Внесок на капітальний ремонт у 2015 році: чи законно це і чи можна не платити

  1. Чи обов'язково робити внески на капітальний ремонт будинку
  2. Що буде якщо не платити за капітальний ремонт
  3. Відео
  4. Розмір внеску на капітальний ремонт багатоквартирного будинку
  5. Плюси і мінуси самостійного фінансування будівельних робіт
  6. Що робити, якщо обробка будинку виконана неякісно

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Після появи додаткового рядка «капітальний ремонт» в квитанції про оплату, жителі багатоповерхівок з різних регіонів були вельми обурені, адже це збільшило загальну суму платежів за комунальні послуги. Однак до законодавства сперечатися безглуздо: відповідно до Закону про капремонт №271, робити щомісячні виплати все ж доведеться, інакше неплатника можуть очікувати неприємності аж до судових розглядів.

Ключові питання і відповіді статті:

  • Чи обов'язково платити?
  • Що буде, якщо не платити?
  • Какіой ремонт будуть проводитися і коли?
  • Розмір внеску на капремонт.
  • Що робити, якщо погано отремонтіроовалі?

Чи обов'язково робити внески на капітальний ремонт будинку

Суть введення нового рядка в квитанції полягає в тому, що після такого нововведення фінансуванням ремонту свого будинку займаються безпосередньо власники квартир, а до цього кошти виділялися з оплати за утримання житла, яка і зараз проводиться на користь РЕУ або КК.

Законом про капітальний ремонт №271-ФЗ внесені зміни до Житлового кодексу, відповідно до яких всі мешканці багатоповерхівок зобов'язані робити внески в рахунок майбутньої реконструкції або обробки (ст. 169 ЖК РФ). Виходить, що внески на капремонт абсолютно законні, як би нам не хотілося зворотного.

Особливості виплат затверджуються Регіональною програмою кожного суб'єкта, а також в ній позначені терміни і період його проведення, спектр послуг та інші відомості, включені до нормативних актів.

Якщо раніше всі гроші перераховувалися в фонд Керуючої компанії і в квитанції виводилися одним рядком, то після нововведення з'явилася окрема плата і стали проводитися збори жителів з метою з'ясування способу накопичення фінансів на проведення робіт в майбутньому.

Існує всього 2 способи накопичення грошей:

  • На спеціальному рахунку. Він, в свою чергу, відкривається в банку на ТСЖ, житловий або споживчий кооператив, а також на керуючу організацію.
  • На рахунку Регіонального оператора. Перелік таких юридичних осіб затверджується на рівні суб'єкта (області), а в обов'язки входить накопичення фінансів від власників приміщень і подальше фінансування реставрації.

Таким чином, на зборах всі власники житла повинні ознайомитися з програмою регіону і провести голосування, а конкретний спосіб накопичення затверджується тільки в тому випадку, якщо за нього проголосувало 2/3 всіх мешканців.

При виборі на користь регіонального оператора, кожен власник повинен укласти з ним договір. Якщо в подальшому ця організація звертається з позовом про несплату платежів за капремонт, вона повинна надати договір з боржником - власником квартири.

В яких випадках власники звільняються від сплати внесків:

  • Якщо будинок був визнаний аварійним на 70% або підлягає знесенню.
  • Якщо ділянку, на якій розташований будинок, підлягає вилученню на користь потреб держави або муніципалітету.

Якщо ділянку, на якій розташований будинок, підлягає вилученню на користь потреб держави або муніципалітету

Що буде якщо не платити за капітальний ремонт

Якщо не вносити своєчасну плату на встановлені рахунки, то на власника житла буде нараховуватися пеня в розмірі 1/300 ставки фінансування ЦБ РФ за кожен день прострочення. Ігнорування виплат загрожує неплатникам ще й тим, що компанія-власник рахунку має повне право звернутися з позовом до суду за стягненням накопиченого боргу, попередньо відправивши повідомлення власникам про необхідність погашення до певної дати. Тільки після терміну, зазначеного в листі, можуть початися судові розгляди, якщо оплата не була внесена, в іншому випадку позов може бути відхилений.

Крім цього, при продажу квартири теж можуть виникнути певні труднощі: найчастіше покупці воліють перевіряти чистоту угоди з юридичного боку, звернувшись в спеціалізовану організацію. Її співробітники роблять запити в КК ТСЖ, ЖК на предмет відсутності боргів по комунальних послугах, і якщо вони є - навряд чи хтось погодиться купувати таке житло. Згідно п. 3 ст. 158 ЖК РФ, всі борги попереднього власника переходять до нового власника.

