Внесок в майно ТОВ як спосіб податкової економії

  1. Внесок в майно ТОВ і його переваги
  2. Увага! Ви читаєте фахову статтю для фінансиста!
  3. Облік вкладу в майно, що не збільшує статутний капітал
  4. Схема рефінансування в групі компаній між учасниками товариства
  5. Передача вкладу в майно ТОВ і сплата ПДВ
  6. Безоплатна передача майнових прав в якості внеску в майно ТОВ
  7. Відновлення ПДВ при передачі вкладу в майно товариства
  8. ВІДЕО: Схема передачі майна в якості внеску

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З цієї статті ви дізнаєтеся, в яких випадках вигідні вклади в майно ТОВ, як за допомогою вкладів в майно перерозподілити кошти, а також як визначити, сперечатися чи ні через нарахування ПДВ.

Читайте в матеріалі:

Фінансування суспільства його учасниками може здійснюватися в рамках рефінансування, для поповнення оборотних активів або передачі майна, яке необхідно компанії для функціонування і отримання прибутку. Але далеко не завжди буває зручно проводити такі операції через внесок до статутного капіталу. Досить цікавим з точки зору податкового планування може стати внесок в майно ТОВ. Розглянемо, які вигоди можна від цього отримати.

Внесок в майно ТОВ і його переваги

Вклади в майно ТОВ вносяться в порядку, встановленому статутом товариства (п. 1 ст. 27 Федерального закону від 08.02.98 № 14-ФЗ «Про товариства з обмеженою відповідальністю»). Вони мають ряд переваг перед внеском до статутного капіталу.

  1. Вклади в майно ТОВ не змінюють розміри і номінальну вартість часток його учасників в статутному капіталі (п. 2, 4 ст. 27 Федерального закону від 08.02.98 № 14-ФЗ). Іноді його збільшення небажано. Наприклад, якщо він і без цього достатньо великий. Крім того, статутний капітал не повинен перевищувати чисті активи, це зажадає його зменшення.
  2. Внутрішньо групові відносини можуть скластися таким чином, що учасники ухвалять рішення про вклади в майно тільки окремими особами або не в рівних частках. При внесок до статутного капіталу таке рішення призведе до зміни часток учасників і їх номінальною вартістю. Внесок же в майно може зробити навіть міноритарний учасник.

Такий спосіб дозволяє провести перераспредленіе доходів між учасниками. У бухгалтерському обліку вклади в майно ТОВ не збільшують доходи і відображаються у складі додаткового капіталу (лист Мінфіну Росії від 29.01.08 № 07-05-06 / 18 «Рекомендації аудиторським організаціям, індивідуальним аудиторам, аудиторам з проведення аудиту річної бухгалтерської звітності організацій за 2007 рік »). А він може використовуватися для обмеженого числа операцій. Одна з них - збільшення статутного капіталу . Отже, за рахунок внеску однієї або декількох учасників або ж при внесенні ними непропорційних вкладів згодом можна збільшити пропорційно номінальну вартість часток усіх учасників. А можна передати ці кошти одному з учасників.

Облік вкладів у майно в якості додаткового капіталу вигідно відрізняє їх від простого перерахування фінансової допомоги. Вона відбивається спочатку в доходах компанії і тільки після прийняття рішення про нерозподіленого чистого прибутку сформує власний капітал.

Скачайте корисний матеріал:

Схеми, що дозволяють заощадити, при маніпуляції частками ТОВ Схеми, що дозволяють заощадити, при маніпуляції частками ТОВ

Увага! Ви читаєте фахову статтю для фінансиста!

Зареєструйтеся на сайті і продовжите читання!

Це безкоштовно і займе 1 хвилину.

Облік вкладу в майно, що не збільшує статутний капітал

Рішення про внесення вкладів в майно учасниці вживають на загальних зборах. У даному рішенні слід відобразити, що майно вноситься на поповнення чистих активів . Це дозволить компанії, яка отримує майно, звільнити даний дохід від оподаткування на підставі підпункту 3.4 пункту 1 статті 251 НК РФ.

