Утримання внесками НФДЛ компенсації за невикористану відпустку

  1. Основний і додатковий відпустку
  2. Чому ПДФО стягують з субсидії за відпустку
  3. Коли утримується ПДФО
  4. Які страхові внески утримуються
  5. Приклад розрахунку податкових виплат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Законодавець, роз'яснюючи, обкладається компенсація за невикористану відпустку ПДФО, відсилає нас до Податкового кодексу. Документ свідчить: вважати відпускні таким же доходом, як, наприклад, оклад і обкладати ПДФО в розмірі 13%. Оскільки відпускні не є зарплатою, ПДФО нараховується і утримується окремо.

Оскільки відпускні не є зарплатою, ПДФО нараховується і утримується окремо

Основний і додатковий відпустку

Чи знаєте ви

Держслужбовці мають право на додаткову відпустку за вислугу років. Тривалість відпустки залежить від стажу роботи. Детальніше можна прочитати в цій статті

Право на відпустку регламентовано ст.37 Основного закону Росії і відображено в ст.114 ТК РФ. Сфера застосування Кодексу поширюється на офіційно працевлаштованих на підприємства всіх форм власності (державні, приватні та ін.), Тому відпустку менше 28 робочих днів не допускається (ст.11 ТК РФ).

Крім того, в ряді випадків до цього обов'язковому періоду додається ще один (ст.115 ТК РФ), додатковий. Він покладений не всім, а лише деяким категоріям працюючих, зазначених в ст.116 ТК РФ. Перелік працівників, які отримують право на додаткову відпустку, періодично розширюється. За невикористані додаткові дні відпочинку можна отримати грошову компенсацію.

Розмір компенсації розраховується по середньоденного заробітку за розрахунковий період і обкладається обов'язковими податковими зборами.

Чому ПДФО стягують з субсидії за відпустку

Перелік компенсаційних виплат, неоподатковуваних прибутковим податком, передбачений нормою Податкового кодексу РФ (ст.217 НК РФ). Відпускна субсидія не входить в число неоподатковуваних доходів. Відшкодування грошовим еквівалентом днів відпочинку відносять до доходу, з якого утримуються ПДФО і страхові внески.

Якщо роботодавець порушить термін утримання всіх передбачених правилами виплат або зробить їх в неповному розмірі, він буде притягнутий до адміністративного покарання у вигляді штрафу.

Якщо роботодавець порушить термін утримання всіх передбачених правилами виплат або зробить їх в неповному розмірі, він буде притягнутий до адміністративного покарання у вигляді штрафу

Коли утримується ПДФО

Зарплати, премії і відпускні нараховуються працівникові в рамках трудових відносин. З цих заробітків утримують збір в розмірі 13% (п.3 ст.217 НК РФ). Це ПДФО або, як його часто називають, прибутковий податок.

Відшкодування за щорічну відпустку переводили в готівку безпосередньо в касі, або безготівковим перерахуванням на банківський рахунок (карту) працівника. Податковим агентом в даному випадку є роботодавець, який зобов'язаний утримати податок з компенсації відразу ж, під час видачі (п.6 ст.226 НК РФ), і перерахувати до бюджету не пізніше дня, що настає за днем виплати.

Як правило, в крайній день перед датою розірвання трудових відносин, працівник отримує виплати при звільненні за власним бажанням. В цей же день має бути здійснене утримання податку та отримано компенсацію за невикористану відпустку, з якої відняли ПДФО.

Які страхові внески утримуються

Розглянемо, які ще передбачені відрахування і чи обкладається внесками компенсація за невикористану відпустку, які надходять потім в бюджет різних страхових фондів. Законодавчо закріплено, що з компенсації утримуються внески:

  • до Пенсійного фонду РФ, на обов'язкове пенсійне страхування;
  • до Фонду соціального страхування (ст.422 НК РФ);
  • в територіальний Фонд ОМС;
  • на страхування від нещасного випадку (ст.20.2 ФЗ-№125).

2 ФЗ-№125)

Витрати враховуються в тому звітному періоді, в якому вони відбуваються і списуються в дату нарахування. Це стосується всіх встановлених для відпускної компенсації податкових утримань.

Страхові виплати здійснюються в день отримання працюючим компенсації. Цим днем ​​може бути:

  • день виплати доходу на банківський рахунок;
  • день виплати в касі підприємства;
  • день отримання в відділенні банку з розрахункового рахунку підприємства за платіжним дорученням.

Утримання оформляються в заключний день праці за договором. ПДФО та страхові внески утримуються незалежно від причини, по якій ця компенсація нарахована (звільнення або заява працівника на оплату додаткових днів відпочинку).

Звільняючись, при цьому відпрацьований час досить для отримання щорічних трудових канікул, співробітник може написати заяву про надання покладеного відпочинку і лише після цього розірвати трудовий договір, або ж взяти грошове відшкодування.

Чи оподатковується податком компенсація за невикористану відпустку при розірванні трудового договору? Як вже говорилося вище, «звільнювальні» допомоги не оподатковуються, за винятком відпускної компенсації. З неї утримуються страхові внески до всіх передбачені правилами страхові фонди.

Приклад розрахунку податкових виплат

Співробітник, відпрацювавши 12 місяців, розриває трудовий договір. Згідно із законом, якщо він за відпрацьований період не використав жодного дня з належних йому на щорічний відпочинок, йому нараховується компенсація за кожен день основної відпустки і, якщо є за умовами праці, додаткового.

Як правильно розрахувати компенсацію за невикористану відпустку, розберемо нижче в прикладі:

Нехай працівнику встановлено на день звільнення 28 днів відпочинку при тому, що місячний оклад становить 20 тисяч рублів.

Підраховують загальний заробіток: 20 000 х 12 = 240 000 руб.

Середньоденний заробіток для розрахунку відпускних в 2019 році (Ст. 139 ТК РФ): 240 000: (12 х 29,4) = 680,27 руб., Де 29,4 - середньомісячне число календарних днів.

Сума за двадцять вісім днів: 680,27 х 28 = 19 047,56 руб., Де 680, 27 - «вартість» відпускного дня
Податок на прибуток для фізичних осіб: 19 047,56 х 13% = 2476,18 руб.

Роботодавець нараховує обов'язковий страховий внесок до Пенсійного фонду РФ:
19 047,56 х 22% = 4190,46 руб.
Внесок до Фонду соцстрахування: 19 047,56 х 2,9% = 552,37 руб.
Внесок в Федеральний фонд на ОМС: 19 047,56 х 5,1% = 971,42 руб.

Важливо! Розрахований грошовий еквівалент відпускного відшкодування зменшиться тільки на суму прибуткового податку. Оплата в бюджет страхових виплат з даного доходу працівника несете повну роботодавця.

Таким чином, працівник отримає в касі підприємства:
19 047,56 - 2476,18 = 16 571,38 руб.

Обов'язкові податкові збори відправляються в казну не пізніше настають за датою фактичної виплати доби, якщо компенсація надається готівковою. При безготівковому розрахунку - в день транзакції.

Щоб отримати відповідь на питання, що цікавлять - задавайте їх у коментарях до статті

Чи оподатковується податком компенсація за невикористану відпустку при розірванні трудового договору?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online