Платіжний баланс в листопаді зведений з профіцитом - НБУ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Платіжний баланс України в листопаді був зведений з профіцитом на рівні 1,3 мільярда доларів, всього за 11 місяців - з профіцитом у 1,1 мільярда доларів.

Про це повідомляє Національний банк.

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в листопаді в порівнянні з жовтнем звузився до 299 млн доларів завдяки як високому врожаю кукурудзи поточного року, так і уповільнення зростання імпорту на тлі поліпшення девальваційних очікувань населення.

В цілому за 11 місяців дефіцит поточного рахунку склав 4,4 млрд доларів у порівнянні з 1,7 млрд доларів у відповідному періоді минулого року.

Незважаючи на деяке уповільнення - в листопаді тривало зростання експорту товарів (на 6,2% в річному вимірі до 4,1 млрд доларів) перш за все завдяки рекордному врожаю кукурудзи.

Фізичні обсяги поставок за кордон зернових культур в листопаді досягли історичного максимуму (5,3 млн т), а їх вартісні обсяги зросли в 1,6 рази в річному вимірі завдяки збереженню високих світових цін.

Крім того, продовжували поліпшуватися показники експорту інших продовольчих товарів: жирів і масла, м'яса. Зростання обсягів експорту продовольчих товарів прискорився до 27,2% в річному вимірі, досягнувши історичного рекорду (2,1 млрд доларів) і забезпечивши більш половини всього експорту.

У той же час динаміка експорту металургійної продукції продовжила погіршуватися через менш сприятливої ​​цінової кон'юнктури, ремонтних робіт на окремих підприємствах і ускладненою логістики в Азовському морі. Проведення планових ремонтів на окремих підприємствах хімічної промисловості також призвело до зниження експорту її продукції.

В цілому за січень - листопад експорт товарів зріс на 10% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року до 39,5 млрд доларів.

Зростання імпорту товарів в листопаді істотно сповільнилося (до 12,7% в річному вимірі до 5,6 млрд доларів), насамперед за рахунок неенергетичного імпорту.

Зростання енергетичного імпорту в листопаді також сповільнилося, в основному за рахунок вугілля. Однак вартісні обсяги закупівель інших енергоносіїв - нафопродуктів і природного газу - залишалися високими.

В цілому за січень - листопад імпорт товарів зріс на 15,5% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року до 51,3 млрд доларів.

Приплив капіталу за фінансовим рахунком в листопаді склав 1,6 млрд доларів і був забезпечений насамперед державним сектором завдяки надходженню коштів від розміщення урядом облігацій зовнішньої державної позики.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій в листопаді збільшився до 301 млн доларів, 85% з яких були направлені в реальний сектор. За 11 місяців цього року чистий приплив прямих іноземних інвестицій склав 2 млрд доларів, 21% з яких - операції банківського сектора по переоформленню боргу в статутний капітал.

В цілому за січень - листопад 2018 чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком становив 5,5 млрд доларів і був значно вище, ніж в аналогічному періоді 2017 (4,2 млрд доларів).

В результаті платіжний баланс в листопаді був зведений з профіцитом на рівні 1,3 млрд доларів.

Платіжний баланс за січень - листопад зведений з профіцитом у 1,1 млрд доларів.

Як наслідок, міжнародні резерви на кінець місяця збільшилися до 17,7 млрд доларів, що забезпечувало фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 3 місяців.

У той же час протягом грудня завдяки покупці Національним банком валюти на міжбанківському валютному ринку і надходження фінансування від Міжнародного валютного фонду, Європейського Союзу та Світового банку міжнародні резерви збільшилися до рекордного за п'ять років рівня в 20,7 млрд (за станом на 27.12.2018) або 3,5 місяців майбутнього імпорту.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online