Для сторони, яка передає оптимізувати внесок в цілях оподаткування прибутку не вийде. Дані витрати підпадають під дію пункту 16 статті 270 НК РФ як безоплатно передане майно.

Питання про те, чи враховується сума вкладу в майно ТОВ у разі розподілу його майна при ліквідації, отримання реальної вартості частки при виході з нього або при продажу частки, поки що вирішується не на користь учасників. Відповідно до підпункту 4 пункту 1 статті 251 НК РФ, не враховується вартість отриманого учасником майна в межах вартості внесеного вкладу. А відповідно до підпункту 2.1 пункту 2 статті 268 НК РФ при продажу частки можна зменшити дохід на суму витрат, пов'язаних з її придбанням.

І Мінфін Росії таким внеском (витратою на придбання частки) вважає тільки ті витрати, які формують статутний капітал. Вклади в майно його не змінюють. Виходячи з цього робиться висновок, що при виплаті вартості частки не обкладається податком на прибуток тільки сума внеску до статутного капіталу. При продажу частки отриманий дохід можна зменшити на вартість частки, а вона включає в себе внесок до статутного капіталу і вироблені в зв'язку з цим витрати, не враховані раніше (листи від 01.02.10 № 03-03-06 / ¾, від 17.03.06 № 03-03-04 / 2/81, від 14.03.06 № 03-03-04 / 1/222). Дана позиція відображена також у постанові Дев'ятого ААС від 03.09.14 № 09АП-44732/2013.

Таким чином, без податкових втрат вдасться обійтися тим учасникам, які застосовують УСН з об'єктом оподаткування «доходи» або сплачують ЕНВД. Для них факт невизнання витрати є несуттєвим.

Зважаючи на вищесказане, можна побачити можливість безподаткового перерозподілу коштів в групі компаній між засновниками товариства, в майно якого передається внесок. Наприклад, міноритарний учасник на спрощеній системі або вмененщікі передає внесок в суспільство на поповнення чистих активів. Після чого компанія дані кошти перераховує іншому учаснику, частка якого в статутному капіталі перевищує 50 відсотків (див. Схему). При другій операції оподатковуваних доходів у другого учасника не виникає на підставі підпункту 11пункта 1 статті 251 НК РФ. Головне, не забути про умови не передавати це майно третім особам протягом одного року з моменту отримання (за винятком грошових коштів).

Схема рефінансування в групі компаній між учасниками товариства

Схема рефінансування в групі компаній між учасниками товариства

Вклади в майно можуть вноситися не тільки грошима, а й іншим майном (п. 3 ст. 27 Федерального закону від 08.02.98 № 14-ФЗ). В цьому випадку виникає питання про те, за якою ціною воно приймається до обліку. Виходячи з абзацу 2 пункту 2 статті 254, пунктів 5, 6 статті 274 НК РФ, вартість активів, отриманих безоплатно, визначається виходячи із суми визнаного відповідно до пункту 8 статті 250 НК РФ доходу. Але в даному випадку оподатковуваний дохід не визнається (подп. 3.4 п. 1 ст. 251 НК РФ).

Статтями 254 і 268 НК РФ не передбачений інший порядок визначення вартості безоплатно отриманих активів. Тому, швидше за все, податкові органи вважатимуть, що у такого майна немає вартості, яка може бути врахована для цілей оподаткування прибутку в складі витрат. Можна посперечатися з податківцями, доводячи право на включення до витрат ринкової вартості такого майна. Але суди, розглядаючи подібні суперечки, враховують факт визнання доходу і сплати з нього податку при отриманні майна, тому шанси відстояти економію досить малі (постанова ФАС Уральського округу від 09.01.13 № Ф09-12540 / 12).

