаменту будівництва

- Андрій Юрійович, а які плани дорожнього будівництва в 2018 році?

Цього року плануємо побудувати 94,5 кілометра доріг, 26 штучних споруд і 15 пішохідних переходів.

- Які ділянки Калузького шосе побудують в цьому році?

Планується завершити в повному обсязі будівництво на ділянці від 20-го до 49 кілометра.

Ділянка від Київського шосе до Калузького траси Солнцево-Бутово-Чільне вже готовий на 80%.

- Коли відкриють ділянку від Київського шосе до Калузького траси Солнцево-Бутово-Чільне? Яка його готовність?

Відкриття заплановано на вересень цього року, ділянку готовий на 80%. На трасі планується побудувати три підземні пішохідні переходи. Пункти зупинок будуть обладнані тротуарами, а ось велодоріжки не передбачені.

- А від Бутово до Видного трасу будете будувати?

У АІПе (Адресної інвестиційною програмою до 2020 року) будівельно-монтажні роботи на цій ділянці не передбачені. Проектування і будівництво буде можливо після розробки і затвердження відповідної містобудівної документації.

- Які ділянки Північно-Західної (СГЗ) і Північно-Східної хорд (СТЗ) будуть відкриті в цьому році?

Завершимо будівництво ділянки Північно-Західної хорди: "Реконструкція вулиць Крилатськая, Ярцевская, Боженка, Кубинка з виходом на Можайское шосе". І здамо дві ділянки Північно-Східної: від вулиці Фестивальній до Дмитрівського шосе і від шосе Ентузіастів до МКАД.

Зв'язку двох хорд від Великий Академічній до Дмитрівського шосе почнуть будувати в третьому кварталі 2018 року.

- Коли закінчиться будівництво зв'язки Північно-Західної і Північно-Східної хорди від Великий Академічній до Дмитрівського шосе?

Проект планування території затверджений, будівництво почнеться після отримання позитивного висновку експертизи в третьому кварталі цього року.

- Чи є розуміння по строкам зведення ділянок СТЗ від Відкритого до Ярославського шосе і від Ярославського до Дмитрівської?

У найближчі три роки передбачені роботи на ділянці Північно-Східної хорди від Відкритого шосе до Ярославського шосе. Терміни початку робіт будуть визначені після розробки і затвердження містобудівної документації.

А на ділянці Північно-Східної хорди від Ярославського шосе до Дмитрівського шосе в АИП передбачено фінансування тільки на підготовчі роботи.


Казанцева Світлана

Коли планується відкрити для пасажирів станцію "Нижня Маслівка"?
Як ви оцінюєте на даний момент ступінь готовності цих станцій і перегонів?
А коли запустять на цій ділянці поїзда з пасажирами?
З якими труднощами метробудівцям доводиться стикатися на цій ділянці?
У чому особливість їх будівництва?
Які станції Великої кільцевої лінії відкриють у 2020 році?
Коли кільце замкнеться?
І в чому перевага цього методу?
Коли почнеться реконструкція Каховської лінії?
Які роботи планується виконати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online