158 ЖК РФ, всі борги попереднього власника переходять до нового власника

А що кажуть чиновники, з питання платити чи не платити за кап ремонт:

Відео

Види виконуваних робіт і терміни їх проведення

У кожному окремому суб'єкті встановлюється свій перелік робіт, які повинен займатися Регіональний оператор, ТСЖ або ЖК, проте в ньому обов'язково повинні бути присутніми наступні заходи:

  • Ремонт систем газо-, водо-, електро- і теплопостачання. Вони виконуються як в плановому, так і в екстреному порядку (напр., При пориві труби або надмірного зносу).
  • Лагодження або заміну ліфтів, визнаних комісією непридатними для користування.
  • Ремонт фасаду, фундаменту, даху і підвалів.

Якщо на зборах власників житла не були затверджені терміни початку робіт, то вони встановлюються муніципалітетом відповідно до Регіональної програми, і в даному випадку на прийняття рішення про їх проведення буде впливати загальний стан будинку.

Розмір внеску на капітальний ремонт багатоквартирного будинку

Мінімальний внесок на капітальний ремонт встановлюється кожним окремим суб'єктом РФ. Наприклад, якщо в конкретному регіоні розмір становить 7 руб., А площа квартири дорівнює 40 кв. м., то доведеться платити щомісяця по 280 руб. (Мінімальний розмір × площа приміщення).

У квитанції про оплату комунальних послуг варто вже підрахована сума внеску, і власнику залишається внести її таким же чином, як і інші платежі. Наприклад, через банк або Інтернет.

Плюси і мінуси самостійного фінансування будівельних робіт

Позитивні сторони накопичення грошей на спеціальному рахунку:

  • Гроші відкладаються на реставрацію тільки одного будинку. Раніше ж кошти на утримання житла перебували на рахунку КК і могли використовуватися для усунення неполадок в будь-якому іншому будинку, що знаходиться у віданні компанії.
  • Власники можуть скористатися для ремонту основною сумою і відсотками, нарахованими банком за користування вільним засобами.

Негативні моменти:

  • Потрібно самостійно відстежувати рух грошових коштів, займатися організацією ремонту. Як правило, ці повноваження покладаються на голови ТСЖ або старшого по будинку.
  • Відсутність можливості отримання позики на капітальну обробку за рахунок регіонального оператора.

Плюси створення рахунку у регіонального оператора полягають в наступному:

  • За зберігання грошей, організацію та проведення ремонту, закупівлю технічних засобів відповідає сама організація-накопичувач.
  • Контроль за виконанням обов'язків Регіональним оператором здійснює суб'єкт РФ, що дає мешканцям додаткову гарантію збереження грошей.

Серед мінусів перерахування фінансів в даному випадку можна виділити тривалий і трудомісткий процес перекладу на спеціальний рахунок, якщо було проведено повторні збори і прийнято відповідне рішення.

Що робити, якщо обробка будинку виконана неякісно

Якщо гроші перераховуються на спеціальний рахунок, відкритий на ТСЖ або ЖК, то всю відповідальність за терміни і якість виконаних робіт несе підрядна організація, яка їх виконувала. Для початку можна спробувати вирішити все мирним шляхом, звернувшись з усною претензією в компанію. При відсутності будь-яких дій з їх боку в подальшому необхідно провести експертизу, яка виявить і зробить висновок про недоліки, які потрібно негайно усунути.

Результати експертизи робляться в 2-х примірниках: один іде на ім'я директора фірми-підрядника, а другий залишається у голови ТСЖ. Будівельна організація в даному випадку може тільки виправити недоробки, а от повернути гроші за неякісно виконані роботи можна тільки через суд.

У разі відкриття рахунку у Регіонального оператора, претензія з експертним висновком направляється на адресу адміністрації муніципалітету, т. К. Відповідальність за виконання зобов'язань в даному випадку несе суб'єкт РФ.

Залишилися питання? Ознайомтеся зі статтею платити чи ні внески на капітальний ремонт або задайте питання професійного юриста (Через онлайн-сервіс "Правознавець".

Що буде, якщо не платити?
Какіой ремонт будуть проводитися і коли?
Що робити, якщо погано отремонтіроовалі?
Залишилися питання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online