Очевидно, що більш вигідним варіантом є отримання грошових коштів. При оплаті ними майна у компанії будуть фактичні витрати на його придбання.

Читайте також:

Передача вкладу в майно ТОВ і сплата ПДВ

Якщо вклад в майно вноситься не грошима, а іншим майном, то виникає питання про обкладення або не обкладені вкладу ПДВ.

Мінфін Росії дотримується позиції, яка наказує нараховувати ПДВ на вартість переданих активів (пісьмаот 15.07.13 № 03-07-14 / 27452, від 21.08.13 № 03-07-08 / 34198). Аргументується це тим, що безоплатна передача майна для цілей оподаткування ПДВ визнається реалізацією (п. 1 ст. 39, абз. 2 п. 1 ст. 146 НК РФ). Отже, ПДВ повинен бути нарахований на вартість такого майна. Операція з передачі активів в якості внеску в майно ТОВ (без зміни статутного капіталу) не зазначена в переліку операцій, що не визнаються реалізацією (п. 3 ст. 39 НК РФ).

Якщо визнати дану операцію обкладається ПДВ, то відповідно не виникає суперечок щодо вхідного ПДВ. Компанія-учасник може прийняти його до відрахування при придбанні майна і не починати знову згодом.

Однак, на думку Мінфіну Росії, приймаюча сторона не може прийняти до відрахування ПДВ, оскільки він не пред'являється до сплати (лист від 27.07.12 № 03-07-11 / 197, подп. «А» п. 19 розд. II Додатка № 4 до постанови Уряду РФ від 26.12.11 № 1137).

Але якщо податок не пред'являється, значить учасник може застосувати висновки Президії ВАС РФ, зроблені щодо таких сплачених за рахунок власних коштів сум (постанова від 09.04.13 № 15047/12). Суд вказав, що сплачений компанією за рахунок власних коштів ПДВ, що не пред'являється покупцям, не підпадає під дію пункту 19 статті 270 НК РФ. Зате відповідає умовам визнання у витратах, встановленим підпунктом 1 пункту 1 статті 264 НК РФ. Економічно податок виправдовує обов'язковість його нарахування відповідно до норм кодексу (п. 1 ст. 252 НК РФ). Таким чином, сплачена сума податку може бути включена до витрат.

Якщо дотримуватися цієї позиції, то оптимізацію принесе передача в якості внеску в майно тих активів, які не обкладаються ПДВ на підставі статті 149 НК РФ. Наприклад, цінні папери, квартири.

Безоплатна передача майнових прав в якості внеску в майно ТОВ

Спірним вважається питання про безоплатну передачу майнових прав. У статті 154 та абзаці 2 підпункту 1 пункту 1 статті 146 НК РФ, в якому визначено, що безоплатна реалізація є об'єктом оподаткування ПДВ, мова йде тільки про товари, роботи і послуги. Майнові права в даних нормах не згадані.

На підставі чого ФАС Східно-Сибірського округу в постанові від 14.02.14 № А19-4871 / 2013 дійшов висновку, що в кодексі відсутні норми, що дозволяють стягувати ПДВ при передачі майнових прав (у вигляді грошових сертифікатів в розглянутому судом випадку). Виходячи з пункту 1 статті 17 НК РФ, податок вважається встановленим в тому випадку, коли визначені платники податків і елементи оподаткування. Відносно безоплатної передачі майнових прав порядок визначення податкової бази по ПДВ не регламентований.

Але суди в суперечках про нарахування ПДВ при передачі вкладів в майно ТОВ підтримують платників податків. Вони вказують на положення підпункту 4 пункту 3 статті 39 НК РФ, згідно з якими не є реалізацією передача майна, якщо вона носить інвестиційний характер. Оскільки кодекс не визначає поняття інвестиційної діяльності, то суди керуються нормами цивільного законодавства (п. 1 ст. 11 НК РФ).

