Шуховська вежа на Оці - пам'ятник російського архітектурного авангарду. Обговорення на LiveInternet

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Поблизу міста Дзержинська на лівому березі Оки височіє Шуховская вежа - 128-метрове сталеве ажурне споруда, побудована В. Г. Шуховим. «Шуховка» на Оці є єдиною в світі гіперболоїдної лінією електропередачі.

Вежа поєднує в собі міцність і елегантність: вона повинна була витримувати вагу багатотонних електропроводів, але при цьому в її конструкції, виконаної у вигляді несучої сітчастої оболонки, є якась легкість, легкість. Шуховська вежа отримала визнання західних фахівців, які оцінюють її як унікальний пам'ятник російського архітектурного авангарду, рекомендований на включення до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Шуховська вежа на Оці - гіперболоїд інженера Шухова

У 1927 - 1929 роках на берегах Оки, недалеко від Дзержинська були зведені три пари сітчастих багатоярусних веж-опор (висотою 128, 68 і 20 метрів) для унікального переходу високовольтних ліній електропередачі НіГРЕС через Оку.

У 1927 - 1929 роках на берегах Оки, недалеко від Дзержинська були зведені три пари сітчастих багатоярусних веж-опор (висотою 128, 68 і 20 метрів) для унікального переходу високовольтних ліній електропередачі НіГРЕС через Оку

Автор і керівник проекту - великий російський інженер Володимир Григорович Шухов (1853-1939) - протягом свого життя створив близько 200 гіперболоїдних веж, але до теперішнього часу в Росії їх залишилося сім, а висотних багатоярусних всього дві - «Шуховка» на Оці і знаменита Шуховська вежа на Шаболовці в Москві. «Шуховка» на Оці, побудована через сім років після вежі на Шаболовці, вважається самим досконалим витвором зодчого. До кінця XX століття з шести веж Шухова на Оке збереглися тільки дві 128-метрові опори; чотири парні «шуховкі» висотою 68 і 20 метрів демонтували на металобрухт. У 1997 році уцілілі башти були оголошені пам'ятками культурної значення, що охороняються державою. У 2005 році одну з охоронюваних 160-тонних веж зруйнували вандали, розібравши її на металобрухт.

У 2005 році одну з охоронюваних 160-тонних веж зруйнували вандали, розібравши її на металобрухт

Конструкція «Шуховкі» - міцність і елегантність

Незважаючи на свою гіперболоїдна форму, Шуховская вежа на Оці не має криволінійних елементів. Вона складена з п'яти секцій, які є за формою однополостного Гіперболоїд обертання. Секції опори складаються з прямих профілів, уздовж яких встановлені прямі балки, що утворюють характерну решітку. Решітчаста сталева оболонка зміцнена сталевими кільцями. Для високих споруд основну небезпеку становить вітрове навантаження, але у сітчастої конструкції вона мінімальна, і ця особливість забезпечує «Шуховке» міцність. Якщо стояти близько до стіни башти і дивитися вгору, то здається, що спорудження згинається.

Вплив ідей В.Г. Шухова на світову архітектуру

В. Г. Шухов першим в світі використовував сталеві сітчасті перекриття-оболонки, що стали в XXI столітті одним з головних засобів формоутворення авангардних будівель.

Затребувані і гіперболоїдних Шуховской конструкції: вежі, відповідні патенту 1899 року інженера В. Г. Шухова, побудовані в Японії, Швейцарії, Іспанії та Чехії. Друга по висоті телевежа в світі - телевежа Гуанчжоу - зведена в 2009 році у вигляді комбінації гіперболоїдної сітчастої Шуховской оболонки і центрального ядра. Сьогодні з метою підтвердження впливу Росії на передові архітектурні розробки дуже важливо зберегти шедеври В.Г. Шухова.

Як дістатися до башти Шухова

З автовокзалу Дзержинська на автобусі №105 можна доїхати до селища Дачний. Далі - пішки по грунтовій дорозі через мальовничий сосновий ліс, що росте на березі Оки.

via

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online