Шуховська вежа

  1. Шуховська вежа в Москві
  2. Подяка вітчизни

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Шуховська вежа

"Ажурні вежі" Шухова. ім'я Шухова часто пов'язується, з радиобашни на Шаболовці, що отримала назву Шуховской вежі. Насправді, Шуховская вежа - не тільки конкретна вежа, розташована за адресою Шаболовка, 53. Під цим розуміється розроблена ним сітчаста баштова конструкція з прямолінійних стрижнів, що утворює гіперболоїд обертання. Форма гіперболоїда була вибрана не випадково: він має гарну обтічністю для вітру і дозволяє скоротити вагу конструкції, забезпечуючи високу міцність. Другою особливістю вежі було використання для конструкцій криволінійної форми прямолінійних стрижнів, які було зручно робити, перевозити і монтувати. Зводилися вежі без лісів, шляхом телескопічного підйому секцій. Сам винахідник називав свою конструкцію "Ажурна вежа".

Перша Шуховская вежа була побудована в 1896 р на промисловій виставці в Нижньому Новгороді. За короткий час з'явилося близько 200 веж, які використовувалися, як маяки, водонапірні башти і радиобашни.

Шуховська вежа в Москві

Шуховська вежа в Москві, на Шаболовці, будувалася в 1919-1922 рр. за спеціальною постановою Ради робочої і селянської оборони від 30 липня 1919 р Побудувати радіостанцію потрібно було терміново, а коштів для цього не було. Тому спочатку на Шаболовці встановили три дерев'яних опори-щогли висотою по 150 м, які підтримувалися відтягненнями. Радість швидкого і дешевого рішення була нетривалою. У тому ж 1919 р одну з щогл зачепив літак, і вона звалилася. Після цього взяли рішення про спорудження металевої вежі. Забігаючи вперед, можна сказати, що нова вежа вийшла міцною: перед війною за трос, що з'єднує вежу з однією з щогл, зачепився літак. Вежа витримала.

Інженер Шухов запропонував проект, що перевершує за всіма параметрами знамениту Ейфелеву вежу. Не було такого і у Америки. Кажуть, перед смертю він сказав, що вежа "простоїть 50 і 100, і 200 років, але тільки якщо при ремонті її будуть клепати, а не зварювати ..." Прогноз отримав підтвердження зовсім недавно:

  • вежа "не помітила" урагану 1998 року, який викликав в місті значні руйнування;
  • незалежні обстеження вежі в 1991 і 2000 рр. фахівцями двох інститутів прийшли до висновку, що запасу міцності вистачить ще надовго. І це незважаючи на те, що Шуховская вежа знаходиться в запустінні.

Проектна висота вежі з 9 секцій була 350 м при вазі 2 200 т. Ейфелева вежа (1889 р) при "рості" 305 м важила 7 300 т. Реалізувати проект повністю не вдалося через брак стали. Тому побудували вежу з 6 секцій заввишки 148 м. Разом з флагштоком висота досягла 160 м.

Ейфелева і Шуховская вежі

Шуховська вежа. проект

Вежа Шухова. 6 секцій

Шуховська вежа стала символом радянського телебачення. Перші передачі пройшли в 1938 р, останні - транслювалися в 1967 р Хтозна, реалізуй Шухов свій проект, може, не довелося б будувати Останкінську вежу.

Подяка вітчизни

Вежа Шухова будувалася в умовах голоду та браку найнеобхіднішого. 29 червня 1921 року відбулася трагедія. При підйомі четвертої секції зламалася третя секція. При падінні четверта секція пошкодила всі попередні. Комісія фахівців встановила, що проект бездоганний. Чи не витримав неякісний метал. Однак ЧК звинуватило Шухова у шкідництві, і засудила до умовного розстрілу. Умовність визначалася, головним чином, тим, що замінити його було ніким.

У 2008 році на Стрітенському бульварі вдячне батьківщину поставило Шухова пам'ятник з постаментом у вигляді Шуховской вежі.

Прогулянка у Шуховской вежі:


Шуховська вежа на панорамі Яндекса

Вежа Шухова на мапі


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online