Зокрема, згідно зі статтею 1 Федерального закону від 25.02.99 № 39-ФЗ «Про інвестиційну діяльність в Російській Федерації, здійснюваної у вигляді капітальних вкладень», інвестиції - це майно, інші права, що мають грошову оцінку, що вкладаються в об'єкти підприємницької або іншої діяльності з метою отримання прибутку або досягнення іншого корисного ефекту, а інвестиційна діяльність - вкладення інвестицій і здійснення практичних дій з метою отримання прибутку і (або) досягнення іншого корисного ефекту. На інвестиційний характер вкладів в майно товариства вказав КС РФ в пункті 2определенія від 08.04.04 № 166-О. Суд зазначив, що за допомогою таких вкладів збільшується дійсна вартість часток учасників, не впливаючи на розмір і номінал їх часткою в статутному капіталі, а також досягається підтримку сформованого балансу взаємних майнових інтересів учасників товариства.

Якщо прийняти, що вклади в майно товариства носять інвестиційний характер, то дана операція не визнається реалізацією. Відповідно, ПДВ при передачі не нараховується, виходячи з наведених вище норм. Такі висновки зроблені в постановах ФАС Центрального від 20.02.07 № А-62-3799 / 2006, Волго-Вятського від 03.12.12 № А29-10167 / 2011 округів.

Відновлення ПДВ при передачі вкладу в майно товариства

У зазначених вище роз'ясненнях Мінфін зробив висновок, що відновлювати прийнятий до відрахування вхідний ПДВ не потрібно. Але цей висновок базувався на тому, що внесок в майно - оподатковувана операція. В даному випадку при ненарахування ПДВ компанія буде посилатися на пункт 2 статті 146 та підпункт 4 пункту 3 статті 39 НК РФ. А значить, податківці вимагатимуть відновлення сум, прийнятих до відрахування по майну, використаному для неоподатковуваних операцій або операцій, що не визнаються реалізацією (подп. 4 п. 2, подп. 2 п. 3 ст. 170 НК РФ). Такий висновок випливає і з листа Мінфіну Росії від 04.11.12 № 03-07-09 / 158.

Відновлення вхідного ПДВ (або його частини, пропорційної залишкової вартості майна) проводиться в періоді передачі учасником вкладу в майно товариства. Дана сума, згідно з абзацом 3 пункту 2 статті 170 НК РФ, враховується в складі інших витрат відповідно до статті 264 НК РФ.

Відзначимо, що вклади в майно товариства все ж не є внеском до статутного капіталу. Тому податкові органи можуть бути проти застосування до даної ситуації норм підпункту 1Пункт 3 статті 170 НК РФ. З відновленням ПДВ в учасника проблем не виникне, оскільки в цьому випадку кошти отримує бюджет. Але суспільству, яке майно отримує, у відрахуванні швидше за все відмовлять.

Таким чином, при виборі способу оподаткування ПДВ операцій по вкладу в майно товариства виходити варто з кінцевого результату. Якщо майно передається за вартістю, за якою воно відображено в обліку, то сплачена при цьому сума ПДВ буде дорівнює тій же сумі, яка повинна бути відновлена ​​при безподаткової передачі. В обох випадках сума включається до витрат. Різниця виникає, тільки якщо податковий орган зможе довести, що вартість переданого в рахунок внеску в майно активу перевищує його балансову вартість. В цьому випадку нарахований ПДВ за першим варіантом, на якому наполягає Мінфін Росії, перевищує відновлену суму ПДВ за більш ризикованої варіанту.

ВІДЕО: Схема передачі майна в якості внеску

Про схему передачі майна в якості внеску на відео розповідає Артем Кузьміних, керуючий партнер компанії «Кузьміних, Євсєєв і партнери».

Підготовлено за матеріалами журналу "Практичне податкове планування" .

Методичні рекомендації з управління фінансами компанії

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online